Μετά την Ισπανία, 4ήμερη εργασία και στη Βρετανία

Το 80% του χρόνου με το 100% του μισθού θα δουλεύουν πλέον εργαζόμενοι σε βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς η τετραήμερη εβδομάδα κερδίζει έδαφος.
Μετά την Ισπανία, 4ήμερη εργασία και στη Βρετανία
Μετά την Ισπανία, την Ιρλανδία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, το πιλοτικό πρόγραμμα της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς απώλεια μισθού δοκιμάζει τώρα και η Βρετανία.

Στο πιλοτικό πρόγραμμα, που αποτελεί μέρος εξάμηνης δοκιμής η οποία διενεργείται από ακαδημαϊκούς στα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης, έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής έξι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι τον Ιούνιο που θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, οι ερευνητές ελπίζουν να έχουν προσελκύσει συνολικά 20 με 30 επιχειρήσεις.

Η δοκιμή ξεκινά εν μέσω ολοένα αυξανόμενου ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο για τα πιθανά οφέλη από την παροχή μιας επιπλέον ημέρας άδειας στους εργαζόμενους. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς του Cambridge και της Οξφόρδης μαζί με το Boston College, την 4 Day Week Campaign του Ηνωμένου Βασιλείου και το thinktank Autonomy, ενώ επιβλέπεται από την 4 Day Week Global.

Ο Ken Sutherland, πρόεδρος της Canon Medical Research Europe, μιας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσφέροντας 4ήμερη εβδομάδα εργασίας στους 140 υπαλλήλους της, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι τα εργασιακά πρότυπα και η σημασία που δίνουμε όλοι στην ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής έχουν αλλάξει ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως υπεύθυνοι εργοδότες, εξετάζουμε πάντα πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τις εργασιακές μας πρακτικές για να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκουν ότι ο χρόνος τους μαζί μας είναι ουσιαστικός, ικανοποιητικός και παραγωγικός. Για αυτόν τον λόγο, επιθυμούμε να δοκιμάσουμε μια τετραήμερη εβδομάδα για να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει για εμάς».

Οι εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που συμμετέχουν περιλαμβάνουν εταιρείες λογισμικού και ιατρικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κυμαίνονται σε μέγεθος από μικρές, των 20 ατόμων, μέχρι μεγάλες, με περισσότερους από 100 εργαζομένους.

Μειώνοντας το τυπικό ωράριο κατά το ένα πέμπτο αλλά χωρίς απώλεια μισθού, η τετραήμερη εβδομάδα έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια αφού ορισμένες επιχειρήσεις ανέφεραν μη αναμενόμενα οφέλη, όπως η αυξημένη παραγωγικότητα και η βελτίωση στην παραμονή του προσωπικού –πράγμα που μειώνει σημαντικά το κόστος για κλάδους που συνήθως έχουν υψηλούς κύκλους εργασιών.

Η Atom Bank, μια τράπεζα που λειτουργεί κυρίως μέσω app (όπως η περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα Revolut) ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα περάσει μόνιμα σε τετραήμερη εβδομάδα, ενώ και η ιαπωνική Panasonic, δήλωσε ότι θα δοκιμάσει από φέτος προαιρετικό τετραήμερο.

Άλλες μεγάλες εταιρείες που εξετάζουν το τετραήμερο περιλαμβάνουν τη Unilever, τη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Morrisons, και πολλές εταιρείες στην Ισπανία, τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία.

Το Pursuit Marketing που εδρεύει στη Γλασκώβη έχει καθιερώσει το τετραήμερο για όλο το προσωπικό από το 2016. Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύνουσα σύμβουλό του, Lorraine Gray, η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με τότε που οι εργαζόμενοι δούλευαν πενθήμερο. «Βοηθά το μυαλό να εστιάσει καλύτερα, χώρια που δεν υπάρχουν πια οι γνωστές αναρρωτικές που προκαλεί η ‘οξεία Δευτερίαση’» εξηγεί η ίδια.

Ένας από τους Βρετανούς ακαδημαϊκούς που θα μελετήσουν το πιλοτικό σχέδιο θα είναι ο Brendan Burchell, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, του οποίου η δουλειά έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα όπως η σχέση μεταξύ ανεργίας και ευημερίας και οι επιπτώσεις της «ευέλικτης» εργασίας στους εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καθώς τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη της μικρότερης εργάσιμης εβδομάδας γίνονται πιο ξεκάθαρα, έχει έρθει η ώρα για περισσότερες επιχειρήσεις να κάνουν το άλμα» δήλωσε ο ίδιος.

Πηγή: Guardian 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v