Κέρκυρα: Η χειμωνιάτικη γοητεία του Ιονίου

Σαββατοκύριακο σε νησί χειμωνιάτικα; Κι όμως, η Κέρκυρα μας πείθει να αράξουμε στο λιμάνι της και να γνωρίσουμε την «άλλη» πλευρά της γοητείας της.
Κέρκυρα: Η χειμωνιάτικη γοητεία του Ιονίου
του Γιώργου Κόκουβα

Αν ήταν καλοκαίρι, θα σας μιλούσαμε για υπέροχες θάλασσες, παραθαλάσσιες βόλτες με παγωτό στο χέρι και αμμουδιές για να χαρείτε τον ήλιο του νησιού. Τώρα, μπορούμε να σας μιλήσουμε για την «άλλη» πλευρά της γοητείας της Κέρκυρας. Αυτή που κρύβεται σε μια βόλτα στα άδεια καντούνια. Αυτή που νιώθεις σε έναν περίπατο στο απαλλαγμένο από τις ορδές τουριστών Λιστόν. Την γοητεία που σε μαγνητίζει όταν περιδιαβαίνεις το παλιό φρούριο της πόλης ή όταν κάθεσαι πλάι στο τζάκι σε ένα ταβερνάκι ψηλά στο βουνό, αγναντεύοντας το βροχερό Ιόνιο.

Μπορεί να έχουμε συνδέσει την «αρχόντισσα» των Επτανήσων με καλοκαιρινές διακοπές ή έστω πασχαλινές εξορμήσεις, αλλά έχετε σκεφτεί πώς θα ήταν ένα… χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα; Ρωτάμε ντόπιους για τα στέκια και τα ταβερνάκια που λειτουργούν αυτή την εποχή, καθώς και για το σκηνικό που θα συναντήσουμε στα καντούνια τον χειμώνα, ετοιμάζουμε βαλίτσες για ένα… νησιώτικο “city break”, και φεύγουμε για Επτάνησα. Με την αίσθηση της ασφάλειας που χαρίζει μια νησιωτική πόλη αρκετά μεγάλη για να εγγυάται πως δεν θα μας λείψουν τα βασικά αλλά και υπεραρκετά όμορφη για να εγγυάται ειδυλλιακά σαββατοκύριακα. Ακόμη και μέσα στο καταχείμωνο.

Χειμωνιάτικες βόλτες στο Ιόνιο



Ας ξεκινήσουμε από μια σημαντική παραδοχή: Στην Κέρκυρα τον χειμώνα βρέχει πολύ. Με λίγα λόγια, θα χρειαστείτε κατά πάσα πιθανότητα ομπρέλα – όσες είναι οι πιθανότητες για παράδειγμα να την χρειαστείτε… στο Λονδίνο. Αφού ξεπεράσουμε αυτή την «απειλή» όμως, μπορούμε να επικεντρωθούμε στα καλά της χειμερινής Κέρκυρας.

Όπως για παράδειγμα το γεγονός πως το νησί εξακολουθεί να είναι καταπράσινο και να χαρίζει εξαιρετική επαφή με τη φύση, ακόμη και μέσα από μια απλή βόλτα στην πόλη. Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το Παλιό Φρούριο: Περνώντας την μεγάλη γέφυρα πάνω από την τάφρο Conta fossa και ανηφορίζοντας μέσα από τα ενετικά οχυρώματα, θα βρεθούμε ανάμεσα σε θολωτούς διαδρόμους, επιβλητικά κτίρια και μνημεία πολιτισμού όπως η Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας, το Ιστορικό Αρχείο και ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Είτε από τις επάλξεις είτε από το ζεστό café που λειτουργεί εντός του Παλιού Φρουρίου θα απολαύσετε συγκλονιστική θέα προς το αφρισμένο Ιόνιο.



Επιστρέφοντας στην πόλη, βρισκόμαστε στο γραφικό Λιστόν, για περίπατο εκ των ων ουκ άνευ στην πόλη της Κέρκυρας, ανάμεσα στις τοξωτές στοές. Από εκεί, χανόμαστε στα πανέμορφα όσο και ερημικά αυτή την εποχή καντούνια, γεγονός που τα κάνει ακόμη πιο ρομαντικά, ακόμη πιο ειδυλλιακά. Σκεφτείτε το όμορφο κερκυραϊκό σκηνικό, αλλά απαλλαγμένο από το τουριστικό κιτς συνονθύλευμα και την φασαρία, και μεταμορφωμένο σε μια ήσυχη, γοητευτική γειτονιά όπου μπορεί κανείς να μιλήσει με τους ντόπιους, να μαζέψει μυρωδιές και χρώματα στην μόνιμη λαϊκή αγορά της πόλης και να σουλατσάρει ανεμπόδιστα στη Σπιανάδα, την οδό Αγίου Σπυρίδωνος, το Αχίλλειον και την Γαρίτσα.



