5 weekends στην Βόρεια Ελλάδα

Άγρια φύση και αγριοβούβαλοι στην Κερκίνη. Χαλάρωση στα λουτρά Ποζάρ και μελαγχολικοί περίπατοι στην Καστοριά. Καρναβαλική εκτόνωση στην Ξάνθη ή σκι στο Καϊμακτσαλάν. Η Βόρεια Ελλάδα έχει τους δικούς της άσσους στο μανίκι.
5 weekends στην Βόρεια Ελλάδα
του Γιώργου Κόκουβα

Πέντε προορισμοί. Πέντε διαφορετικές εμπειρίες και άλλα τόσα ξεχωριστά συναισθήματα. Απόλυτη χαλάρωση, μελαγχολικές βόλτες, επικά πάρτι, φυσιολατρική νιρβάνα, ορεινές περιπέτειες. Επιλέγουμε γωνιές της Βόρειας Ελλάδας που προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις, με βάση είτε την Θεσσαλονίκη είτε οποιαδήποτε περιοχή της «πάνω» χώρας και ετοιμάζουμε βαλίτσες για σαββατοκύριακα… με την πυξίδα στον Βορρά.

Καϊμακτσαλάν

«Λευκή κορυφή» σημαίνει το όνομα του βουνού, που αποτελεί την πιο αγαπημένη «λευκή» αμαρτία των βορειοελλαδιτών. Θα οδηγήσετε 126 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσετε σε μία διαδρομή που περνά διαδοχικά μέσα από αιωνόβιους πλάτανους, πεύκα και οξιές και τελικά θα βρεθείτε στο απόλυτο λευκό. Η εποχή είναι ιδανική για «παγωμένες» βόλτες στα γραφικά χωριουδάκια του βουνού και φυσικά για σλάλομ στο χιονοδρομικό κέντρο.

Best of
*Το χιονοδρομικό κέντρο
: Φτάνει μέχρι τα 2.680 μέτρα υψόμετρο, διαθέτει πλατιές διαδρομές και πίστες για κάθε γούστο, καθώς και όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (κατάστημα ενοικίασης, σχολές ski και snowboard, σαλέ – café bar, εστιατόριο και καταλύματα). Στην κορυφή του θα συναντήσετε και ένα μοναδικής ομορφιάς εκκλησάκι. Πληροφορίες για τις τιμές και τις πίστες του κέντρου θα βρείτε εδώ
*Το «πέτρινο χωριό»: Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, το πλέον γραφικό χωριό του Βόρα απέχει 16 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο και ενδείκνυται για περιπλάνηση με ζεστά ρούχα στα λιθόχτιστα δρομάκια του, αλλά και χουχούλιασμα μπροστά στο τζάκι ή στα ζεστά του παραδοσιακά μαγειρεία.
*Το «εναλλακτικό χωριό»: Η κοντινή Παναγίτσα αξίζει μια επίσκεψη, όχι μόνο για το ανεμοδρόμιο και τις εγκαταστάσεις εναλλακτικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την συγκλονιστική θέα προς τους οπωρώνες της Πέλλας και της λίμνης Βεγορίτιδας.
*Το φαγητό: Θα γευτείτε εξαίσια μαγειρευτά με «προσφυγικό» άρωμα στα «Καλά της Αντωνίας», χειροποίητα λουκάνικα και καλό κρασί στο «Κατώγι» και σχάρα με… θέα στα «Σκαλοπάτια». Όλα στον Άγιο Αθανάσιο, και όλα σε λογικές τιμές.

Πού να μείνετε:
Στον ξενώνα «Τα σκαλοπάτια» (τηλ. 2381031331), που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Αγ. Αθανασίου και προσφέρει ευρύχωρα πολυτελή δίκλινα δωμάτια (από 70€ ανά διανυκτέρευση).
Στον «Αστέρα του Βορά» στο ίδιο χωριό. Στα παραδοσιακά δωμάτια κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και η άνεση, ενώ οι τιμές για το δίκλινο ξεκινούν από τα 68€. 

Λουτρά Ποζάρ

Όχι πολύ μακριά, στην πιο «θερμή» περιοχή της Πέλλας, στο Λουτράκι της Αριδαίας, τα περίφημα Λουτρά Ποζάρ ταυτίζονται με την απόλυτη χαλάρωση και την σωματική αναζωογόνηση. Άγνωστα μονοπάτια, υπέροχες διαδρομές, φυσικοί ιαματικοί καταρράκτες οδηγούν στην πλήρως εξοπλισμένη λουτρόπολη, για sessions ηρεμίας.

