10 λόγοι να αγαπήσετε τον Πόρο

Οι βόλτες στην πόλη, η θέα από το Ρολόι, οι βουτιές στο λιμανάκι της αγάπης, το λεμονοδάσος του Γαλατά και όλα τα highlights της «μικρής Βενετίας του Σαρωνικού».
10 λόγοι να αγαπήσετε τον Πόρο
του Γιώργου Κόκουβα

Η γαλήνη του καναλιού και της βαρκάδας. Η ρομαντζάδα ενός ηλιοβασιλέματος που απολαμβάνεις ψηλά, από την κορυφή του λόφου. Ο κοσμοπολιτισμός των νεοκλασικών της παραλίας. Τα αρώματα των λεμονιών και των πεύκων στα δάση του νησιού που καταλήγουν σε σμαραγδένια νερά. Ο Πόρος δεν είναι απλώς «μια καλή λύση» για ένα γρήγορο Σαββατοκύριακο. Ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτό, αν έχετε την όρεξη να ανακαλύψετε τις παραπάνω γοητευτικές πλευρές του, κι ακόμα περισσότερες: Ιδού οι 10 εμπειρίες που δεν πρέπει να παραλείψετε για να γνωρίσετε τις ομορφιές του νησιού του Σαρωνικού που ο Σεφέρης ονόμαζε «μικρή Βενετία».

*Οι βόλτες στα σοκάκια της πόλης
Ξεκινήστε από την περαντζάδα της αρχοντικής παραλίας, περπατώντας από τον Σταυρό ως τη δυτική προβλήτα του νέου λιμανιού, μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου γεμάτη νεοκλασικά κτίρια, ταβερνάκια και μικρομάγαζα. Εδώ θα βρείτε και το Εκθεσιακό Κέντρο του νησιού με διάφορες εκθέσεις καθ’όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, καθώς και το θερινό σινεμαδάκι του Πόρου, τη Διάνα. Στην πλατεία Κορυζή θα ανακαλύψετε τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου, με ευρήματα από τις ανασκαφές στα πλήρη μύθων εδάφη του νησιού (ανοιχτά 9.00-15.00). Φυσικά, δεν θα παραλείψετε να σεργιανίσετε στα στενά σοκάκια της αμφιθεατρικά χτισμένης πόλης, ανάμεσα σε ανθισμένες αυλές και μεζεδοπωλεία πνιγμένα στις μπουκαμβίλιες.



*Το Ρολόι
Τα σοκάκια της πόλης «σκαρφαλώνουν» τον λόφο και οδηγούν στην κορυφή του, εκεί όπου δεσπόζει το έμβλημα του νησιού, το παλιό Ρολόι. Εδώ θα επιστρέφετε και τα απογεύματα, για να αντικρίζετε το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και να ατενίζετε τον ήλιο να βουτά στα νερά του Σαρωνικού.



*Η Καλαυρία
Ο Πόρος αποτελείται στην ουσία από δύο νησιά, που χωρίζονται από το στενό κανάλι μεταξύ Σφαιρίας και Καλαυρίας. Κι ενώ στη Σφαιρία το ενδιαφέρον μονοπωλούν η πόλη και ο λόφος, στην μεγαλύτερη Καλαυρία έχετε πολλά «μυστικά» να ανακαλύψετε: Όπως το δάσος της Καλαυρίας στο Ασκέλι, με τις πευκόφυτες πλαγιές στις οποίες φωλιάζει το νησιώτικο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Όπως τα ερείπια του Αρχαίου Ναού του Ποσειδώνα του 6ου αιώνα π.Χ., που χρησίμευε ως ιερό άσυλο για φυγάδες και ναυαγούς στα βορειοδυτικά του νησιού. Όπως ο εγκαταλελειμμένος Ρωσικός Ναύσταθμος, σε μια όμορφη παραλία στα βόρεια, ένα κτίριο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής που έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Ή πίσω στην περιοχή του Καναλιού, με τα ανθισμένα δέντρα που μοσχοβολούν, εκεί όπου βρίσκεται και το «Προγυμναστήριο», η πρώτη κατοικία του Όθωνα.

*Το Μπούρτζι
Ανατολικά του λιμανιού, το μικρό νησάκι με το μικρό κάστρο κρύβει μικρά μυστικά του 19ου αιώνα, αφού οι οχυρώσεις χτίστηκαν το μακρινό 1827 από έναν Βαυαρό φιλέλληνα για την προστασία του λιμανιού. Το νησάκι μπορείτε να το επισκεφθείτε ακόμη και κολυμπώντας.



*Οι παραλίες
Ο Σαρωνικός δεν φημίζεται για τις καρτποσταλικές παραλίες του – γι’ αυτό άλλωστε τον προτιμούμε την άνοιξη – αλλά αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στον πειρασμό της βουτιάς, έχετε αρκετές αξιοπρεπείς επιλογές, κυρίως στη νότια ακτογραμμή του νησιού, αρκετά κοντά στην πόλη. Στο Κανάλι θα βρείτε ωραία αμμουδιά πολύ κοντά στο Προγυμναστήριο με αρκετές ψαροταβέρνες με ωραία θέα πάνω στο κύμα. Στο Ασκέλι θα βρείτε καλά οργανωμένη πλαζ με μπαράκια και εστιατόρια. Το Μοναστήρι, λίγο ανατολικότερα, αποτελεί μία πιο ήσυχη επιλογή με καθαρά νερά στη σκιά του λόφου – το ίδιο και στη βοτσαλωτή Βαγιωνιά στα βόρεια του νησιού. Στο Ρωσικό Ναύσταθμο θα βουτήξετε με φόντο το ομώνυμο διατηρητέο μνημείο, ενώ στο Νεώριο θα χαλαρώσετε σε μία από τις ωραιότερες αμμουδιές του νησιού. Η καλύτερη όμως παραλία του Πόρου βρίσκεται σε έναν κόλπο με την ειδυλλιακή ονομασία Το Λιμανάκι της Αγάπης, και διαθέτει σμαραγδένια νερά με σκιά από τα πεύκα που φτάνουν μέχρι το νερό.

