ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΠΩΣ ΝΑ...

Πώς να σπάσεις την αμηχανία του εορταστικού τραπεζιού

Βρέθηκε παγιδευμένος/η σε τραπέζι με συγγενείς και ημι-αγνώστους, και έπεσε αμήχανη σιωπή; Άφησέ μας να βοηθήσουμε.

Πώς να σπάσεις την αμηχανία του εορταστικού τραπεζιού

της Ηρώς Κουνάδη

Ξέρεις πώς είναι. Αγχώνεσαι ότι θα σε ρωτάνε «πότε θα φάνε κουφέτα» και ότι θα τσακώνεσαι με τον ρατσιστή θείο για το μεταναστευτικό, κι αν γλιτώσεις από αυτά, πέφτεις στα χειρότερα: Στην αμήχανη σιωπή που κάνει το μυαλό πουρέ, τον χρόνο να παγώνει και το κάθε δευτερόλεπτο να μοιάζει με αιώνα. Για όλες εκείνες τις στιγμές που το μυαλό σου κολλάει και το μόνο που μπορείς να σκεφτείς είναι βρεςκάτιναπεις- βρεςκάτιναπεις- βρεςκάτιναπεις. Εμείς είμαστε εδώ. Κι έχουμε κάτιναπεις.

Πες για τα αρχαία του μετρό Θεσσαλονίκης. Κι εδώ καυγάς μπορεί να ξεσπάσει, το πιο πιθανό δηλαδή, αλλά μάλλον δεν θα είναι από τους καυγάδες εκείνους που σε κάνουν να θέλεις να στείλεις ενθαρρυντικό μήνυμα σε έναν συγκεκριμένο ηγέτη της Ασίας με ένα συγκεκριμένο κουμπί. Πάρε και την εξοργισμένη συνέντευξη έγκριτου βυζαντινολόγου για όπλο στη φαρέτρα σου αν θέλεις να ανάψεις τα αίματα.

Πες για το καινούριο Καφέ της Χαράς. Το ξέρουν όλοι, μικροί μεγάλοι, το αγαπάνε οι περισσότεροι, κι αυτοί που βαριούνται θα ‘χουν να γκρινιάξουν για τις απανωτές επαναλήψεις των σειρών του Ρώμα, μετά θα πείτε για την κατάντια της ελληνικής τηλεόρασης, ε με τούτα και με εκείνα θα περάσει η ώρα. Τρέιλερ για την έμπνευση εδώ

Πες για την Βασιλίσσης Σοφίας. Άλλο ένα διχαστικό μεν, ανώδυνο δε θέμα, για το οποίο όλοι έχουν άποψη και όλοι πεθαίνουν να την εκφράσουν. Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προβοκατόρικη άποψη που λέει βασικά «μια χαρά είναι ο δρόμος, εσείς είστε βλάχοι και δεν νιώθετε από τέχνη» εδώ θα βρεις όλα σου τα επιχειρήματα.

Κάτσε στρατηγικά δίπλα στον μεγαλύτερο ηλικία του τραπεζιού και πες κάτι που να ξεκινάει με «εγώ όταν ήμουν μικρός/η θυμάμαι που…». Θα το πιάσει από εκεί. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να τον ρωτήσεις και κάτι «από τα παλιά» αν δεν σε πειράζει να σε αγριοκοιτάζουν όσοι τον έχουν ακούσει να τα λέει εκατό χιλιάδες φορές.

Ζήτα από τη μαγείρισσα λεπτομέρειες για τις συνταγές. Μην αρκεστείς να την κοπλιμεντάρεις, ρώτα συγκεκριμένα τι μπαχαρικά χρησιμοποίησε, ή αν τσιγαρίζει τα κρεμμύδια στο βούτυρο ή στο λάδι –κατάλαβες, λεπτομέρειες. Όλοι αγαπούν να μιλάνε για το φαγητό, για το τι τους αρέσει και τι όχι, σχεδόν όλοι έχουν άποψη για το τσιγάρισμα το σωστό, το μεθανιώτικο, και η κουβέντα θα κυλήσει από εκεί.

Πες για τη διαφήμιση του Jumbo με τον ναυτικό. Είναι συγκινητική; Είναι εκβιαστική; Είναι άλλο ένα από τα βρώμικα πλοκάμια του καπιταλισμού; Είναι σίγουρα άλλο ένα θέμα των ημερών για το οποίο όλοι έχουν γνώμη, και δεν πολυπειράζει αν θα διαφωνείτε. Ειδικά αν έχεις ναυτικούς στο σόι, η κουβέντα θα διαρκέσει πάνω από ώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Η συμπόνοια είναι η βάση της ηθικής"

Άρθουρ Σοπενχάουερ, Γερμανός φιλόσοφος

  • 1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2