Ελευσίνα: Αθηναϊκά weekends… με τέχνη

Τα Αισχύλεια σηκώνουν αυλαία, κι εμείς ανακαλύπτουμε τα καλύτερα μέρη για ποτό και φαγητό μετά τις παραστάσεις στην πιο ενδιαφέρουσα… γνωστή άγνωστη πόλη.
Ελευσίνα: Αθηναϊκά weekends… με τέχνη
της Ηρώς Κουνάδη

Τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά… Η Ελευσίνα είναι ταυτόχρονα γνωστή και άγνωστη, προσιτή και ανεξερεύνητη, καθημερινή και μυστηριακή. Λίγοι είναι οι Αθηναίοι που ξεμακραίνουν μέχρι το τέρμα της Ιεράς Οδού, κι ακόμα λιγότεροι εκείνοι που μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι γνωρίζουν καλά την… πόλη της διπλανής πόρτας. Τα Αισχύλεια, το πάντα πλούσιο φεστιβάλ που φιλοξενείται στον ατμοσφαιρικό χώρο του παλαιού Ελαιουργείου κάθε Σεπτέμβριο, είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να βολτάρουμε στην Ελευσίνα και να ανακαλύψουμε πριν απ’ όλους τα κρυμμένα μυστικά της.

Εν αρχή ην το Φεστιβάλ

Λέγεται Αισχύλεια, προς τιμήν του τραγικού ποιητή της πόλης, και φιλοξενεί κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις που δεν προλάβαμε να δούμε στην Επίδαυρο, συν πολλές καλές συναυλίες, εικαστικά δρώμενα, και ωραίες προτάσεις για τα πιτσιρίκια. Φιλοξενείται σε έναν από τους ωραιότερους θεατρικούς χώρους του λεκανοπεδίου, το ατμοσφαιρικά φωτισμένο παλαιό ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας, και διαρκεί περί τον ενάμιση μήνα –φέτος, από τις 21 Αυγούστου έως τις 13 Οκτωβρίου. Τα εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις κοστίζουν 12€ (τα φοιτητικά 5€) και η ώρα έναρξης είναι στις 20.30.



Στα highlights του φετινού προγράμματος περιλαμβάνονται η συναυλία των Μελίνας Κανά και Βασίλη Λέκκα υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου, που θα ανοίξει την αυλαία του φεστιβάλ στις 21/8, ο Κύκλωπας του Εθνικού με τους Δ. Πιατά και Ν. Καραθάνο στις 30/8, ο σαββοπουλικός Πλούτος του Αριστοφάνη την 1η Σεπτεμβρίου, οι Τραχίνιες του Θωμά Μοσχόπουλου στις 4/9, ο Κοινός Λόγος του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις 12/9, η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στις 16/9, και η συναυλία των Monsieur Minimal και Μαριέττας Φαφούτη στις 20/9. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Οι βόλτες πριν τις παραστάσεις

Το απαραίτητο sightseeing: Ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους ολόκληρης της Αττικής, η αρχαία Ελευσίνα αποτελεί από μόνη της αφορμή να ξεκινήσετε τη διαδρομή προς την Ελευσίνα από το πρωί. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι εντυπωσιακά μεγάλος, εξαιρετικά καλοδιατηρημένος, και μυστηριακά ατμοσφαιρικός όπως αρμόζει σε έναν τόπο που φιλοξενούσε τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια.



Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για αυτές τις πανάρχαιες τελετές μύησης των αρχαίων Αθηναίων, κι αυτό κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα τη βόλτα από την Ιερά Αυλή στο Τελεστήριο, στο κέντρο του οποίου βρισκόταν το ανάκτορο, το άδυτο της ελευσινιακής μυσταγωγίας, κι από εκεί στο Πλουτώνειο, την είσοδο του κάτω κόσμου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, φιλοξενεί ενδιαφέροντα ευρήματα από τις ανασκαφές, μεταξύ των οποίων το υπερφυσικού μεγέθους άγαλμα της Καρυάτιδας που στήριζε τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων. Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά, από τις 8.00 το πρωί έως τις 19.30 το απόγευμα. Η είσοδος κοστίζει 3€ για τους ενήλικες, 2€ για όσους είναι άνω των 65 ετών, ενώ είναι δωρεάν για νέους έως 19 ετών και φοιτητές. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210 5543470 και 210 5546019.

Ο καφές ο επιούσιος: Θέλετε θέα στη θάλασσα ή στον αρχαιολογικό χώρο; Απόσταση… βολής από το παλαιό Ελαιουργείο ή χάζι σε πολύβουους πεζοδρόμους; Ό,τι και αν τραβά η όρεξή σας, η Ελευσίνα έχει ένα café για κάθε περίσταση. Στα δικά μας αγαπημένα συγκαταλέγονται το υπέροχα πέτρινο Αρμολόι, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο του 1923 πλάι στη θάλασσα και η δροσερή αυλίτσα με τα δέντρα του Κυκεώνα, που βλέπει κι αυτό την αρχαία πόλη.

