Συνέντευξη: Το πριν, το μετά και το δια ταύτα

Η πρόσληψη περνά από την προσωπική επαφή μας με τον εργοδότη. Πως πρέπει να «δρασουμε» πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά το πέρας της περιβόητης συνέντευξης.
Συνέντευξη: Το πριν, το μετά και το δια ταύτα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Ένα καλό σχέδιο σήμερα είναι προτιμότερο από ένα τέλειο σχέδιο αύριο». Μπορεί όταν έλεγε αυτήν την ατάκα ο χαρακτήρας του Rober De Niro στο Wag the Dog να μην είχε στο μυαλό του την συνέντευξη για δουλειά, αλλά πέτυχε διάνα στο να αποτυπώσει σε μία φράση όλη τη φιλοσοφία της προετοιμασίας για αυτήν. Εν ολίγοις, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

Η face-to-face συνάντηση με τον μελλοντικό εργοδότη σας δεν θεωρείται εύκολη υπόθεση – όχι για τον καθένα τουλάχιστον. Απαιτεί σωστή προετοιμασία πριν, ψυχραιμία κατά την διάρκεια και τυπικές κινήσεις μετά το πέρας της, για να μπορέσετε να πείτε με σιγουριά πως κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να πάρετε την δουλειά. Μάλιστα, συνειδητοποιώντας την «στενότητα» στις νέες θέσεις εργασίας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι να αφήσετε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις, ακόμα και μετά το τέλος της δοκιμασίας.

Τα... «προεόρτια»
Από όλες τις συμβουλές που θα λάβετε για την συνέντευξη, αυτές που έχουν να κάνουν με την σωστή προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της όλης διαδικασίας. Χωρίς ένα συγκροτημένο και ξεκάθαρο πλάνο δεν πάτε πουθενά και θα είναι κρίμα να το συνειδητοποιήσετε μερικές ώρες πριν την σημαντική συνάντηση. Ιδού λοιπόν μερικές συμβουλές για το «πριν»:

* Κάντε μια ολοκληρωμένη έρευνα για να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία στην οποία θα απευθυνθείτε. Εκτός του ότι θα μπορέσετε να απαντήσετε με σχετική ευκολία σε πιθανές ερωτήσεις που θα σας τεθούν, θα δείξετε ότι πραγματικά σας ενδιαφέρει και η ίδια η επιχείρηση.

* Προετοιμαστείτε κατάλληλα εκ των προτέρων, έτσι ώστε να γνωρίζετε τις απαντήσεις σε βασικές ερωτήσεις που πιθανώς σας γίνουν, παραδείγματος χάρη «Τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία;», «Για ποιόν λόγο να σας προσλάβουμε;», «Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε πέντε χρόνια από τώρα;» και «Τι προϋπηρεσία έχετε;». Επίσης, σκεφθείτε μερικές ερωτήσεις για την εταιρεία ή την θέση για την οποία θα κάνετε αίτηση. Για παράδειγμα ποιος θέλετε να είναι ο βασικός σας μισθός, τι ζητάει η εταιρεία από εσάς και τι προσφέρει κ.ο.κ. Έχετε πάντα υπ’ όψιν ότι η συνέντευξη δεν είναι ανάκριση, είναι μια συνάντηση επαγγελματικής γνωριμίας και ως τέτοια θα πρέπει να την αντιμετωπίσετε.

* Μπείτε online και επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας, συλλέγοντας πληροφορίες για το διοικητικό προσωπικό, τα πρόσφατα δελτία τύπου και τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα. Επίσης, σερφάροντας στο διαδίκτυο είναι πολύ πιθανό να βρείτε πληροφορίες ή tips από άλλους που βρέθηκαν στην ίδια θέση με εσάς και μοιράστηκαν την εμπειρία τους online.

* Ντυθείτε ανάλογα. Η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώτη εντύπωση που θα δώσετε στο άτομο απέναντί σας. Ντυθείτε λοιπόν, ανάλογα με την θέση για την οποία ενδιαφέρεστε: οι διοικητικές θέσεις και οι θέσεις γραφείου «απαιτούν» κουστούμι και γραβάτα για τους άντρες, ταγέρ για τις γυναίκες, ενώ για τις πιο δημιουργικές θέσεις , όπως γραφίστας, φωτογράφος, εκδότης και δημοσιογράφος μπορείτε να φορέσετε κάτι πιο άνετο και μοντέρνο όπως παντελόνι (όχι jean), ριγέ πουκάμισο και jacket.

