5 κοντινά και φτηνά Σαββατοκύριακα

Πέντε ωραιότατοι προορισμοί, σε απόσταση το πολύ μιάμιση ώρα από την Αθήνα, για καλοκαιρινά Σαββατοκύριακα με το πενιχρό μας budget.
5 κοντινά και φτηνά Σαββατοκύριακα
της Ηρώς Κουνάδη

Μπορεί να ακουστεί ιεροσυλία, αλλά αν το καλοσκεφτείτε, έχουμε πιθανότητες να συμφωνήσετε μαζί μας: Οι μίνι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου μας δίνουν πολύ περισσότερο αίσθηση καλοκαιριού απ’ ότι οι κανονικές διακοπές, οι οποίες πάντα αργούν να έρθουν και πάντα τελειώνουν γρήγορα. Αντιθέτως, η χρονική συνέχεια των μικρών αποδράσεων για «μια βουτιά εδώ κοντά» και οι πενθήμερες παύσεις που μεσολαβούν, κάνουν το καλοκαίρι να διαρκεί περισσότερο. Ή τουλάχιστον έτσι μας φαίνεται εμάς.

Μπορείτε να διαφωνήσετε (ενστάσεις δεχόμαστε στα σχόλια στο τέλος του κειμένου) αλλά σίγουρα δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι, είτε είναι έτσι είτε όχι, οι πέντε προορισμοί που ακολουθούν μας βάζουν σε πειρασμό για μια καλοκαιρινή απόδραση… στα γρήγορα, και χωρίς να ξοδέψουμε πολλά.

Κύθνος

Η κοντινότερη στην Αθήνα… Κυκλάδα, είναι ταυτόχρονα και η οικονομικότερη, και –παραδόξως– εκείνη που έχει ανακαλύψει ο λιγότερος κόσμος. Στα δυνατά χαρτιά της συγκαταλέγεται η κουκλίστικη Χώρα, τα γραφικά χωριουδάκια που προσφέρονται για όσες εξερευνήσεις μπορείτε να στριμώξετε στο πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου, αλλά και παραλίες με νερά να τα πιεις στο ποτήρι. Στις «οπωσδήποτε» σημειώστε την Γαϊδουρόμαντρα, την παραλία του Σκύλου, το Σιμουσί, τον Άγιο Νικόλαο και βέβαια την παραλία-σταρ του νησιού που λέγεται Κολώνα (φωτό, επάνω) και στολίζει τις περισσότερες φωτογραφίες της Κύθνου.

Όταν χορτάσετε βουτιές, θα βολτάρετε σε λιθόκιστα καλντερίμια στην κουκλίστικη Χώρα και την sui generis Δρυοπίδα, στο καταπράσινο πευκοδάσος της γραφικής, παραθαλάσσιας Παναγιάς Κανάλας και στα δύο κάστρα του νησιού, Βρυόκαστρο (στη θέση της αρχαίας πρωτεύουσας, του 10ου αιώνα π.Χ.) και Κεφαλόκαστρο (στη θέση της μεσαιωνικής πρωτεύουσας). Η Κύθνος απέχει μόλις μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου, και το εισιτήριο μετ’ επιστροφής κοστίζει 22€.

Πού θα μείνετε: Στο κουκλίστικο Φιλοξενία Studios στην Χώρα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο τον Αύγουστο. Στο λιτό αλλά περιποιημένο Πανόραμα στο Μέριχα, το δίκλινο δωμάτιο του οποίου δεν θα σας κοστίσει περισσότερα από 55€.

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά και ντόπια κρέατα στη σχάρα, στο Ακρογιάλι, στον Άγιο Δημήτριο. Εξαίσια τοπική κουζίνα και μαγειρευτά στην ταράτσα της Μεσαριάς, στη Χώρα με έξτρα μπόνους την πανοραμική θέα σε όλο το νησί. Ασυναγώνιστη σχάρα στο Στέκι του Ντέτζη στην Χώρα. Για καθένα από αυτά, θα υπολογίσετε περί τα 15-17€ το άτομο.
 
Διαβάστε περισσότερα - Κύθνος: Οι Κυκλάδες της διπλανής πόρτας

Αίγινα

Είναι δίπλα (μόλις μία ώρα κι ένα τέταρτο από το λιμάνι του Πειραιά), έχει συμπαθητικές παραλίες και όμορφο λιμάνι για απογευματινές περαντζάδες, καλές προτάσεις για φαγητό, και πολλά ferry boat και flying dolphin να πηγαινοέρχονται όλη μέρα, από τις 7.00 το πρωί έως τις 22.30 το βράδυ. Το εισιτήριο του πλοίου δεν ξεπερνά τα 9,50€ ενώ τα ποδήλατά σας μεταφέρονται δωρεάν –τόσο στο πλοίο, όσο και στα βαγόνια του ΗΣΑΠ για Πειραιά.

