Δραματικές σχολές: Παιδεία… υποκριτική

Πόσες αναγνωρισμένες σχολές υποκριτικής υπάρχουν στην Ελλάδα; Τι διαφορά έχουν οι κρατικές σχολές; Ποιες προϋποθέσεις υπάρχουν για να εισαχθεί κάποιος σε αυτές και ποιο είναι το κόστος; Αν μέσα σας κρύβετε… δραματικό φως, μάθετε πώς θα γίνετε ηθοποιός.
Δραματικές σχολές: Παιδεία… υποκριτική
του Γιώργου Κόκουβα

Ηθοποιός σημαίνει φως, μας υπενθυμίζει ακόμα η φωνή του Δημήτρη Χορν, επαναλαμβάνοντας αυτό που είναι ήδη γνωστό σε αυτή τη χώρα από τότε που ο Σοφοκλής και ο Αριστοφάνης γέμιζαν τα αθηναϊκά θέατρα. Ηθοποιός σημαίνει ρίσκο, ανεργία, αστάθεια, σε ένα «επικίνδυνο σινάφι», θα έλεγαν κάποιοι πιο προσγειωμένοι ή απαισιόδοξοι για τον χώρο της υποκριτικής.

Σε κάθε περίπτωση, ηθοποιός σημαίνει αγάπη για την τέχνη, η οποία χρειάζεται «σμίλεμα». Αυτόν τον ρόλο αναλαμβάνουν οι σχολές δραματικής τέχνης, οι οποίες ανοίγουν αυτό τον μήνα τις πόρτες τους στους υποψήφιους σπουδαστές της υποκριτικής έκφρασης. Αν πάντα πιστεύατε πως το ταλέντο σας ωθεί προς το σανίδι και τους προβολείς, αν οι ανακοινώσεις των βάσεων σας βρήκαν εκτός ΑΕΙ ή ΤΕΙ και θέλετε να δοκιμάσετε την τύχη σας στον χώρο της τέχνης, ή αν ως τελείως «πρωτάρηδες» θέλετε να γνωρίσετε τον κόσμο της υποκριτικής μέσα από σεμινάρια και μαθήματα προετοιμασίας, μάθετε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε για τις δραματικές σπουδές στην Ελλάδα.

*Προϋποθέσεις και εξετάσεις εισαγωγής

Ξεχάστε τις Πανελλήνιες: Τα μόρια που συγκεντρώσατε σε αυτές δεν παίζουν κανένα ρόλο στις σπουδές δραματικής τέχνης –εκτός και αν πρόκειται για ένα από τα τέσσερα ΑΕΙ Θεατρικών Σπουδών ή Θεατρολογίας που λειτουργούν στην χώρα, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ναύπλιο, για τις οποίες δεν ισχύουν τα παρακάτω. Για να εισαχθείτε σε μία από τις αναγνωρισμένες από το υπουργείο Πολιτισμού σχολές, θα πρέπει να συμμετάσχετε στις εξετάσεις που διοργανώνει κάθε σχολή τον Σεπτέμβριο (πληρώνοντας ένα μικρό κόστος συμμετοχής) και να σας εγκρίνει η κριτική επιτροπή ενώπιον της οποίας θα εξεταστείτε.

Αυτή η διαδικασία συνήθως περιλαμβάνει την ερμηνεία σας σε δύο μονολόγους, ένα ποίημα και ένα τραγούδι που θα έχετε προετοιμάσει – η καλή προετοιμασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα επιτυχίας και γι’ αυτό λειτουργούν στις περισσότερες σχολές ειδικά τμήματα προπαρασκευής.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια που κρίνει την φύση του διπλώματος που θα αποκτήσετε: Αν θέλετε αυτό να είναι αναγνωρισμένο από το κράτος (αυτό σημαίνει πως θα μπείτε άμεσα στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών με την αντίστοιχη ασφάλιση μόλις ολοκληρώσετε τις σπουδές σας), θα πρέπει προτού να συμμετάσχετε στις εισαγωγικές εξετάσεις των σχολών, να εξεταστείτε από την επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχετε κάνει την σχετική αίτηση στο Πρωτόκολλο του Υπουργείου (Μπουμπουλίνας 20-22) μέχρι τις 15 Ιουλίου, να εξεταστείτε σε έναν μονόλογο, ένα ποίημα, έναν αυτοσχεδιασμό και ένα τραγούδι, και εφόσον εγκριθείτε, να προβείτε στις εξετάσεις των σχολών, και μετά από τρία έτη σπουδών να παρουσιάσετε στο Υπουργείο εκ νέου τα χαρτιά σας. Σε περίπτωση που δεν περάσετε από την έγκριση του Υπουργείου, μπορείτε να ακολουθήσετε κανονικά τις διαδικασίες εισαγωγής στις σχολές, λαμβάνοντας όμως στο τέλος απλή βεβαίωση περάτωσης σπουδών αντί για «κρατικά αναγνωρισμένο» δίπλωμα.

