Εκδρομές με αιτία: 5 εναλλακτικά σαββατοκύριακα

Μουσικά φεστιβάλ, φυσιολατρικές δραστηριότητες, οινικές διαδρομές και πολλές ακόμη ιδέες για αυγουστιάτικες αποδράσεις… με προσωπικότητα.
Εκδρομές με αιτία: 5 εναλλακτικά σαββατοκύριακα
του Γιώργου Κόκουβα

Για κάποιους, διακοπές δεν σημαίνει μόνο ολοήμερο άραγμα στην σαιζλόνγκ και ηλιοθεραπεία. Χρειάζονται και λίγη (έως πολλή) δράση, ακόμη και στα καλοκαιρινά τους ταξίδια. Για αυτούς τους ταξιδιώτες, συγκεντρώνουμε ιδέες για αποδράσεις με συγκεκριμένο concept, από οινικές διαδρομές και μαθήματα windsurfing μέχρι εκδρομές σε αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας ή σε «φρέσκα» μουσικά φεστιβάλ σε περιοχές σπάνιου φυσικού κάλλους. Διαλέγετε και παίρνετε:

*Η αρχαιολογική αφορμή: Βουτιές στο Παλάτι του Νέστορα



Πρόκειται για έναν από τους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου (και όχι μόνο), παρ’ όλα αυτά δεν είναι ευρέως γνωστός στην ταξιδιωτική συνείδησή μας. Καιρός αυτό να αλλάξει: Επισκεφθείτε το Παλάτι του βασιλιά της Πύλου, που βρίσκεται στο χωριό Άνω Εγκλιανός, στη μέση της διαδρομής Πύλος-Κυπαρισσία, για να περιπλανηθείτε στα βασιλικά δωμάτια, να δείτε το ηλιοβασίλεμα μέσα από το πιο καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο και να θαυμάσετε την θέα προς τις πλαγιές, μέχρι και τη θάλασσα.

Κατά τα άλλα, θα επιλέξετε για βάση σας είτε την ιστορική Πύλο είτε την Κυπαρισσία, με το γραφικό της λιμανάκι και τον καταπράσινο λόφο όπου είναι χτισμένη η πανέμορφη παλιά πόλη με το κάστρο της. Φυσικά, δεν θα σας λείψουν οι βουτιές: Θα κολυμπήσετε στην superstar Βοϊδοκοιλιά με το εκπληκτικό της σχήμα και τα κρυστάλλινα νερά της. Δείτε περισσότερες παραλίες και περισσότερες αφορμές για εξερεύνηση στα πέριξ εδώ και εδώ

Πού να φάτε: Ντόπιες γεύσεις στην Ελιά στη Γιάλοβα, σπιτικά πιάτα στην Ταβέρνα της Ρίνας στην παραλία του Ρωμανού και στον Πλάτανο στην παλιά πόλη της Κυπαρισσίας για παραδοσιακές συνταγές.
Πού να μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του Hotel Trifylia στην Κυπαρισσία (από 36€ για τον Αύγουστο) Στα λιτά, άνετα δωμάτια του οικογενειακού Navarone στο Πετροχώρι κοντά στην Βοϊδοκοιλιά, (από 60€).

*H extreme αφορμή: Windsurfing στην Λευκάδα



Όχι μόνο αποτελεί το μοναδικό νησί του Ιονίου που προσεγγίζεται χωρίς πλοίο, όχι μόνο διαθέτει μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του πλανήτη, αλλά αποτελεί και «μεγάλη δύναμη» στον τομέα του windsurfing. Οι «δαμαστές των κυμάτων» θα βρουν στην παραλία της Βασιλικής ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ιστιοσανίδας στον κόσμο και ιδανικές συνθήκες για να μάθουν το σπορ, να εξασκηθούν σε αυτό αλλά και να δοκιμάσουν τα όριά τους, αν είναι πιο πεπειραμένοι. Πολύ καλή τοποθεσία για τους λάτρεις του αθλήματος είναι και η παραλία του Αγίου Ιωάννη. Πληροφορίες για τα θαλάσσια σπορ στην Λευκάδα θα βρείτε εδώ και εδώ

