Συμβουλές για να δυναμώσεις το βιογραφικό σου

Αν ψάχνεις την δουλειά των ονείρων σου, πρέπει να έχεις φτιάξει και το ανάλογο βιογραφικό. Κι εμείς θα σου πούμε πώς.
Συμβουλές για να δυναμώσεις το βιογραφικό σου

Έχει αποδειχθεί μέσα από μελέτες ότι οι υπεύθυνοι που κοιτάνε τα βιογραφικά των υποψήφιων υπαλλήλων, περνούν περίπου επτά δευτερόλεπτα μόλις για να αποφασίσουν αν θα αποδεχτούν ή αν θα απορρίψουν την αίτηση κάποιου. Επτά δευτερόλεπτα είναι πολύ λίγος χρόνος, που σημαίνει ότι το βιογραφικό σου πρέπει να είναι πολύ σωστά φτιαγμένο. Και για να το καταφέρεις αυτό, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

*Ξεκίνα πολύ δυναμικά, γράφοντας μια μικρή – αλλά έξυπνη – εισαγωγή για τον εαυτό σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να τραβήξεις το βλέμμα των μελλοντικών σου αφεντικών και να τους πεις μέσα σε λίγες μόνο γραμμές ποιος είσαι και γιατί πρέπει να σε προσλάβουν. Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις επίθετα που κάνουν καλή εντύπωση, όπως “ενθουσιώδης” και “εργατικός”.

*Όταν μιλάς για τις προηγούμενες επαγγελματικές σου εμπειρίες, φρόντισε να εστιάσεις όχι στις ευθύνες που είχες, αλλά στα αποτελέσματα που έφερες. Ο πιο απλός κανόνας είναι ότι ένας εργοδότης ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματά σου, και όχι για το πόσα χρόνια έκανες μία δουλειά. Συνεπώς, αντί να πεις ότι, για παράδειγμα, διαχειριζόσουν τα social media της τάδε επιχείρησης με μεγάλη επιτυχία, γιατί να μην γράψεις ότι αύξησες το engagement στα social media της τάδε επιχείρησης κατά 30%.

*Μερικές φορές, είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα του να σου φαίνεται το βιογραφικό σου πολύ “άδειο”, και έτσι να καταλήξεις να αναφέρεις μέσα κάθε δουλειά που έκανες ποτέ. Και, εντάξει, είναι πολύ καλό που ποτέ δεν σταμάτησες να δουλεύεις, αλλά είναι και πολύ μεγάλο φάουλ να αναφέρεις προϋπηρεσία που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την θέση που ζητάς. Είναι σαν να μην ξέρεις καν για ποιον λόγο θες να πας εκεί πέρα, και ότι είσαι απλά διψασμένος για δουλειά—οποιαδήποτε δουλειά. Που, ναι, λογικό στην εποχή μας, αλλά φαίνεται άσχημο.

*Φρόντισε να βάλεις την προϋπηρεσία σου με χρονολογική σειρά, για να τονίσεις την εξέλιξή σου στον τομέα. Ένας τύπος που έχει κάνει την ίδια δουλειά σε πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις δεν λέει πολλά, δυστυχώς.

*Στα χρόνια που δουλεύεις, αλλά και νωρίτερα, πιθανότατα θα έκανες μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες στον χώρο σου. Εκμεταλλεύσου τις. Οι συστατικές επιστολές δεν είναι αστικός μύθος. Τις ζητάς, τις λαμβάνεις και είναι πολύτιμες.

*Χρησιμοποίησε μερικές λέξεις που “χτυπάνε” όμορφα στα μάτια των μελλοντικών αφεντικών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για επιχειρήσεις που ζητούν βιογραφικό στα αγγλικά, καθώς το βιογραφικό σου μετά μπορεί να ελεγχθεί ηλεκτρονικά, και αν δεν περιλαμβάνει ορισμένες… καυτές λέξεις, να απορριφθεί πάραυτα, όπως π.χ. adaptable και achievement. (Προσαρμοστικός και επίτευξη, στα ελληνικά.) Είναι πολύ καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις επιθετικούς προσδιορισμούς που θα ενισχύσουν αυτά που έχεις να πεις, αρκεί να μην το παρακάνεις.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v