Αμβούργο: Ανακαλύπτοντας την εναλλακτική Γερμανία

Γραφικές γέφυρες, στιβαρή αρχιτεκτονική, «κακόφημες» γειτονιές για διασκέδαση χωρίς ταμπού και φυσικά, πολύ νερό. Οι ευρωπαϊκές θάλασσες αγκαλιάζουν το «φρούριο» του γερμανικού Βορρά, που προ(σ)καλεί για γοτθικές βόλτες. Πήγαμε, είδαμε, -και δυστυχώς- απήλθαμε.
Αμβούργο: Ανακαλύπτοντας την εναλλακτική Γερμανία
του Γιώργου Κόκουβα

«Αμβούργο; Γιατί να επισκεφθεί κανείς το Αμβούργο;»
είναι η συνήθης ερώτηση όσων έχουν συνηθίσει να ταυτίζουν τα ευρωπαϊκά ταξίδια με τους mainstream προορισμούς. Η απάντηση μπορεί να είναι από λακωνική –«γιατί έτσι μας αρέσει»- έως εκτενέστατη: Επειδή είναι ένα από τα πιο μεγάλα, ζωντανά και όμορφα λιμάνια της Ευρώπης. Επειδή ψηφίστηκε «Πράσινη Πρωτεύουσα» της Γηραιάς Ηπείρου για το 2011 –και λογικό είναι, καθώς τα πάρκα του κάνουν τα δικά μας να μοιάζουν με παρτέρια. Επειδή η διασκέδαση στο Αμβούργο δεν θυμίζει σε τίποτα την γερμανική σιδηρά πειθαρχία. Επειδή έχει περισσότερες γέφυρες από το Άμστερνταμ, πιο καθαρούς δρόμους από το Παρίσι, περισσότερους φοιτητές από την Ρώμη και πιο πλούσια ιστορία από το Λονδίνο. Και τελικά –και δικαιολογημένα-, γιατί έτσι μας αρέσει.

Είναι η ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρευμάτων στα κτίρια της μοναδικής γερμανικής πόλης που δεν βομβαρδίστηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι η τεράστια λίμνη μέσα στο κέντρο του Αμβούργου, που δίνει στο υδάτινο στοιχείο την κυρίαρχη θέση του στην ομορφιά της πόλης. Είναι οι 2.300 γέφυρες πάνω από τα κανάλια, περισσότερα και από την Βενετία ή το Άμστερνταμ. Είναι, τέλος, η τεράστια ανάπτυξη του τα τελευταία χρόνια, που έφερε στην «αγκαλιά» του κολοσσούς των εκδόσεων, των τηλεπικοινωνιών και των ναυπηγείων, κάνοντας τον κόσμο να μιλά για την δημιουργική έκρηξη της Βόρειας Γερμανίας.

Καθώς περπατά κανείς στους δρόμους του Αμβούργου, απολαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο τα μπαρόκ κτίρια δένουν με το κελάρυσμα των δύο ποταμών. Ακούει τις πάπιες να τριγυρνούν στην λίμνη, όσο στους εμπορικούς πεζόδρομους πιο δίπλα τριγυρνούν εκατοντάδες άνθρωποι, έχοντας ταυτόχρονα την επιλογή ενός υπερσύγχρονου πολυκαταστήματος ή ενός γοητευτικού παλαιοπωλείου στην άλλη γωνία.

Τον χειμώνα, η ομίχλη που κάνει συχνά-πυκνά τις εμφανίσεις της μεταμορφώνει την πόλη σε μυστηριώδες «λιμάνι της αγωνίας», ενώ τους πιο θερμούς μήνες τα κανό «ξεσκονίζονται» και διασχίζουν τους ποταμούς όσο ο ήλιος κάνει «πάρτι» πάνω στα νερά που αγκαλιάζουν το Αμβούργο από τρεις μεριές: Βαλτική από την Ανατολή, Βόρεια θάλασσα από την Δύση, και ο ποταμός Έλβας που συνδέει το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης με την θάλασσα.

