Πιάστε τον Μάη σε 5+1 Σαββατοκύριακα

Κάστρα, μονοπάτια, καταρράκτες, παραλίες και χωριά το πολύ δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, για τις καλύτερες εκδρομές της άνοιξης.
Πιάστε τον Μάη σε 5+1 Σαββατοκύριακα
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι ο Μάιος «πιάνεται» μόνο την Πρωτομαγιά; Όλα του τα Σαββατοκύριακα είναι μια πρώτης τάξης αφορμή για… επιστροφή στη φύση, για ουζάκια με μεζέδες πλάι στο κύμα, για τις πρώτες διστακτικές μας βουτιές στη θάλασσα, για εκδρομή με κάθε τρόπο. Μερικούς από αυτούς τους τρόπους συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Στα ανθισμένα μονοπάτια του Ταΰγετου



Ίσως το ομορφότερο βουνό της Ελλάδας, ο εν πολλοίς ανεξερεύνητος Ταΰγετος έχει μικρά, ήσυχα χωριουδάκια να χαίρεσαι να βολτάρεις στα δρομάκια τους, και υπέροχα μονοπάτια που ελίσσονται πλάι σε ποτάμια με κρυστάλλινα νερά. Συγκεντρώνει, επίσης, μερικούς από τους ωραιότερους ξενώνες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, και βρίσκεται πλέον μια ανάσα μακριά μας, χάρη στον ολοκαίνουριο αυτοκινητόδρομο Λεύκτρου-Σπάρτης, που μόλις παραδόθηκε στην κυκλοφορία.



Ολόκληρος ο Ταΰγετος (σε βορρά και νότο, ανατολή και δύση) διατρέχεται από ένα πολύ εκτεταμένο, και άριστα σηματοδοτημένο, δίκτυο μονοπατιών που έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει το αγαπημένο κομμάτι της εκδρομής σας ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδιασχίσει μονοπάτι ποτέ. Λεπτομέρειες για τις καλύτερες διαδρομές για να ξεκινήσετε έχουμε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Πού θα μείνετε: Στις απόλυτα παραμυθένιες σουίτες του Ιλάειρα Mountain Resort (από 81€ η σουίτα δύο ατόμων, με τζάκι και πρωινό), στα ατμοσφαιρικά ξύλινα σπιτάκια του Αλαγονία (από 55€ το δίκλινο με πρωινό) ή στον όμορφο ξενώνα Mythoxenia στο Γεωργίτσι (60€ το δίκλινο με πρωινό).

Στα κυκλαδίτικα καλντερίμια της Κύθνου



Είναι δίπλα μας, είναι πανέμορφη, είναι οικονομικότερη από πολλές άλλες Κυκλάδες, είναι η ιδανική… κυκλαδίτικη πρόβα διακοπών. Η Κύθνος απέχει μία ώρα και σαράντα λεπτά (και 15,50€) από το λιμάνι του Λαυρίου, το δε πλοίο αναχωρεί από το λιμάνι τα Σάββατα στις 8.30 το πρωί, και επιστρέφει τα απογεύματα της Κυριακής στις 17.00 –θα το θέλαμε λίγο πιο αργά, αλλά ας είναι.

Όσο για το τι θα κάνετε εδώ; Θα βολτάρετε στην υπέροχη Χώρα, και στην sui generis Δρυοπίδα, με τις κατακόκκινες κεραμοσκεπές της, τον λαβύρινθο από καλντερίμια και το κοντινό Σπήλαιο Καταφύκι, που είναι εν μέρει επισκέψιμο και εντυπωσιάζει με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες του. Θα βουτήξετε στην παραλία-σταρ του νησιού που λέγεται Κολώνα, αλλά και στα κρυστάλλινα νερά των απέραντων αμμουδιών του Αγίου Δημητρίου και της Μεγάλης Άμμου.

Διαβάστε περισσότερα – Κύθνος: Οι Κυκλάδες της διπλανής πόρτας

Πού θα μείνετε: Στα φωτεινά, κυκλαδίτικα δωμάτια του Ειρηάννα (45€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα) στα Λουτρά ή στα χρωματιστά στούντιο του Foinikas (45€ το στούντιο δύο ατόμων) στον Μέριχα.

Στη μικρή Βενετία του Πόρου



Ίσως το λιγότερο… διακορευμένο από τα νησιά του Σαρωνικού, ο Πόρος καταφέρνει με έναν μυστηριώδη τρόπο να παραμένει κάτω από το ραντάρ των Αθηναίων weekenders. Πράγμα που σημαίνει περισσότερη άπλα, πιο πολλή ησυχία, και περισσότερα διαθέσιμα δωμάτια για εμάς τους υπόλοιπους, που λατρεύουμε να βολτάρουμε στα ανηφορικά δρομάκια του, να εξερευνούμε με τα ποδήλατα τις παραλίες του, και να χαζεύουμε τα ηλιοβασιλέματα από το ρολόι στο ψηλότερο σημείο του.



