Πώς θα ψάξεις για νέα δουλειά

Σε απέλυσαν ή απλά αποφάσισες να πάρεις πιο ζεστά το κυνήγι δουλειάς; Συμβουλές που θα σε φέρουν πιο κοντά σε νέα πρόσληψη.
Πώς θα ψάξεις για νέα δουλειά
To πήρες απόφαση να μπεις γερά στο κυνήγι μιας νέας δουλειάς; Πριν ξεκινήσεις, δες τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις μαζί με κάποια λάθη που καλό θα ήταν να αποφύγεις.

Ενίσχυσε το βιογραφικό σου

Πρώτο και καλύτερο βήμα. Χωρίς αυτό δεν πας πουθενά. «Τουμπάνιασέ» το – δες εδώ πώς, έχοντας κατά νου τα παρακάτω πολύ σημαντικά πραγματάκια:

* Στην εργασιακή εμπειρία, πρόσθεσε 4-5 bullet points με το ποια ήταν τα καθήκοντά σου στη θέση και, πιο σημαντικό, τι κατάφερες να επιτύχεις

* Η σειρά που θα παρουσιάζεις εργασιακή εμπειρία ή σπουδές θα πρέπει να πηγαίνει ανάποδα από το πιο πρόσφατο στο πιο παλιό

* Αν για κάποια δουλειά δούλεψες λιγότερο από 6 μήνες, μην την βάζεις σαν job experience, αλλά ως project

* Πρόσεχε το email που θα δώσεις να μην είναι αυτό που είχες στο λύκειο, βλέπε [email protected]

* ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ορθογραφικά, τριπλοτσέκαρέ το

* Το CV το στέλνεις πάντα σε μορφή PDF όχι ανοιχτό doc

* το CV σου πρέπει να είναι στα ΑΓΓΛΙΚΑ και μόνο στα ΑΓΓΛΙΚΑ, γιατί α) δεν ξέρεις που θα φτάσει, ειδικά αν κάνεις αίτηση σε πολυεθνική και β) δεν θες να πας να δουλέψεις σε μία εταιρεία που δεν μπορούν να διαβάσουν ένα CV στα αγγλικά

Χρησιμοποίησε τα social media

Το Facebook για πιο casual παρουσία, και το LinkedIn για μια πιο επίσημη, είναι δυνατά όπλα στα χέρια σου έτσι ώστε να επικοινωνήσεις με μελλοντικούς εργοδότες και πελάτες. Συγκεκριμένα για το Facebook, υπάρχουν αρκετές ομάδες που αναρτούν αγγελίες οι οποίες ενδεχομένως να σε ενδιαφέρουν – δες, για παράδειγμα, αυτήν εδώ. Όσον αφορά το LinkedIn, βάλε ότι είσαι «open for new opportunities» και ακολούθα εταιρείες που σε ενδιαφέρουν προσπαθώντας να είσαι διαδραστικός με το περιεχόμενό τους (comments, likes κτλ.)

Online ψάξιμο

Βάλε στους Σελιδοδείκτες (Bookmarks) σελίδες όπως το κλασσικό Skywalker, το Kariera, την Χρυσή Ευκαιρία και το CosmoJobs, αφού πρώτα ανεβάσεις το βιογραφικό σου Online. Σημαντικό: μην στέλνεις βιογραφικά όπου να'ναι, φαίνεσαι απεγνωσμένος και οι recruiters το καταλαβαίνουν.

Από στόμα σε στόμα

Ρώτα φίλους/συγγενείς/γνωστούς αν εκεί που δουλεύουν χρειάζονται κάποιον, χωρίς να ντρέπεσαι. Στην τελική δε θα τους παίρνεις και καθημερινά τηλέφωνο. Αν όμως τύχει και κάποιος απαντήσει θετικά και έχετε καλές σχέσεις, τότε πλησιάζεις ένα βήμα πιο κοντά στην πρόσληψη λόγω σύστασης.

Έρχομαι από ‘κει

Δεν χάνεις κάτι αφού στείλεις το mail με το βιογραφικό σου να περάσεις και μια βόλτα από την εταιρεία που το έστειλες, ειδικά αν πρόκειται για κάποια μικρή επιχείρηση, όπου ο ίδιος ο ιδιοκτήτης «τρέχει» τα πάντα. Δεν είναι εγγυημένο πως θα κερδίσεις τη θέση, όμως αξίζει να το δοκιμάσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v