Best of
*Τα λουτρά:
Η Λουτρόπολη των Ποζάρ είναι χτισμένη μέσα σε ένα δάσος απαράμιλλης ομορφιάς, και περικλείει τους ιαματικούς καταρράκτες με τα θερμά υδροφόρα ρεύματα, ενώ διαθέτει και εξωτερική πισίνα, χαμάμ και χώρους για μασάζ.
*Τα σπήλαια: Το χωριό Άνω Λουτράκι κρύβει αφενός την Ιστορία του τόπου, αποτυπωμένη στα υποβλητικά σπήλαια της περιοχής, και αφετέρου πολλούς θρύλους της λαϊκής παράδοσης, που κρατούν από την Τουρκοκρατία όπως η εμφάνιση του Αγίου Γεωργίου στις σπηλιές.
*Φυσιολατρικές δραστηριότητες: Πολλές ορειβατικές διαδρομές ξεκινούν από τα Λουτρά ή από τα Γαλανά Νερά, και περνούν μέσα από το φαράγγι κατά μήκους του Θερμοπόταμου. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για αναρρίχηση και για περιπέτειες 4x4. Μάθετε περισσότερα εδώ
*Περισσότερες χρηστικές πληροφορίες για την περιοχή των Λουτρών θα βρείτε εδώ

Πού θα μείνετε
Στο Eliton Hotel & Spa στο Κάτω Λουτράκι, που διαθέτει πολυτελή ατμοσφαιρικά δωμάτια και μια ιδιωτική μίνι «λουτρόπολη» μέσα στις εγκαταστάσεις του (από 70€ για το δίκλινο). 
Στο πετρόχτιστο Morfeas Guesthouse στο ίδιο χωριό με όμορφα διακοσμημένα studio, κρεβάτια με ουρανό και θέα στο Καϊμακτσαλάν (από 50€ για το δίκλινο studio). 

Κερκίνη

Όταν ένα μέρος κατέχει την κορυφαία θέση στην λίστα με τους πιο ενδιαφέροντες προορισμούς όλων των φωτογράφων της Θεσσαλονίκης, τότε δεν γίνεται να κάνουν λάθος: Η Κερκίνη σε «μαγνητίζει», μια αρετή που πηγάζει από το φυσικό της κάλλος, ακόμη και τον χειμώνα. Μπορεί τα ανοιξιάτικα χρώματα να μοιάζουν το ιδανικό φόντο για να την επισκεφθείτε, αλλά εγγυόμαστε πως η μυστηριώδης εικόνα μιας ομιχλώδους λίμνης, η γενναιοδωρία της φύσης και οι βουκολικές απολαύσεις στα φιλόξενα χωριά της, δεν απαιτούν να περιμένετε μέχρι τον Μάρτιο για να «υπνωτιστείτε».

Best of
*Βόλτες στις όχθες της λίμνης, πλάι σε βάρκες σταματημένες μέσα σε καλαμιές, ίχνη της πανίδας που στέλνει εδώ τους πιο «φανταχτερούς» αντιπροσώπους της κάθε εποχή του χρόνου και, όταν ο καιρός αρχίσει να το επιτρέπει, ξεκινούν οι βαρκάδες, η ιππασία και το birdwatching.
*Οι αγριοβούβαλοι της περιοχής γίνονται το απόλυτο χιτ της κουζίνας κάθε ταβέρνας. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τις βουβαλίσιες μπριζόλες, αλλά και να αγοράσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τους πλανόδιους πωλητές.
*Τα «βουκολικά» χωριά: Με βάση τα χωριά Κερκίνη και Μανδράκι, που σας κρατούν σε ελάχιστη απόσταση από την «καρδιά» της λίμνης, μπορείτε να εξερευνήσετε και τους γύρω οικισμούς, όπως την Άνω και Κάτω Πορόια.
*Περισσότερες προστάσεις για φαγητό, αξιοθέατα και δραστηριότητες στην Κερκίνη θα βρείτε σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

Πού θα μείνετε
Στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, που προσφέρει άνετα δωμάτια από 60€ ανά διανυκτέρευση και αναλαμβάνει επίσης να σας μυήσει στα μυστικά της λίμνης. 
Στον Ερωδιό με τα θεματικά δωμάτιά του και την υπέροχη θέα στην λίμνη, στον Λιθότοπο (50€ ανά διανυκτέρευση). 

Καστοριά και δυτική Μακεδονία

Περίπατοι δίπλα από την λίμνη, κοντά στον Αλιάκμονα και στην σκιά του Γράμμου. Αποδράσεις προς μυστηριώδη δάση και διαδρομές σε δρυμούς. Μακεδονίτικες γεύσεις και βόλτες στα γουναράδικα της πόλης με το τσουχτερό κρύο – και τις αυξημένες πιθανότητες να την δείτε χιονισμένη.