*Το Λεμονοδάσος του Γαλατά
Απόδραση στον Πόρο χωρίς το πέρασμα με το βαρκάκι στην απέναντι ακτή της Πελοποννήσου δεν γίνεται. Κι αυτό γιατί μόλις με 10 λεπτά βαρκάδας θα φτάσετε στον Γαλατά, εκεί όπου σας περιμένει ένα μαγευτικό δάσος από λεμονιές, που ανθίζουν την άνοιξη και μοσχοβολούν. Το δάσος καταλήγει στις αμμουδιές της Πλάκας και των Αλυκών, για όσους θέλουν να απολαύσουν τη θέα των ανθισμένων δέντρων μέσα από το νερό.



*Η αρχαία Τροιζήνα
Οι φίλοι του αρχαιολογικού sightseeing, προσπαθήστε να απαρνηθείτε για λίγο τα κάλλη του δάσους και συνεχίστε την οδήγηση: Τρία χιλιόμετρα μακριά από τον Γαλατά, στον δρόμο προς την Τροιζήνα, θα συναντήσετε τους Βασιλικούς Τάφους της Μαγουλάς, θολωτά μνημεία από τα μυκηναϊκά χρόνια, ενώ στη συνέχεια θα συναντήσετε και τον αρχαιολογικό χώρο της Τροιζήνας, πατρίδας του Θησέα, του γνωστού μυθολογικού ήρωα.

*Το Διαβολογέφυρο
Μια εντυπωσιακή χαράδρα, με πυκνή βλάστηση από πλατάνια και πικροδάφνες, μας υποδέχεται στην ίδια περιοχή. Για φόντο της, έχει ένα ποταμάκι, το οποίο κατηφορίζει από το βουνό και δημιουργεί σε διάφορα σημεία καταγάλανες λίμνες ανάμεσα στους βράχους, ένα σκηνικό που αξίζει να ανακαλύψετε.



*Το φαγητό
Θα δοκιμάσετε ωραίους ψαρομεζέδες στο Απάγγιο, ένα ταβερνάκι πλάι στην θάλασσα στην Πούντα και φρέσκο ψάρι στο Primasera στην πόλη του Πόρου. Θα απολαύσετε κλασικές ελληνικές νοστιμιές στη σχάρα στο ταβερνάκι που θα συναντήσετε στην καρδιά του Λεμονοδάσους. Στο Μεζέ Μεζέ θα απολαύσετε μερακλίδικα μεζεκλίκια πλάι στο κύμα, με soundtrack live πενιές από τον ιδιοκτήτη. Για φρέσκα θαλασσινά και ωραίο ηλιοβασίλεμα στο λιμάνι θα καθίσετε στο Γεια μας, ενώ στην ταβέρνα Karavolos θα βρείτε σπιτική, μαμαδίσια κουζίνα. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο σε καθεμία από τις παραπάνω επιλογές.



*Η φιλοξενία
Θα μείνετε στα low budget δίκλινα του Panorama Apartments,  που διαθέτουν εξοπλισμένο κουζινάκι και θέα στη θάλασσα, από 29€ ανά διανυκτέρευση για τον Μάιο. Τα Christine Studios βρίσκονται στο Ασκέλι μέσα σε κήπο με πεύκο και διαθέτουν φωτεινά, ευάερα στούντιο με μικρή κουζίνα – από 30€. Το Hotel Dionysos προσφέρει άνετα δωμάτια στην παραλιακή περαντζάδα της πόλης του Πόρου, από 30€. Στο «Σπίτι της Ειρήνης», θα βρείτε φιλόξενα δωμάτια νησιωτικού στιλ μόλις 700 μέτρα από το λιμάνι, από 30€. Στο ήσυχο, οικογενειακό Saga Hotel, θα μείνετε σε απλά, μοντέρνα δωμάτια με θέα στο Κανάλι του νησιού, από 40€. Τέλος, το ξενοδοχείο Δήμητρα προσφέρει κλιματιζόμενα δωμάτια με διακόσμηση σε νησιωτικούς τόνους, λίγα βήματα από το λιμάνι, στα 45€.

Πώς θα πάτε: Τα FlyingCats και Flying Dolphins της Hellenic Seaways πραγματοποιούν 4-5 δρομολόγια καθημερινά από τον Πειραιά προς τον Πόρο – η τιμή είναι 45€ μετ’ επιστροφής και η διάρκεια του ταξιδιού περίπου μία ώρα. Εναλλακτικά, και αν θέλετε να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητό σας, θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό προς Κόρινθο και από την Επίδαυρο θα οδηγήσετε ως τον Γαλατά, από όπου υπάρχουν συχνά ferries για τον Πόρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v