4 Κυκλάδες για την άνοιξη

Κάνουμε… πρόβα καλοκαιριού, βουτώντας σε κρυστάλλινα νερά και βολτάροντας σε ασβεστωμένα σοκάκια, δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.
4 Κυκλάδες για την άνοιξη
της Ηρώς Κουνάδη

Ωραία τα πρώτα ουζάκια με μεζέ πλάι στο κύμα του Σαρωνικού, ωραιότατες και οι πρώτες βουτιές στην αττική ακτογραμμή. Πραγματική… πρόβα καλοκαιριού όμως σαν το να βολτάρεις ανάμεσα σε ασβεστωμένα σπιτάκια με μπλε παράθυρα και φούξια βουκαμβίλιες, δεν έχει. Γι’ αυτό κι εμείς, απαρνιόμαστε για λίγο τον Αργοσαρωνικό, και οργανώνουμε σαββατοκύριακα σε τέσσερις Κυκλάδες της διπλανής πόρτας –όχι, δεν είναι τόσο ακριβό, ούτε τόσο χρονοβόρο όσο νομίζετε.

(*) Οι τιμές των ακτοπλοϊκών είναι one way. Οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν υπολογιστεί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου.

Στις παραλίες της Κύθνου



Η παραλία της φωτογραφίας λέγεται Κολώνα, και είναι τόσο υπέροχη όσο δείχνει εδώ –ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου, πριν την κοσμοσυρροή και την επέλαση των «σκαφάτων». Δεν είναι, όμως, μόνο αυτή: Η Κύθνος έχει και μια ολόλευκη, κουκλίστικη κυκλαδίτικη Χώρα και ένα… αντίπαλο δέος με ασβεστωμένα σοκάκια και κατακόκκινα κεραμίδια, που λέγεται Δρυοπίδα, ένα εν μέρει επισκέψιμο σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και πολλές ακόμα ωραίες παραλίες, όπως ο Άγιος Δημήτριος και η Μεγάλη Άμμος.

Διαβάστε περισσότερα - Κύθνος: Οι Κυκλάδες της διπλανής πόρτας



Πώς θα πάτε: Σε μία ώρα και 40 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου. Το εισιτήριο κοστίζει 16€. Το τελευταίο δρομολόγιο πραγματοποιείται τις Παρασκευές στις 17.15, και τις Κυριακές η επιστροφή στις 17.00 –θα τα θέλαμε και τα δύο λίγο πιο αργά, αλλά ας είναι.

Πού θα μείνετε: Στα χρωματιστά, κυκλαδίτικα στούντιο του Φοίνικα, στον Μέριχα (45€ το δίκλινο) ή στα λιτά αλλά καθαρά και περιποιημένα δωμάτια του Bouriti Eleni Tzamaros επίσης στον Μέριχα (και επίσης στα 45€ το δίκλινο).

Στις εξοχές της Άνδρου



Η πιο… πράσινη από τις Κυκλάδες έχει σούπερ διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας –που έχουν την άνοιξη για αγαπημένη εποχή του χρόνου– αλλά και κάτι για όλους τους υπόλοιπους: Και καρτποσταλικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, και μια υπέροχα αρχοντική Χώρα, και low budget επιλογές διαμονής στο Μπατσί. Στα συν, φυσικά, το ότι βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά από το λιμάνι της Ραφήνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ – Άνδρος: Κυκλάδες σε φόντο πράσινο
και εδώ – Άνδρος: Κυκλαδίτικο Σαββατοκύριακο low budget



Πώς θα πάτε: Σε δύο μόλις ώρες και 19€ από το λιμάνι της Ραφήνας. Το τελευταίο πλοίο αναχωρεί Παρασκευές από Ραφήνα στις 19.15, και Κυριακές από την Άνδρο στις 21.30.

Πού θα μείνετε: Όσο πιο οικονομικά γίνεται, στο Μπατσί στα όμορφα Amorani Studios (33€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα), στο Blue Dolphin (από 36€ το δίκλινο) και στο Maistrali Studios (από 35€ το δίκλινο).