Το Αμβούργο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας έχει ιστορία που ξεκινά από την ρωμαϊκή εποχή. Από τότε πέρασε λοιμούς, πυρκαγιές και καταποντισμούς, αλλά την μεγαλύτερη δόξα του την έζησε κατά τον περασμένο αιώνα. Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη παραδόθηκε χωρίς όρους στις συμμαχικές δυνάμεις και έτσι πέρασε στην ιστορία ως η μόνη γερμανική μεγαλούπολη που γλίτωσε τις μαζικές καταστροφές και τους… διαμπερείς καθεδρικούς του αντιχιτλερικού μένους. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το κλασικό ύφος του παρέμειναν αναλλοίωτα και μπορούμε να τα θαυμάσουμε ως σήμερα, που το Αμβούργο αποτελεί πόλη-πρότυπο ανάπτυξης και οικολογικής συνείδησης, παρά τα 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και τις βαριές βιομηχανίες που βρήκαν σε αυτό την έδρα τους.

Τριγυρίζοντας στο Αμβούργο
Οι βόλτες αρχίζουν από το περίφημο Rathaus, το μεγάλο δημαρχείο της πόλης – είναι δύσκολο να μην το προσέξεις. Το επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο, που έγινε σύμβολο του Αμβούργου, δεν τραβάει τα βλέμματα μόνο χάρη στην εξωτερική όψη του, αλλά και χάρη στον εσωτερικό διάκοσμο, ο οποίος καθρεφτίζει την υπερηφάνεια της μεσαίας τάξης του 19ου αιώνα.

Περνώντας από την υπαίθρια αγορά και τις κομψές στοές γύρω από το δημαρχείο, βρισκόμαστε μπροστά στην Bienalster, την μεγάλη λίμνη του κέντρου. Μετά τα απαραίτητα κλικ και τις ανάλογες πόζες στην όχθη της, μην παραλείψετε, όμως, να επισκεφθείτε και την ακόμη μεγαλύτερη Ausenalster στα βόρεια της πόλης. Από το ψηλότερο σημείο του εμπορικού κέντρου Alsterhaus μπορεί κανείς να απολαύσει το «στρωμένο» στα πόδια του Αμβούργο, να ξεδιπλώνει όλο του το μεγαλείο.

Αυτό που ξεχωρίζει τα αξιοθέατα της πόλης είναι ότι δεν είναι μόνο «άξια θέασης» αλλά κυρίως «αίσθησης», καθώς πέρα από τα μουσεία και τις εκθέσεις που μπορεί κάποιος να συναντήσει παντού, το Αμβούργο διαθέτει τα μέρη εκείνα που ξυπνούν τις αισθήσεις. Δείτε τα must-see (και must-feel):

