Τα αρχαία αξιοθέατα της Αθήνας που δεν ξέρατε

Ξέρετε ότι το αρχαιότερο θέατρο του κόσμου βρίσκεται στην Αττική; Πέντε άγνωστοι αρχαιολογικοί χώροι μας δίνουν τέλεια αφορμή για καλοκαιρινές μονοήμερες.
Τα αρχαία αξιοθέατα της Αθήνας που δεν ξέρατε
της Ηρώς Κουνάδη

Σας έχουμε ξεναγήσει στο ιστορικό κέντρο, σας έχουμε βάλει να τεστάρετε όσα μάθατε στο κουίζ «Πόσο τουρίστας στην Αθήνα είσαι», σας έχουμε γράψει και ξαναγράψει για τις ωραιότερες διαδρομές με Ιστορία στην πόλη. Και τώρα που γίνατε εξπέρ στην αρχαία ιστορία και τα αξιοθέατα της Αθήνας, είναι καιρός να περάσουμε στο επίπεδο για… προχωρημένους, ήτοι στους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής που λίγοι κάτοικοι του λεκανοπεδίου γνωρίζουν, κι ακόμα λιγότεροι έχουν επισκεφτεί. Έξτρα μπόνους, το ότι βρίσκονται τόσο μακριά από το κέντρο, όσο χρειάζεται για να δικαιολογούν μία ωραιότατη μονοήμερη εκδρομή –σε αρκετές περιπτώσεις, μετά βουτιών. Φύγαμε;

Αμφιάρειο Ωρωπού

Ο Αμφιάραος ήταν ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, με μαντικές ικανότητες, ο οποίος πήρε μέρος –παρά την θέλησή του– στην εκστρατεία του Πολυνείκη εναντίον της Θήβας. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας τον γλίτωσε από τον θάνατο ρίχνοντας έναν κεραυνό που άνοιξε ρήγμα στη Γη και τον κατάπιε, κι έτσι ο Αμφιάραος λατρευόταν εν συνεχεία ως θεότητα του κάτω κόσμου, μάντης και ιατρός –ως «δεύτερος Ασκληπιός», σύμφωνα με ορισμένες πηγές. Το ιερό του στον Ωρωπό ήταν ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

Το Αμφιάρειο είναι κτισμένο στις όχθες ενός χειμάρρου, της Χαράδρας, όπως την έλεγαν οι αρχαίοι. Στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα σώζονται τα ερείπια των κτισμάτων του ιερού, τμήματα των λουτρών του, το αρχαίο θέατρο που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ., και στο οποίο έχουν αναστηλωθεί οι κίονες του προσκήνιου, και η ιερή πηγή, όπου το νερό αναβλύζει μέχρι σήμερα από μια δεξαμενή των ρωμαϊκών χρόνων. Η πηγή θεωρούταν ιερή, γιατί από εκεί πίστευαν ότι βγήκε ο Αμφιάραος ως θεός μετά την καταβύθιση του στη γη από τον κεραυνό του Δία. Όταν κανείς θεραπευόταν έριχνε μέσα στην πηγή ασημένια ή χρυσά νομίσματα.

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί καθημερινά, από τις 8.00 έως τις 15.00. Το εισιτήριο κοστίζει 2€.

Συνδυάζεται με: Ουζοποικιλίες και μεζεδάκια στα τραπεζάκια του Belami (Προποντίδος 29, Νέα Παλάτια, τηλ.: 22950 37466) δίπλα στη Μαρίνα του Ωρωπού. Βουτιές στις αξιοπρεπείς –αν και όχι εντυπωσιακές– βοτσαλωτές παραλίες του Κάλαμου και του Ωρωπού.