Η περίπτωση του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου

Οι δύο παραπάνω φορείς δεν προαπαιτούν υπουργικές εξετάσεις, καθώς αποτελούν οι ίδιοι κρατικούς θεσμούς. Ωστόσο, διαφέρουν στις εισαγωγικές εξετάσεις από τις ιδιωτικές δραματικές σχολές: Απαιτείται η ερμηνεία ενός μονολόγου από δράμα ως και του 18ου αιώνα, ενός μονολόγου από την σύγχρονη δραματουργία και ενός ποιήματος. Εφόσον περάσετε από την πρώτη αυτή εξεταστική φάση, στην συνέχεια κρίνεστε πάνω στην ερμηνεία σας στο τραγούδι, στην κίνηση, στον αυτοσχεδιασμό και στις γνώσεις σας περί θεάτρου. Οι σπουδές στις συγκεκριμένες σχολές είναι δωρεάν, ενώ κάθε χρόνο -δυστυχώς ή ευτυχώς- οι εισακτέοι μετρώνται… στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Για την Δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (Πειραιώς 35, Αθήνα) οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων λήγουν στις 8/9 και χρειάζεται να συνυποβάλλετε απολυτήριο λυκείου, επικυρωμένο αντίγραφο ταυτότητας, δύο φωτογραφίες και ένα σύντομο βιογραφικό, ενώ ισχύει το ηλικιακό όριο των 25 ετών.

Για την Δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27, Θεσσαλονίκη) η διορία των αιτήσεων λήγει στις 10/9, ενώ ισχύει και εδώ το ηλικιακό όριο των 25 ετών, καθώς και διάφορες ακόμη προϋποθέσεις τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ

Ιδιωτική δραματική εκπαίδευση

Στην Αθήνα, σύμφωνα με την λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχουν 25 αναγνωρισμένες ιδιωτικές ανώτερες σχολές δραματικής τέχνης. Λειτουργούν επίσης άλλες τρεις στην Θεσσαλονίκη και άλλη μία στον Βόλο (δείτε την αναλυτική λίστα εδώ). Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά κάποιες από τις κορυφαίες σχολές της Αθήνας για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τα μαθήματα που παραδίδονται, το κόστος και τα σεμινάρια που διοργανώνονται για όσους δεν είναι έτοιμοι για το «ολοκληρωμένο πακέτο υποκριτικής».

Δραματική σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν
(Ιπποκράτους 70, τηλ: 210 3603941)
Τι την διακρίνει: Η μεγάλη της ιστορία, αφού ιδρύθηκε από τον Κάρολο Κουν το 1942, εν μέσω κατοχής και ανέδειξε την θεατρική τέχνη στην Ελλάδα μέσα από την ανάδειξη μεγάλων θεατρικών συγγραφέων και ηθοποιών.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων οι Εύα Κοταμανίδου, Διαγόρας Χρονόπουλος, Μαριάννα Κάλμπαρη, Κωστής Καπελώνης, Τώνης Λυκουρέσης.
Ημερομηνίες εισαγωγικών εξετάσεων: Η σχολή δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, ώρες 12.00-18.00 στο κτίριο της σχολής.
Κόστος: 70 ευρώ για τα εξέταστρα, 350 ευρώ/μήνα για τα δίδακτρα.

«Δήλος» - Δραματική σχολή Δήμητρας Χατούπη 
(Ελευσινίων 11, Μεταξουργείο, τηλ: 210 5203562)
Τι την διακρίνει: Με την καλή φήμη να την συνοδεύει, η σχολή «Δήλος» ποντάρει στην ολόπλευρη υποκριτική εκπαίδευση, δίνοντας έμφαση εκτός από το θέατρο και στον –παραμελημένο στην χώρα μας- κινηματογράφο. Επίσης, διατηρεί γραφείο διασύνδεσης για την προώθηση των αποφοίτων και προσφέρει υλικοτεχνικές υποδομές για τις παραστάσεις τους.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων ο Κώστας Καπελώνης, η Δήμητρα Χατούπη, η Ρούλα Πατεράκη, ο Κώστας Γάκης, αλλά και πολλοί έκτακτοι επισκέπτες με μεγάλο κύρος.
Ημερομηνίες εισαγωγικών εξετάσεων: Α’ φάση – 10/9 στις 9.00π.μ. και β’ φάση στις 14/9 στις 11.00π.μ.
Κόστος: €20 για τις εξετάσεις, που αφαιρούνται από την τριετή εγγραφή (€200) εφόσον επιτύχετε και στην συνέχεια €340/μήνα (με βάση τα περσινά δεδομένα). 