- Βόλτα και ρεμβασμός στο Stadtpark, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, με όμορφες διαδρομές για περιπάτους ή «ποδηλατάδες», παιδικές χαρές, το πλανητάριο της πόλης που δεσπόζει στην μία πλευρά του και το νερό που κυριαρχεί –και εδώ.
- Απαραίτητη στάση για τους ποδοσφαιρόφιλους στο γήπεδο της St. Pauli. Η πιο διάσημη «αναρχική» ποδοσφαιρική ομάδα της Ευρώπης έχει εδώ το «λημέρι» της. Κι αν πιστεύετε, συνηθισμένοι από τα ελληνικά δεδομένα, ότι κινδυνεύει η σωματική σας ακεραιότητα, θα εκπλαγείτε από το κλίμα ευφορίας και ευγενούς άμιλλας που επικρατεί στην καυτή έδρα.
- Η εκκλησία του St. Michaelis, που οι κάτοικοι αποκαλούν χαϊδευτικά «Michel» εντυπωσιάζει με την μπαρόκ αισθητική της και τον μεγάλο πύργο της, που αποτελούσε το ψηλότερο κτίσμα στον κόσμο κατά τον 19ο αιώνα.
- Στην πινακοθήκη Kunsthalle θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε εκθέσεις που περιδιαβαίνουν όλα τα ευρωπαϊκά ρεύματα της τέχνης. Οι Γερμανοί ρομαντικοί έχουν εδώ την τιμητική τους, ενώ το τμήμα σύγχρονης τέχνης κλέβει την… οπτική παράσταση, καθώς είναι οργανωμένο στο σχήμα ενός τέλειου κύβου (είσοδος 10 ευρώ, ώρες λειτουργίας 10.00-18.00).
- Από τα πιο ενδιαφέροντα και διαφορετικά μουσεία του Αμβούργου, το Μουσείο Μινιατούρας διαθέτει την πιο εντυπωσιακή έκθεση μοντελισμού στην Ευρώπη, με κορυφαίο καύχημά του τον μίνι σιδηρόδρομό του (είσοδος 12 ευρώ, 9.30-18.00).
- Η Όπερα του Αμβούργου κατασκευάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς και φιλοδοξεί να συναγωνιστεί σε εμβληματικότητα το Opera House του Σύδνεϋ. Ήδη, πάντως, αποτελεί ένα επιβλητικό θέαμα.
- Κατηφόρισμα του Reeperbahn, του μεγαλύτερου red light district της Ευρώπης –τύφλα να ‘χει το Άμστερνταμ, μέχρι το λιμάνι και την καθιερωμένη βόλτα δίπλα από την όχθη.

Διασκέδαση... «του λιμανιού»
Για καφέ και shopping therapy
, ξεκινάμε από τα μεγάλα εμπορικά του κέντρου, όπως τo Alsterhaus με την υπέροχη θέα και το Karstadt με τις ιταλικές λιχουδιές, όπου τα ψώνια σας θα συνδυαστούν με καφέ και πεντανόστιμα γλυκίσματα. Στην περιοχή Sternschanze, τα μικρά καταστήματα και τα χαριτωμένα εστιατόρια με τους υπαίθριους πάγκους και τα νόστιμα λουκάνικα αξίζουν ένα ολόκληρο μεσημέρι σας.

Όταν πέσει η νύχτα, τα βήματά σας δεν μπορούν παρά να οδηγηθούν στο Reeperbahn. Τουρίστες, ντόπιοι, bars, καμπαρέ και sex shops δημιουργούν μία ατμόσφαιρα ευφορίας που δύσκολα θα συναντήσετε αλλού. Ξεκινήστε στο ελαφρώς retro Lucky Star, όπου τα σφηνάκια στοιχίζουν 0,50 ευρώ. Δοκιμάστε απαραιτήτως τα Mexicana shots και συνεχίστε στο Star Club, το venue που στέγασε το ταλέντο των Beatles στα ‘60s –ως γνωστόν, τα «Σκαθάρια» γεννήθηκαν στο Liverpool αλλά «ενηλικιώθηκαν» στο Αμβούργο.

Τελευταία στάση της νύχτας είναι το περίφημο Fischmarkt. Πρόκειται για την ψαραγορά στο λιμάνι της πόλης, που ανοίγει τις πύλες της τα ξημερώματα της Κυριακής. Επομένως, το πρόγραμμα του Σαββάτου δεν περιλαμβάνει ύπνο: indie αγγλόφωνες μπάντες πιάνουν δουλειά στην μεγάλη αποθήκη του λιμανιού και εσείς κλείνετε ιδανικά την νύχτα σας με φρέσκο πρωινό και live διασκέδαση. Η υπαίθρια αγορά που απλώνεται στην γύρω περιοχή είναι το κατάλληλο μέρος για να αγοράσετε όλα τα souvenirs που περιμένουν οι φίλοι σας.

