City break σε πέντε πανέμορφες ελληνικές πόλεις

Ετοιμάζουμε βαλίτσες για πέντε ελληνικές πόλεις που σπάνε το ταμπού του city break και μας καλούν σε απολαυστικές, ανοιξιάτικες αστικές εξορμήσεις.
City break σε πέντε πανέμορφες ελληνικές πόλεις
του Γιώργου Κόκουβα

Ξέρουμε, σας προτείνουμε έναν τύπο weekend που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στην ελληνική ταξιδιωτική κουλτούρα. Κακώς όμως. Γιατί στην ερώτηση «ποιος ο λόγος να ξεκινήσω από την Αθήνα μετά από μια εβδομάδα δουλειάς, για να πάω και πάλι σε πόλη;» απαντάμε με πέντε προορισμούς που αποδεικνύουν ότι πόλη δεν σημαίνει απαραίτητα βαρετό και αδιάφορο αστικό περιβάλλον, αλλά κόσμοι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, που κρύβουν ανάμεσα στο μπετόν και την Ιστορία τους δεκάδες μυστικά για να ανακαλύψετε.

*Βόλος

Αν έχετε ακούσει για την «χαλαρότητα» των Θεσσαλονικέων στην θεώρηση των πραγμάτων και της καθημερινότητας, μάλλον δεν έχετε καθίσει με τις ώρες σε ένα βολιώτικο τσιπουράδικο, κοιτάζοντας τη θάλασσα και ανακαλύπτοντας εκ νέου τις χαρές της φοιτητικής διάθεσης. Πέρα, όμως από τα περισσότερα από 600(!) τσιπουράδικα της πόλης, όπου θα γευθείτε το «εθνικό ποτό» της Θεσσαλίας και τους συγκλονιστικούς μερακλίδικους μεζέδες, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι να επισκεφθείτε τον Βόλο.
Τα highlights
Η βόλτα στην παραλιακή, από το λιμάνι μέχρι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ακόμη παραπέρα, στα παραθαλάσσια café που, όσο μπαίνει η Άνοιξη, θα αποκτούν όλο και περισσότερη ζωή.
Η ιστορία, όπως αποτυπώνεται στα «κρυμμένα» ενδιαφέροντα κτίρια της πόλης, σαν αυτά του σιδηροδρομικού σταθμού που σχεδιάστηκε από τον Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρα του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο, και του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου (Αθανασάκη 1, είσοδος 2€, ώρες λειτουργίας 8.30-15.00) που φιλοξενεί πολύ από την θεσσαλική (προ)ιστορία.
Περισσότερες πληροφορίες
Θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life για τον Βόλο, όπου συγκεντρώσαμε τις νέες hot πιάτσες, τα στέκια του τσίπουρου και τα μέρη για θεσσαλικά νυχτοπερπατήματα. 
Κι αν βαρεθώ στην πόλη;
Έχετε ακριβώς δίπλα σας το Πήλιο. Και δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο: Γραφικά χωριά, δάση που «μυρίζουν» Άνοιξη, θέα (και μικρή απόσταση) από το αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο και ησυχία για να ηρεμήσετε από την βουή του κέντρου του Βόλου.
Πού να μείνετε:
Στα άνετα, λιτά δωμάτια του Hotel Filippos (Σόλωνος 9), πολύ κοντά στην παραλία και στις κεντρικές πιάτσες της πόλης, σε τιμές που ξεκινούν από τα 45€ ανά διανυκτέρευση (για το δίκλινο δωμάτιο με κρατήσεις μέσω Booking).
Στα λιτά αλλά ανακαινισμένα και άνετα δωμάτια του Hotel Iason ακριβώς απέναντι από την θάλασσα στην παραλία του Βόλου (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο).
Στα άνετα δωμάτια του Hotel Άδμητος επίσης στην καρδιά της πόλης (από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο).

*Καβάλα

Εδώ κρύβεται η κοσμοπολίτικη πλευρά της Μακεδονίας, ανάμεσα στην αμφιθεατρική γοητεία της Καβάλας και την αύρα της θάλασσας που βρέχει τα πόδια της, ανάμεσα στην Παλιά Πόλη και τις βόλτες στην παραλία.
Τα highlights
-Η Παλιά Πόλη, που οριοθετείται από τις «Καμάρες», τα τείχη του υδραγωγείου του 15ου αιώνα, με τα στενά σοκάκια, τα αρχοντόσπιτα από παλιότερες εποχές και το περίφημο Ιμαρέτ, το ισλαμικό κομψοτέχνημα λίγο πριν το Κάστρο της Καβάλας, πλάι στις πολεμίστρες του οποίου θα πιείτε καφέ απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα.
-Οι παραθαλάσσιες βόλτες ανάμεσα στα φοινικόδεντρα, τις άνετες πλατείες και την παραλιακή περαντζάδα μέχρι τον Ναυτικό Όμιλο, το πάρκο του Φαλήρου και την πλατεία του Αγίου Νικολάου.
Περισσότερες πληροφορίες
Θα μάθετε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life για την πόλη της Καβάλας. 
Κι αν βαρεθώ στην πόλη;
Δεν θα αργήσετε να φτάσετε στις τέσσερις υπέροχες παραλίες της, είτε για ψαράκι πλάι στο κύμα, είτε για βουτιές, όταν ο καιρός το επιτρέψει. Αν θέλετε να ξεφύγετε ακόμη πιο μακριά, δοκιμάστε τις ομορφιές της Θάσου ακριβώς απέναντι ή του Νέστου, στα σύνορα του νομού με αυτόν της Ξάνθης. 
Πού να μείνετε:
Στα όμορφα δωμάτια του Oceanis στο εμπορικό κέντρο της Καβάλας (από 40€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). 
Στο τριών αστέρων Esperia στην κεντρική λεωφόρο της Καβάλας, τα άνετα δίκλινα του οποίου στοιχίζουν από 42€ ανά διανυκτέρευση. 

