Είμαι άνεργος- πώς να αξιοποιήσω τον χρόνο

Βρείτε τρόπους για να αξιοποιήσετε τον χρόνο της ανεργίας, ώστε να εμπλουτίσετε τις ικανότητες και το βιογραφικό σας.
Είμαι άνεργος- πώς να αξιοποιήσω τον χρόνο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το μεγαλύτερο κακό του να βρεθείς ξαφνικά άνεργος/η δεν είναι τόσο το οικονομικό, όσο η μιζέρια, η βαρεμάρα και η γενικότερη μαυρίλα που σε τυραννά μέχρι να ξαναβρεις δουλειά. Θυμάμαι μια φίλη να μου λέει χαρακτηριστικά: «Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω, δεν είχα όρεξη να βγω, δεν είχα όρεξη να σηκωθώ καν από το κρεβάτι, δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα».

Δείτε το όμως διαφορετικά. Ο άπειρος ελεύθερος χρόνος που έχετε μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελός σας και να «γεμίσει» με όλα αυτά τα πράγματα που θέλατε να κάνετε όταν είχατε δουλειά, όμως δεν βρίσκατε ποτέ τον χρόνο. Με γνώμονα λοιπόν το «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», ιδού πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε την ανεργία προς όφελός σας.

Ξέρεις από Η/Υ;

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεσκονίσετε τις γνώσεις σας στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και να μάθετε τα μυστικά της Πληροφορικής. Ακόμη και αν έχετε μια άλφα εμπειρία, οι επιπλέον γνώσεις θα σας χρησιμέψουν πολύ στο να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας. Το ΚΕΚ του Δήμου Αθηναίων διοργανώνει προγράμματα εκμάθησης Η/Υ τα οποία καλύπτουν τις βασικές έννοιες της πληροφορικής, τα λειτουργικά συστήματα, την επεξεργασία κειμένου, τα λογιστικά φύλλα, τις βάσεις δεδομένων και πολλά ακόμα. Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές κλικ εδώ.

Δωρεάν μαθήματα Η/Υ για ανέργους προσφέρει το κέντρο πληροφορικής LABTECH καλύπτοντας τις βασικές ενότητες πληροφορικής σε δύο κύκλους των τριάντα ωρών έκαστος. Για περισσότερες πληροφορίες κλικ εδώ.  Επίσης, η ιστοσελίδα Freelessons.gr προσφέρει δωρεάν online μαθήματα πληροφορικής για κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά και διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές.

Μάθε παιδί μου ξένες γλώσσες

Η πολυγλωσσία, εκτός από μεγάλο προσόν είναι και μια άκρως ευχάριστη ενασχόληση και – μαντέψτε- δεν χρειάζεται να την πληρώσετε ακριβά. Δεκάδες ιστοσελίδες πανεπιστημίων και οργανισμών που προσφέρουν online μαθήματα αξιοποιώντας ποικίλες μεθόδους, όπως quiz, φωτογραφίες, παιχνίδια, συνομιλία με φυσικούς ομιλητές των γλωσσών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε την σελίδα του BBC (διαθέτει συνολικά 40 γλώσσες), το Livemocha  (38 γλώσσες), το Busuu και το Polygot, στο οποίο πέρα από τις «κλασσικές» ξένες γλώσσες μπορείτε να μάθετε μέχρι και Σουαχίλι.

Σημειώστε επίσης, ότι δωρεάν μαθήματα υπολογιστών και ξένων γλωσσών διεξάγονται σε πολλούς δήμους της Ελλάδας με σειρά προτεραιότητας μέσω του προγράμματος «Κέντρα Δια Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας». Ένα τηλέφωνο στον Δήμο σας και ένα κλικ εδώ αρκούν για να ενημερωθείτε για το κατά πόσο και πού υπάρχουν ελεύθερες θέσεις.

