Πώς θα πάτε στις παραλίες της Αττικής χωρίς ΙΧ

Έξι καθαρές και άκρως δροσιστικές παραλίες της Αττικής, και πώς θα φτάσετε με τα μέσα συγκοινωνίας σε αυτές αν δεν έχετε αυτοκίνητο.
Πώς θα πάτε στις παραλίες της Αττικής χωρίς ΙΧ
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια του αυτοκινήτου, ή έστω του γεμάτου ρεζερβουάρ που θα το φέρει μέχρι τη θάλασσα. Και συνήθως, για ευνόητους λόγους, είναι οι ίδιοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησιωτικό προορισμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθούν τις βουτιές τους όσοι βρίσκονται στην Αθήνα χωρίς Ι.Χ. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε παραλίες της Αττικής, στις οποίες μπορεί κανείς να φτάσει με τα μέσα συγκοινωνίας και να εξασκήσει το δικαίωμά του στο μπάνιο από μόλις 1,40€.

Λουτρά Αλίμου 

Από τις πιο κοντινές στο κέντρο της Αθήνας παραλίες, τα Λουτρά Αλίμου είναι από τα παραλιακά μέτωπα που κρίθηκαν καθαρά από τις φετινές μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ και περιλαμβάνει είτε ελεύθερη αμμουδιά είτε ξαπλώστρες και ομπρέλες στο Bikini Beach (της οικογένειας του Ammos Beach bar), οι οποίες στοιχίζουν 2,50€ τις καθημερινές και 3,50€ τα σαββατοκύριακα.
Πώς θα πάτε: Με το τραμ, κατεβαίνοντας στη στάση Λουτρά Αλίμου (εισιτήριο: 1,20€)

Βοτσαλάκια, Πειραιάς

Η πλαζ που αγαπούν οι Πειραιώτες και όχι μόνο, για την άμμο με το ψιλό βότσαλο, την επιλογή ανάμεσα σε ελεύθερο μέρος για την ψάθα τους ή το τοπικό beach bar, αλλά και για το ολοκαίνουριο θερινό σινεμά «Σινέ Βοτσαλάκια» που δίνει μια ωραιότατη αφορμή για να μείνουμε στην παραλία και μετά το μπάνιο, απέχει ελάχιστα από το κέντρο και κρίθηκε καθαρή από τις μελέτες του ΠΑΚΟΕ.
Πώς θα πάτε: Με τον ηλεκτρικό ως τον σταθμό του Νέου Φαλήρου, από όπου ξεκινά το τρόλεϊ νο.20, που σε οκτώ στάσεις σας αποβιβάζει στον Ναυτικό Όμιλο, ακριβώς πίσω από την πλαζ (εισιτήριο: 1,40€).

Λιμανάκια, Βουλιαγμένη

Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά πολλοί βραχώδεις κολπίσκοι με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά αποτελούν μία από τις καλύτερες επιλογές στη Βουλιαγμένη, όπου οι λουόμενοι δεν πτοούνται από τις «ιδιαιτερότητες», δηλαδή το γεγονός πως δεν υπάρχει άμμος για να απλώσεις την πετσέτα σου, αλλά μόνο πλατιά βράχια. Δείτε αναλυτικά την εμπειρία της βουτιάς στα Λιμανάκια σε σχετικό αφιέρωμα του in2life
Πώς θα πάτε: Έξω από τον σταθμό του μετρό Ελληνικό, βρίσκεται η αφετηρία του σωτήριου λεωφορείου Ε22, που είναι το εξπρές λεωφορείο του ΟΑΣΑ το οποίο συνδέει το Ελληνικό με το Σούνιο και διαθέτει κοινό εισιτήριο με αυτό του μετρό (1,40€) και θερινά δρομολόγια ανά 15-20 λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα. Από το Ελληνικό μέχρι τα Λιμανάκια θα χρειαστείτε περί τα 15’ διαδρομής για να κατεβείτε στη στάση Α’ Λιμανάκια, που αντιστοιχεί στον πρώτο και δεύτερο όρμο. Η αμέσως επόμενη στάση είναι τα Β’ Λιμανάκια, που αντιστοιχεί στον τελευταίο μεγάλο όρμο, ο οποίος προτιμάται από τους γυμνιστές – εδώ θα χρειαστεί να κατεβείτε ένα σχετικά απότομο μονοπάτι.

Καβούρι

Μόλις 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται η πιο απολαυστική και πιο δημοφιλής αμμουδιά της Αττικής, και διαθέτει ελεύθερα σημεία, αλλά και οργανωμένα, μπροστά από το Divani Palace. Είναι ιδανική και για τα βραδινά μας μπάνια ή για beach party, χάρη στην ασφαλή παχιά άμμο.
Πώς θα φτάσετε: Και πάλι με το λεωφορείο Ε22 από τον σταθμό του Ελληνικού σε περίπου 15 λεπτά (εισιτήριο 1,40€), αποβιβαζόμενοι στη στάση «Διασταύρωση Καβουρίου», από όπου το «Μεγάλο Καβούρι» απέχει λιγότερο από ένα τέταρτο περπατήματος.

Λεγραινά, Σούνιο

Είναι αρκετά μακριά από την Αθήνα, αλλά η απόσταση αξίζει τον κόπο καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες και τις ωραιότερες παραλίες της αττικής ακτογραμμής. Εκεί θα βρείτε ανοιχτόχρωμη ψιλή άμμο, μικρές αμμοθίνες με θαμνάκια για φόντο και άπλα για να στρώσετε πετσέτα με την άνεσή σας.
Πώς θα φτάσετε: Με το ΚΤΕΛ Αττικής, το οποίο ξεκινά από το Πεδίον του Άρεως, με δρομολόγια ανά μία ώρα (από τις 6.30 και κάθε «και μισή» ως τις 19.30 το απόγευμα). Το εισιτήριο one way στοιχίζει 5,10€ και η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.

Μάτι, Νέα Μάκρη

Έχουν και τα βορειοανατολικά παράλια ψυχή, και μπορούμε να τη γνωρίσουμε στην πιο καθαρή τους εκδοχή στο Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα, και στους βοτσαλωτούς κολπίσκους ανάμεσά τους, για όσους δεν συμπαθούν τα beach bars.
Πώς θα φτάσετε: Με το ΚΤΕΛ Αττικής, με αφετηρία το Πεδίον του Άρεως. Επιβιβαστείτε στα λεωφορεία με προορισμό το Μάτι και κατεβείτε είτε στην κεντρική παραλία της περιοχής είτε στο τέρμα, στον Άγιο Ανδρέα, όπου θα βρείτε και συμπαθέστατες ψαροταβέρνες μπροστά στο κύμα για μετά το μπάνιο. Η απόσταση είναι περίπου 1 ώρα, ενώ τα δρομολόγια είναι ανά δύο περίπου ώρες (μέχρι τις 14.45 από Αθήνα τις καθημερινές και μέχρι τις 18.45 τις Κυριακές). Το εισιτήριο στοιχίζει 2,90€ one way.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v