Πού θα φάτε
Κατεβείτε τα σκαλιά του εστιατορίου Friesenkeller, απέναντι από το Δημαρχείο. Ξαφνικά θα βρεθείτε να γευματίζετε στο ύψος του ποταμού, σαν να είστε σε ένα πλωτό «τσιμπούσι» παραδοσιακής γερμανικής κουζίνας. Το menu θα σας έρθει σε μορφή εφημερίδας, ενώ θα μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε αρκετές συνταγές κρεατικών και ψαρικών. Σπεσιαλιτέ του Freisenkeller, η ρέγγα σε διάφορες εκτελέσεις (τιμή κατ’ άτομο 15-20 ευρώ).

Για περισσότερη κρεατοφαγική εμπειρία κατευθυνθείτε προς το εστιατόριο Meatery για τα καλύτερα steaks της πόλης και ζουμερά burgers σε stylish περιβάλλον (τιμή κατ’ άτομο 20-35 ευρώ).

Για ψάρια και τοπικές σπεσιαλιτέ προτιμήστε το Tafelhaus, στην περιοχή του λιμανιού, όπου οι ιδιοκτήτες φροντίζουν οι ίδιοι την όρεξή σας και το σπιτικό περιβάλλον συνδυάζεται με καλό κρασί (τιμή 20-30 ευρώ κατ’ άτομο).

Πώς θα πάτε
Η πιο οικονομική λύση είναι η πτήση της ουγγρικής Malev, από την Αθήνα με ανταπόκριση στην Βουδαπέστη, στην τιμή των 160 ευρώ. Οι εναλλακτικές σας: πτήση της Swiss Air από Αθήνα μέσω Ζυρίχης, στην τιμή των 218 ευρώ και τα πιο «τσουχτερά» ναύλα της Aegean, στην τιμή των 382 ευρώ.
*Στις παραπάνω τιμές συμπεριλαμβάνονται όλοι οι φόροι και μία αποσκευή, ενώ ίσχυαν για ταξίδι στα μέσα Φεβρουαρίου κατά την στιγμή της αναζήτησης-στις 24/1/2011.

Πού θα μείνετε
Στο Holiday Inn Express σε ένα ήσυχο δρομάκι, πολύ κοντά όμως στην γεμάτη ενέργεια και νυχτερινή ζωή περιοχή του Reeperbahn. Μοντέρνα δωμάτια με wifi σύνδεση θα σας στοιχίσουν εδώ 88 ευρώ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Στο All Seasons Hamburg η διαμονή στην ήσυχη περιοχή Bambek συνδυάζεται με την family friendly πολιτική του ξενοδοχείου και τον νόστιμο μπουφέ του πρωινού, στην τιμή των 78,20 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Από τις πιο low budget επιλογές, το Hotel Lauenburger διαθέτει δωμάτια «εξοχικού» στιλ στην τιμή των 38 ευρώ ανά διανυκτέρευση και το τριών αστέρων AMEDIA Hotel προσφέρει όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με ρομαντική ατμόσφαιρα στην τιμή των 40,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση συμπεριλαμβανομένου πρωινού.

Τέλος, στις πολυτελείς επιλογές σας συγκαταλέγεται το πέντε αστέρων Grand Elysee, στο οποίο θα βρείτε δωμάτια με όλες τις ανέσεις, spa center για εξτρά χαλάρωση και έξι διαφορετικά εστιατόρια για να διαλέξετε πού θα πάρετε το δείπνο σας. (τιμή ανά διανυκτέρευση 171 ευρώ). Επίσης, το Hotel Hafen, ακριβώς δίπλα από τις τον ποταμό Έλβα, διαθέτει, εκτός από την υπέροχη θέα, δωμάτια διαμορφωμένα σύμφωνα με το παραδοσιακό στιλ της Χανσεατικής περιόδου ή και πιο σύγχρονες εκδοχές για τους λάτρεις του μοντέρνου. Η τιμή χωρίς το πρωινό είναι στα 99 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

*Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και αναφέρονται σε κράτηση δίκλινου δωματίου μέσω του Booking.com για τα μέσα Φεβρουαρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v