Best of
*Η λίμνη
: Ακόμη και τον χειμώνα, αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής προσοχής, αφού αν δοθεί το επίσημο σύνθημα και η λίμνη είναι αρκετά παγωμένη, μπορεί κανείς να περπατήσει πάνω της. Ο λιμναίος οικισμός και οι διαδρομές του θα απασχολήσουν σίγουρα την φωτογραφική σας μηχανή, ενώ η σπηλιά του δράκου θα ξυπνήσει τα «μυθικά» σας ένστικτα.
*Η βυζαντινή αύρα, που απλώνεται από τις αρχοντικές Εκκλησίες μέχρι τα βυζαντινά τείχη της πόλης.
*Το απολιθωμένο δάσος: Λίγα χιλιόμετρα από την Καστοριά, στα Καστανοχώρια, θα συναντήσετε από τροπικά απολιθωμένα φυτά και θαλάσσια απολιθώματα μέχρι δόντια καρχαρία και αρχαίους αστερίες.
*Οι Πρέσπες: Τολμήστε μία «απόδραση μέσα στην απόδραση», για να εισβάλλετε στον μαγικό κόσμο των Πρεσπών, εκεί που ο χρόνος σταματά μέσα στους πανέμορφους δρυμούς, στις παγωμένες λίμνες και στα βουκολικά χωριουδάκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο σχετικό δημοσίευμα του in2life

Πού θα μείνετε
Στο πολυτελές παραδοσιακό Nostos Hotel. Η τιμή για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινά από τα 65 ευρώ για κρατήσεις μέσω Booking. 
Στο άνετο, μοντέρνο Kyknos de luxe Suites, λίγα λεπτά από το κέντρο της Καστοριάς (65€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). 
Στο Andromeda Boutique Hotel, στο κέντρο της πόλης, που διαθέτει ρομαντικά, ατμοσφαιρικά και άνετα δωμάτια (από 65€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). 

Ξάνθη

Όσο πλησιάζει το τριώδιο, δεν υπάρχει αμφιβολία για τον προορισμό που τραβά τα βλέμματα της Βόρειας Ελλάδας. Το ξανθιώτικο καρναβάλι, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, έχει ήδη αρχίσει να στήνεται στους δρόμους της πόλης και τον προσεχή μήνα θα κορυφωθεί. Επιτρέψτε μας να πούμε ωστόσο, πως αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που αγαπάμε την Ξάνθη.

Best of
*Το Καρναβάλι
: Φέτος η θεματική του είναι «Τσίρκο η Ελλάς», και όπως σωστά φαντάζεστε, η πολιτική σάτιρα θα έχει την τιμητική της μετά από μία γεμάτη πολιτικές εξελίξεις χρονιά. Οι στολισμοί ξεκίνησαν ήδη, και η Ξάνθη σας καλεί για τα γνωστά ξέφρενα πάρτι στους δρόμους της πόλης, στις παρελάσεις και στα bars που θα γεμίσουν κόσμο διατεθειμένο να ξεχάσει τα προβλήματά του και να διασκεδάσει. Κρατηθείτε ενήμεροι για τις εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του Φεβρουαρίου, εδώ
*Η Παλιά Πόλη: Τα ανηφορικά πλακόστρωτα, τα πανέμορφα αρχοντικά, τα χαριτωμένα μπαλκόνια και τα σκαλάκια που οδηγούν κατευθείαν στο παρελθόν δύσκολα αφήνουν ασυγκίνητους τους επισκέπτες της Παλιάς Πόλης. Αν δεν τα καταφέρουν τα παραπάνω, σίγουρα θα το κάνουν τα παραδοσιακά γλυκίσματα, τα ουζερί και οι εξαιρετικές γεύσεις στο «Κοκόρι» και την «Παλιά Πόλη».
*Το κυριακάτικο παζάρι της Ξάνθης, οι μουσουλμανικοί μαχαλάδες, οι όχθες του ποταμού προσθέτουν επιπλέον χρώματα και αρώματα στον αέρα της πόλης. Δείτε περισσότερα σε παλιότερο δημοσίευμα του in2life

Πού θα μείνετε
Στο τριών αστέρων Nestos Hotel, στην είσοδο της πόλης. Τα ευρύχωρα δίκλινα δωμάτια του στοιχίζουν μόλις 50 ευρώ για κρατήσεις μέσω Booking. 
Στο Hotel Elena, που βρίσκεται πλάι στο ποτάμι και σε κοντινή απόσταση από την Παλιά Πόλη. Τα δίκλινα δωμάτια στοιχίζουν από 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v