5 ιδέες για τα τελευταία σαββατοκύριακα του καλοκαιριού

Λίγο πριν πέσει η αυλαία του καλοκαιριού, κάνουμε τις τελευταίες καλοκαιρινές μας βόλτες και βουτιές σε οικονομικούς προορισμούς κοντά στην Αττική.
5 ιδέες για τα τελευταία σαββατοκύριακα του καλοκαιριού
του Γιώργου Κόκουβα

Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να το ξαναπούμε, αλλά επειδή υπάρχουν και πιο δύσπιστοι ανάμεσά μας, μία ακόμη επανάληψη δεν κάνει κακό: Το καλοκαίρι δεν τέλειωσε. Κι αν δεν σας πείσαμε με το σχετικό μας αφιέρωμα, τότε η ιδέα πως έχετε ακόμη την ευκαιρία να κάνετε βουτιές σε κρυστάλλινα νερά και υπέροχους ελληνικούς προορισμούς, που – σημειωτέον – είναι αυτή την περίοδο πολύ οικονομικότεροι και καθόλου «στριμωγμένοι», ίσως τα καταφέρει. Όπως και να ‘χει, εμείς, φορώντας ακόμη τα μαγιό μας κάτω από τα ρούχα, είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε σε πέντε τέτοιους καλοκαιρινούς προορισμούς, για να ρίξετε με τον καλύτερο τρόπο την αυλαία στην θερινή περίοδο.

*Αγκίστρι

Παράδεισος των εναλλακτικών ταξιδιωτών, όαση για τους free campers, ιδανικός προορισμός για κοντινά στην Αθήνα σαββατοκύριακα, αφορμή για ποδηλατάδες και καταπράσινες βόλτες πλάι σε γαλανά νερά. Κι όλα αυτά, λίγα λεπτά από τον Πειραιά. Γι’ αυτό αγαπάμε το Αγκίστρι, και δεν παραλείπουμε να το τιμήσουμε ως κλασικό «νησί του Σεπτεμβρίου».
Τι θα κάνετε: Θα περπατήσετε την πλακόστρωτη διαδρομή μεταξύ των δύο λιμανιών –και μεγαλύτερων οικισμών- του νησιού, της Σκάλας και του Μεγαλοχωρίου (Μύλου). Θα εξερευνήσετε τα γραφικά σοκάκια και το κάστρο του Μύλου και θα ξενυχτήσετε στα μπαράκια της Σκάλας. Θα φάτε φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα στα ταβερνάκια πλάι στο λιμάνι της Σκάλας και θα νοικιάσετε ποδήλατο (ή θα πάρετε το δικό σας – μεταφέρεται δωρεάν με το ferry) για να εξερευνήσετε την πιο πράσινη ενδοχώρα του Σαρωνικού.
Πού θα βουτήξετε: Στην άγρια αλλά δημοφιλή στους εναλλακτικούς, τους free campers και τους γυμνιστές, Χαλικιάδα, λίγες εκατοντάδες μέτρα νότια του λιμανιού. Στην Δραγωνέρα (την Μικρή ή την Μεγάλη) στην άλλη πλευρά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Μύλου. Στην Απόνησο, στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε καταπράσινο φόντο λίγο μετά τα Λιμενάρια.
Πού θα φάτε: Ωραία μαγειρευτά στο χαλαρό στέκι της Αλκυόνης στην Σκληρή, που ενδείκνυται και για πρωινό χουζούρι με καφέ, βιβλίο και θέα στη θάλασσα. Νόστιμα μεζεδάκια στο επιβλητικό «Κάστρο» του Μύλου και φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς μεζέδες στα Δελφίνια, στην παραθαλάσσια περαντζάδα της Σκάλας – υπολογίστε περί τα 15-18€ κατ’ άτομο.
Πού θα μείνετε: Στην σκηνή σας, αν είστε φίλοι του free camping, που θα την στήσετε στην Χαλικιάδα ή στο δασάκι πάνω από την Δραγωνέρα. Στα μικρά αλλά καλόγουστα δωμάτια του ξενοδοχείου Ακρογιάλι, σε εξαιρετική τοποθεσία στη Σκάλα από 35€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στα περιποιημένα δωμάτια του Hotel Nontas σε ήσυχη περιοχή του Μεγαλοχωρίου με υπέροχη θέα και με την θερμή φιλοξενία της οικοδέσποινας, από 36€. Στα άνετα δωμάτια του Hotel Milos στο ομώνυμο χωριό, σε ιδανική τοποθεσία σχεδόν δίπλα στο λιμάνι και την παραλία – διαθέτει και πισίνα, από 45€

