Πέντε κορυφαίες πλατφόρμες για να μαζέψεις χρήματα

Το crowdfunding ημών το επιούσιο, μέσα από πέντε κορυφαίες πλατφόρμες που θα σε βοηθήσουν να μαζέψεις χρήματα για τα πρότζεκτ σου.
Πέντε κορυφαίες πλατφόρμες για να μαζέψεις χρήματα

Το λαμπάκι μιας καλής ιδέας μόλις άναψε πάνω από το κεφάλι σας, αλλά δεν έχετε καμία… ιδέα πώς θα ξεκινήσετε και τι θα κάνετε;

People have the power τραγουδούσε πριν μερικές δεκαετίες η Patti Smith και είχε απόλυτο δίκιο.

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Έχετε μια ιδέα, στήνετε μια καμπάνια σε κάποια από τις παρακάτω πλατφόρμες, μοιράζεστε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτήν και ορίζετε ένα χρηματικό ποσό που χρειάζεται για να την πραγματοποιήσετε.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιποι χρήστες μπορούν να συνεισφέρουν με όποιο ποσό θελήσουν εφόσον πιστεύουν σε εσάς και στο πρότζεκτ σας. Ή τον σκοπό σας.

Τι περιμένετε λοιπόν; Μην αφήσετε την φοβερή σας ιδέα να πάει χαμένη. Κρίμα είναι.

Indiegogo

Iδρύθηκε το 2008, ενώ σήμερα περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα το επισκέπτονται σε μηνιαία βάση, ανεβάζοντας περίπου 19.000 νέες καμπάνιες κάθε μήνα. Εδώ μπορείτε να δημιουργήσετε μια καμπάνια crowdfunding για οποιαδήποτε ιδέα ή προϊόν. Για να ξεκινήσετε να συλλέγετε χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας τον ιστότοπο, μπορείτε να οργανώσετε μια καμπάνια για έως και 60 ημέρες, η χρέωση για την οποία είναι περιλαμβάνει κόστος πλατφόρμας 5%, συν μια χρέωση επεξεργασίας τρίτου από 3% έως 5%. Τα εργαλεία τους σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε άλλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Google για την προώθηση της καμπάνιας σας.



Kickstarter

Έχει βοηθήσει τους χρήστες του να συγκεντρώσουν περισσότερα από 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια, με σχεδόν 200.000 ιδέες να χρηματοδοτούνται μέσω της πλατφόρμας. Ιδρύθηκε το 2009, ενώ περισσότερα από 19 εκατομμύρια άτομα έχουν κάνει δωρεές μέχρι σήμερα. Πληρώνετε μόνο εάν πετύχετε τον στόχο συγκέντρωσης χρημάτων, με το κόστος να ανέρχεται στο 5% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε συν τα έξοδα διεκπεραίωσης πληρωμών, που είναι συνήθως 20 σεντς συν 3 -5% για κάθε χρηματική συνεισφορά.



GoGetFunding

Λειτουργεί από το 2011, και αποτελεί ακόμα μια εξαιρετική επιλογή, ειδικά για όσους αναζητούν μια κάποια ευελιξία όσον αφορά τα πρότζεκτ για τα οποία συγκεντρώνουν χρήματα. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις άλλες πλατφόρμες, η σελίδα επιτρέπει τη διατήρηση των χρημάτων που συγκεντρώνονται για τα πρότζεκτ- είτε πληρούν τον στόχο τους είτε όχι. Το GoGetFunding χρεώνει τέλος 6,9%, το οποίο ακούγεται υψηλό σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η χρέωση περιλαμβάνει τόσο το τέλος πλατφόρμας όσο και το τέλος επεξεργασίας πληρωμών - καθιστώντας αυτό λίγο πιο οικονομικό από ό, τι οι περισσότερες επιλογές.



GoFundMe

Αφορά κυρίως μεμονωμένους ανθρώπους που στοχεύουν στη συγκέντρωση κεφαλαίων για κάτι συγκεκριμένο – π.χ. κάλυψη ποσών για θέματα υγείας ή εκπαίδευσης. Η σελίδα έχει αρκετές χιλιάδες εγγεγραμμένους χρήστες, και είναι ιδανική για ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και επιχειρηματίες που αναζητούν κεφάλαια για να ανοίξουν μια νέα επιχείρηση ή ακόμα και να αναβαθμίσουν τις υπάρχουσες επιχειρήσεις τους στο επόμενο επίπεδο. Στο GoFundMe θα πρέπει να συμπληρώσετε τον στόχο σας για να πάρετε το κεφάλαιο που συγκεντρώσατε, ενώ η πλατφόρμα χρεώνει 5% φόρο λειτουργίας και 2-5% τέλη επεξεργασίας πληρωμών σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.



Patreon

Με έμφαση σε δημιουργικά έργα, το Patreon λειτουργεί αποκλειστικά με συνδρομή. Αυτό σημαίνει ότι οι δωρητές παρέχουν τακτικές συνεισφορές, αντί να κάνουν δωρεά ένα εφάπαξ ποσό. Με μότο “Creators, Come Get Paid,” η πλατφόρμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει δημιουργούς να επικοινωνήσουν το πρότζεκτ τους στο ευρύ κοινό.  Η εταιρεία προσφέρει διαφορετικές επιλογές τιμολόγησης, με τα κόστη να ξεκινούν με χρέωση πλατφόρμας από 5% και να αυξάνονται έως και 12%, ανάλογα με το «πακέτο» που θα πάρετε – Pro ή Premium. Το Patreon Pro για παράδειγμα, σας παρέχει online εργαστήρια με πετυχημένους δημιουργούς, ενώ στο Premium σας παρέχεται μεταξύ άλλων και προσωπικός μάνατζερ. Εκτός από αυτά τα τέλη, η εταιρεία χρεώνει τυπικά τέλη πληρωμής 2,9% συν 0,30 δολάρια ανά συναλλαγή άνω των 3 δολαρίων.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v