Μια από τις ωραιότερες διαδρομές για ποδηλατάδα είναι είναι εκείνη που ξεκινά από το λιμάνι και κινείται παραλιακά, μένοντας συνεχώς δίπλα στη θάλασσα, μέχρι το ψαροχώρι της Πέρδικας. Οι απότομες ανηφόρες λάμπουν διά της απουσίας τους, ενώ περίπου στα μισά της διαδρομής θα βρείτε και μερικές από τις αξιοπρεπέστερες παραλίες του νησιού (τις δύο αμμουδερές παραλίες του Μαραθώνα, άλφα και βήτα, και την οργανωμένη αμμουδιά με το beach bar της Αιγινήτισσας). Κοντά στην Πέρδικα βρίσκεται και η ωραιότερη ίσως παραλία της Αίγινας, το μέχρι πρότινος μυστικό Κλειδί, που υποφέρει όμως πια από την αυγουστιάτικη πολυκοσμία.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Hotel Marmarinos (από 40€ το δίκλινο) ή του Ξενοδοχείου Αίγινα (από 45€ το δίκλινο), αμφότερα στην πόλη της Αίγινας, πολύ κοντά στο λιμάνι.

Πού θα φάτε: Στο μεζεδοπωλείο του Σκοτάδη, στην παραλία της Αίγινας, για φρέσκο ψάρι, θαλασσινά και λοιπά μεζεδάκια, στο ουζερί Γελαδάκη στην ψαραγορά για ουζοκατάνυξη μετά μεζέδων και στον Αντώνη, στην Πέρδικα για φρέσκα θαλασσινά και ψάρια με θέα θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα - Αίγινα: Φθινοπωρινά... χρώματα κι αρώματα

Αγκίστρι

Μία ώρα και είκοσι λεπτά (και 21€ μετ’ επιστροφής) μακριά από το λιμάνι του Πειραιά, βρίσκεται ένα νησάκι καλυμμένο από πευκοδάση, με νερά που δεν θυμίζουν σε τίποτα Σαρωνικό, και αύρα… διακοπών, αντάξια πιο μακρινών προορισμών. Και εδώ, όπως και στην Αίγινα, είναι καλή ιδέα να φορτώσετε τα ποδήλατα στο ferry boat (ταξιδεύουν πάντα δωρεάν) για να εξερευνήσετε τόσο την ενδοχώρα, όσο και τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του μικρού νησιού, τη Μικρή και τη Μεγάλη Δραγωνέρα (φωτό, επάνω). Η πρώτη είναι βοτσαλωτή και εντελώς απαλλαγμένη από οποιαδήποτε «αξιοποίηση», η δεύτερη είναι αμμουδερή με beach bar, ξαπλώστρες και ομπρέλες. Και στις δύο, όπως και στην λίγο πιο απομακρυσμένη Απόνησο, τα πεύκα φτάνουν σχεδόν ως το κύμα.

Αν βαριέστε το πετάλι, καλές επιλογές για τις επιλογές για τις βουτιές σας κοντά στο λιμάνι αποτελούν η μικρούλα βοτσαλωτή Σκληρή και η φημισμένη Χαλικιάδα, με τα κρυστάλλινα νερά της. Ιδανικά για απογευματινές βόλτες είναι το μικροσκοπικό χωριουδάκι Λιμενάρια, στην πίσω πλευρά του νησιού, και τα σοκάκια του Μεγαλοχωρίου ή Μύλου, που θα σας φέρουν στο νου κάτι από Κυκλάδες. Μην παραλείψετε και μια βόλτα στο Μετόχι, το λιλιπούτειο χωριουδάκι ανάμεσα στη Σκάλα και το Μύλο, για να θαυμάσετε την πανοραμική θέα από την πλαγιά του λόφου στην οποία είναι σκαρφαλωμένο.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην Αλκυόνη, στη Σκληρή. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο, αναλόγως παραγγελίας και… ψαριάς. Μεζεδάκια και ουζοποικιλίες με θέα θάλασσα στα ουζερί του Μύλου και της Απονήσου, και σπιτική κουζίνα στην ταβέρνα στο Μετόχι, εποπτεύοντας από ψηλά όλο το νησί.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια του Hotel Flisvos στο Μεγαλοχώρι (από 45€ το δίκλινο) ή στα λιτά αλλά προσεγμένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Γαλήνη στη Σκάλα (από 45€ το δίκλινο).

