Αγορά εργασίας 2009: Πτωτικές τάσεις κι αισιόδοξες προτάσεις

Επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων, αλλά θετικές συνολικές προοπτικές απασχόλησης, παρά την παγκόσμια κρίση, καταγράφει η έρευνα της Manpower για το πρώτο τρίμηνο του 2009. Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται και ποιες περιοχές ευνοούνται από τις συνθήκες;
Αγορά εργασίας 2009: Πτωτικές τάσεις κι αισιόδοξες προτάσεις
Την επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων στην Ελλάδα για το Α’ Τρίμηνο του 2009 καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower. Ωστόσο, παρότι η ελληνική αγορά εργασίας αναμένεται να εμφανίσει κάμψη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης παραμένουν θετικές, φτάνοντας το +3%. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 ελλήνων εργοδοτών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας, το 16% των ελλήνων εργοδοτών θα προβούν σε προσλήψεις, το 13% σκοπεύουν να μειώσουν των αριθμό των ατόμων που απασχολούν, ενώ το 60% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να επιβραδυνθεί, καθώς οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφουν μείωση της τάξεως των 9 ποσοστιαίων μονάδων. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

«Οι πιέσεις που δέχεται η τοπική αγορά εργασίας από την παγκόσμια οικονομική κατάσταση αναμένεται να αυξηθούν και αυτό αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της Έρευνας για τις Προοπτικές Απασχόλησης, τα οποία δείχνουν μια αγορά επιφυλακτική. Το γεγονός ότι ποσοστό εργοδοτών της τάξεως του 16% δήλωσε πως σκοπεύει να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το επόμενο τρίμηνο φανερώνει πως ευκαιρίες –αν και περιορισμένες- θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Όσοι βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας είναι σημαντικό να προετοιμαστούν για διαδικασίες πρόσληψης που κρατούν περισσότερο από ότι συνήθως. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι στην παρούσα φάση οι εργοδότες επιθυμούν να είναι όσο το δυνατόν πιο βέβαιοι ότι ο εργαζόμενος που θα προσλάβουν ταιριάζει πραγματικά στην επιχείρηση και στην θέση για την οποία προορίζεται», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα.

Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, βλέπουμε ότι οι εργοδότες σε επτά από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση των ατόμων που απασχολούν στους επόμενους τρεις μήνες. Παρόλα αυτά, συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται ασθενέστερος στους οχτώ από τους εννέα τομείς. Ο τομέας του Δημοσίου Τομέα και των Κοινωνικών Υπηρεσιών αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση, σημειώνοντας την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη του ερχόμενου τριμήνου, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το +14%, αυξημένες κατά οχτώ μονάδες σε σχέση με το Δ΄ Τρίμηνο του 2008. Στον αντίποδα βρίσκονται οι τομείς της Μεταποίησης και των Εστιατορίων και Ξενοδοχείων, στους οποίους η αγορά εργασίας αναμένεται να ακολουθήσει αρνητική πορεία, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -4% και -21%, αντιστοίχως.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά τομέα, η Δρ Βενετία Κουσία δήλωσε: «Δύο είναι οι τομείς με τις θετικές προβλέψεις των εργοδοτών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς να ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα της Έρευνας: ο κλάδος του Δημοσίου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών και ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας & Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις. Ο τελευταίος, ιδιαίτερα, δείχνει να αντιστέκεται στην αρνητική ψυχολογία της αγοράς. Αντίθετα, η μείωση των Προοπτικών Απασχόλησης που καταγράφεται στον τομέα των Κατασκευών –18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο- θα μπορούσε να αποδοθεί στον αναβρασμό που παρατηρείται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διεθνώς και σε τοπικό επίπεδο. Συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο σημαντική μείωση, της τάξεως των 17 ποσοστιαίων μονάδων, παρατηρείται και στον κλάδο των Μεταφορών & Επικοινωνιών. Στον τομέα του Τουρισμού, η πτωτική τάση που σημειώθηκε για πρώτη φορά το προηγούμενο τρίμηνο συνεχίζεται, με τις Προοπτικές Απασχόλησης του κλάδου να διαμορφώνονται στο απαισιόδοξο -21%».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας ανά γεωγραφική περιφέρεια, η αγορά εργασίας στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής αναμένεται να εμφανίσει περιορισμένη κινητικότητα (+6%), ενώ στην Βόρεια Ελλάδα οι προοπτικές προσλήψεων είναι αβέβαιες και οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μηδενικές. Και στις δύο γεωγραφικές περιφέρειες ο δείκτης των Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφει μείωση της τάξεως των 11 και 6 ποσοστιαίων μονάδων, αντίστοιχα, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Διεθνείς Συγκρίσεις
Περισσότεροι από 71.000 εργοδότες σε 33 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, η οποία εξετάζει τις Προοπτικές Απασχόλησης για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2009. Οι εργοδότες σε 25 από τις 33 χώρες αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν στις επιχειρήσεις τους θα αυξηθεί, ενώ οι εργοδότες στις υπόλοιπες οκτώ χώρες δηλώνουν πως αναμένουν μειώσεις. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η πλειοψηφία των εργοδοτών αναμένει επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων, με εξαίρεση τους εργοδότες του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελβετίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως οι εργοδότες σε 21 χώρες αναφέρουν τις πιο ισχνές προοπτικές απασχόλησης από τότε που η χώρα τους έλαβε μέρος στην Έρευνα. Από το σύνολο των 27 χωρών για τις οποίες είναι εφικτή η σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι Προοπτικές Απασχόλησης καταγράφονται μειωμένες στις 25 από αυτές.

Οι πιο θετικές προοπτικές για την απασχόληση καταγράφονται στο Περού, την Ινδία, την Κόστα Ρίκα, τον Καναδά, τη Ρουμανία, την Κολομβία, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία, την Πολωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών για την απασχόληση καταγράφονται στη Σιγκαπούρη, την Ιρλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η επόμενη Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης θα δημοσιευτεί στις 10 Μαρτίου 2009, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Β’ Τρίμηνο του 2009.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς. Για να λαμβάνετε ηλεκτρονική ενημέρωση κάθε τρίμηνο με τα αποτελέσματα της έρευνας, μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αίτηση εδώ. Για τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για καθεμία από τις 33 χώρες που μετέχουν στην έρευνα, επισκεφτείτε το site της Manpower.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v