Γιατί δεν συγκεντρώνομαι;

Το τηλέφωνο που χτυπά ασταμάτητα, τα κόκκινα notifications του Facebook, η… πείνα και έξι ακόμα λόγοι για τους οποίους καμία δουλειά δεν ολοκληρώνεται μέσα στο οκτάωρο, μαζί με tips για να νικήσετε τους εχθρούς της συγκέντρωσής σας.
Γιατί δεν συγκεντρώνομαι;
Το σώμα σας βρίσκεται στο γραφείο εδώ και δύο ώρες, αλλά το μυαλό σας είναι σε μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά. Ή ακόμα χειρότερα ξεκινήσατε το πρωί να δουλεύετε και, έξι ώρες αργότερα, βρίσκεστε με επτά μισοτελειωμένα projects μπροστά σας να αναζητάτε τον χαμένο χρόνο. Μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Η ψυχολόγος Lucy Jo Palladino, PhD, βάζει στο μικροσκόπιο όσα μας αποσπούν καθημερινά από τη δουλειά, και δίνει συμβουλές για να διαχειριστούμε τους… αντιπερισπασμούς.

Τα social media
Κάθε status update είναι αφορμή για λίγη κουβεντούλα με φίλους, κάθε notification είναι πειρασμός («πόσα δευτερόλεπτα θα μου πάρει να διαβάσω ένα σχόλιο;» σκέφτεστε) και κάθε φωτογραφία που κάνει την εμφάνισή της στο wall σας είναι ένα ακόμη νοερό ταξίδι στα γαλάζια νερά μιας εξωτικής παραλίας στην οποία τυγχάνει να μην βρίσκεστε. Όταν «επιστρέφετε» στη δουλειά, είναι λογικό κι επόμενο η απόδοσή σας να είναι μειωμένη.

Τι να κάνετε: Όσο σκληρή κι αν ακουστεί, είναι η μόνη λύση: μην κάνετε login στο Facebook και τα υπόλοιπα social media αμέσως μόλις κάθεστε στον υπολογιστή. Αν πρέπει να ρίξετε «μια γρήγορη ματιά» κάντε το κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, και μην «ξεχάσετε» να το κλείσετε αμέσως μετά. Έτσι, η σταθερή ροή των posts και τα συνεχή notifications δεν θα αποσπούν την προσοχή σας την ώρα που δουλεύετε.

Τα e-mails
Κάνουν απροειδοποίητα την εμφάνισή τους στο inbox σας και σχεδόν φωνάζουν «απάντησε τώρα». Ακόμη και τα επαγγελματικά e-mail σας αποσπούν από την δουλειά που κάνετε τη δεδομένη στιγμή –πόσο μάλλον τα e-mails των φίλων σας, που αναλύουν την χτεσινή βραδιά.

Τι να κάνετε: Αντί να τσεκάρετε διαρκώς τα e-mail, θεσπίστε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας για να τα διαβάζετε και να απαντάτε. Την υπόλοιπη μέρα, κρατήστε το παράθυρο του outlook ή του web mail σας κλειστό και απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στην επιφάνεια εργασίας. Αν είναι «κάτι επείγον» θα σας τηλεφωνήσουν.

Το κινητό σας
Ίσως ο μόνος πιο αποδιοργανωτικός ήχος από την ειδοποίηση του νέου e-mail είναι το ringtone σας. Λίγοι μπορούμε να το αγνοήσουμε, ειδικά όταν ξέρουμε πως εννιά φορές στις δέκα είναι κάποιος φίλος –άρα η συζήτηση θα είναι μάλλον ευχάριστη.

Τι να κάνετε: Προκειμένου να αποφύγετε όχι μόνο να χάσετε λίγα λεπτά μιλώντας στο τηλέφωνο αλλά και να «ξεμυαλιστείτε» με σχέδια για το βράδυ/ το Σαββατοκύριακο/ τις διακοπές σας, βάλτε το τηλέφωνο στο αθόρυβο και αφήστε το μέσα στην τσάντα ή το συρτάρι σας. Θα κοιτάξετε τις αναπάντητες κλήσεις στο διάλειμμα, και θα τους τηλεφωνήσετε εσείς. Και πάλι, αν ήταν «κάτι επείγον» ή «επαγγελματικό» θα σας έπαιρναν στο σταθερό του γραφείου, μην «ανησυχείτε».