Ραμνούς

Θα το ακούσετε να αναφέρεται και ως «η Ραμνούντα», αν και το σωστό όνομα είναι αρσενικό: πρόκειται για τον αρχαίο δήμο του Ραμνούντος, ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για έναν από τους ελάχιστους στην Ελλάδα Ναούς της Νέμεσης. Σύμφωνα με τον θρύλο, καρπός του έρωτα της Νέμεσης με τον Δία ήταν ένα αυγό, από το οποίο γεννήθηκαν η Ωραία Ελένη και οι Διόσκουροι.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα σήμερα απλώνεται σε έναν λοφίσκο τριάντα μέτρων, πολύ κοντά στη θάλασσα, και περιλαμβάνει –πέρα από τα απομεινάρια του ναού της Νέμεσης– το φρούριο με το τείχος που περιβάλλει τον οικισμό, μικρά ιερά, το θέατρο και το γυμνάσιο της πόλης.

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί δυστυχώς μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8.00 έως τις 15.00. Το εισιτήριο κοστίζει 2€.

Συνδυάζεται με: Πολλά πράγματα. Βουτιές στις δημοφιλείς παραλίες του Σχινιά (από το νεανικό Καράβι με τα beach bar του μέχρι τα οικογενειακά Πευκάκια), ρομαντζάδα στο ηλιοβασίλεμα στη Λίμνη του Μαραθώνα, πεζοπορίες για τους πιο αθλητικούς τύπους στα μονοπάτια γύρω της, ή περισσότερες βουτιές στη μέχρι πρόσφατα μυστική παραλία –που είναι κατά τη γνώμη μας μια από τις ωραιότερες της Αττικής– και η οποία λέγεται Σέσι, στο Γραμματικό.

Βραυρώνα

Μία από τις δώδεκα αρχαίες πόλης της Αττικής, πήρε το όνομά της από τον ήρωα Βραύρωνα, και είχε για καμάρι της το ιερό της Βαυρωνίας Αρτέμιδος, ένα από τα αρχαιότερα και σπουδαιότερα ιερά της Αττικής. Ο θρύλος θέλει το ιερό να φιλοξενεί το άγαλμα της θεάς που έφεραν κατ’ εντολή της Άρτεμης ο Ορέστης και η Ιφιγένεια από την Ταυρίδα.

Ο αρχαιολογικός χώρος στον οποίο σώζονται απομεινάρια του αρχαίου ναού είναι αυτές τις μέρες κλειστός για συντήρηση, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, όμως, φιλοξενεί όλα τα γλυπτά του ιερού, καθώς και άλλα ευρήματα από τις ανασκαφές που έγιναν εκεί, καθώς και στον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας, αλλά και ευρήματα από ολόκληρη την περιοχή των Μεσογείων, που χρονολογούνται από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή.

Info: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή από τις 9.00 έως τις 16.00. Το εισιτήριο κοστίζει 3€.

Συνδυάζεται με: Βουτιές, πολλές βουτιές: Στην Ερωτοσπηλιά αν είναι καθημερινή (τα Σαββατοκύριακα επικρατεί λαϊκό προσκύνημα), στα βραχάκια κάτω από τη Χαμολιά αν είστε λάτρεις του γυμνισμού (οδηγίες για να τα εντοπίσετε έχουμε εδώ), στο Αυλάκι του Πόρτο Ράφτη αν θέλετε ξαπλώστρες και beach sports, στο Πανόραμα στο Πόρτο Ράφτη αν βραδιάσει και θέλετε μια βουτιά στο φεγγαρόφωτο (δείτε εδώ γιατί).

Θορικός και Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Ο Θορικός, στο σημερινό Λαύριο, ήταν ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Αττικής: Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατοικείται πιθανότατα από την τέταρτη χιλιετία προ Χριστού. Στον αρχαιολογικό χώρο Θορικού, πολύ κοντά στη Λεωφόρο Λαυρίου, βρίσκεται το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα.