Όσο για τις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού, θα κολυμπήσετε οπωσδήποτε στους τιρκουάζ Εγκρεμνούς και στο εξωτικό Πόρτο Κατσίκι, θα εξερευνήσετε το γραφικό χωριό Καρυά, το φαράγγι του Δημοσάρη κοντά στο Νυδρί και τους παραδοσιακούς οικισμούς Δρυμώνας και Εγκλουβή στα «ορεινά» του νησιού. Περισσότερα για την Λευκάδα σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life. 
Πού να φάτε: Στον Λευκάτα στο Αθάνι, που σερβίρει εξαιρετικά μαγειρευτά στο υπέροχο μπαλκόνι του, θαλασσινά στου Μηνά στη Νικιάνα και φρέσκο ψάρι στου Ξούρα στη Λυγιά.
Πού να μείνετε: Στα μεγάλα δωμάτια του Faros Studios στη Λυγιά που χωρά μέχρι και τέσσερα άτομα (από 64€ για τον Αύγουστο και 41 τον Σεπτέμβριο), στα λιτά, καθαρά δωμάτια του Vergina Star στη Νικάνα (από 60€ για τον Αύγουστο και 40 τον Σεπτέμβριο), στα ρομαντικά δωμάτια του Villa Verde Fenia στην πόλη της Λευκάδας (από 30€ για τον Σεπτέμβριο). 

*Η μουσική αφορμή: Από τη Ζήρεια ως τα Μετέωρα
Δύο στεριανοί προορισμοί που συνδυάζουν το τερπνόν (ήτοι φρέσκα μουσικά φεστιβάλ) μετά του ωφελίμου (φυσιολατρία και αφορμές για εξερευνήσεις) μας προσκαλούν τον Αύγουστο για μικρές αποδράσεις.

-5° Ziria Music Festival:
Στη σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοποθεσία Natura, στην δροσιά του βουνού στα 1.600 μέτρα, η Ζήρεια υποδέχεται για πέμπτη χρονιά μια σειρά από εναλλακτικούς και ροκ καλλιτέχνες για ένα τριήμερο γλέντι μέσα στο δάσος της Κορινθίας. Η διοργάνωση αποτελεί μία από τις λίγες home made, συμμετοχική, απολύτως ελεύθερη φεστιβαλική πρόταση, που ξεκίνησε από μια παρέα Ξυλοκαστριτών το 2009, στη μνήμη του μουσικού Νίκου Δόικα. Στον χώρο θα υπάρχουν υποδομές για camping, ενώ θα παίξουν live μεταξύ άλλων οι Tango with Lions, Σπύρος Γραμμένος, Σπυριδούλα, Alex K, Δημήτρης Πουλικάκος, Deus Ex Machina, Anfo, Λεωνίδας Μπαλάφας και Blues Cargo. Επιπλέον, φέτος θα υπάρχει και το Stage IN, μια σκηνή μέσα σε σαλέ, όπου θα ξεκινήσει το πάρτι το βράδυ της Πέμπτη 29 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 29 ως τις 31 Αυγούστου – μάθετε περισσότερα εδώ

Στα πλαίσια του φεστιβάλ, με τη βοήθεια του "ΣΠΕΛΕΟ" και του συλλόγου προστασίας του δάσους "Κυλλήνιος Άδωνις" θα οργανωθούν επίσκεψη στο σπήλαιο Ερμή και πεζοπορία σε φανταστική διαδρομή στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Για περισσότερες επιλογές, χωριά και εξερευνήσεις της Ζήρειας, διαβάστε το παλαιότερο αφιέρωμα του In2life

Πού να φάτε: Εξαιρετικά μαγειρευτά στο Ορέξιον στη Λαύκα, στο Κάτι Καλύτερο στη Γκούρα για ντόπια κουζίνα και στο μεζεδοπωλείο Δεσκέλα στον Φενεό για ωραία μεζεδάκια.
Πού να μείνετε: Στο camping του Φεστιβάλ (οδηγίες για την πρόσβαση στον χώρο του θα βρείτε εδώ) ή στα όμορφα παραδοσιακά δωμάτια ξενώνων στα γύρω χωριά όπως το Αρχοντικό Κεφαλάρι στο ομώνυμο χωριό, το Astra Hotel στην Καστανιά και οι Πλειάδες στους Καλλιάνους (τα δίκλινα δωμάτιά τους κυμαίνονται στα 50-70€ ανά διανυκτέρευση).



-Meteora Music Festival: Αν αναζητάτε έναν εναλλακτικό τρόπο να περάσετε την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου, την ώρα που σε όλα τα παραθαλάσσια μέρη θα επικρατεί πλήρες στριμωξίδι, τα Μετέωρα σας δίνουν την ιδανική ευκαιρία για ένα διαφορετικό διήμερο γεμάτο φυσιολατρία, μουσική και εντυπωσιακά σκηνικά.

