Τα γραφικά ψαροχώρια της Στερεάς Ελλάδας

Τρώμε ψαράκι στην «άγνωστη» Αττική, "σαλπάρουμε" για μονοήμερες και βολτάρουμε σε γραφικά ψαροχώρια στην αγκαλιά του Κορινθιακού.
Τα γραφικά ψαροχώρια της Στερεάς Ελλάδας
Είναι εκείνα τα σαββατοκύριακα που θέλετε να ξεφύγετε από όλους και απ’ όλα και να βρείτε μία ήσυχη γωνιά δίπλα στη θάλασσα για να χαλαρώσετε. Είναι εκείνα τα Σάββατα με λιακάδα που το ουζάκι και τα καλαμαράκια με φόντο κάποιο λιμανάκι μοιάζουν… μονόδρομος. Είναι εκείνες οι Κυριακές που θέλετε κάτι κοντινό αλλά γραφικό, αλλά νομίζατε ότι δεν υπάρχει σε «ακτίνα» ημερήσιας από την Αθήνα. Κι όμως υπάρχει. Κι έχουμε τέσσερις όμορφες ιδέες για κοντινές μονοήμερες ή για γραφικά weekends στις ακτές της Στερεάς Ελλάδας.

Πάχη



Ιδανική για μονοήμερη, η Πάχη με το γραφικό της λιμανάκι απέχει 42 χιλιόμετρα από την Αθήνα, εκεί που «βρέχουν τα πόδια τους» τα Μέγαρα. Θα την βρείτε στρίβοντας προς τα αριστερά μετά το ΣΕΑ Μεγάρων, παίρνοντας την επαρχιακή οδό προς Πάχη, και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα γραφικό σκηνικό με μια ελεύθερη παραλία, ένα λευκό εκκλησάκι, αυτό της Παναγιάς, χτισμένο στη λεπτή χερσόνησο, και café και ψαροταβερνάκια πλάι στο κύμα. Αγαπημένη μας γωνιά για ψαράκι, η ταβέρνα του Αριστόδημου στην παραλία (τηλ: 2296080238), η πρώτη που θα συναντήσετε. Εδώ λέγεται πώς σύχναζε και ο Κώστας Βάρναλης. Εδώ αράζουμε κι εμείς, για να απολαύσουμε καλαμαράκια, χταποδάκι, γαρίδες σαγανάκι, τσίρο και γενναιόδωρη σε μέγεθος καραβιδομακαρονάδα. Μαζί με ουζάκι, υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. Μπορείτε να συνδυάσετε την ημερήσιά σας με μια επίσκεψη στον ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας (ανοιχτός ως τις 15.00, και από τον Μάιο ως τις 20.00, εισιτήριο 3€). 

Ερατεινή


(φωτο: Dorida.gr)

Στον δρόμο από το Γαλαξίδι προς τη Ναύπακτο, συναντάμε ένα γραφικό λιμανάκι, από όπου ξεκινούν και οι ατελείωτες παραλίες της Τολοφώνας. Είναι η Ερατεινή, παλιότερα γνωστή ως Χάνι, που αποτελεί το επίνειο του Παρνασσού, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του «νησιώτικου» ντεκόρ: Ψαροκάικα που λικνίζονται στο νερό, παραλιακή περαντζάδα με ψαροταβέρνες, όμορφα ξωκλήσια και απόλυτη γαλήνη. Αν αποφασίσετε να μείνετε για το σαββατοκύριακο, θα βρείτε οικονομικά και άνετα δωμάτια στο Nefeli Studios με την πισίνα και την όμορφη θέα (από 35€ το δίκλινο), ή στη Villa Annilena λίγα μέτρα από την παραλία Τολοφώνα (από 30€ το δίκλινο).  

Γλυφάδα, Φωκίδα


(φωτο: Drymna Hotel, Τριζόνια)

Κτισμένη στους πρόποδες και τις οχυρωμένες πλαγιές ενός ιστορικού λόφου, η Γλυφάδα αποτελεί εξαιρετική βάση όχι μόνο για εξερεύνηση της αρχαίας ακρόπολης του Παλιόκαστρου, αλλά και για κρεατοφαγία στην ταβέρνα της πλατείας της, βόλτες στα διπλανά ψαροχώρια της Σπηλιάς και των Χανίων, και κυρίως, αποδράσεις στο απέναντι νησάκι Τριζόνια. Πρόκειται για ένα πευκόφυτο νησί, πέντε λεπτά με το καΐκι από τα Χάνια, το «μυστικό κρησφύγετο» του Κορινθιακού όπου θα βρείτε ακόμη περισσότερα οικογενειακά ταβερνάκια και δρομάκια για περιπάτους κοντά στο λιμάνι. Όσο για τη διαμονή, θα βρείτε άνετα, value for money δίκλινα στο ξενοδοχείο Drymna στα Τριζόνια (από 44€), στα διαμερίσματα Le Due Sorelle (από 45€) ή στα διαμερίσματα της Νικολίτσας στη Γλυφάδα (από 40€). 

Μοναστηράκι  


(φωτο: Nafpaktorama.gr)

Από τα γραφικότερα χωριουδάκια του Κορινθιακού, το Μοναστηράκι, χτισμένο αμφιθεατρικά λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Ναύπακτο, διαθέτει κομψές, αριστοκρατικές μονοκατοικίες που αγναντεύουν τη θάλασσα, με την δική τους ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, καθώς και ένα μικρό γραφικό λιμανάκι γεμάτο μπαράκια και ταβέρνες που απλώνουν τραπέζια στο πλακόστρωτο. Μην αμελήσετε να επισκεφθείτε τη Ναύπακτο για βόλτες στο ενετικό λιμάνι, στο κάστρο και τα πλακόστρωτα της παλιάς της πόλης. Για διαμονή, value for money επιλογές θα βρείτε στο GreenBlue στον Μαραθιά, λίγο έξω από το Μοναστηράκι (από 60€ το δίκλινο) ή στο Hotel Akti στη Ναύπακτο, με θέα στην παραλία του Γρίμποβου (από 45€ το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v