Ένα αξιοθέατο που αξίζει από μόνο του τα πενήντα χιλιόμετρα που θα διανύσετε από το κέντρο της Αθήνας για να φτάσετε εδώ, το αρχαίο θέατρο του Θορικού ξεχωρίζει για το ελλειπτικό του σχήμα, που έρχεται σε αντίθεση με το ημικυκλικό των υπόλοιπων αρχαίων θεάτρων, χρονολογείται μεταξύ του 525 και 480 π.Χ. και αποτελείται από ορθογώνια ορχήστρα και 21 σειρές καθισμάτων. Στην ανατολική πλευρά του λόφου, εντός του αρχαιολογικού χώρου, βρίσκεται ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος της Μυκηναϊκής περιόδου και κοντά στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα ερείπια των υπόλοιπων τάφων.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου, που φιλοξενεί ευρήματα από ολόκληρη την περιοχή της Λαυρεωτικής, τα μεταλλεία και τις ανασκαφές στο Σούνιο.

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος του Θορικού είναι ελεύθερα επισκέψιμος καθημερινά –δεν υπάρχει ούτε εισιτήριο, ούτε ωράριο λειτουργίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 9.00 έως τις 16.00, και το εισιτήριο κοστίζει 2€.

Συνδυάζεται με: Ηλιοβασίλεμα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και βουτιές είτε στους μικρούς κρυστάλλινους κολπίσκους ακριβώς από κάτω, είτε στο Δασκαλειό και την Κακιά Θάλασσα, στην Κερατέα.
Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν εδώ τον χάρτη για να προσανατολιστείτε.

Ελευσίνα

Τον τόπο τέλεσης των Ελευσινίων Μυστηρίων τον έχετε, σίγουρα, ακουστά. Τον έχετε, όμως, επισκεφτεί; Αν χρειάζεστε ένα κίνητρο παραπάνω για να το κάνετε, να σας πούμε ότι είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες –και ιδιαίτερα καλοδιατηρημένους– αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Η Ιερά Αυλή, στην οποία καταλήγει μέχρι σήμερα η Ιερά Οδός που έφερνε ως εδώ την πομπή των Μυστηρίων, το μυστηριακό Τελεστήριο, όπου έμπαιναν μόνο οι Ιεροφάντες, και το απόκοσμο Πλουτώνειο, η είσοδος του κάτω κόσμου, στο άνοιγμα της οποίας είχε εμφανιστεί, σύμφωνα με την παράδοση, ο Άδης, κι απ’ όπου επέστρεφε κάθε χρόνο η Περσεφόνη στη γη, είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του χώρου..

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Ανάμεσα στα πολυάριθμα εκθέματα που προέρχονται κυρίως από τις ανασκαφές στο Ιερό της Δήμητρας και στο Νεκροταφείο της Ελευσίνας, ξεχωρίζουν ο πρωτοαττικός αμφορέας με την παράσταση της τύφλωσης του κύκλωπα Πολύφημου από τον Οδυσσέα (7ος αιώνας π.Χ.), το ακέφαλο άγαλμα της Δήμητρας (5ος αι. π.Χ.), και η υπερφυσικού μεγέθους Καρυάτιδα που στήριζε τη στέγη των Μικρών Προπυλαίων (1ος αι. π.Χ.).

Info: Ο αρχαιολογικός χώρος λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή, από τις 8.00 μέχρι τις 15.00. Το εισιτήριο κοστίζει 3€.

Συνδυάζεται με: Γεύση από Κρήτη στο μεζεδοπωλείο Αθιβολές (Παγκάλου 8 και Χαριλάου, τηλ.: 210 5562200), ποτάκι κάτω από τα αστέρια στο YK Roof Bar του Elefsina Hotel και, από τέλος Αυγούστου, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις στον ατμοσφαιρικό industrial χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τα Αισχύλεια.
Διαβάστε περισσότερα - Ελευσίνα: Ανακαλύπτοντας μια πόλη με (αφορμή την) τέχνη










Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v