28η Οκτωβρίου: 5 ελληνικά ταξίδια για το τριήμερο

Τιμάμε το «όχι» της 28ης Οκτωβρίου, λέγοντας «ναι» σε πέντε οικονομικά τριήμερα στις πιο όμορφες γωνιές της ελληνικής φύσης.
28η Οκτωβρίου: 5 ελληνικά ταξίδια για το τριήμερο
του Γιώργου Κόκουβα

Η εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου μας έκανε την χάρη να «κολλήσει» την πρώτη επίσημη αργία της σεζόν σε σαββατοκύριακο. Δεν θα πούμε λοιπόν… «όχι» στην ευκαιρία για ένα τριήμερο στην ελληνική φύση: Παρακάτω συγκεντρώνουμε πέντε προτάσεις για κάθε γούστο και εντοπίζουμε οικονομικές επιλογές διαμονής για να μην σας βγει… ξινή η επέτειος.

*Νέστος
Το εντυπωσιακότερο δέλτα της Ελλάδας ντύνεται στα φθινοπωρινά του, και οι μαγευτικοί μαιανδρισμοί του ποταμού πλαισιώνονται από ψηλούς καταρράκτες και σταματημένα στον χρόνο χωριά στους πρόποδες της Ροδόπης.

Οι εξερευνήσεις:
Με βάση την όμορφη Σταυρούπολη, θα τριγυρίσετε πέρα από τα γραφικά σοκάκια της, στο δέλτα του Νέστου και στα φράγματά του με την απίστευτη θέα στα βόρεια του χωριού, θα περπατήσετε στο δάσος της Χαϊντούς και τον μεγάλο καταρράκτη του Λειβαδίτη και θα κάνετε στάση στα Πομακοχώρια της περιοχής, για να διαπιστώσετε πως ένα μέρος της χώρας ζει ακόμη πιστό στην αυθεντικότητα της επαρχίας άλλων εποχών. Φυσικά, θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο κανό, με την βοήθεια της Riverland που θα σας ξεναγήσει σε ολόκληρη την υπέροχη διαδρομή.
Το φαγητό:
Θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα κρεατικά στο Στέκι στην Σταυρούπολη, φρέσκο ψάρι από τον Νέστο στον «Παλιό Σταθμό» επίσης στην Σταυρούπολη και γεύσεις από την τοπική κουζίνα στον «Καππαδόκα» του Λειβαδίτη. 
Η διαμονή:
Στα περιποιημένα δωμάτια του μοντέρνου ξενοδοχείου Φιλοξενία στο γραφικό χωριό Τοξότες (από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα Αρχοντικό (από 45€) και του ξενοδοχείου Νέμεσις (από 42,50€) στην Σταυρούπολη, στο Nestos Hotel κοντά στην πόλη της Ξάνθης (από 41€) ή στα κουκλίστικα δωμάτια του ξενώνα Κοκκύμελον στους Τοξότες (από 60€). 



*Τζουμέρκα
Μόλις τριάντα χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, ξεκινά… ο παράδεισος. Όπου «παράδεισος», τα μικρά γραφικά χωριά που συναποτελούν τα Τζουμέρκα, αυτό το ησυχαστήριο για λίγους στην «ήρεμη δύναμη» της ορεινής Ηπείρου.

Οι εξερευνήσεις:
Θα γνωρίσετε κάθε σπιθαμή των χωριών Καλαρρύτες, Συρράκος και Καταρράκτης, θα θαυμάσετε τον 50 μέτρων καταρράκτη που έδωσε το όνομά του στο τελευταίο, θα περάσετε από φαράγγια, γραφικά πέτρινα γεφύρια και υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές, όπως αυτή που ενώνει τον Συρρακό με τους Καλαρρύτες και θα μάθετε τα μυστικά του rafting στον ποταμό Άραχθο.
Το φαγητό:
Θα δοκιμάσετε τα εξαιρετικά ντόπια κρέατα στο «Πέτρινο», στο κεφαλοχώρι των Πραμάντων, θα γευθείτε σπιτικά μαγειρευτά στου Παπά, στους Μελισσουργούς και ηπειρώτικες πίτες και συνταγές στην Άκανθο, στους Καλαρρύτες.
Η διαμονή:
Στα παραδοσιακά ατμοσφαιρικά δωμάτια του Ξενοδοχείου Αγκάθι στους Μελισσουργούς (από 60€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο), στα άνετα δωμάτια με την υπέροχη θέα στο Anavasi Mountain Resort στα Πράμαντα (από 70€), στα ρομαντικά δωμάτια με θέα στον ξενώνα Καταφύγι στο χωριό Καταρράκτης (από 50€) ή στα πολυτελή δωμάτια του πεντάστερου «Ορίζοντες Τζουμέρκων» (από 75€). 