Διαβάστε περισσότερα - Ένα Αγκίστρι με δόλωμα… διακοπές

Ξυλόκαστρο

Τα λέγαμε και πρόσφατα ότι το Ξυλόκαστρο είναι ιδανική επιλογή για τα Σαββατοκύριακα της οικογένειας: Εκείνα που θέλετε να «το σκάσετε» μεν για λίγο από την πόλη, αλλά να μην χρειαστεί και να μπλέξετε με δρομολόγια πλοίων (και έξτρα έξοδα για ακτοπλοϊκά εισιτήρια) και να μην ανησυχείτε για το αν θα βαρεθούν και θα γκρινιάζουν τα πιτσιρίκια.

Τόσο το ίδιο το Ξυλόκαστρο, όσο και τα πέριξ του, διαθέτουν όμορφες παραλίες για να διαλέξετε πού θα… στρώσετε πετσέτα: στον βοτσαλωτό και πεντακάθαρο Πευκιά, ή στο οργανωμένο και ιδανικό για πιτσιρίκια Βραχάτι; Στους απομονωμένους βοτσαλωτούς κολπίσκους της Συκιάς, ή στο πιο οικογενειακό Κιάτο; Κι αν δεν θέλετε μόνο βουτιές, αλλά και βόλτες, το πανέμορφο πευκοδάσος του Πευκιά ενδείκνυνται για απογευματινές βόλτες στα σκιερά του μονοπάτια, που καταλήγουν όλα ανεξαιρέτως στα κρυστάλλινα νερά της ομώνυμης παραλίας, για μια δροσιστική βουτιά μετά την πεζοπορία.

Πού θα μείνετε: Στις κουκλίστικες μεζονέτες του Green Village (60€ για δύο άτομα με πρωινό) ή στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Ξενοδοχείου Απόλλων, σε απόσταση βημάτων από την παραλία (50€ για το δίκλινο δωμάτιο).

Πού θα φάτε: Λαχταριστά ντόπια κρέατα στη σχάρα, στην όμορφη αυλή του Νότη, μεζεδάκια και ουζοποικιλίες στο Μπέρδεμα, το οποίο απλώνει τα τραπεζάκια του σε μια βεράντα που σχεδόν ακουμπά τη θάλασσα. Σε κανένα από τα δύο ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Ξυλόκαστρο: Το Σαββατοκύριακο της οικογένειας

Άγιος Βασίλειος, Καπαρέλλι

Αν το όνομα δεν σας λέει απολύτως τίποτα, είναι γιατί η πλειοψηφία των Αθηναίων αγνοούμε τα παράλια της Βοιωτίας συλλήβδην, όταν σκεφτόμαστε κοντινές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Πολύ κακώς, αν ρωτάτε τη γνώμη μας, καθότι οι παραλίες κάτω από την Αράχωβα είναι ωραιότατες, απέχουν μόλις μιάμιση ώρα από το κλεινόν άστυ, και απολαμβάνουν το προαναφερθέν πλεονέκτημα της… στεριάς, που μεταφράζεται σε απλά ελληνικά «ό,τι ώρα θέλεις πας – ό,τι ώρα θέλεις έρχεσαι».

Η συγκεκριμένη παραλία, τώρα, του Αγίου Βασιλείου, δεκατέσσερα χιλιόμετρα έξω από το Καπαρέλλι είναι μια από τις αγαπημένες μας στην περιοχή: Γαλανά κρυστάλλινα (και παγωμένα, λόγω πηγών) νερά, μικρά λευκά βότσαλα και μια μεγάλη σειρά από φουντωτά αλμυρίκια να παρέχουν απλόχερα την σκιά τους. Ο δε οικισμός δίπλα της είναι ένα μικρό χαριτωμένο χωριουδάκι που «ζωντανεύει» το καλοκαίρι, χάρη στα εξοχικά και τους επισκέπτες του. Για τους λάτρεις της απομόνωσης, υπάρχει και μια δεύτερη παραλιούλα, στην άλλη πλευρά του χωριού, στην οποία θα φτάσετε μετά από δέκα λεπτά περπάτημα, ακολουθώντας το μονοπάτι.

Πού θα μείνετε: Από τις καλύτερες προτάσεις διαμονής στην ευρύτερη περιοχή (που αξίζει να σημειωθεί ότι είναι λιγοστές) είναι το Koxylia Villas στην παραλία Σαράντη, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 40€ το δίκλινο για τον Αύγουστο.

Πού θα φάτε: Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και νόστιμα σπιτικά μαγειρευτά στην ταβέρνα του Λαλλά. Επίσης, αλμυρές λιχουδιές και ολόφρεσκο ψάρι με πανοραμική θέα στο χωριό και την θάλασσα, στο Ζάστανο. Για καθένα εξ αυτών, υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο (περισσότερα αν αποφασίσετε να το… ρίξετε έξω με μεγάλα φρέσκα ψάρια).

Διαβάστε περισσότερα - Παράλια Βοιωτίας: Βουτιές κάτω από την Αράχωβα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v