Hiking: 4 φανταστικές διαδρομές στην Ελλάδα

Στο Λούσιο, στον Βίκο, στον Βουραϊκό και στον Όλυμπο. Ακολουθούμε χωμάτινα μονοπάτια και διασχίζουμε φαντασμαγορικά τοπία στις τέσσερις γωνιές της Ελλάδας.
Hiking: 4 φανταστικές διαδρομές στην Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Όπως και αν την ονομάσετε –hiking, trekking, ή επί το ελληνικότερο πεζοπορία– μια βόλτα στα μονοπάτια που διατρέχουν τα ελληνικά βουνά είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τρόπους να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο, ή και δύο, ή και τρία. Τα φαντασμαγορικά τοπία που θα διασχίσετε, και τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους απροσπέλαστα με οποιοδήποτε μηχανοκίνητο όχημα (οι τεμπέληδες, κάντε την καρδιά σας πέτρα), η επαφή με την φύση και τα προφανή οφέλη της πεζοπορίας στον οργανισμό και την ψυχολογία μας είναι μερικοί από τους λόγους γι’ αυτό.

Για να… πεζοπορήσετε στα ελληνικά βουνά, έχετε δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε μόνοι σας τα (καλά σηματοδοτημένα στην πλειοψηφία τους) μονοπάτια, και η άλλη είναι να απευθυνθείτε σε μια από τις εταιρείες δραστηριοτήτων, που διοργανώνουν τακτικά εκδρομές για hiking. Σε αυτές θα πληρώσετε ένα ποσό της τάξης των 20€ κατ’ άτομο (λεπτομέρειες και πιο συγκεκριμένες τιμές παρακάτω) και σε αντάλλαγμα θα έχετε την πολυτέλεια να χαζεύετε απερίσπαστοι το τοπίο, χωρίς να ανησυχείτε μήπως χάσετε το επόμενο χρωματιστό σημαδάκι που υποδεικνύει τη διαδρομή, και θα έχετε κάποιον να σας ενθαρρύνει να συνεχίσετε (γιατί «ακόμα δεν έχετε δει τίποτα») όταν θα φλερτάρετε με την ιδέα της επιστροφής.

Για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε, συγκεντρώσαμε τέσσερις φαντασμαγορικές διαδρομές ανά την Ελλάδα, που μπορείτε να κάνετε είτε μόνοι σας, είτε οργανωμένα με κάποια εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων.

Φαράγγι του Βίκου

Θα μπορούσαμε να σας εντυπωσιάσουμε, απαριθμώντας μόνο μερικά από τα ρεκόρ του: Αναφέροντας ότι είναι, για παράδειγμα, το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, ή ότι διασχίζεται από το καθαρότερο ποτάμι της Ευρώπης. Πολύ περισσότερο, όμως, από στοιχεία και αριθμούς, εκείνη που θα σας κόψει την ανάσα είναι η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του. Τα φυσικά τοπία του δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα, ενώ τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια, οι κρυστάλλινες πηγές και οι μικροί καταρράκτες που συναντάτε συνεχώς στη διαδρομή είναι μερικά από τα highlights του.

Η διάσχιση ολόκληρου του φαραγγιού είναι ένα πολύωρο εγχείρημα 6-7 ωρών, που πραγματοποιείται κατά κανόνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του, και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλο τον χρόνο.



Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking (20€ το άτομο για διαδρομής μιάμισης ώρας). Στην Alpine Zone (από 20€ το άτομο, αναλόγως ποια διαδρομή θα επιλέξετε). Στη No Limits (25€ το άτομο για διαδρομή 3 ωρών).
Διαβάστε περισσότερα – Βίκος - Αώος: Περιπλανήσεις σε ένα ποτάμι και ένα φαράγγι 
Τα καλύτερα (στα) Ζαγοροχώρια



Όλυμπος

Θα μπορούσε το βουνό των θεών να μην διατρέχεται από μερικές εκ των ομορφότερων διαδρομών στην Ελλάδα; Τα μονοπάτια του Ολύμπου είναι διάσημα για τα υπέροχα φυσικά τοπία, το υψόμετρο που κόβει την ανάσα –στην κυριολεξία, πολλές φορές– την υπέροχη θέα που απολαμβάνουν στο Αιγαίο, τα εντυπωσιακά φαράγγια και τα κρυστάλλινα ποτάμια που άλλοτε μετατρέπονται σε ορμητικούς χείμαρρους και άλλοτε κυλούν γαλήνια.

