ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑΚΑΡΙΕΡΑ

Παραίτηση: Πώς να την αντιμετωπίσετε... αναίμακτα

Η δύσκολη ώρα της παραίτησης έφτασε. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Ίσως μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ζωή ενός εργαζόμενου. Μην τα χάνετε. Δείχνοντας ψυχραιμία και λογική όλα θα (σας) πάνε καλά.

Παραίτηση: Πώς να την αντιμετωπίσετε... αναίμακτα

Εξουθενωτικό ωράριο, στριμμένος εργοδότης, αντιπαθητικοί συνάδελφοι, απαράδεκτο περιβάλλον εργασίας, μερικοί από τους λόγους για να παραιτηθείτε από την δουλειά σας. Και ποιος δεν θα το έκανε άλλωστε; Όπως και να έχει, η παραίτηση από έναν εργασιακό χώρο θα σας λύσει αρκετά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα σας φέρει αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους εσάς που αποφασίσατε να... εγκαταλείψετε τον αγώνα.
 
* Αν δεν μπορείτε να παραιτηθείτε δώστε τα όλα
Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να θέλετε να παραιτηθείτε, αλλά να μην μπορείτε. Μία οικονομική κρίση λόγου χάρη, πιθανώς να σας αποτρέψει από κάτι τέτοιο. Αν ποτέ βρεθείτε σε τέτοια δύσκολη θέση, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να βρείτε τρόπους για να βελτιώστε την κατάστασή σας, μέχρι να μπορέσετε τελικά να παραιτηθείτε.

* Αποφασίστε σωστά
Μετά την παραίτηση η ζωή σας σίγουρα θα αλλάξει. Μπορεί προς το καλύτερο, μπορεί προς το χειρότερο. Το σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσετε αρκετές προκλήσεις, γι’αυτό πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση οφείλετε να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά. Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για να παραιτηθείτε. Επιγραμματικά αναφέρουμε ορισμένους από αυτούς:

• Η δουλειά επηρρεάζει αρνητικά την υγεία σας.
• Βρήκατε μια καλυτερη προσφορά δουλειάς αλλού.
• Η δουλειά σας δυσχαιρένει τις οικογενειακές αρμοδιότητες.
• Ο μισθός σας δεν έρχεται σε αντιστοιχία με τα προσόντα σας.

Η δύσκολη στιγμή
Ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να μάθει για την παραίτησή σας είναι το αφεντικό σας. Φροντίστε να τον ειδοποιήσετε εγκαίρως το λιγότερο δύο βδομάδες πριν. Εάν είστε υψηλόβαθμο στέλεχος, ίσως να χρειαστεί και περισσότερο. Καλό θα ήταν να γράψετε και μία επιστολή παραίτησης. Στην περίπτωση που έχετε αναλάβει κάποιο μεγάλο project δώστε του κάποιο χρόνο να βρει και να εκπαιδεύσει αυτόν που θα σας αντικαταστήσει.

Προς αναζήτηση νέας δουλειάς
Μία από τις προκλήσεις που αναφέραμε. Αφού παραιτηθείτε θα έχετε αρκετή δουλειά να κάνετε. Αρχικά προσαρμόστε το βιογραφικό σας, ψάξτε για νέες θέσεις εργασίας και προετοιμαστείτε ψυχολογικά για νέα interviews. Μην αγχώνεστε. Ένα κεφάλαιο της ζωής σας κλείνει και ανοίγει ένα άλλο. Η αισιοδοξία και η επιμονή θα είναι απαραίτητοι σύντροφοί σας σε αυτή τη νέα αρχή.

Παραιτηθείτε... ειρηνικά
Σίγουρα θα σας πέρασε από το μυαλό πριν φύγετε από τον εργασιακό σας χώρο να πείτε... δύο λογάκια, ίσως και παραπάνω, με ορισμένους συναδέλφους σας ή ακόμα και με το αφεντικό. Συγκρατηθείτε. Προσβάλλοντάς τους ή προκαλώντας ζημιές δεν θα καταφέρετε κάτι, παρά μόνο να εξασφαλίσετε την κακή σας φήμη! Ο κόσμος είναι μικρός και ποτέ δεν ξέρετε πάνω σε ποιόν μπορεί να «πέσετε» στην επόμενή σας δουλειά. Συνοπτικά τα πέντε «ΜΗΝ» που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας :

ΜΗΝ τσακωθείτε με το αφεντικό ή τους συναδέλφους σας, ακόμα και αν το αξίζουν.
ΜΗΝ προκαλέσετε υλικές ζημιές στην εταιρεία ή κλέψετε κάτι.
ΜΗΝ ξεχάσετε να πάρετε συστατική επιστολή, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο.
ΜΗΝ «θάψετε» τον εργοδότη ή τους συναδέλφους σας στον αντικαταστάτη σας
ΜΗΝ πείτε κακά λόγια για τον εργοδότη ή τους συναδέλφους σας στο μελλοντικό σας αφεντικό.

Ν.Γ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY