Σπέτσες: Αρχοντική αυλαία στο καλοκαίρι

Οι γραφικές βόλτες, η Ιστορία, τα ανθισμένα νησιώτικα σοκάκια και οι καλύτερες παραλίες για τις τελευταίες βουτιές του χρόνου στις αρχοντικές Σπέτσες.
Σπέτσες: Αρχοντική αυλαία στο καλοκαίρι
του Γιώργου Κόκουβα

Σεπτέμβρης και Αργοσαρωνικός πάνε πακέτο. Δεν είναι μόνο το ότι τα νησιά του βρίσκονται «στα πόδια» της Αθήνας, στην ιδανική απόσταση για ξεκούραστα σαββατοκύριακα. Είναι η γαλήνη που αποπνέουν, η ησυχία στην οποία τα αφήνουν σιγά-σιγά οι τουριστικές ορδές του Αυγούστου και η αίσθηση πως το καλοκαίρι δεν τέλειωσε ακόμη, γιατί έχει να γράψει άλλο ένα θαλασσινό κεφάλαιο: Μια ζεν απόδραση στις Σπέτσες, για παράδειγμα.

Κι ενώ μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, λόγω των εορτασμών της Αρμάτας, δεν υπήρχε περίπτωση να βρείτε ούτε ένα διαθέσιμο δωμάτιο στο νησί – και αν βρίσκατε, η τριψήφια τιμή του θα ήταν αποκαρδιωτική, από την αμέσως επόμενη ημέρα θα δείτε τις τιμές να πέφτουν κατακόρυφα, τα δωμάτια να ξεκινούν από τα 30€, τις παραλίες του να βρίσκονται στην αποκλειστική διάθεσή σας για τις τελευταίες βουτιές της χρονιάς και τα καπετανόσπιτα του λιμανιού να σας υποδέχονται για να γράψετε στην γειτονιά τους εκείνο το τελευταίο καλοκαιρινό κεφάλαιο που λέγαμε.

Από το λιμάνι ως τα σοκάκια των Σπετσών


Όλες οι βόλτες στο νησί ξεκινούν από την Ντάπια, το νέο λιμάνι που παρατάσσει στην περαντζάδα του όχι μόνο μερικά από τα πιο καλαίσθητα μαγαζάκια του Σαρωνικού, αλλά και τα υπέροχα καπετανόσπιτα, «προίκα» του νησιού που διαπνέεται από την αίγλη των καπεταναίων, άμεσα συνδεδεμένων με την Ιστορία του τόπου. Ο περίπατος που ξεκινά από την Ντάπια περνά κάτω από περίτεχνα κιγκλιδώματα, λιθόστρωτες διαδρομές και «ηρωικά» κανόνια, μέχρι να φτάσει στην Κοργιαλένειο Σχολή και το παλιό λιμάνι.

Σε αυτή τη διαδρομή θα συναντήσετε και το επιβλητικό αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που έχει μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στην ζωή της και την συμβολή της στην Επανάσταση του 1821 (είσοδος 6€), αλλά και το Μουσείο των Σπετσών, στεγασμένο στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη Μέξη, στο οποίο θα δείτε εκθέματα που αφηγούνται τα 4.000 χρόνια ιστορίας του νησιού (είσοδος 3€). 

Αφήστε πίσω σας το λιμάνι και τα καπετανόσπιτα, και γνωρίστε το αυθεντικό χρώμα που κρύβεται στην «μέσα» πλευρά των Σπετσών, αυτή με τα ολάνθιστα σοκάκια , τις γραφικές αυλές και τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά, αλλά και την καταπράσινη ενδοχώρα του νησιού με τους πευκώνες και τα μεθυστικά αρώματα του φθινοπώρου. Αυτά είναι μάλιστα που έδωσαν στο νησί το όνομά του: Isola di Spezzie το αποκαλούσαν οι Ενετοί, όταν πέρασαν από τον Σαρωνικό, δηλαδή «μυροβόλο νησί». Τα πεύκα άλλωστε δεν θα εγκαταλείψουν στιγμή το οπτικό σας πεδίο, αφού φτάνουν μέχρι και τις καταγάλανες σπετσιώτικες ακτές, αυτές στις οποίες θα επιχειρήσετε τις τελευταίες, «γενναίες» βουτιές της χρονιάς.

Μακροβούτι στην Ιστορία


Για τις φαντασμαγορικές του παραλίες, σίγουρα, δεν φημίζεται ο Σαρωνικός. Αλλά στους μικρούς κολπίσκους, τα βόρεια ακρογιάλια και τις εναλλακτικές αμμουδιές των Σπετσών, δεν θα λέγαμε όχι.