*Σύρος

Δεν φημίζεται για τις εξαιρετικές της παραλίες, αλλά ξεχωρίζει για την αρχοντιά της, για τον κοσμοπολιτισμό της και για τον συνδυασμό της καλοκαιρινής αύρας με την αίσθηση urban προορισμού – δεν είναι τυχαία άλλωστε η «πρωτεύουσα» των Κυκλάδων. Θα φτάσετε σε δύο ώρες με ταχύπλοο από τον Πειραιά.
Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα καλντερίμια της γοητευτικής Ερμούπολης, θα αράξετε για χάζι στην πλατεία Μιαούλη, στα σκαλιά του (διά χειρός Τσίλλερ) δημαρχείου, θα ανηφορίσετε τα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου, θα περάσετε κάτω από καμάρες μέχρι να φτάσετε στην κορυφή για υπέροχη θέα και θα γνωρίσετε την παράδοση της μουσικής του Μάρκου Βαμβακάρη εκ των έσω, στο σπίτι-Μουσείο του. Θα δείτε την μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, επίσης στην πλατεία του δημαρχείου. Θα βολτάρετε στην Ντελαγκράτσια, γνωστή ως Ποσειδωνία, ανάμεσα σε εντυπωσιακές επαύλεις και νεοκλασικό. Περισσότερα θα μάθετε εδώ.
Πού θα βουτήξετε: Στην κοσμοπολίτικη πλαζ Γαλησσάς, στα κρυστάλλινα, ρηχά (ιδανικά για οικογένειες) νερά των Αγκαθωπών, στο ρομαντικό Κίνι, στο ομώνυμο ψαροχώρι και στις πιο απομονωμένες γωνιές του Πακού, κάτω από την ομώνυμη εκκλησία.
Πού θα φάτε: Δημιουργική ελληνική κουζίνα με μεγάλη ποικιλία σε οινικές ετικέτες στο εστιατόριο Κουζίνα στην Ερμούπολη (περί τα 25€ κατ’ άτομο), μερακλίδικες πίτες και ψαρομεζέδες στο Ηλιοβασίλεμα στην περιοχή του Γαλησσά (περί τα 20€) και νοστιμότατα λαχταριστά γλυκά στο Jar επίσης στην Ερμούπολη. Ωραίους θαλασσινούς και μη μεζέδες στην ταβέρνα δίπλα από την ωραία παραλία Δελφίνι.
Πού θα μείνετε: Στα άνετα, μακριά-από-όλους-και-από-όλα διαμερίσματα Caviri κοντά στην παραλία Γαλησσάς, με την καταπράσινη θέα – από 20€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στα low budget αλλά περιποιημένα δωμάτια του Μάνου στον Μέγα Γιαλό (Νίτες), από 24,30€. Στα λιτά, αλλά φωτεινά δωμάτια της «Θαλάσσιας Θέας» στον Γαλησσά (από 25€) ή στα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Αίθριο στην Ερμούπολη, από 27€

*Βόρεια Εύβοια

Με βάση μας το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Λίμνης, αφήνουμε στην εντυπωσιακή φύση της Βόρειας Εύβοιας να μας μυήσει στην χαλάρωση και τους ήρεμους ρυθμούς της περιοχής, που συνδυάζει τους καταπράσινους ορεινούς όγκους με τα δροσερά νερά.
Τι θα κάνετε: Θα περιπλανηθείτε στα γύρω χωριουδάκια, όπως ο Δρυμώνας και οι Ροβιές μέσα από διαδρομές που διασχίζουν σπάνια τοπία άγριας φύσης, όπως καταπράσινα δάση και όμορφους καταρράκτες, οι οποίοι καταλήγουν σε μια φυσική λίμνη. Θα ανακαλύψετε τα δεκάδες μοναστήρια που κρύβουν γωνιές με εξαιρετική θέα στα ορεινά της Εύβοιας.
Πού θα βουτήξετε: Στα δροσερά νερά της βοτσαλωτής πλαζ Ροβιές στο ομώνυμο χωριό, στην πεντακάθαρη παραλία Χρόνια και, αν έχετε όρεξη για λίγη επιπλέον οδήγηση, στον παράδεισο της Αγίας Άννας λίγο πιο βόρεια.
Πού θα φάτε: Σε οποιαδήποτε ψαροταβέρνα στην παραλιακή περαντζάδα της Λίμνης και των Ροβιών, για εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και απλούς αλλά πεντανόστιμους ψαρομεζέδες, μαγειρευτά στην Παλιά Πλατεία και ελληνική κουζίνα στο Bella Vista στην παραλία Κοχύλι.
Πού θα μείνετε: Στα ευρύχωρα, πλήρως εξοπλισμένα στούντιο του Porto Xronia στην Λίμνη, από 58€. Στα χαριτωμένα, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια του Ξενώνα Lappas, λίγα βήματα από την παραλία των Ροβιών, από 30€. Στα λιτά δωμάτια του παραθαλάσσιου ξενοδοχείου Αγνάντι στις Ροβιές, που προσφέρει δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες – από 50€ ανά διανυκτέρευση. 

