Ορεινά weekends: 4 απο-δράσεις στο βουνό

Η ορεινή Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα φθινοπωρινά μας weekends και εμείς επιλέγουμε 4 βουνά – προορισμούς για να απολαύσουμε τη φύση στην πιο ατόφια της μορφή.
Ορεινά weekends: 4 απο-δράσεις στο βουνό
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Φαράγγια, ποτάμια, ελατοδάση, χαλάρωση, δραστηριότητες που μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά με την οργιώδη γοητεία της φύσης. Οι ορεινοί προορισμοί της Ελλάδας τείνουν να αποτελέσουν μόνιμη συντροφιά μας τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, ενώ ορισμένοι από αυτούς ενδείκνυνται για μια πληθώρα δραστηριοτήτων/εξορμήσεων στα πέριξ τους.

Θέλοντας να ικανοποιήσουμε λοιπόν την ανάγκη μας για ορεινό sightseeing, πεζοπορίες και – γιατί όχι – ορειβατικές εμπειρίες, συγκεντρώσαμε ένα Top 4 με τους αγαπημένους μας για αυτήν την περίοδο ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Πάρτε τα βουνά μαζί μας.

Όλυμπος

«Κορυφαίος» προορισμός τόσο για τα πανέμορφα χωριουδάκια του, όσο και για τις επιλογές του σε φυσιολατρικές δραστηριότητες, ο πρώτος επίσημος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας είναι στον... όγκο, γι' αυτό και χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα με αντίστοιχες πεζοπορικές/ορειβατικές διαδρομές. Μία αναλυτική λίστα όλων των διαδρομών θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Φυσιολατρικού Συλλόγου Λιτοχώρου. Προτείνουμε εκείνη που ξεκινά από το Λιτόχωρο για να καταλήξει στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» μετά από 2,5 ώρες περπατήματος με φόντο ένα σκηνικό που κόβει την ανάσα, και εκείνη στη βόρεια πλευρά του η οποία ξεκινά από το Καταφύγιο «Κρεβάτια» και καταλήγει στο Παπά ρέμα μέσω ενός στενού μονοπατιού που διασχίζει ένα πανέμορφο τοπίο.

Συμβαίνουν στα πέριξ: Αν βρείτε χρόνο, αξίζει να κάνετε μια μίνι περιοδεία στα χωριουδάκια που προαναφέραμε (Κρανιά, Λιτόχωρο, Ραψάνη κ.α.), για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες εδώ

Πού θα κλείσετε: Στην περιοχή δραστηριοποιούνται η Olympos Trek, η οποία προσφέρει μεγάλη ποικιλία διαδρομών στο βουνό καθώς και canyoning στο φαράγγι του Ορλιά και του Ενιπέα (από 35€ ανά άτομο) και η Trekking Hellas με διήμερη ανάβαση στο βουνό (165€ ανά άτομο για ελάχιστη συμμετοχή 5-8 ατόμων).

Ταϋγετος

Η ευρύτερη περιοχή του Ταΰγετου είναι, χωρίς υπερβολή, παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας –αρχάριους ή έμπειρους. Περισσότερες από πέντε διαφορετικές διαδρομές, εκπληκτικά φυσικά τοπία και εξαιρετική σήμανση των μονοπατιών, την οποία έχει επιμεληθεί ο ΕΟΣ Σπάρτης, υπόσχονται φυσιολατρικές συγκινήσεις ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης. Ένα από τα ευκολότερα, αλλά και πλέον εντυπωσιακά μονοπάτια είναι εκείνο που ενώνει τον παραδοσιακό οικισμό της Κουμουστάς με την Μονή Γόλας. Το μονοπάτι ξεκινά από την πλατεία της Κουμουστάς, και καταλήγει στη Μονή Γόλας μετά από περίπου μία ώρα –εκτός και αν κάνετε… παύσεις κάθε τρεις και λίγο για να χαζεύετε το συγκλονιστικό τοπίο γύρω σας.

Ο Βόρειος Ταΰγετος από την πλευρά του, διατρέχεται από ένα εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών, με άψογη σήμανση που εγγυάται ότι ακόμη και αν ακολουθείτε μονοπάτι για πρώτη φορά στη ζωή σας, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσετε τον δρόμο σας. Μια από τις ωραιότερες, και ευκολότερες αν είστε αρχάριοι στο σπορ, διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά λίγο έξω από το Καστόρι, και ακολουθεί την πορεία του ποταμού Κάστορα, ο οποίος βάφτισε το χωριό. Η διαδρομή είναι σχεδόν επίπεδη, με το μονοπάτι να κινείται κάτω από αιωνόβια δέντρα που σχεδόν κρύβουν τον ουρανό, πάνω σε ξύλινα γεφυράκια, πλάι σε ερείπια παλιών νερόμυλων και πάντα παράλληλα με τον ποταμό Κάστορα.