Το multitasking
Πιστεύετε ότι κερδίζετε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, η προσοχή σας αποσπάται κάθε φορά που αφήνετε την μία δουλειά για να πιάσετε την άλλη, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο απ’ ότι αν θέτατε προτεραιότητες και τελειώνατε τις δουλειές μία-μία.

Τι να κάνετε: Αφιερωθείτε σε μία και μόνη εργασία την φορά, ειδικά όταν δουλεύετε σε ένα απαιτητικό ή υψηλής προτεραιότητας project. Κρατήστε τις ικανότητές σας στο multitasking για τις δουλειές που δεν είναι απαιτητικές ή επείγουσες: μπορείτε κάλλιστα να καθαρίσετε το γραφείο σας την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

Η βαρεμάρα
Κάποιες από τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε καθημερινά είναι πιο ενδιαφέρουσες από τις άλλες. Αυτές οι τελευταίες είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της συγκέντρωσής σας: το τηλέφωνό σας, το internet, ακόμα και το να ξεσκονίσετε το γραφείο σας φαίνονται πολύ πιο ενδιαφέρουσες προοπτικές από μια δουλειά που βαριέστε να κάνετε. Μαντέψτε προς τα πού θα στραφεί η προσοχή σας.

Τι να κάνετε: Κάντε μια συμφωνία με τον εαυτό σας: για κάθε βαρετή δουλειά που τελειώνετε, κερδίζετε ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, έναν καφέ ή ένα τηλεφώνημα σε κάποιον φίλο. Το multitasking, επίσης, εδώ μπορεί να βοηθήσει, καθότι οι βαρετές δουλειές συνήθως δεν απαιτούν την απόλυτη συγκέντρωσή σας. Το να ακούτε ραδιόφωνο την ώρα που ταξινομείτε αποδείξεις, για παράδειγμα, θα σας βοηθήσει να τελειώσετε πιο γρήγορα, αντί να σας καθυστερήσει.

Το άγχος
Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθείτε σε μια συγκεκριμένη δουλειά, όταν σκέφτεστε διαρκώς τις επόμενες που περιμένουν στη σειρά. Σαν να μην έφτανε αυτό, το άγχος έχει συνήθως αντίκτυπο και στο σώμα –το πιάσιμο στην πλάτη, οι πονοκέφαλοι και οι ταχυπαλμίες που προκαλεί δύσκολα θα σας αφήσουν να συγκεντρωθείτε.

Τι να κάνετε: Οτιδήποτε σας χαλαρώνει: από μαθήματα διαλογισμού και yoga μέχρι να μιλήσετε στο αφεντικό σας ή να μάθετε να λέτε «όχι» και να μην αναλαμβάνετε ευθύνες στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Βγείτε για μια βόλτα, κάντε τζόκινγκ, πάρτε βαθιές ανάσες ή –αν όλα τα άλλα αποτύχουν– ζητήστε άδεια.

Η κούραση
Δεν περιμένατε εμάς να σας το πούμε, είμαστε βέβαιοι. Η κούραση και/ ή η έλλειψη ύπνου μειώνουν την αποδοτικότητά σας και επηρεάζουν την προσοχή και την βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.

Τι να κάνετε: Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 έως 9 ώρες κάθε μέρα. Παρατηρήστε, επίσης, ποιες ώρες της ημέρας έχετε περισσότερη ενέργεια, και αφιερώστε τις στις σημαντικότερες δουλειές που έχετε να κάνετε.

Η πείνα (και το αντίθετό της)
Λιγότερο προφανής από την κούραση, η πείνα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της συγκέντρωσής σας. Αν, μάλιστα, δεν συνηθίζετε να κάνετε διάλειμμα για φαγητό στο γραφείο, είναι πολύ πιθανό να μην αισθάνεστε ότι πεινάτε –γιατί ο οργανισμός σας δεν έχει συνηθίσει να τρώει το μεσημέρι– αλλά να μην καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε, διότι δεν έχετε ενέργεια. Αν έχετε αποκλείσει όλες τις άλλες αιτίες, αλλά και πάλι δεν καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε, τότε μάλλον φταίει το άδειο στομάχι σας. Το ίδιο, βέβαια, αποτέλεσμα έχει και ένα πολύ βαρύ, ή σε πολύ μεγάλη ποσότητα, μεσημεριανό: αν μόλις φάγατε και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, κάντε ένα διάλειμμα μέχρι να χωνέψετε.

Τι να κάνετε: Κατ’ αρχάς, μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό. Φροντίστε να καταναλώνετε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως οι ξηροί καρποί και το τυρί. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα ζυμαρικά, και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης για το μεσημεριανό σας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v