5 χωριά στην Πελοπόννησο τέλεια για χειμώνα

Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, πέντε υπέροχα χωριά ανάβουν τα τζάκια τους και μας περιμένουν για τέλεια χειμερινά Σ/Κ.
5 χωριά στην Πελοπόννησο τέλεια για χειμώνα

Τα Λαγκάδια της Αρκαδίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Γορτυνίας είναι, παραδόξως, και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή. Χτισμένα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, τα Λαγκάδια είναι ένα εντελώς πέτρινο χωριό –η ιστορία λέει πως κάποια στιγμή τον 13ο αιώνα ηπειρώτες μάστορες ήρθαν και έχτισαν εδώ τα πέτρινα αρχοντικά τους– με φαντασμαγορική θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές γύρω του. Χωρίζονται σε δύο γειτονιές, τον πάνω και τον κάτω μαχαλά, τους οποίους ενώνουν ιλιγγιώδεις ανηφόρες. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το λαγκαδινό ποτάμι, ένας από τους παραπόταμους του Λάδωνα.


Φωτό © George Ant

Διαβάστε περισσότερα – Λαγκάδια: Η Αρκαδία… πάει στα βουνά

Εδώ να μείνεις: Στις εκπληκτικές σουίτες του Αγνάντιο (από 95€ η σουίτα δύο ατόμων με τζάκι και πρωινό) ή για κάτι πιο low budget στα δωμάτια του Kaloneri Rooms, λίγο έξω από τα Λαγκάδια (από 55€ το δίκλινο). 

Το Λεοντάρι του Ταΰγετου


Φωτό: MoriasNow.gr 

Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είναι ένα κουκλίστικο, ήσυχο χωριό με διάσπαρτα αρχοντικά και μια κεντρική πλατεία χάρμα οφθαλμών. Στην ευρύτερη γειτονιά του, θα περπατήσετε το μυθικό φαράγγι του Κάστορα, που ακολουθεί την πορεία του ποταμού με το ίδιο όνομα, θα βρείτε τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός, και θα χαζέψετε τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό, λίγο έξω από το χωριό, που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Εδώ να μείνεις: Στα κουκλίστικα, χρωματιστά δωμάτια του Αρχοντικού Λεοντάρι οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 80€ το δίκλινο με πρωινό που σερβίρεται αν θέλετε και στο δωμάτιό σας.

Η Πιάνα της Αρκαδίας…Και όχι «τα Πιάνα», όπως ίσως νομίζατε. Το μικρό γλυκύτατο χωριουδάκι του Μαινάλου χρωστά το «μουσικό» όνομά του στον θεό Πάνα, που ο μύθος λέει ότι γεννήθηκε εδώ. Σήμερα, η Πιάνα θα σας γοητεύσει με τα γραφικά καλντερίμια της, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα στο φυσικό τοπίο γύρω της και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας βρίσκεται το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο. 

Διαβάστε περισσότερα - Μαίναλο: Κορυφαία… Αρκαδία

Εδώ να μείνεις: Στα υπέροχα δωμάτια του Ξενώνα Παπανικόλα (από 65€ το δίκλινο με φανταστικό πρωινό) ή στη Βίλα Βάρδας, στην Αλωνίσταινα, που φιλοξενεί έως τέσσερα άτομα στα 45 τετραγωνικά της, και διαθέτει και ένα όμορφο σαλόνι με τζάκι (από 75€ για τέσσερα άτομα).

Τα Τσίντζινα του Πάρνωνα

tsintzina

Θα τα βρείτε στους χάρτες και ως Πολύδροσο –αλλά δεν θα ακούσετε κανέναν ντόπιο να τα αποκαλεί έτσι. Ένα χωριό σκέτο μπιζουδάκι, στη λακωνική πλευρά του Πάρνωνα, φωλιάζει ανάμεσα στα έλατα και τις πηγές και αγναντεύει τις καταπράσινες πλαγιές από τα μπαλκονάκια των πέτρινων σπιτιών του. Οι κεραμιδοσκεπές του προσθέτουν κόκκινες πινελιές στο κατά τα άλλα πράσινο τοπίο, και τα δύο τοξωτά γεφύρια του κορνιζάρουν τα ποταμάκια που το διασχίζουν. Από τα Τσίντζινα ξεκινούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επτά καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που διασχίζουν τα υπέροχα δάση γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα - Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας

Εδώ να μείνεις: Στα καταπληκτικά δωμάτια του Ξενώνα Πρυτανείο (από 70€ το δίκλινο με πρωινό, ή 90€ με τζάκι και πρωινό).

Η Καστανιά της Ζήρειας


Φωτό: In-Korinthia.com

Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και κρυμμένη μέσα στο ελατοδάσος, στο τέλος ενός δρόμου γεμάτου στροφές, η μικρούλα Καστανιά είναι η Ορεινή Κορινθία στα καλύτερά της: Ιδανική για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες ανάμεσα στα πέτρινα σπιτάκια της, αλλά και τέλεια βάση για να εξερευνήσετε οδηγώντας τις ελατοσκέπαστες πλαγιές της Ζήρειας. Στα αξιοθέατά της περιλαμβάνονται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του, και η περίφημη Τρίκρηνα, η πέτρινη κρήνη όπου, σύμφωνα με το μύθο, οι νύμφες έλουζαν τον νεαρό Ερμή.

Διαβάστε περισσότερα – Ορεινή Κορινθία: Και στην κορφή… μαγεία

Εδώ να μείνεις: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ομώνυμου Ξενώνα Καστανιά που αγναντεύουν από τα μπαλκονάκια τους το καταπράσινο τοπίο γύρω τους (στα 60€ το δίκλινο).

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v