Φοιτητική ζωή ξανά

Αν λησμονείτε τα χρόνια του Πανεπιστημίου και θέλετε να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας μέσα από διαλέξεις διαπρεπών καθηγητών, καλλιτεχνών και επιστημόνων η Στοά του Βιβλίου (τηλ. 210-3244538, 210-3253989) και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της σας δίνουν την ευκαιρία να το κάνετε με αρκετά μικρό κόστος (70€ για κάθε σειρά πέντε μαθημάτων με 30% έκπτωση για ανέργους). Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα και εδώ το πώς θα δηλώσετε συμμετοχή στα μαθήματα του 20ου κύκλου.

Χόμπυ(τ): Ένα υπέροχο ταξίδι

Μην φοβάστε, η αναζήτηση του χόμπι που σας ταιριάζει (αν δεν το έχετε ήδη βρει) δεν έχει καμία σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο Φρόντο και η παρέα του. Επίσης, αν βρείτε την κλίση σας, κανείς δεν αποκλείει το γεγονός κάποια στιγμή στο μέλλον να μπορέσετε να επωφεληθείτε και οικονομικά από αυτήν. Χορός; Ζωγραφική; Χειροτεχνίες; Γλυπτική; Θέατρο; Φωτογραφία; Με λίγο ψάξιμο στο Internet είναι σίγουρο ότι θα βρείτε δωρεάν σεμινάρια για τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στους κατά τόπους Δήμους έχουν ήδη ξεκινήσει κύκλοι δημιουργικής απασχόλησης με ολιγομελή τμήματα. Δείτε σε παλαιότερο άρθρο μερικά τέτοια προγράμματα των Δήμων για να πάρετε μια γεύση και κάντε κλικ εδώ για να ενημερώνεστε για τα εβδομαδιαία δωρεάν μαθήματα και εργαστήρια.

Κάντε το καλό

Η εθελοντική εργασία αφενός είναι το όχημα για να προσφέρετε έργο σε ανθρώπους ή δράσεις που το έχουν ανάγκη, ενώ γεμίζει και τους ίδιους τους εθελοντές με αυτό που τους στερεί η πιθανή ανεργία τους. Την χαρά της δημιουργικότητας και την αίσθηση ότι η κάθε ημέρα έχει ουσία. Δείτε εδώ μερικά εθελοντικά προγράμματα για να κάνετε το καλό και εδώ μερικές συνδυαστικές προτάσεις για διακοπές και εθελοντισμό με ελάχιστο κόστος, καλοκαίρι γαρ. 

Νους υγιής εν σώματι υγιεί

Καλά το καταλάβατε, σηκώστε τον κ… σας από τον καναπέ (ή το κρεβάτι) και βάλτε στην καθημερινότητά σας την άσκηση. Τα έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε. Αφενός θα νοιώσετε καλύτερα με το σώμα σας εν όψει καλοκαιριού, αφετέρου θα βελτιώσετε σημαντικά την σωματική και την ψυχική σας υγεία. Αν το budget σας δεν φτάνει για να γραφτείτε στο γυμναστήριο ή αν βαριέστε ακόμα και στην ιδέα, δείτε εδώ μερικούς έξυπνους τρόπους για να ενσωματώσετε την άσκηση στην ζωή σας στο πι και φι.

Κοινωνικοποίηση uber alles

Η χειρότερη «αρρώστια» της ανεργίας είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης και η αποκοπή από φίλους και γνωστούς. Μην την αφήσετε να σας μολύνει. Αν δεν έχετε όρεξη ή χρήματα να βγείτε για καφέ (αν και αυτά τα καφενεδάκια είναι το κάτι άλλο) φτιάξτε καφεδάκι σπίτι και καλέστε κόσμο για να αράξετε. Εκμεταλλευτείτε την λιακάδα των ημερών και διοργανώστε ένα πικ νικ στο κοντινότερό σας πάρκο, προγραμματίστε ένα σουαρέ στο σπίτι με επιτραπέζιο ή καλέστε κόσμο για ένα home party και μοιραστείτε τα έξοδα για το αλκοόλ. Δεν είναι ντροπή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v