Πώς θα εκμεταλλευτείς την τηλεργασία;

Επειδή η πανδημία σε ανάγκασε να δουλεύεις τηλεργασία, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οφέλη.
Πώς θα εκμεταλλευτείς την τηλεργασία;
Αν βγήκε κάτι θετικό από την πανδημία, αυτό είναι η ψηφιοποίηση της καθημερινότητάς μας. Πάρε παράδειγμα το gov.gr. Μέχρι πρόσφατα για να βγάλεις όλα αυτά τα χαρτιά που διατίθενται από την πλατφόρμα, έπρεπε να τρέξεις σε δημόσιες υπηρεσίες, και δεν ήσουν και πολύ σίγουρος ότι θα έκανες τη δουλειά σου. 

Έπειτα, είναι και το σούπερ μάρκετ∙ προ πανδημίας τα περισσότερα σούπερ μάρκετ δεν μας έκαναν την τιμή να παραδώσουν τα ψώνια σπίτι. Τώρα αν δεν έχεις χρόνο, μπαίνεις σε εφαρμογές και ψωνίζεις. Αν δεν έχεις χρόνο να ετοιμαστείς, ανοίγεις το πισί σου και ”ταξιδεύεις” σε μουσεία. Το αγαπημένο σου φαγάδικο σίγουρα παραδίδει πια φαγητό. Και μην ξεχνάς ότι άνθρωποι που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους, μπορούν πια να έχουν όλες αυτές τις παροχές. 

Φυσικά, και η τηλεργασία είναι ένας ψηφιακός εκσυγχρονισμός που προκάλεσε η πανδημία. Σίγουρα το να συγκεντρωθείς και να δουλέψεις από το σπίτι είναι ένας άθλος από μόνος του, αλλά αν βρεις το κίνητρο που θα σε κάνει να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά, όλα θα κυλήσουν πιο ομαλά και θα καταφέρεις να δεις τα θετικά της φάσης.

Αρχικά, σκέψου ότι γλιτώνεις το λιγότερο μία ώρα από τη ζωή σου. Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεσαι το λιγότερο είκοσι λεπτά να ετοιμαστείς, άλλα είκοσι λεπτά να πας στη δουλειά σου, κι άλλα είκοσι λεπτά να γυρίσεις, τότε με την τηλεργασία γλιτώνεις όλον αυτό τον χρόνο, τον οποίο μπορείς να εκμεταλλευτείς με οποιονδήποτε άλλο τρόπο γουστάρεις.

Από το σπίτι, μπορεί να μην έχεις τη δια ζώσης αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, αλλά έχεις την ευκαιρία να κάνεις άλλα κι άλλα. Μπορείς για παράδειγμα να μείνεις για μία ή δύο εβδομάδες ή όσο θέλεις με έναν φίλο που επίσης κάνει τηλεργασία. 

Τηλεργασία δε σημαίνει απαραίτητα «δουλεύω από το σπίτι». Αντί να μιζεριάζεις στο σπίτι σου, μπορείς να βρεις άλλες εναλλακτικές. Αν έχεις χωριό ή εξοχικό μπορείς να δουλέψεις από εκεί. Αν παίρνεις σταθερά τον μισθό σου, αλλά λόγω της καραντίνας και γενικά της όλης κατάστασης, δεν χαλάς πουθενά τα λεφτά σου, μπορείς να πας για τρεις-τέσσερις μέρες να δουλέψεις από επαρχία, τηρώντας πάντα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Αφού φυσικά γίνει άρση της μετακίνησης από νομό σε νομό. Ή αν είσαι τολμηρός να πας εξωτερικό. Ενδεικτικές προτάσεις εδώ και εδώ

Μπορείς να δουλέψεις ακόμη κι αν είσαι άρρωστος. Ξέρουμε ότι διαβάζεις αυτές τις γραμμές και σκέφτεσαι «άτιμε καπιταλισμέ θα με βάλεις να δουλέψω άρρωστο;», δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Πολλές φορές συμβαίνει να ξυπνάμε με λίγο πυρετό και προκειμένου να μη χειροτερέψουμε παίρνουμε άδεια και δεν πάμε γραφείο. Κι όχι μόνο για να μη χειροτερέψουμε, αλλά και για να μην κολλήσουμε τους άλλους. Με την τηλεργασία, μπορείς να πάρεις το αντιπυρετικό σου, να πιεις το τσαγάκι σου και μόλις νιώσεις καλύτερα να πιάσεις δουλίτσα. Και να μην σπαταλήσεις και άδεια. 

Μπορείς να κάνεις διάλειμμα για να μαγειρέψεις. Στο χώρο εργασίας σου προφανώς δεν μπορείς να βγάλεις κατσαρόλα και να αρχίσεις να μαγειρεύεις, κι αν θέλεις να φας σπιτικό φαγητό θα πρέπει είτε να το έχεις ετοιμάσει από το βράδυ, είτε να ξυπνήσεις χαράματα. Στο σπίτι αν πεινάς, κάνεις ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα, φτιάχνεις μία γρήγορη μακαρονάδα και την τρως ζεστή κι όχι μαγειρεμένη από το προηγούμενο βράδυ.

Στο σπίτι δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις αυστηρά το ωράριο 9-5. Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, μπορείς να σηκωθείς να κάνεις μία βόλτα το τετράγωνο, να πάρεις λίγο αέρα και να γυρίσεις σπίτι ανανεωμένος. Ή μπορείς να γυμναστείς για μισή ωρίτσα και να πάρεις ένα μπουστ ενέργειας. Ή να πεταχτείς για εκείνη τη δουλειά που μπορείς να κάνεις μόνο πρωί. 

Τέλος, μπαίνει ένα τέρμα στην ταλαιπωρία με τα κούριερ. Δεν είσαι υποχρεωμένος να παραλαμβάνεις από το κατάστημα το δέμα σου ή να αλλάζεις όλο σου το πρόγραμμα για να παραλάβεις ένα δέμα μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο πέντε ωρών. Βρίσκεσαι σπίτι και δεν σε αγγίζει πια το «Ο κούριερ μπορεί να παραδώσει το δέμα σας μεταξύ 8 το πρωί και 2 το μεσημέρι, θα είστε σπίτι σε αυτό το διάστημα;». Ξέρεις ότι θα είσαι σπίτι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v