17 κερκυραϊκές γωνιές για να… ξεχειμωνιάσετε

*Για ζεστό καφεδάκι
Θα πιάσετε θέση πλάι στο τζάκι στο “Παλιό Φρούριο Café”, που όπως είπαμε προσφέρει πανοραμική θέα στο φουρτουνιασμένο Ιόνιο, θα απολαύσετε έναν ήσυχο καφέ στο Κανόνι με θέα το Ποντικονήσι και θα δοκιμάσετε τα καλύτερα ζεστά ροφήματα στο Libro d’ Oro στο Λιστόν ή, αν ο καιρός το επιτρέπει, στο Μικρό Καφέ που απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο μέσα στα καντούνια. Για κερκυραϊκή έξοδο για ποτάκι και ωραία κοκτέιλ, θα βρεθείτε στο «Πολύτεχνο» και στην «Μηχανή του Χρόνου», επίσης στην πόλη.



*Για ουζάκι και τσιμπολόγημα
Το ένα καραφάκι μετά το άλλο θα έρχεται συνοδεία ωραίων μεζέδων στο «Nautilus» στον Ανεμόμυλο, ενώ ωραιότατα παραδοσιακά εδέσματα θα δοκιμάσετε και στα μεζεδοπωλεία «Τσιπουράδικο» και «Μπακαλόγατος». Μην αμελήσετε να ικανοποιήσετε την λιγούρα σας με τα ξακουστά Panini του Μουρμούρη – οι πληροφορίες μας λένε πως είναι τα καλύτερα στο νησί- ενώ για το γλυκό τσιμπολόγημά σας, θα σπεύσετε για κρέμες και παραδοσιακό ρυζόγαλο στο Γαλακτοπωλείο του Αλέξη στα ψαράδικα της Πίνιας, για φοβερή γιαουρτόπιτα και «μπισκοτίνο» στον Νόστο στο Σολάρι, και για νόστιμη κρέπα θα προχωρήσετε μέχρι το εμπορικό, στο «Τραμ». 



*Για κερκυραϊκά τσιμπούσια
Θα ήταν ένα μικρό έγκλημα αν δεν πηγαίνατε μέχρι τον «Σταμάτη» στο Βιρό, περί τα 5 χιλιόμετρα από την πόλη, ο οποίος έχει στήσει μια ιδιαίτερη ταβέρνα στα «ψηλά» του βουνού και σερβίρει παραδοσιακές νοστιμιές στα τραπεζάκια γύρω από το χτιστό τζάκι. Καλό θα ήταν να τηλεφωνήσετε προτού πάτε, αφενός για να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί εκείνη την ημέρα και αφετέρου για να κρατήσετε τραπέζι - ακόμη και τον χειμώνα, είναι γεμάτος (26610 39249). Στον «Θεοτόκη» στη Γαρίτσα θα γευθείτε την πιο παραδοσιακή αλλά και γενναιόδωρη παστιτσάδα του νησιού –με κάθε μερίδα χορταίνει ολόκληρη παρέα, ενώ στου «Ρουβά» (δεν πρόκειται για συνωνυμία, αλλά για την ταβέρνα της οικογένειας του γνωστού αοιδού) θα απολαύσετε σοφρίτο, μπουρδέτο και άλλα μαγειρευτά, αποκλειστικά τις μεσημεριανές ώρες. Σε όλες τις παραπάνω ταβέρνες υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ’ άτομο. Για κάτι διαφορετικό – αλλά ελαφρώς ακριβότερο - δοκιμάστε τις μεξικάνικες και λατινοαμερικάνικες γεύσεις του La Tabernita, με τον γοητευτικό έθνικ χώρο του στο Νέο Φρούριο στην πόλη – για πλήρες γεύμα και ωραίες μαργαρίτες υπολογίστε περί τα 25-30€. 



Πώς θα πάτε:
Με τις πτήσεις της Aegean από Αθήνα (από 99€ μετ’ επιστροφής για τον Φεβρουάριο και από 76,64€ τον Μάρτιο) ή οδικώς μέχρι την Ηγουμενίτσα και από εκεί με ferry (υπάρχουν δρομολόγια ανά 2 περίπου ώρες) ως το λιμάνι της Κέρκυρας – τα εισιτήρια στοιχίζουν 10€ ανά επιβάτη και 40€ ανά ΙΧ one-way. Μάθετε περισσότερα εδώ

Πού θα μείνετε:
Στο οικονομικό και γοητευτικό “Konstantinoupolis Hotel” που στεγάζεται σε ανακαινισμένο κτίριο του 19ου αιώνα στο κέντρο της πόλης με λιτά δωμάτια που στοιχίζουν 40€ (για δίκλινο ανά διανυκτέρευση). 
Στο City Marina, λίγες δεκάδες μέτρα από τη Σπιανάδα, με τα μικρά αλλά περιποιημένα δωμάτια που στοιχίζουν από 55€. 
Στο Arcadion Hotel με τα άνετα δωμάτιο που «βλέπουν» τη Σπιανάδα και τις τοξωτές στοές του Λιστόν – από 70€. 
Στο πολυτελές Cavalieri που στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 17ου αιώνα και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την υπόλοιπη πόλη, το Παλιό Φρούριο και τη θάλασσα – από 84€. 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v