* Προσέξτε την εξωτερική σας εμφάνιση και υγιεινή. Ξεκουραστείτε επαρκώς την προηγούμενη μέρα, βάλτε αποσμητικό, ξυριστείτε, βουρτσίστε τα δόντια σας, φορέστε καθαρά ρούχα και έχετε πάντοτε μαζί σας μαντηλάκια σε περίπτωση που το άγχος δεν σας αφήσει να... ξεϊδρώσετε. Πάρτε δύο τρεις βαθιές ανάσες γιατι πλησιάζει...

Η «μεγάλη» στιγμή
Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την φάση της διαδικασίας θα παίξουν αυτά που λέτε, αλλά και αυτά που κάνετε. Για την ακρίβεια, η μη προφορική επικοινωνία, δηλαδή η γλώσσα του σώματος, είναι εξίσου σημαντική με την προφορική – ίσως και περισσότερο.

Ξεκινώντας με αυτά που θα πείτε, προσπαθείτε να απαντήσετε με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις που θα σας γίνουν (βλ. παραπάνω), χωρίς βιασύνη. Σκεφτείτε τι θα πείτε προτού ανοίξετε το στόμα σας και περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα πριν το κάνετε, έτσι θα δείξετε ότι σκέφτεστε πριν μιλήσετε. Θέστε και εσείς ερωτήσεις σε αυτόν που έχετε απέναντί σας και ξεκινήστε συζητώντας θέματα που θεωρείτε ότι θα σας «βγουν» με περισσότερη άνεση. Μην μιλάτε πολύ γρήγορα και μην χρησιμοποιείτε λέξεις ή εκφράσεις που δεν γνωρίζετε ακριβώς τι σημαίνουν. Αποφύγετε επίσης, να μιλήσετε για την προσωπική σας ζωή και μην δώσετε την εντύπωση ότι είστε αγχωμένος.

Όσον αφορά την γλώσσα του σώματος, κοιτάτε πάντα στα μάτια τον εργοδότη σας και πριν ξεκινήσετε την κουβέντα ανταλλάξτε μια σφιχτή και σίγουρη χειραψία μαζί του (αν οι παλάμες σας είναι υγρές, καθαρίστε τις από πριν με ένα μαντηλάκι). Μην βιαστείτε να καθίσετε αν δεν σας το πει ο άλλος και προσπαθείτε να μην κουνάτε συνέχεια τα χέρια σας. Αποτελεί σημάδι έντονου άγχους, το οποίο βγάζει μάτι από... χιλιόμετρα. Επίσης, καθίστε ίσια στην καρέκλα και όχι σταυροπόδι, έτσι θα δείξετε ότι έχετε αυτοπεποίθηση – και καλούς τρόπους. Η θέση σας ανήκει δικαιωματικά, τώρα ήρθε η ώρα για...

Τα «μεθεόρτια»
Ανεξαρτήτως από το αν πήγε καλά η συνέντευξη ή όχι, ευχαριστήστε τον μελλοντικό εργοδότη σας και μείνετε σε επαφή μαζί του είτε μέσω mail είτε τηλεφωνικώς. Όσο περισσότερο κρατήσετε επαφή μαζί του, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχετε να «μείνετε» στο μυαλό του σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους. Απλά μην το παρακάνετε και γίνετε ενοχλητικοί.

Εξίσου σημαντικό είναι, ακόμα και αν είστε ευχαριστημένος από την συνέντευξη, να μην σταματήσετε την αναζήτηση δουλειάς. Η έκφραση «δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη» δεν έχει αντίκρισμα στην περίπτωσή σας, επομένως μην «παγώσετε» το ψάξιμο μέχρι να υπογράψετε την πολυπόθητη σύμβαση. Τέλος, φτιάξτε μια λίστα με τα σημεία στα οποία τα πήγατε καλά και με αυτά που έχετε περιθώρια βελτίωσης, για μελλοντική χρήση.

Καλή επιτυχία!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v