Κάτι να τσιμπήσουμε μετά την παράσταση


Αθιβολές (Παγκάλου 8 & Χαριλάου, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5562200): Η Κρήτη μετακομίζει στην Ελευσίνα και φέρνει μαζί της λαχταριστά μεζεδάκια και πιάτα όπως εξαιρετικό γαμοπίλαφο, νόστιμο απάκι, τσιγαριαστό αρνάκι και καλοφτιαγμένους χοχλιούς. Στο μενού φιγουράρουν, επίσης, και ζουμερές κρεατοποικιλίες για τους λάτρεις της σχάρας. Εννοείται πως τα πάντα συνοδεύονται με άφθονη ρακή, ή ωραίο κρασί για τους άπιστους. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 20€ το άτομο.

Ρακούν (Νικολαΐδου 66, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5547910): Φημισμένο τσιπουράδικο στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο, σερβίρει ποικιλία τσίπουρου και ούζου μετά θαλασσινών και στεριανών μεζέδων, που είναι ό,τι πρέπει για τις περιπτώσεις εκείνες που θέλετε απλώς να τσιμπολογήσετε κάτι συζητώντας την παράσταση που μόλις τελείωσε. Οι τιμές κυμαίνονται στα 10-15€ το άτομο.

Διαμαντής (Κανελλοπούλου 35, Ελευσίνα, τηλ.: 210 5546635): Οικογενειακή ψαροταβέρνα βγαλμένη από τα παλιά, πλάι στη θάλασσα. Ρίχνει το βάρος στο μενού (ό,τι φέρνει κάθε μέρα το δικό τους καΐκι) και στο μαγείρεμα, και όχι στο σέρβις ή τη διακόσμηση. Το αποτέλεσμα είναι ψαροφαγία επιπέδου –δοκιμάστε οπωσδήποτε τις σουπιές, το λαυράκι και το καλαμάρι αν τα πετύχετε– σε τιμές πολύ κάτω του μέσου όρου, στα 20-22€ το άτομο.


Το Στάχυ (Δήμητρος 55 και Ρ.Φεραίου, τηλ: 210 5589700): Το εστιατόριο του Elefsina Hotel «πειράζει» παραδοσιακές ελληνικές συνταγές, με ένα touch μεσογειακής κουζίνας, και το αποτέλεσμα είναι δημιουργική κουζίνα υψηλών προδιαγραφών, που σερβίρεται στο minimal chic περιβάλλον του ισογείου του ξενοδοχείου, και στα τραπεζάκια γύρω από την πισίνα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 30€ το άτομο.

Να πιούμε ένα ποτάκι να το συζητήσουμε…


Ρόδον
(Παγκάλου 2, τηλ: 210 5542522): Στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του 1915, απλώνει και τραπεζάκια έξω για την απαραίτητη θέα στη θάλασσα, και σερβίρει καφεδάκια από το πρωί και ωραία κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ. Οι μουσικές κινούνται σε mainstream μονοπάτια, ενώ τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν όσο η ώρα περνά. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€.


Επί Περικλέους (Περικλέους 26, τηλ: 210 5542666): Άλλο ένα όμορφο νεοκλασικό, που στεγάζει ένα ακόμα δημοφιλές στέκι. Το αγαπάμε (και) για την κουκλίστικη αυλή του, και τον… βαρκελωνέζικο αέρα του. Στο μενού περιλαμβάνονται τριάντα διαφορετικές μπύρες, καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, ρακές και τσίπουρα. Οι μουσικές κινούνται σε funk-soul αλλά και ροκ ενίοτε μονοπάτια. Το απλό ποτό δεν ξεπερνά τα 6€.

Σύγκλητος (Νικολαΐδου 30 & Περικλέους, τηλ: 210 5544616): Απλώνει τραπεζάκια έξω για χάζι στην περαντζάδα του πεζοδρόμου, παίζει mainstream κατά βάση μουσικές και κερνά μεζεδάκια εν είδει tapas με κάθε ποτό ή μπύρα που θα παραγγείλετε. Το απλό ποτό κοστίζει 6€.


Αρμολόι (Κανελλοπούλου 1, τηλ.: 210 5560418): Θέα στη θάλασσα από ένα φανταστικό πέτρινο κτίριο του περασμένου αιώνα, βιομηχανικά στοιχεία στη διακόσμηση, τραπεζάκια έξω, ωραίες μουσικές και events που περιλαμβάνουν live και μετακλήσεις γνωστών DJs και ραδιοφωνικών παραγωγών. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 6-7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v