*Ορεινή Αρκαδία
Από τα δεκάδες γραφικά χωριά της ορεινής Αρκαδίας, αυτό το τριήμερο επιλέγουμε αυτά που συνθέτουν την πιο «ήρεμη» πλευρά της και το πιο «γήινο» προφίλ της. Αποφεύγουμε λοιπόν τις «superstar» της περιοχής, όπως η Δημητσάνα, η Στεμνίτσα και η Βυτίνα και γνωρίζουμε την άλλη πλευρά της.

Οι εξερευνήσεις:
Ξεκινήστε από την πανέμορφη Ανδρίτσαινα, που φωλιάζει αμφιθεατρικά χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του Λυκαίου και μας προκαλεί για ατελείωτες βόλτες στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα γοητευτικά αρχονικά, την μεγάλη πλατεία και τα μονοπάτια που οδηγούν σε σημεία με υπέροχη θέα. Πολύ κοντά, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά, θα επισκεφθείτε τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και την αρχαία αρκαδική πόλη Φιγαλεία. Η γραφική όαση της Καρύταινας βρίσκεται επίσης «εντός βολής», ενώ με λίγη οδήγηση θα βρεθείτε είτε στα υδάτινα μονοπάτια του Λούσιου για ράφτινγκ είτε στην περιοχή του Λάδωνα για να κάνετε κανό στη λίμνη.
Το φαγητό:
Θα δοκιμάσετε εξαιρετικά κρεατικά στο Πέτρινο και στην ταβέρνα «Ανδρίτσαινα» στο ομώνυμο χωριό, σπιτικά μαγειρευτά με ντόπια υλικά στου Γιώργη επίσης στην Ανδρίτσαινα και τοπικές σπεσιαλιτέ στο «Κάστρο» στην Καρύταινα.
Η διαμονή:
Στις cosy σουίτες του νεόδμητου Nefeles Mainalon Resort με εκπληκτική θέα στην... ελατοκρατούμενη κορυφή του βουνού (από 90€ με πρωινό), στα άνετα δωμάτια του πέτρινου ξενώνα Αρχοντικό με την ωραία θέα στην Ανδρίτσαινα (από 70€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο), στα ρομαντικά, μοντέρνα δωμάτια του Αρέθουσα στο Καρβουνάρι Καρύταινας (από 48€) ή στα λιτά αλλά προσεγμένα Karytaina Rooms με θέα το κάστρο και το φαράγγι του Λούσιου (από 40€). 



*Παρνασσός
Για όσους Αθηναίους δεν θέλουν να σπαταλήσουν πολύ χρόνο μέχρι να βρεθούν στον προορισμού του τριημέρου τους, ο Παρνασσός κλείνει το μάτι, και εμείς ακολουθούμε το νεύμα του εξερευνώντας – όχι την υπερπροβεβλημένη Αράχωβα, αλλά – τα low profile χωριά του και τα ιδιαίτερα αξιοθέατά τους.