Καθότι οι υψομετρικές διαφορές είναι μεγάλες, και τα μονοπάτια συχνά απροσπέλαστα λόγω της χιονόπτωσης, οι μεγαλύτερες και ωραιότερες διαδρομές πραγματοποιούνται κατά κανόνα από την άνοιξη ως τα τέλη του φθινοπώρου. Για τον υπόλοιπο χρόνο, όπως και για τους λιγότερο αθλητικούς τύπους, υπάρχει πάντα η Κοιλάδα των Τεμπών: τόσο εύκολη όσο μια βόλτα στο πάρκο, που θα ‘λεγαν και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξωνες, αλλά σαφώς ομορφότερη.



Πού θα απευθυνθείτε: Στην Olympos Trek, που ξέρει την περιοχή καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Οι τιμές ποικίλλουν, ανάλογα με την διαδρομή (μπορείτε να τις δείτε συνοπτικά εδώ) κυμαίνονται, πάντως στα 25-35€ το άτομο, για 3,5 έως 5 ώρες πεζοπορίας. Περιλαμβάνουν, δε, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθώς και μεσημεριανό ή απογευματινό πικ-νικ.
Διαβάστε περισσότερα - Όλυμπος: Εξορμήσεις στο βουνό των θεών 



Λούσιος

Μπορεί να τον έχετε ακουστά μόνο για τις καταβάσεις rafting (για τις οποίες αποτελεί μάλλον τον δημοφιλέστερο εν Ελλάδι προορισμό) ο Λούσιος, όμως, διασχίζει και ένα φαράγγι χάρμα οφθαλμών. Αυτό το τελευταίο ενδείκνυται για ατελείωτες πεζοπορίες πλάι σε κρυστάλλινα νερά που κελαρύζουν και λαξευμένα στον βράχο μοναστήρια που απολαμβάνουν πανοραμική θέα σε φαντασμαγορικά τοπία. Οι περισσότερες οργανωμένες διαδρομές trekking στην περιοχή περιλαμβάνουν επισκέψεις στα δύο μοναστήρια, Φιλοσόφου και Προδρόμου, στην καρδιά του φαραγγιού, καθώς και στο Κρυφό Σχολειό της περιοχής.

Πού θα απευθυνθείτε: Στην Trekking Αρκαδίας (20€ το άτομο για 2,5 ώρες διαδρομή). Στην Alpin Club (20€ το άτομο για 3 ώρες διαδρομή). Στην Eco Action (20€ το άτομο για 2-3 ώρες διαδρομή).
Διαβάστε περισσότερα – Best of… Ορεινή Αρκαδία



Βουραϊκός

Το φαράγγι που διασχίζει ο Οδοντωτός είναι ξακουστό για τα απαράμιλλα τοπία του –κρίμα δεν είναι να τα απολαμβάνετε μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου που δεν σταματά; Ευτυχώς, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να διασχίσετε το μικρό φαράγγι με τα πόδια, και μάλιστα εύκολα, ακολουθώντας την πολύ καλή σηματοδότηση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, το οποίο το διασχίζει.

Πέρα από τη φαντασμαγορική φύση, με την πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού που ακολουθεί τα βήματά σας στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής, το Φαράγγι του Βουραϊκού κρύβει και δύο υπέροχες εκπλήξεις: Το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών του που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.

Πού θα απευθυνθείτε: Στην Ανάδραση (15€ το άτομο για διαδρομή 4 ωρών).







Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v