4 ιδέες για μονοήμερες κοντά στη Θεσσαλονίκη

Ξεκινάμε από τη Θεσσαλονίκη για τέσσερις διαφορετικές, χορταστικές μονοήμερες εκδρομές που συνδυάζουν μπάνιο, φυσικές ομορφιές και καλό φαΐ. Χρειάζεστε κάτι περισσότερο;
4 ιδέες για μονοήμερες κοντά στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Απλωτές στα τιρκουάζ νερά της Χαλκιδικής και εξερευνήσεις στην παλιά πόλη της Καβάλας. Εναλλακτικές βουτιές μέσα σε ένα φαράγγι της Πέλλας, αρχαιολογικές βόλτες σε ιερές πόλεις των Μακεδόνων και ψαρομεζέδες στην σκιά μεσαιωνικών Κάστρων πλάι στο κύμα της Πιερίας. Συγκεντρώνουμε τέσσερις ιδέες για μονοήμερες εκδρομές σε προορισμούς γεμάτους ομορφιά και ενδιαφέροντα μυστικά, μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη.

Χαλκιδική

Μία με δύο ώρες οδήγησης – ανάλογα το «πόδι» που θα διαλέξετε - θα χρειαστείτε για να φτάσετε στον παράδεισο της Χαλκιδικής. Σας προτείνουμε να θυσιάσετε την εξτρά ώρα οδήγησης για να φτάσετε στο δεύτερο πόδι, αυτό της καταπράσινης Σιθωνίας με τα ήσυχα χωριουδάκια, τις φοβερές παραλίες και τις κοσμοπολίτικες γωνιές.
Η βουτιά: Θα ξεκινήσετε την ημέρα με μπάνιο στην παραλία Καβουρότρυπες, νότια της Βουρβουρούς – ψάξτε για τις πινακίδες του μπαρ «Πορτοκάλι» και συνεχίστε προς τους απόμερους κολπίσκους με τη λευκή άμμο και τους εκπληκτικούς σχηματισμούς λευκών βράχων. Μπορεί η περίφημη σκαλιστή γοργόνα να μην υπάρχει πια, αλλά ούτως ή άλλως η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι ακόμη πιο εμφανής και απολαυστική τώρα, από τα τέλη Αυγούστου, που μειώνονται αισθητά τα πλήθη στην συγκεκριμένη περιοχή.
Οι βόλτες: Μετά το μπάνιο, θα φάτε υπέροχη γαριδομακαρονάδα στο μπαλκόνι της ταβέρνας Γοργόνα στη Βουρβουρού – οι ντόπιοι την ξέρουν και ως «Πούλμαν». Στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε με το αυτοκίνητο τη γοητεία των μικρών οικισμών της Σιθωνίας και θα καταλήξετε για παγωτό στην περαντζάδα του Νέου Μαρμαρά ή για ποτό στην Νικήτη, προτού πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

Καβάλα και Παγγαίο

Περίπου μιάμιση ώρα χωρίζει τη Νύμφη του Θερμαϊκού από το… Μικρό Μόντε Κάρλο της Μακεδονίας. Τόση ώστε να φτάσετε προτού το καταλάβετε στις όμορφες ακτές της, και να συνεχίσετε με εξερευνήσεις στην αμφιθεατρικά χτισμένη πόλη, μέχρι ψηλά, στο Κάστρο της.
Η βουτιά: Δεν θέλει πολλή σκέψη - η Καβάλα βρέχεται από όμορφες ακτές, ακόμη και κοντά στο αστικό της κέντρο, αλλά η πρώτη μας επιλογή είναι οι πανέμορφοι Αμμόλοφοι, που απλώνονται σε μήκος τριών χιλιομέτρων ψιλής άμμου, ένα χιλιόμετρο από τη Νέα Πέραμο. Η θάλασσα είναι ρηχή, το τοπίο εξωτικό, ενώ τα βραχάκια την χωρίζουν σε τρία διαφορετικά τμήματα, από τα οποία θα διαλέξετε το κατάλληλο με βάση τις διαθέσεις σας – ήτοι πετσέτα και χαλάρωση στην αμμουδιά, οικογενειακή ατμόσφαιρα ή beach bar και μουσικές.
Οι βόλτες: Μετά τη βουτιά, σειρά έχει η εξερεύνηση της παλιάς πόλης, η είσοδος στην οποία σηματοδοτείται από τις Καμάρες της. Ανηφορίστε τα όμορφα στενάκια που αγκαλιάζονται από το μεσαιωνικό υδραγωγείο, περάστε δίπλα από γοητευτικά αρχοντικά – μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ιμαρέτ, ένα πανέμορφο ισλαμικό κτίριο του 19ου αιώνα η αυλή του οποίου προσφέρεται και για καφέ– και συνεχίστε ως το Κάστρο της Καβάλας, για το απαραίτητο χάζι από ψηλά. Θα φάτε ψαρομεζέδες στο λιμάνι – αγαπημένο μας το «Παραλιακόν μεζεδοπωλείον» (περί τα 10€ κατ’ άτομο) - ή μεζέδες συνοδεία τσίπουρου στη γειτονιά του Αγίου Νικόλα – μη χάσετε τους κρεατομεζέδες του Σούσουρου. Αν έχετε όρεξη για περισσότερες εξερευνήσεις προτού πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, κάντε μίνι στάσεις φυσιολατρίας στο Παγγαίο όρος: Στις πλαγιές του θα βρείτε παραμυθένια μονοπάτια, όπως αυτό της Μεσορόπης με τους καταρράκτες, τις λιμνούλες και τα ξύλινα γεφύρια, θα επισκεφθείτε την επιβλητική Μονή της Εικοσιφοίνισσας, πνιγμένη μέσα στη βλάστηση, ή θα ακολουθήσετε τους δρόμους του κρασιού, όπως αυτόν που οδηγεί στο επισκέψιμο κτήμα «Βιβλία Χώρα» στο Κοκκινοχώρι. 

