Έρευνα: Οι 10 πιο δυσεύρετες ειδικότητες στην αγορά εργασίας

Ποιες είναι οι θέσεις εργασίας που καλύπτονται δύσκολα, λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η παγκοσμίως αυξανόμενη έλλειψη ταλέντων αποκαλύπτει η έρευνα της Manpower που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και σε 32 ακόμα χώρες.
Έρευνα: Οι 10 πιο δυσεύρετες ειδικότητες στην αγορά εργασίας
Δυσκολία αντιμετωπίζει το 47% των εργοδοτών στην Ελλάδα στο να καλύψει τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους, όπως αποκαλύπτει η «Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων 2008» της Manpower. H έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 43,000 εργοδότες από 32 χώρες, πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και αποκαλύπτει ποιες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τους ίδιους τους εργοδότες, είναι δύσκολο να καλυφθούν, εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλου προσωπικού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη χρονιά συμμετέχουν στην έρευνα η Ελλάδα μαζί με τέσσερις ακόμη χώρες (Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Πολωνία και Ρουμανία).

Συμπληρωματικά στα αποτελέσματα της έρευνας, η Manpower εξέδωσε το White Paper, «Αντιμετωπίζοντας την Έλλειψη Ταλέντων: 2008», μια αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής μελέτης του 2006. Το White Paper καταδεικνύει την αυξανόμενη έλλειψη ταλέντων που υπάρχει στην υφήλιο και αποτυπώνει στρατηγικές για την αντιμετώπισή της, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από εταιρείες και κυβερνήσεις, όσο και από τους ίδιους τους εργαζομένους.

Η Έρευνα για την Έλλειψη Ταλέντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Η Έρευνα στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 762 εργοδοτών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχεδόν 1 στους 2 εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν υποψηφίους με τα προσόντα που χρειάζονται για να υποστηρίξουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Οι 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες για την Ελλάδα το 2008 είναι κατά σειρά οι ακόλουθες:
1. Γραμματείς όλων των βαθμίδων & Προσωπικό Υποστήριξης Γραφείου
2. Εξειδικευμένοι Χειρώνακτες (κυρίως ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί και υδραυλικοί)
3. Τεχνικοί
4. Στελέχη Πωλήσεων
5. Εργάτες
6. Στελέχη Εξυπηρέτησης Πελατών & Προσωπικό Υποστήριξης Πελατών
7. Πτυχιούχοι Μηχανικοί
8. Λογιστές και Χρηματοοικονομικοί Υπάλληλοι
9. Στελέχη Management (Ανώτερο / Ανώτατο Επίπεδο)
10. Προσωπικό Εστιατορίων & Ξενοδοχείων

Τα πλήρη αποτελέσματα της Έρευνας για την Έλλειψη Ταλέντων 2008, με αναλυτικά αποτελέσματα για την Ελλάδα και τις 31 ακόμη χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα, είναι διαθέσιμα μέσα από το site της Manpower, στην ενότητα Research Center .

«Η έλλειψη ταλέντων, φαινόμενο που κυριαρχεί στο διεθνές περιβάλλον τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πραγματικότητα και για πολλούς Έλληνες εργοδότες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο στην επιδείνωση του προβλήματος συντελούν παράγοντες όπως οι δημογραφικές αλλαγές, η τεχνολογική εξέλιξη και η έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower.

«H Manpower, με την εμπειρία 60 χρόνων στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού και τη δραστηριότητά της σε 80 χώρες στον κόσμο, είναι σε θέση να προτείνει μέσα από το White Paper «Αντιμετωπίζοντας την Έλλειψη Ταλέντων: 2008» τις κατάλληλες στρατηγικές που θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση της κρίσης ταλέντων που κυριαρχεί και θα γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά εργασίας. Καλύτερη λύση είναι η Πρόληψη καθώς και η αναγνώριση ότι χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την διαχείριση των ταλέντων».

Η Έλλειψη Ταλέντων στον κόσμο
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εργοδότες που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις εργασίας με κατάλληλους υποψηφίους είναι αυτοί στη Ρουμανία (73%), την Ιαπωνία (63%), το Χονγκ- Κονγκ (61%), τη Σιγκαπούρη (57%), την Αυστραλία (52%) και την Ταϊβάν (51%). Η έλλειψη ταλέντων εμφανίζεται λιγότερο έντονη φέτος στην Ινδία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (12%), την Ιρλανδία (14%), την Κίνα (15%) και τις Κάτω Χώρες (15%).

Οι Εξειδικευμένοι Χειρώνακτες είναι οι πλέον δυσεύρετοι εργαζόμενοι παγκοσμίως, αλλά και σε 15 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Καναδά, Αυστραλία, Αυστρία, Σουηδία, Ιταλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Τσεχική Δημοκρατία, Νότια Αφρική και Πολωνία). Επίσης, η συγκεκριμένη ειδικότητα βρέθηκε ανάμεσα στις 10 πλέον δυσεύρετες ειδικότητες στις 27 από τις 32 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπροσθέτως, οι εργοδότες στην Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στο να καλύψουν τις θέσεις των Στελεχών Πωλήσεων που προκύπτουν στις επιχειρήσεις τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v