Πώς θα φτιάξω βιογραφικό;

Δύσκολοι καιροί για προσλήψεις. Παρ’ όλα αυτά ένα οργανωμένο και περιεκτικό βιογραφικό μπορεί να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στον μελλοντικό σας εργοδότη. Ό, τι χρειάζεται να ξέρετε για την δημιουργία του ιδανικού CV.
Πώς θα φτιάξω βιογραφικό;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένα σωστά διαμορφωμένο και περιεκτικό βιογραφικό σε συνδυασμό με ένα πετυχημένο interview μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόσληψής σας, μιας και αποτελούν τον πιο κοινό τρόπο «γνωριμίας» με τον μελλοντικό σας εργοδότη ή εταιρεία εύρεσης εργασίας και κατά συνέπεια «διαβατήριο» για την μελλοντική σας δουλειά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνοπτική, αλλά περιεκτική παρουσίαση των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων σας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να δημιουργηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, χωρίς λάθη και πλατειασμούς. Θα πρέπει να είναι σύντομο (δύο με τρεις σελίδες το πολύ, ανάλογα με τον όγκο πληροφοριών), ενώ η δομή του θα πρέπει να παραμείνει ίδια μέχρι το τέλος.

Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην ορθογραφία, την στίξη και την σύνταξη των πληροφοριών που αναφέρονται σε αυτό, ενώ εξίσου σημαντικό είναι όταν αναφέρεστε σε ημερομηνίες να ξεκινάτε με την πιο πρόσφατη και να καταλήγετε στην παλαιότερη.

Οι ενότητές του είναι συγκεκριμένες (βλ. σχετικά αρχεία του άρθρου), αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε κάποιες αν θεωρείτε πως δεν ανταποκρίνονται στο ιστορικό σας.
Έτοιμες και «χρυσές» λύσεις για την σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος δεν υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αποφύγετε κάποια από τα συχνότερα λάθη που πιθανώς να σας… κοστίσουν. Έτσι λοιπόν:

• Φροντίστε το βιογραφικό σας να είναι πάντα ενημερωμένο με τα πιο πρόσφατα επιτεύγματά σας.

• Χρησιμοποιήστε καλή ποιότητα χαρτιού, μεγέθους Α4, σε χρώμα λευκό, χωρίς διακοσμητικά ή ζωγραφιές. Βιογραφικό σημείωμα είναι, όχι έργο τέχνης.
 
Μην υποβαθμίζετε την εμπειρία σας και «μπλέκετε» καλοκαιρινές δουλειές που πιθανώς να κάνατε ή πρακτικές με τις υπόλοιπες θέσεις.

• Αποφύγετε τις υπερβολές ή τις ασάφειες.

• Δώστε ιδιαίτερη βάση στα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Η ύπαρξή τους δείχνει απροσεξία, αφηρημάδα ακόμα και αδιαφορία. Επειδή συνήθως δεν μπορούμε να διακρίνουμε εύκολα τα λάθη σε δικό μας κείμενο, δώστε το βιογραφικό στους φίλους σας να το διαβάσουν.

• Μην αμελήσετε να συμπεριλάβετε πληροφορίες που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με την θέση την οποία επιθυμείτε, αλλά λένε πολλά για τον χαρακτήρα σας. Για παράδειγμα εθελοντικές εργασίες, επιπλέον εκπαιδεύσεις, βραβεύσεις ή αναγνωρίσεις.

• Αποφύγετε πάση θυσία το «φούσκωμα» των προσόντων σας και τις ασάφειες. Το βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να περιέχει αληθή και ακριβή στοιχεία.

• Προσέξτε μετά την παράθεση των προσωπικών σας στοιχείων να ακολουθεί η εργασιακή σας εμπειρία ή προϋπηρεσία και όχι η εκπαίδευση – εκτός και αν έχετε μόλις αποφοιτήσει και δεν έχετε ξαναδουλέψει ποτέ.

Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε τα «έτοιμα» templates του Word. Οι εργοδότες έχουν… βαρεθεί να τα βλέπουν. Προσπαθήστε, σε λογικά πλαίσια πάντα, να πρωτοτυπήσετε με ένα πιο ξεχωριστό βιογραφικό σημείωμα.

• Να είστε σταθεροί όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζετε τις πληροφορίες. Ένα ανομοιόμορφο βιογραφικό δίνει πολύ άσχημη εικόνα στον εργοδότη.

• Έχετε πάντα υπ’ όψιν σας ότι θα πρέπει να προσαρμόζετε το περιεχόμενο του βιογραφικού στις απαιτήσεις της εταιρείας και της θέσης που σας ενδιαφέρει. Στοιχεία «άσχετα» και περιττές πληροφορίες, το μόνο που θα κάνουν είναι να κουράσουν τον εργοδότη.

• Η προσθήκη φωτογραφίας δεν είναι αναγκαία, αν παρ’ όλα αυτά θέλετε να βάλετε, τότε επιλέξτε κάποια η οποία να αρμόζει στην περίσταση και όχι την «έξαλλη» φωτογραφία από τα καλοκαιρινά σας νυχτοπερπατήματα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v