4 χωριά για φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα

Κοντοβάζαινα, Λάμπεια, Καστόρι, Ψάρι. Τέσσερα άγνωστα ορεινά χωριουδάκια στις όχθες κελαρυστών ποταμιών και στις παρυφές χρυσοκίτρινων δασών.
4 χωριά για φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα
της Ηρώς Κουνάδη 

Δάση με κιτρινισμένα φύλλα, χωριουδάκια με καμινάδες που αχνίζουν, δωμάτια με τζάκι και ποτάμια που μας προκαλούν για δράση, πριν ο καιρός κρυώσει τόσο ώστε να παγώνουμε και που το σκεφτόμαστε. Κι αν το μυαλό σας πήγε αμέσως στον Λούσιο και τα χωριά της Αρκαδίας, αφήστε μας να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει ζωή και έξω από το Μαίναλο, και να σας συστήσουμε τέσσερα άγνωστα αλλά εξίσου πανέμορφα χωριά της φθινοπωρινής Πελοποννήσου.

Λάμπεια, Ηλεία

Μπορεί να την έχετε ακουστά και ως Λαμπία, ή και ως Δίβρη. Αλλά τι σημασία έχουν τα ονόματα, που θα ‘λεγε και ο Σαίξπηρ; Αυτό που όντως μετράει είναι πως η Λάμπεια (ή Λαμπία, ή Δίβρη) είναι ένα χωριουδάκι-κόσμημα στα ορεινά του νομού Ηλείας, από εκείνα που δύσκολα τα πιάνει το ταξιδιωτικό ραντάρ. Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινα κεραμίδια, αμφιθεατρικά κτισμένα σε δυο καταπράσινες πλαγιές, με καμινάδες που αχνίζουν, παραδοσιακοί ξενώνες, γραφικά καφενεία και ταβερνάκια που συναγωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα μαγειρέψει καλύτερα.

Και δεν είναι μόνο αυτά: Δώδεκα μόλις χιλιόμετρα από εδώ, βρίσκεται μια από τις πιο εντυπωσιακές γωνιές της Πελοποννήσου, το πανέμορφο δρυοδάσος της Φολόης, που αυτήν την εποχή βάφεται ολόκληρο με τα χρυσοκίτρινα χρώματα του φθινοπώρου και μας προκαλεί για ολοήμερες (πεζοπορικές ή και… μηχανοκίνητες) βόλτες.

Διαβάστε περισσότερα - Ηλεία: Διαδρομές στην άγνωστη Πελοπόννησο

Πού θα φάτε: Λαχταριστά σπιτικά μαγειρευτά (όπως κοκκινιστό μοσχαράκι και αρνάκι λαδορίγανη) στο Μπαλκόνι, που προσφέρει και υπέροχη θέα στο καταπράσινο τοπίο γύρω από το χωριό.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα, περιποιημένα δωμάτια του ξενοδοχείου Λάμπεια Όρη (στα 50€ το δίκλινο).

Καστόρι, Λακωνία

Χωριουδάκι – κόσμημα στην εν πολλοίς ανεξερεύνητη βόρεια πλευρά του Ταΰγετου (που, ειρήσθω εν παρόδω, θα πάψει να είναι ανεξερεύνητη μόλις παραδοθεί ο καινούριος δρόμος της Σπάρτης, οπότε σπεύσατε να την ανακαλύψετε πριν από τα πλήθη). Χρωστά μεγάλο μέρος της γοητείας του στο εκπληκτικό φαράγγι του ποταμού Κάστορα, που προσφέρεται για πολύωρες πεζοπορίες, δυο βήματα έξω από το χωριό. Δεν εξαντλείται, όμως, εκεί. Είναι ένα ολοζώντανο χωριό, που αξίζει να το περπατήσετε κάνοντας διαρκώς στάσεις για να χαζέψετε τα πέτρινα σπιτάκια του με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα χρωματιστά παραθυρόφυλλα και τις τοξωτές αυλόπορτες, τις πέτρινες βρύσες και τις βυζαντινές του εκκλησίες.