*Ορεινή Κορινθία

Καλοκαιρινό σαββατοκύριακο στα ορεινά; Γίνεται, και συνδυάζεται άριστα με δροσερές βουτιές στα γλυκά νερά της λίμνης Δόξας. Η ορεινή δροσιά των γραφικών χωριών της περιοχής μετά τις βουτιές είναι η ιδανική μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο.
Τι θα κάνετε: Θα οδηγήσετε μέσα από χρυσοπράσινα τοπία, θα εξερευνήσετε τα πέριξ της λίμνης, στο οροπέδιο του Φενεού, θα ανακαλύψετε την αρχαιολογική προίκα του τόπου στο μικρό μουσείο του Αρχαίου Φενεού, θα δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως η ιππασία, η πεζοπορία και άλλα εναλλακτικά σπορ στο Ρέθι και θα περιπλανηθείτε στην πανέμορφη Ζήρεια και την άγρια φύση της, μέχρι να φτάσετε στη λίμνη της Στυμφαλίας και το γραφικό χωριό των Καλιάνων.
Πού θα βουτήξετε: Στα πράσινα, δροσερά νερά της λίμνης Δόξα, μια υπέροχη εναλλακτική στη θάλασσα – η αίσθηση της κολύμβησης στα γλυκά νερά θα σας εκπλήξει ευχάριστα – όσο και η θέα στις κατάφυτες πλαγιές της γύρω περιοχής. Αν επιμένετε… αλμυρά, θα οδηγήσετε μέχρι το Ξυλόκαστρο – περισσότερες πληροφορίες για τις παραλίες του εδώ
Πού θα φάτε: Μαγειρευτά στην Άρτεμις στα μεσαία Τρίκαλα, τοπική κουζίνα στο Πέτρινο ή στον Πλάτανο στα Κάτω Τρίκαλα, ωραίες γεύσεις με θέα στη λίμνη στον Στάικο στον Φενεό και κλασικές γεύσεις στην ταβέρνα Καστανιά στο ομώνυμο χωριό – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά, παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αρχοντικό Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό – από 35€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στα ειδυλλιακά δωμάτια του ξενώνα Varnevo στα Άνω Τρίκαλα, στις πλαγιές της Ζήρειας – από 40€. Στην μεγάλη, πλήρως εξοπλισμένη εξοχική κατοικία των Πλειάδων στους Καλιάνους, που στοιχίζει 65€ για τα δύο άτομα. 

*Πούλιθρα

(φωτό: Poulithragr.blogspot.com)
Βρίσκεται τόσο κοντά μας, λίγο έξω από το Λεωνίδιο, και προσφέρει την ευκαιρία για απομονωμένες, οικογενειακές και εξαιρετικά οικονομικές εξορμήσεις, αλλά ελάχιστοι το γνωρίζουν. Το γραφικό ψαροχώρι βρίσκεται δέκα λεπτά μακριά από την Πλάκα Λεωνιδίου και συνδυάζει το πράσινο του Πάρνωνα και της αρκαδικής φύσης με τα αιγαιοπελαγίτικα νερά στην παραλία του.
Τι θα κάνετε: Θα βολτάρετε στα γραφικά δρομάκια με τα ασβεστωμένα σπίτια και τα λουλουδιασμένα αρχοντικά του οικισμού, θα κάνετε βαρκάδα μέχρι την άκρη του χωριού, εκεί που βρίσκετε ο Άη Γιώργης προσφέροντας υπέροχη θέα και θα κάνετε εξορμήσεις μέχρι το γραφικό λιμανάκι της Πλάκας για ψαροφαγία και ήσυχους περιπάτους.
Πού θα βουτήξετε: Στην βοτσαλωτή παραλία του χωριού με τα πεντακάθαρα νερά, ή στα κρυστάλλινα νερά στην Πλάκα.
Πού θα φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά στου Μερακλή, φρέσκο ψάρι στον Κάβο και ωραίες γεύσεις στην ταβέρνα του Ξερακιά στα Πούλιθρα, νόστιμους ψαρομεζέδες στου Θρασύβουλου στην Πλάκα και τοπική κουζίνα στον Τάλλαλο στο Λεωνίδιο. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο.
Πού θα μείνετε: Στα λιτά, low budget δωμάτια του Haus Katerina στα Πούλιθρα, που ξεκινούν από τα 25-30€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στα επιπλωμένα διαμερίσματα του Hotel Patelis με την ωραία θέα, λίγα μέτρα από την θάλασσα – από 58€. Στα δωμάτια από πέτρα και ξύλο του Αρχοντικού Χιώτη στο Λεωνίδιο, στεγασμένο σε ένα υπέροχο κτίριο του 19ου αιώνα, με όλες τις ανέσεις – από 75€


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v