Στην Χώρα της Τζιας



…Ή Κέας, αν την προτιμάτε με το «επίσημο» όνομά της. Η πανέμορφη και εντελώς κυκλαδίτικη Χώρα της λέγεται Ιουλίδα και είναι το αντίπαλο δέος του κοσμοπολίτικου Βουρκαρίου, μια εντελώς γήινη εναλλακτική στα σκάφη και τις αστακομακαρονάδες με τα οποία έχετε αδίκως συνδέσει το νησί. Στα δυνατά χαρτιά της Τζιας, εκτός από την Χώρα και τις ωραίες παραλίες της, συγκαταλέγεται και ένα τέλεια οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, που συνδέει μεταξύ τους τα απομεινάρια τεσσάρων αρχαίων πόλεων. Περιττό, φυσικά, να επισημάνουμε πως διανύουμε την καλύτερη εποχή για να τα περπατήσετε, πριν μας πιάσουν οι μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.

Διαβάστε περισσότερα – Τζια: Και κοσμοπολίτικη και εναλλακτική

Πώς θα πάτε: Σε μία μόλις ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Τα εισιτήρια κοστίζουν 12€. Το τελευταίο καράβι αναχωρεί από το Λαύριο τις Παρασκευές στις 20.30, και από την Τζια τις Κυριακές στις 20.45.

Πού θα μείνετε: Μια από τις πιο low budget επιλογές σας είναι το Camping Kea, στην παραλία Πίσσες, που νοικιάζει έτοιμες στημένες σκηνές στη σκιά ψηλών δέντρων, λίγα μόνο βήματα μακριά από την παραλία προς 10€ το άτομο (20€ η σκηνή δύο ατόμων, δηλαδή). Αν προτιμάτε δωμάτιο, στο Cavo Perlevos Studios στον Οτζιά, τα δίκλινα κυμαίνονται στα 50€.

Στα χωριά της Τήνου



Εντάξει, όχι ακριβώς σε όλα τα χωριά της Τήνου –και να θέλεις, δε σου φτάνει ένα καλοκαίρι για να τα γνωρίσεις όλα, πόσο μάλλον ένα Σαββατοκύριακο. Η επιλογή θα είναι δύσκολη: Η Κάρδιανη έχει τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά της. Ο Βώλαξ το σεληνιακό τοπίο των απόκοσμων βράχων που τον αγκαλιάζουν, και τις κοιλάδες με τους περιστερώνες που απλώνονται γύρω του. Η Καλλονή τις πέτρινες καμάρες και τις λουλουδιασμένες αυλές της. Ο Πύργος αν δεν ήταν χωριό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής τέχνης. Προσθέστε σε αυτά και μια σαρανταριά φαντασμαγορικές παραλίες με βελούδινη άμμο και διάφανα νερά, και… έχετε ήδη φύγει.

Διαβάστε περισσότερα - Τήνος: Best of… παραλίες, διαμονή και χωριουδάκια



Πώς θα πάτε: Εξαρτάται, αν βιάζεστε ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση, με τα Superjet και Superferry από το λιμάνι της Ραφήνας σε μία ώρα και 40 λεπτά, πληρώνοντας 54,50€. Στη δεύτερη περίπτωση, πάλι από τη Ραφήνα, με τα Cyclades Fast Ferries, που θα σας στερήσουν μόνο 27€, για να σας μεταφέρουν στο νησί σε κάτι λιγότερο από τέσσερις ώρες. Το τελευταίο Superjet φεύγει τις Παρασκευές από τη Ραφήνα στις 20.30 και επιστρέφει Κυριακές στις 22.10, ενώ το τελευταίο των Cyclades Fast Ferries έχει τελευταία αναχώρηση στις 17.30 και τελευταία επιστροφή στις 18.00.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα στούντιο Ανεμίσματα στη Χώρα (30€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα), στα όμορφα και καθαρά Katerina Rooms, λίγα βήματα μακριά από την παραλία της Αγκάλης (30€ το δίκλινο) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Φλώρα, επίσης στη Χώρα (29€ το δίκλινο).


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v