Συμβαίνουν στα πέριξ: Sightseeing στο Ξηροκάμπι, επίσκεψη στην Κουμουστά, το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριουδάκι με τα λιθόκτιστα καλντερίμια και την Άρνα με τα πέτρινα διώροφα σπιτάκια είναι μερικές από τις επιλογές που μπορούν να γεμίσουν το Σαββατοκύριακό σας. Περισσότερα εδώ.

Πού θα κλείσετε: Αναβάσεις στις πανέμορφες πλαγιές του βουνού διοργανώνει τακτικά εδώ και χρόνια ο Εθνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης (δείτε εδώ την σελίδα του στο Facebook όπου ανακοινώνονται όλες οι αναβάσεις), ενώ αν προτιμάτε κάτι πιο… ήπιο, τότε μπορείτε να απευθυνθείτε στον Σύλλογο Φίλων Ταϋγέτου «Η Λουσίνα», ο οποίος διοργανώνει πεζοπορικές διαδρομές για αρχάριους και προχωρημένους trekkers. 

Πάρνωνας

«Άγνωστο» προ ολίγων ετών βουνό για τους λάτρεις των ορεινών διαδρομών, ο Πάρνωνας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει στους must βουνίσιους προορισμούς συνδυάζοντας την μαγεία της ανέγγιχτης φύσης με την πληθώρα άριστα σημαδεμένων διαδρομών. Φρόντισαν άλλωστε για αυτό τόσο ο Ορειβατικός Σύλλογος της Σπάρτης, όσο και ο Σύλλογος Φίλων Τσιντζίνων, οι οποίοι κατάφεραν να στήσουν ένα εκτενές δίκτυο μονοπατιών πνιγμένων στο πράσινο της φύσης που προσφέρει απλόχερα το βουνό.

Από τα πανέμορφα Τσίντζινα, λοιπόν ξεκινούν, δεκατέσσερα καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Ένα από τα ομορφότερα είναι αυτό που καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος –η συνολική απόσταση ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε περί τις 2,5 ώρες για να τη διασχίσετε. Συντομότερη, αλλά εξίσου όμορφη, είναι η πεζοπορική διαδρομή για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων η οποία διαρκεί περί τη μιάμιση ώρα.

Συμβαίνουν στα πέριξ: Ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, ο Κοσμάς, ενδείκνυται για βόλτες στα πέτρινα σοκάκια του και καφέ στην γραφική του πλατεία, ενώ οι λάτρεις της οδήγησης θα εκτιμήσουν δεόντως την κυκλική διαδρομή που ξεκινά από το χωριό και περνά από τα χωριουδάκια Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι, κάνοντας διαρκώς ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση. Περισσότερα για τον Πάρνωνα εδώ.

Που θα κλείσετε: Οι υπεύθυνοι του ξενώνα Πρυτανείο στο χωριό Τζίντζινα θα σας κατατοπίσουν πλήρως για τα μονοπάτια του βουνού, προτείνοντας εκείνο που σας ταιριάζει καλύτερα ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση. Παράλληλα, ο ΕΟΣ Σπάρτης (τηλ. 2731022574 – 2731026398) και το Σωματείο Υπαίθριος Ζωή Σπάρτης διοργανώνουν συχνά πυκνά πεζοπορίες στα μονοπάτια του Πάρνωνα. Τέλος, για τους λάτρεις των off road αποδράσεων, η Training Tours οργανώνει τριήμερες εξορμήσεις στο βουνό με 4Χ4 με κόστος ανά όχημα δύο ατόμων 280€.

Καλάβρυτα

Ο πνιγμένος στα έλατα Χελμός είναι γεμάτος από καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν κομμάτια του γνωστού ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε9 και διαθέτουν πληθώρα μικρών θησαυρών φυσικού κάλους. Εξίσου όμορφα μονοπάτια στην περιοχή είναι η διαδρομή που ξεκινάει από το Μάζι και μέσα από ένα αρχαίο μονοπάτι καταλήγει στον νερόμυλο, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες και τα πλατάνια στο Πλανητέρο, αλλά και η διαδρομή που ξεκινάει από τη γραφική Ζαχλωρού και ανεβαίνει μέχρι το Μέγα Σπήλαιο και τον ψηλό σταυρό.

Όμορφη διαδρομή είναι και αυτή που διασχίζει το ξακουστό φαράγγι του Βουραϊκού. Πέρα από τη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί τα βήματά σας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, το Φαράγγι του Βουραϊκού κρύβει και δύο υπέροχες εκπλήξεις: Το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών του που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.

Συμβαίνουν στα πέριξ: Η ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων προσφέρει άφθονες επιλογές για να γεμίσετε τον ελεύθερό σας χρόνο, με αποκορύφωμα το χωριουδάκι – κόσμημα της Ζαχλωρού.

Πού θα κλείσετε: Πεζοπορία, δημιουργικά παιχνίδια, τοξοβολία και μπόλικες ακόμα δραστηριότητες στο βουνό διοργανώνει σε τακτική βάση το γραφείο 4 Season Outdoors με το κόστος συμμετοχής να ξεκινά από 15€ ανά άτομο. Επίσης, η Ανάδραση διοργανώνει πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού (15€ ανά άτομο για διαδρομή 4 ωρών).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v