Στα παράλια της Πιερίας

Βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής – λιγότερο από μια ώρα από την Θεσσαλονίκη, και μας προσφέρουν πολλά περισσότερα από μια απλή βουτιά: Οι ακτές της Πιερίας βρίσκονται εκεί που ο Όλυμπος… βουτάει τα πόδια του στη θάλασσα, ενώ ανάμεσά τους μεσολαβεί ο ιερός αρχαιολογικός χώρος του Δίου.
Η βουτιά: Αν ψάχνετε για ωραία beach bars, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και απέραντη χρυσή αμμουδιά, η Ολυμπιακή Ακτή στα «πόδια» της Κατερίνης είναι η πρώτη σας στάση. Αν πάλι προτιμάτε πιο ήσυχες, απομονωμένες βουτιές, συνεχίστε λίγο πιο νότια, στα παράλια της κεντρικής Πιερίας, όπου παρατάσσονται οι βοτσαλωτοί ορμίσκοι του Βαρικού. Αυτές είναι και τα κατάλληλα ορμητήρια, για να εξερευνήσετε αμέσως μετά το Δίον.
Οι βόλτες: Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, εκεί όπου συγκεντρώνονταν για να τιμήσουν τους Ολύμπιους θεούς, να γιορτάσουν τις νίκες τους και να πραγματοποιήσουν αθλητικούς αγώνες. Εδώ βρίσκεται και το αρχαίο θέατρο, που μέχρι το τέλος του καλοκαιριού φιλοξενεί το δραστήριο Φεστιβάλ Ολύμπου, καθώς και το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών. Μπορείτε επίσης, προτού πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, να κατηφορίσετε ως τον Πλαταμώνα για ωραίους και οικονομικούς ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια της παραλιακής περαντζάδας (περί τα 12-15€ κατ’ άτομο) και φεύγοντας να επισκεφθείτε το Κάστρο των Σταυροφόρων, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα του ελλαδικού χώρου. 

Λουτρά Πόζαρ

Η περιοχή της Πέλλας είναι προικισμένη με καταπράσινα δάση, συμπλέγματα σπηλιών, καταρράκτες και, μιάμιση μόλις ώρα από τη Θεσσαλονίκη, μια φυσική λουτρόπολη που θα σας προσφέρει την πιο εναλλακτική βουτιά του καλοκαιριού σας.
Η βουτιά: Στη λουτρόπολη του Λουτρακίου Αλμωπίας – ή Πόζαρ όπως είναι πιο γνωστή – οι πρόποδες του Καϊμακτσαλάν βρέχονται από έναν χιλιόχρονο Θερμοπόταμο, ο οποίος δημιουργεί φυσικές πισίνες με… spa που αναβλύζουν από τα βουνά, κυριολεκτικά μέσα στην καρδιά της φύσης. Η περιοχή έχει αναπτυχθεί αρκετά, με αποτέλεσμα να μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και σε οργανωμένες πισίνες φυσικών ιαματικών νερών σε συγκροτήματα με ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και εσωτερικούς χώρους με πισίνες και μασάζ που τα τελευταία χρόνια δεν προτιμούνται μόνο από μεγάλες ηλικίες, αλλά και από νεότερους επισκέπτες.
Οι βόλτες: Μετά την χαλάρωση στα νερά και στους καταρράκτες στη σκιά του δάσους, θα εξερευνήσετε το φαράγγι των Λουτρών τριγύρω, στα μονοπάτια περιπάτου, θα ανακαλύψετε το σπηλαιολογικό πάρκο με τα 15 σπήλαια και τα σπάνια ευρήματα και τα απολιθώματα κοραλλιών. Η γύρω περιοχή ενδείκνυται για διάφορες δραστηριότητες – εταιρίες όπως η Vorasaction αναλαμβάνουν να σας μυήσουν στην πεζοπορία στο δάσος, στην ορεινή ποδηλασία, στην αναρρίχηση ή την τοξοβολία. Επιστρέφοντας στα λουτρά, θα προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα από την πλατεία στην είσοδο της λουτρόπολης – χειροποίητα ζυμαρικά, ντόπιο τσίπουρο, τα τοπικά φασόλια «παπούδα», τραχανά, μέλι, βότανα και γλυκά του κουταλιού, ενώ στην ίδια περιοχή θα ανακτήσετε δυνάμεις με τοπικές σπεσιαλιτέ στο εστιατόριο του Διόνυσου, στο bar-restaurant των Λουτρών μέσα στο φαράγγι ή στον κομψό χώρο του Υδρόλιθου, πέντε λεπτά μακριά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v