Πώς να πάρεις 10 με τόνο στη συνέντευξή για δουλειά

Συμβουλές και μυστικά για να τα πάτε τέλεια στον πιο «άβολο» τύπο συνέντευξης για δουλειά, αυτή που γίνεται μέσω webcam.
Πώς να πάρεις 10 με τόνο στη συνέντευξή για δουλειά
Όλο και περισσότερες εταιρίες καταφεύγουν σε αυτό το είδος συνέντευξης για να αξιολογήσουν τους υποψήφιους εργαζόμενούς τους: Συνέντευξη μέσω Skype – ή κάποιου άλλου είδους video-κλήση. Δεν είναι απλώς μονόδρομος κάθε φορά που, για παράδειγμα, κάνετε αίτηση για δουλειά στο εξωτερικό, αλλά είναι και ένας τρόπος για τις εταιρίες να κερδίσουν χρόνο, σε σύγκριση με την παραδοσιακή τετ-α-τετ συνάντηση.

Ωραία ως εδώ. Το μοναδικό πρόβλημα, όμως, είναι ότι στα μέρη μας, που αυτό είναι κάτι σχετικά καινούριο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πώς να προετοιμαστούν κατάλληλα ή πώς να αποφύγουν κακοτοπιές. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ, για να σας σώσουμε με τα κατάλληλα tips για να πάει τέλεια η e-συνέντευξή σας.

*Διπλοτσεκάρετε τον τεχνικό εξοπλισμό σας
Πριν από την συνέντευξη, ελέγξτε αν η σύνδεση στο διαδίκτυο, το video και το audio του υπολογιστή σας λειτουργούν σωστά. Δοκιμάστε μία συνομιλία με κάποιον φίλο σας νωρίτερα για να σιγουρευτείτε για το οπτικοακουστικό αποτέλεσμα και επιλέξτε ένα σημείο του σπιτιού που ξέρετε πως δεν έχει προβλήματα σύνδεσης.

*Διαλέξτε ένα περιβάλλον χωρίς περισπασμούς
Είναι σημαντικό ο συνομιλητής σας να είναι συγκεντρωμένος στο πρόσωπό σας καθ’ όλη την διάρκεια της συνέντευξης, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφύγετε δωμάτια ή σημεία του σπιτιού με πολλές φωτογραφίες, αφίσες, παράθυρα, περιττή «χαρτούρα» στο γραφείο δίπλα ή πίσω σας. Προτιμήστε ένα ουδέτερο σημείο ή ένα κενό – ή διακριτικά και κομψά διακοσμημένο – σημείο του τοίχου για να σταθείτε.

*Φωτιστείτε σωστά
Μην ξεκινήσετε τη συνέντευξη σε ένα υποφωτισμένο δωμάτιο, όπου δεν φαίνεται καλά το πρόσωπό σας. Προσέξτε επίσης το φως να μην είναι τόσο έντονο ή «μετωπικό» έτσι ώστε να δημιουργεί αντιαισθητικές (και σχεδόν τρομακτικές) σκιές πάνω σας. Ο ιδανικός… κινηματογραφικός φωτισμός είναι ένα φως που έρχεται από πίσω σας και δύο συμπληρωματικές φωτιστικές πηγές από δεξιά και αριστερά σας για να «γλυκαίνουν» το αποτέλεσμα.

*Προσέξτε πού κοιτάζετε
Μπορεί να σας μοιάζει αφύσικο στην αρχή, ιδιαίτερα αν δεν έχετε ιδιαίτερη πείρα στο online video chat, αλλά καλό είναι να κοιτάζετε απευθείας στο «μάτι» της κάμεράς σας, και όχι στην οθόνη, εκεί που βλέπετε το πρόσωπο του συνομιλητή σας. Γι’ αυτό, το ιδανικό είναι να τοποθετήσετε την webcam σας στο επίπεδο του βλέμματός σας, ώστε να μην μετακινείτε κάθε λίγο και λιγάκι το κεφάλι σας, για να ελέγχετε τις αντιδράσεις του συνομιλητή σας. Επίσης, σε καμία περίπτωση μην τοποθετήσετε την κάμερα χαμηλότερα από το επίπεδο των ματιών σας – το αποτέλεσμα που θα βλέπει ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της διαδικτυακής σύνδεσης θα είναι ένας υποψήφιος εργαζόμενος που τον κοιτάζει… αφ’ υψηλού.