Δραματική σχολή Ωδείου Αθηνών 
(Ρηγίλλης και Β.Γεωργίου Β’ 17-19, τηλ: 210 7240673)
Τι την διακρίνει: Αποτελεί την παλαιότερη δραματική σχολή της Αθήνας (ιδρύθηκε το 1871 με πρώτο διευθυντή τον Γ. Βιζυηνό) ενώ αποτελεί την αμέσως δημοφιλέστερη επιλογή μετά τις κρατικές σχολές καθώς είναι ημικρατική, γεγονός που αντιστοιχεί σε μειωμένα δίδακτρα. Ωστόσο, είναι υποχρεωτική η επιτυχία στις εξετάσεις του υπουργείου Πολιτισμού για να μπορέσετε να εξεταστείτε σε αυτή.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων οι Ακύλλας Καραζήσης, Λυδία Κονιόρδου, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ήμελλος, Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Ημερομηνίες εισαγωγικών εξετάσεων: Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επιτροπής του Υπουργείου.
Κόστος: €64 για τα της εγγραφής και €200 μηνιαίως. 

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Εμπρός» 
(Ηπείρου 41, τηλ: 210 3252676)
Τι την διακρίνει: Η σχολή, ιδρυμένη από την Εταιρεία Θεάτρου «Εμπρός» έχει θεσπίσει τέταρτο προαιρετικό έτος «εφαρμογής», κατά το οποίο οι σπουδαστές ετοιμάζουν ολοκληρωμένες παραστάσεις με την σύμπραξη του συνόλου των σπουδαστών και των καθηγητών.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων οι Κώστας Γεωργουσόπουλος, Παναγιώτης Φαφούτης, Δημήτρης Ήμελλος.
Ημερομηνίες εισαγωγικών εξετάσεων: 24 και 25 Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί αίτηση στη γραμματεία της σχολής.
Κόστος: €30 για τις εξετάσεις, που αφαιρούνται εφόσον επιτύχετε από την εγγραφή (€100) και στην συνέχεια €350/μήνα.

«Αρχή» 
(Μιχαήλ Βόδα 13, τηλ: 210 8810496)
Τι την διακρίνει: Ιδρύθηκε το 1993 από τον Οργανισμό Θεατρικής Κίνησης – ο ίδιος που δημιούργησε και το Θέατρο Κωφών Ελλάδος- και ξεχωρίζει και για τα συχνά σεμινάρια υποκριτικής που διοργανώνει καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, για τις ανοιχτές παραστάσεις σε ιδιόκτητο χώρο και για το εργαστήριο δραματικής τέχνης που λειτουργεί ανεξάρτητα.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων οι Νέλλη Καρρά, Μάνια Παπαδημητρίου, Πάρης Μαντόπουλος, Θωμάς Οικονομάκος.
Ημερομηνίες εισαγωγικών εξετάσεων: Κατά το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου
Κόστος: €30 για τα εξέταστρα και €3.300 για τα ετήσια δίδακτρα (περιλαμβάνεται η εγγραφή). 

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγ. Βαρβάρας 
(Σερίφου 2, Αγία Βαρβάρα, τηλ: 210210 5622799)
Τι την διακρίνει: Αποτελεί εξίσου οικονομική επιλογή με την σχολή του Ωδείου Αθηνών, καθώς είναι δημοτική σχολή, χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως γίνονται «εκπτώσεις» στην ποιότητα των σπουδών: Την πρωτοβουλία της ίδρυσης της δημοτικής σχολής αγκάλιασε ο ίδιος ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ενώ οι σπουδαστές απολαμβάνουν την συμμετοχή τους σε πολλά δημοτικά και περιφερειακά φεστιβάλ και εκδηλώσεις.
Ποιοι διδάσκουν: Μεταξύ άλλων οι Σοφοκλής Πέππας, Γιάννης Βόγλης, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Καμπανέλλη.
Ημερομηνία εισαγωγικών εξετάσεων: Για πληροφορίες επικοινωνήστε με την γραμματεία της σχολής στο τηλ: 210 5622799.
Κόστος: €200/μήνα ή €120/μήνα για τους δημότες Αγίας Βαρβάρας.

Σεμινάρια υποκριτικής

Οι περισσότερες δραματικές σχολές, εκτός από το εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα σπουδών προσφέρουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα σεμινάρια και εργαστήρια υποκριτικής και δραματικής τέχνης, μέσα από τα οποία μπορείτε να επιδιώξετε μία πρώτη, συμπυκνωμένη γνωριμία με τον χώρο της υποκριτικής και να αποφασίσετε αν είστε πλασμένοι γι’ αυτόν. Ένας χρηστικός τρόπος να μένετε ενήμεροι για όλα τα προγραμματισμένα σεμινάρια είναι το ημερολόγιο του Ordino.gr όπου συγκεντρώνονται όλες οι πιθανοί «δραματικοί διέξοδοί» σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v