Συγκεκριμένα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Μετεώρων διοργανώνει στις 16 και 17 Αυγούστου το πρώτο Meteora Music Festival στην πόλη της Καλαμπάκας, όπου θα δώσουν το «παρών» γνωστοί καλλιτέχνες αλλά και νέα συγκροτήματα της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε τους Maraveyas Ilegal, Μίλτο Πασχαλίδη, Κίτρινα Ποδήλατα, My Excuse, Prima Vista, Renegades, Trik Bans και Soul Mates. Τα ημερήσια εισιτήρια στοιχίζουν 10€ (ή 8€ για προπώληση) και τα εισιτήρια για όλο το διήμερο 15€ (ή 12€ για προπώληση).

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε οργανωμένες outdoor δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ποδηλασία, ορειβασία και αναρρίχηση, με την βοήθεια έμπειρων εκπαιδευτών στην περιοχή των Μετεώρων και να γνωρίσουν από κοντά εντυπωσιακά μέρη και διαδρομές. Δείτε περισσότερα για τα αξιοθέατα των Μετεώρων σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life

Πού να φάτε
: Στον Νερόμυλο στην Καλαμπάκα για μαγειρευτά, ψητά και θαλασσινά, στο Φαγοπότι στην Καλαμπάκα για παραδοσιακούς μεζέδες και στην Γαρδένια στο Καστράκι – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο σε καθένα από αυτά.
Πού να μείνετε: Στο τριών αστέρων Dellas Boutique Hotel στο Καστράκι (από 64€ τον Αύγουστο), στο πιο παραδοσιακό San Giorgio Villa στην σκιά των Μετεώρων στην περιοχή των Τρικάλων (από 45€) ή στον Πύργο Αδράχτι στο Καστράκι Καλαμπάκας, με υπέροχη θέα στα Μετέωρα (από 65€).

*Η οινική αφορμή: Στους δρόμους του κρασιού της Χαλκιδικής



Ο οινικός πλούτος της Ελλάδας πλαισιώνεται από πανέμορφες διαδρομές και παραμυθένια μέρη. Ιδιαίτερα στην δραστήρια σε αυτόν τον τομέα Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική δίνει στους φίλους του κρασιού την ιδανική ευκαιρία για διαδρομές που μπορούν ωραιότατα να συνδυαστούν με βουτιές σε κρυστάλλινα νερά ή παραθαλάσσιες γαστριμαργικές απολαύσεις σε όλα της τα πόδια.

Οι κυριότερες στάσεις των Δρόμων του Κρασιού της Χαλκιδικής είναι ο Άγιος Παύλος, όπου θα επισκεφθείτε το οινοποιείο Τσάνταλη, το Κτήμα Πόρτο Καρράς δίπλα στον γραφικό Μαρμαρά στο όρος Μελίτων του δεύτερου ποδιού, στην όμορφη κωμόπολη της Αρναίας όπου βρίσκεται το κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, ενώ τέλος οι άντρες της παρέας θα συνεχίσουν στο Άγιο Όρος, στα αμπέλια της χερσονήσου και το οινοποιείο του Μυλοποτάμου.

Σε όλη την παραπάνω διαδρομή, θα έχετε την ευκαιρία παράλληλα να επισκεφθείτε το πανάρχαιο σπήλαιο των Πετραλώνων, τον γραφικό οικισμό του Παρθενώνα πάνω από τον Μαρμαρά, τα Στάγειρα, πατρίδα του Αριστοτέλη και τα κάστρα της Χαλκιδικής, σκορπισμένα σε όμορφα χωριουδάκια. Μάθετε περισσότερα για τις ομορφιές της Χαλκιδικής εδώ και για τους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας εδώ

Πού να φάτε
: Νόστιμα θαλασσινά στο Στέκι στην Άφυτο, ελληνικές γεύσιες στο El Greco του Πευκοχωρίου, γαριδομακαρονάδα στην Γοργόνα στην Βουρβουρού, δημιουργική κουζίνα στον Άρη στη Νικήτη και φρέσκο ψάρι στα Κύματα στον Νέο Μαρμαρά.
Πού να μείνετε: Στο “Ελληνικό Σπίτι” στον Νέο Μαρμαρά (από 38€ τον Αύγουστο), στο Haus Eleonas στις Καλύβες Πολυγύρου (από 49€ τον Αύγουστο), στο Αρχοντικό Τολιάδη στην Ουρανούπολη (50€ τον Αύγουστο). 


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v