Για να βρεθείτε εκεί, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα από 8€ συνολικά για αυτοκίνητο και οδηγό από τον Γαλατά, στον οποίο θα φτάσετε οδηγώντας περίπου δύο ώρες από την Αθήνα. Το ταξίδι διαρκεί 5 λεπτά.

Διαβάστε περισσότερα - 10 λόγοι να αγαπήσετε τον Πόρο

Πού θα μείνετε: Στο λιτό αλλά περιποιημένο και πεντακάθαρο Σπίτι της Ειρήνης στην πόλη του Πόρου (από 30€ το δίκλινο) ή στα μεγάλα και φωτεινά στούντιο του Panorama Apartments στο Ασκέλι (από 25€ το δίκλινο με θέα θάλασσα).

Στα τιρκουάζ νερά της Βοϊδοκοιλιάς



Μια από τις ωραιότερες, πιο ιδιαίτερες και πιο φωτογραφημένες παραλίες της Ελλάδας, η σούπερ εξωτική Βοϊδοκοιλιά με την απαλή σαν πούδρα, σχεδόν λευκή της άμμο και τα διάφανα νερά της, είναι μια εξαιρετική πρόταση για να επιχειρήσετε τις πρώτες σας βουτιές –ή έστω τα πρώτα σας δειλά πλατσουρίσματα.

Γύρω της, τα καταπληκτικά τοπία της Μεσσηνίας εγγυώνται πως δεν θα βαρεθείτε στιγμή: από βόλτες στα σοκάκια της Πύλου, sightseeing στα κάστρα της, στην υπέροχη Αρχαία Μεσσήνη και στο αρχαίο Παλάτι του Νέστορα στη Χώρα, μπαρότσαρκες στην Καλαμάτα και πεζοπορίες σε χωμάτινα μονοπάτια που οδηγούν σε βγαλμένους από τη Γαλάζια Λίμνη καταρράκτες, όπως η Νέδα και το Πολυλίμνιο. Το δύσκολο θα είναι να διαλέξετε τι θα πρωτοκάνετε.

Διαβάστε περισσότερα – Η Μεσσηνία στα καλύτερά της

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Hotel Anezina στην Πύλο (από 55€ το δίκλινο) ή στα όμορφα και ευρύχωρα bungalows του κάμπινγκ Ερωδιός στη Γιάλοβα (50€ το δίκλινο).

Στους καταρράκτες της Εύβοιας



Το καταπράσινο φαράγγι του Δρυμώνα με τους υπέροχους καταρράκτες του είναι το… φανερό μυστικό της Βόρειας Εύβοιας. Είναι, επίσης, μια πρώτης τάξης αφορμή για να εξερευνήσετε μια καταπληκτική περιοχή δίπλα μας, που οι περισσότεροι Αθηναίοι αγνοούν. Για βάση σας, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στη Λίμνη, ένα κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και μια παραλιακή περαντζάδα ιδανική για απογευματινές βόλτες και ουζάκια πλάι στο κύμα, και τις πιο οικογενειακές Ροβιές, στις οποίες συγκεντρώνονται τα πιο low budget καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας.

Αν αποφασίσετε να επιχειρήσετε τις πρώτες σας βουτιές, ιδανικές είναι τόσο η ωραιότατη, μεγάλη παραλία των Ροβιών, όσο και οι παραλίες της χερσονήσου της Λιχάδας: Τα Γιάλτρα, το Γρεγολίμανο και ο Άγιος Γεώργιος συνδυάζουν το βαθύ γαλάζιο των νερών με το πράσινο των δέντρων που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα - Βόρεια Εύβοια: Ο θησαυρός στην αυλή μας

Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα και όμορφα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα Αλεξίου στη Λίμνη (40€ το δίκλινο) ή στα άνετα και ευρύχωρα δωμάτια του Katerina’s Bungalows στις Ροβιές (από 40€ το δίκλινο).

Στα τείχη του Κάστρου της Ναυπάκτου



Διακόσια και κάτι χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα βρίσκεται μια μικρούλα πολιτεία με τεράστια Ιστορία, που συνδυάζει κάστρο και θάλασσα, ρυθμούς και επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση που ακροβατούν ανάμεσα στη χαλαρότητα της επαρχίας και την δράση της πόλης, και αξιοθέατα αρκετά για να γεμίσουν όχι ένα, αλλά πολλά Σαββατοκύριακα. Στα συν, το γεγονός ότι η άνοιξη της πάει πολύ, καθότι ενθαρρύνει τις ολοήμερες βόλτες στα κουκλίστικα ανηφορικά σοκάκια της.

Διαβάστε περισσότερα - Ναύπακτος: Τα μυστικά του Κάστρου

Πού θα μείνετε: Στα προσεγμένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Νίκη (από 30€ το δίκλινο) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του Ήλιον, στη συνοικία Μποτσαραίικα (60€ το δίκλινο με θέα στη θάλασσα και πρωινό). Αν το budget σας σηκώνει το κάτι τις παραπάνω, απίθανη ιδέα είναι και το καταπράσινο Αγρόκτημα Πινακάδες (90€ το δίκλινο με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v