*Τι πλάνο να διαλέξετε
Ένα υπερβολικά… γκρο πλαν στο πρόσωπό σας θα είναι κάπως άβολο και «απότομο» για τον συνομιλητή σας. Για μια συνέντευξη, η καλύτερη επιλογή είναι ένα κάδρο που σας «πιάνει» από το στέρνο και πάνω – ούτε πιο ευρύ, έτσι ώστε μετά βίας ο συνομιλητής να βλέπει το πρόσωπό σας, ούτε πιο κοντινό, έτσι ώστε να μετρά… τις τρίχες του προσώπου σας.

*Ντυθείτε κατάλληλα
Και αυτό, στην προκειμένη περίπτωση μεταφράζεται: «Ντυθείτε για την δουλειά που θέλετε». Αντισταθείτε στην παρόρμηση να μείνετε με το άνετο t-shirt που φοράτε και στον ύπνο. Το ότι κάνετε τη συνέντευξη από το σπίτι σας δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ντυθείτε όπως θα το κάνατε αν η συνέντευξη ήταν στο γραφείο της εταιρίας. Αυτό ισχύει για ολόκληρη την εμφάνιση: Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χρειαστεί να σηκωθείτε για κάποιον έκτακτο λόγο – και σε κάθε περίπτωση, δεν θέλετε ο συνομιλητής σας να δει ότι ενώ πάνω φορούσατε πουκάμισο, από κάτω… είστε με το μποξεράκι. Φροντίστε επίσης να έχετε πλυθεί, να έχετε βουρτσίσει τα δόντια σας, να έχετε χτενιστεί και να έχετε βάλει ρούχα αντίστοιχης επισημότητας με την δουλειά που διεκδικείτε. Οι γυναίκες θα πρέπει να αποφύγετε το υπερβολικό μακιγιάζ: Προτιμήστε ένα απλό μέικ απ για φυσικό αποτέλεσμα και μην φοράτε πολλά κοσμήματα. «Ψηφίστε» ρούχα σε χρώματα που σας κολακεύουν και ταιριάζουν με το χρώμα της επιδερμίδας σας, καθώς και με το φόντο.

*Επενδύστε στη γλώσσα του σώματος
Δεν είναι κακό να χειρονομείτε την ώρα που μιλάτε, αλλά πάντα με προσοχή για να μην κάνετε υπερβολικές κινήσεις που ξεφεύγουν από τα όρια του κάδρου ή μπορούν να παρερμηνευθούν με αρνητικό τρόπο. Διατηρήστε θετική έκφραση στο πρόσωπό σας καθ’ όλη τη διάρκεια – μην ξεχνάτε ότι η έκφραση του προσώπου σας είναι το πρώτο και ίσως σημαντικότερο πράγμα που βλέπει ο συνεντευξιάζων απέναντί του: Αυτή θα είναι η εικόνα που θα σχηματίσει για εσάς. Χαμογελάστε και αποφύγετε τα αμήχανα «παγώματα» ή την τρομαγμένη έκφραση.

*Δείτε το σαν ένα… σόου
Κάμερα, μικρόφωνο, φώτα, γλώσσα σώματος… Δεν σας θυμίζει προετοιμασία τηλεοπτικού σόου; Στην ουσία, για τέτοιο πρόκειται: Εσείς είστε ο σκηνοθέτης, ο φωτιστής, ο μέικαπ άρτιστ, ο εικονολήπτης σας, αλλά εσείς είστε και ο… «σταρ» της συγκεκριμένης εκπομπής. Αν ήσασταν τηλεθεατής, τι θα θέλατε να ακούσετε σε ένα talk show; Έναν άνθρωπο που έχει ενδιαφέροντα πράγματα να πει. Κάντε το πράξη λοιπόν και… «σπάστε τα νούμερα» της τηλεθέασης – ή για την ακρίβεια, της νέας σας δουλειάς.

Πηγή: Business Insider

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v