Όταν χρειαστείτε μια στάση, θα αράξετε σε κάποια από τις πλατείες, που στις λιακάδες πλημμυρίζουν με πολύχρωμα τραπεζάκια και σας περιμένουν για αχνιστό ελληνικό καφέ ή ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα. Κι αφού πάρετε δυνάμεις, θα βολτάρετε στις κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα, στους παλιούς νερόμυλους που αποτελούν σήμα κατατεθέν του χωριού, και στο Μαρμαρογέφυρο, το τοξωτό γεφύρι που περνά πάνω από τα ορμητικά νερά του ποταμού Κάστορα.
Διαβάστε περισσότερα - Βόρειος Ταΰγετος: Παραμύθι στην πλαγιά

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα (μαρινάτη ή στη σχάρα) αλλά και τοπική παραδοσιακή κουζίνα και ωραιότατα ψητά, στην Παλιά Αγορά, στην κεντρική πλατεία.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενοδοχείου το Καστόρι, που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1874. Οι τιμές κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό και τζάκι.

Κοντοβάζαινα, Αρκαδία

Ένα από τα χωριά του Λάδωνα, του πιο άγνωστου και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακού ποταμού της Πελοποννήσου. Θα τη βρείτε να απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια κατάφυτη πλαγιά του Αφροδισίου όρους, και θα την αναγνωρίσετε ακόμα και χωρίς χάρτη, από την εντυπωσιακή είσοδό της, με την παραμυθένια ρεματιά, το πέτρινο τοξωτό γεφύρι και τις κρήνες της.

Οι δύο γειτονιές της, τις οποίες χωρίζουν τα νερά του ποταμού που κυλά ανάμεσά τους, είναι ιδανικές για ατελείωτες περιπλανήσεις, ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια, λουλουδιασμένες αυλές και χαμηλά, πέτρινα τειχάκια. Εδώ θα πιάσετε τραπεζάκι στο café Νερόμυλος, για καφεδάκι, επιτραπέζια και γλυκό του κουταλιού με θέα στον παλιό νερόμυλο και το ποτάμι, και αν νοσταλγήσετε δράση θα οδηγήσετε τα λίγα χιλιόμετρα που τη χωρίζουν από την βάση της Eco Action που διοργανώνει πεζοπορίες, rafting, canoe kayak και mountain bike στις όχθες και τα νερά του Λάδωνα.
Διαβάστε περισσότερα - Λάδωνας: Παραμύθι στο νερό

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά ψητά στο Ρέμα και σπιτικά μαγειρευτά στη Λαδωνίδα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό στις όχθες της λίμνης του Λάδωνα.

Πού θα μείνετε: Στα πέτρινα σπιτάκια της Eco Action, στη Σμίξη, μια ανάσα από το ποτάμι (στα 55€ το δίκλινο με τζάκι) ή στο πανέμορφο Σπίτι της Θεώνης στο χωριό Δήμητρα που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1850 (στα 60€ το δίκλινο).

Ψάρι, Μεσσηνία

Έχει η Μεσσηνία ορεινά χωριά; Και πολύ όμορφα μάλιστα! Το Ψάρι είναι ένα από αυτά, με τα πέτρινα σπιτάκια του και τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές τους να αγναντεύουν τον καταπράσινο μεσσηνιακό κάμπο από υψόμετρο 400 μέτρων. Εδώ θα βρείτε και έναν από τους ομορφότερους παραδοσιακούς ξενώνες της περιοχής –λεπτομέρειες για αυτό έχουμε παρακάτω.

Ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας στην Μεσσηνία, το Ψάρι βρίσκεται πολύ κοντά στους φαντασμαγορικούς καταρράκτες της Νέδας και σε έναν από τους πλέον εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, την Αρχαία Μεσσήνη.

Πού θα φάτε: Από τις καλύτερες προτάσεις της περιοχής, το ταβερνάκι που λέγεται Νέδα, στο χωριό Πλατάνια, σερβίρει εξαίσιες σπιτικές σπεσιαλιτέ όπως το λεμονάτο χοιρινό στον φούρνο.

Πού θα μείνετε: Στα μεγάλα, φωτεινά διαμερίσματα (των 60 τ.μ. το καθένα, απλωμένο σε δύο επίπεδα) του Ξενώνα Ρίζες (στα 70€ το δίκλινο με τζάκι). Μπορείτε να κάνετε κράτηση και μέσω του Booking, από εδώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v