Αν αναζητάτε οργανωμένες παραλίες, οι επιλογές ξεκινούν πολύ κοντά στην Ντάπια, από τον δημοφιλή Άγια Μάμα (από εδώ ξεκινούν και λεωφορεία για τις υπόλοιπες παραλίες), την επίσης κοντινή -περίπου δέκα λεπτά από το λιμάνι- Αγία Μαρίνα και λίγο πιο μακριά, μέχρι την παραλία Βρέλλος με τα ωραία beach bar ή τους Αγίους Αναργύρους για βουτιές συνοδεία καφέ, θαλάσσιων σπορ και ψαρομεζέδων μετά το μπάνιο. Εδώ θα βρείτε και την περίφημη σπηλιά του Μπεκίρη, την οποία συνοδεύει ο θρύλος, πως όποιο ζευγάρι πιει νερό από την πηγή της, θα ζήσει τον παντοτινό έρωτα. Αν πάλι αναζητάτε την ευκαιρία για απομονωμένες βουτιές, επιλέξτε τον όρμο της Ζωγεριάς για απλωτές κάτω από τα πεύκα ή την λιλιπούτεια μη οργανωμένη όαση με το όνομα Λιγονέρι. Δείτε εδώ στον διαδραστικό χάρτη πληροφορίες για την τοποθεσία κάθε παραλίας. 



Πού να φάτε
Στην ιστορική ψαροταβέρνα του Πάτραλη στην Κουνουπίτσα για φρέσκο ψαράκι και παραδοσιακές συνταγές (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Στο «τσιμπημένο» αλλά ειδυλλιακό Νερό της Αγάπης στην Κουνουπίτσα για γκουρμέ πιάτα και ωραίες συνταγές ριζότου και ζυμαρικών (περί τα 30-35€ κατ’ άτομο). Στου Καπελόγιαννη στο παλιό λιμάνι για ουζάκι και νόστιμα πιάτα με υπέροχη θέα (περί τα 15-20€). Στο ρομαντικό Λιοτρίβι επίσης στο παλιό λιμάνι για απλές αλλά προσεγμένες γεύσεις και ωραίους μεζέδες δίπλα στο κύμα και τα σπετσιώτικα καρνάγια (περί τα 20€ κατ’ άτομο). Για κάτι οικονομικότερο, δοκιμάστε τις πεντανόστιμες σπιτικές πίτσες του Quarter Pizza στην καρδιά του λινανιού, στην κεντρική πλατεία της Ντάπιας.

Πού να μείνετε
Στα low budget αλλά ευρύχωρα δωμάτια του Victoria Studios στην Κουνουπίτσα, κοντά στο λιμάνι. Τα στούντιο είναι πλήρως εξοπλισμένα με μικρή κουζίνα και τραπεζαρία, ενώ το ξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν wi-fi και διαθέτει πισίνα – από 35€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. 
Στα περιποιημένα δίκλινα στούντιο του Theo Studios ανάμεσα στην Κουνουπίτσα και την Ντάπια, με όμορφα μπαλκόνια και θέα στη θάλασσα, μικρή κουζίνα και δωρεάν wi-fi (από 40€ ανά διανυκτέρευση). 
Στα άνετα και όμορφα διακοσμημένα δωμάτια του μοντέρνου Klimis Hotel, που παρέχει δωρεάν wifi και βρίσκεται σχεδόν… μέσα στο νερό – η Ντάπια απέχει λιγότερο από 100 μέτρα και το δίκλινο στοιχίζει 85€
Στα μικρά αλλά φιλόξενα δωμάτια του πνιγμένου στους μπουκαμβίλιες Villa Christina, 150 μέτρα από το λιμάνι των Σπετσών – οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από τα 50€

Πώς θα φτάσετε
Οι δύο επιλογές πρόσβασης στο νησί είναι οι εξής: Με τα flying dolphin της Hellenic Seaways από τον Πειραιά (διάρκεια ταξιδιού περί τις 2 ώρες και κάτι, εισιτήριο μετ’ επιστροφής 70€) ή οδικώς μέχρι την Κόστα στην Πελοπόννησο και από εκεί απέναντι στις Σπέτσες σε λίγα λεπτά με καραβάκι ή θαλάσσιο ταξί. Θυμηθείτε ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται στο νησί – για τις παραλιακές βόλτες σας προτείνουμε να νοικιάσετε ποδήλατο από την Ντάπια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v