Οι εξερευνήσεις:
Η Αγόριανη είναι η «άλλη πλευρά του νομίσματος» του Παρνασσού, καθώς διαθέτει όλη την γραφικότητα και την φυσική ομορφιά που χαρίζει ο Παρνασσός και στην Αράχωβα, αλλά μας γλιτώνει από τα πλήθη και τις βόλτες μετά τουριστικών εμποδίων που χαρακτηρίζουν την μεγάλη σταρ του βουνού. Θα περπατήσετε στα καλντερίμια ανάμεσα σε πέτρινα σπιτάκια και αχνιστές καμινάδες, θα αναπνεύσετε τον καθαρό αέρα που της χαρίζει το ελατοδάσος που την περιβάλλει, θα πιείτε ελληνικό καφέ στην λιθόκτιστη πλατεία και θα φτάσετε με τα πόδια ως τον καταρράκτη στο τέρμα του χωριού. Πολύ κοντά, θα γνωρίσετε το Βαγονέτο όπως ονομάζεται το Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας που οργανώνει ξεναγήσεις στις στοές των ορυχείων βωξίτη της περιοχής, μια ιδιαίτερη βόλτα σε ένα ενδιαφέρον υπόγειο μουσείο. Θα ανακαλύψετε επίσης τους παραδοσιακούς οικισμούς της Βάριανης και της Σουβάλας με τα ωραιότατα ταβερνάκια, αλλά και την όμορφη Αμφίκλεια με το ιδιαίτερο Μουσείο Άρτου.
Το φαγητό:
Θα δοκιμάσετε παραδοσιακά μαγειρευτά στο Ρόδι και Κάστανο στην Αγόριανη, εξαίσια παϊδάκια στην Δροσούλα στην Βάριανη και σπιτική χωριάτικη τυρόπιτα και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Εν Παρνασσώ στην Σουβάλα.
Η διαμονή:
Στα καλαίσθητα δωμάτια του παραδοσιακού ξενώνα Ασημίνα στην Αγόριανη (από 60€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο), στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αλεξάνδρα στην πλατεία του χωριού (από 50€), στα country chic δωμάτια του ξενώνα Αργυρίου, μέσα στο ομώνυμο οινοποιείο (από 70€), στα όμορφα φωτεινά δωμάτια του ξενώνα Δαδί στην Αμφίκλεια (από 70€)  και στον ειδυλλιακό ξενώνα του Αγροκτήματος Αμφίκαια, που για το τριήμερο έχει ειδική προσφορά-έκπτωση, από 60 ως 105€ για τρεις διανυκτερεύσεις – πληροφορίες εδώ. 



*Καλάβρυτα
Δεν είναι μόνο ένας υπέροχος τόπος με δεκάδες αφορμές για βόλτες και εξερευνήσεις, αλλά συνδέεται στενά και με την εθνική επέτειο την οποία τιμάμε αυτό το τριήμερο, καθώς υπήρξε ένα από μέρη που βίωσαν πιο έντονα από κάθε άλλη ελληνική γωνιά τις μαύρες σελίδες της Κατοχής.

Οι εξερευνήσεις:
Θα ανεβείτε στον περίφημο Οδοντωτό που συνδέει την πόλη με το Διακοφτό, θα θαυμάσετε το τοπίο πάνω από το φαράγγι του Βουραϊκού και θα χαθείτε στα στενοσόκακα και τα ζεστά café στην καρδιά των Καλαβρύτων. Θα επισκεφθείτε το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον Τόπο Θυσίας στο λόφο του Καπή, όπου πραγματοποιήθηκαν εκτελέσεις από γερμανικά στρατεύματα, ενώ λίγο έξω από την πόλη θα συναντήσετε το λαξευμένο στον βράχο Μέγα Σπήλαιο και το Σπήλαιο των Λιμνών, με τις λαβυρινθώδεις διαδρομές και τις απόκοσμες στοές από την κορυφή των οποίων κρέμονται σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
Το φαγητό:
Θα δοκιμάσετε ωραίους μεζέδες στο «Συμπόσιο», σπιτικά μαγειρευτά στον «Έλατο» και στο «Σπιτικό» και τοπικές σπεσιαλιτές στου Βαρβιτσιώτη ή πεντανόστιμα κρέατα από την παραγωγή κατευθείαν στην κατανάλωση, στην «Στάνη». Δοκιμάστε επίσης το εξαιρετικό ρακόμελο με τους ελληνικούς μεζέδες του καφεστιατορίου «Χόβολη».
Η διαμονή:
Στα ρομαντικά δωμάτια του νεόκτιστου ξενώνα Αμαδρυάδες σε ψηλό σημείο της πόλης (από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο ανά διανυκτέρευση). Στα λιτά αλλά φιλόξενα δωμάτια του ξενοδοχείου Άνεσις στο κέντρο των Καλαβρύτων (από 50€). Στα μοντέρνα δωμάτια του Filoxenia Hotel and Spa στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (από 58,50€) ή στα λιτά, ευρύχωρα στούντιο του Villa Καλάβρυτα δίπλα από τον σταθμό του Οδοντωτού (από 60€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v