*Θεσσαλονίκη

Το city break των εν Ελλάδι city break, η απόδραση στην Θεσσαλονίκη είναι μια προοπτική στην οποία ποτέ δεν μπορούμε να πούμε όχι. Κι αυτό όχι μόνο γιατί είναι η πιο… πόλη από τις υπόλοιπες πόλεις του αφιερώματός μας, αλλά επειδή συγκεντρώνει στον υπερθετικό βαθμό όσα αγαπάμε στις αστικές αποδράσεις, από βόλτες δίπλα στην θάλασσα και υπέροχο φαγητό μέχρι ιστοριοδιφικές διαδρομές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της και ασύγκριτη νυχτερινή ζωή σε στέκια που έχουν γίνει ονομαστά ακόμη και στις τάξεις των Αθηναίων.
Τα highlights
Η βόλτα στα Κάστρα (όπως σας την προτείναμε εδώ), το ξενύχτι με μπύρες και σφηνάκια στην πιάτσα της Βαλαωρίτου, ο καφές στην Ζεύξιδος και στις στοές του κέντρου, τα νέα στέκια στην Ολύμπου, τα μουσεία και η πολιτιστική ζωή της πόλης, τα υπέροχα πάρκα για περίπατο ή ποδηλατάδες στην Νέα Παραλία, πέρα από τον Λευκό Πύργο, τα ξακουστά ταβερνάκια, οι ωραίοι άνθρωποι. 
Περισσότερες πληροφορίες
Θα βρείτε πατώντας το αντίστοιχο link πάνω στο καθένα από τα highlights που αναφέραμε προηγουμένως, κι ακόμη περισσότερα στέκια εδώ και εδώ, κι ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από το ευχάριστο θεσσαλονικιώτικο κουίζ που φτιάξαμε με μεράκι. 
Κι αν βαρεθώ στην πόλη;
Δεν θα βαρεθείτε, πάρτε το ως δεδομένο. Αλλά ακόμη και σε αυτή την απειροελάχιστη περίπτωση, δείτε εδώ τις αποδράσεις που προτείνουμε για weekend στην Βόρεια Ελλάδα, όπως η Κερκίνη, τα λουτρά Ποζάρ και οι πιο όμορφες γωνιές της δυτικής Μακεδονίας. 
Πού να μείνετε:
Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του κεντρικότατου Hotel Pella (από 36€), στα όμορφα, περιποιημένα δωμάτια του Emporikon, κοντά στην «ολοζώντανη» περιοχή της Συγγρού ή στα ευρύχωρα δωμάτια του Metropolitan, στην βασιλίσσης Όλγας, πολύ κοντά στην θάλασσα, αλλά και σε «απόσταση βολής» από το κέντρο (από 41€ για το δίκλινο) ή στο τεσσάρων αστέρων Capsis Hotel στην Εγνατία, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό (από 66€ για το δίκλινο). 

*Καλαμάτα

Την θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι, όταν το φημισμένο Φεστιβάλ Χορού την φέρνει στο προσκήνιο, αλλά η όμορφη πόλη της Πελοποννήσου (που, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται πλέον πιο «κοντά» μας χάρη στον νέο δρόμο) μας καλεί να ανακαλύψουμε τις ομορφιές της τώρα, χωρίς την απειλή του εξαντλητικού καύσωνα που συχνάζει εκεί τη θερινή περίοδο.
Τα highlights
-Το ιστορικό κέντρο: Κουκλίστικο, γεμάτο στενά καλντερίμια με όμορφα νεοκλασικά και δείγματα άλλων, εξίσου καλαίσθητων αρχιτεκτονικών ρυθμών. Εδώ θα βρείτε και τα διάφορα μουσεία της πόλης, όπως το Ιστορικό και Λαογραφικό, το Μπενάκειο Αρχαιολογικό και το Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας.
-Το Κάστρο της πόλης: Ανηφορίζοντας τα σκαλάκια του καταπράσινου λόφου, θα βρεθείτε στο φράγκικο κάστρο του 13ου αιώνα, όπου θα απολαύσετε απρόσκοπτη θέα προς την πόλη και τη θάλασσα.
-Το Πάρκο Σιδηροδρόμων: Μοναδικό στο είδος του, το συγκεκριμένο πάρκο έχει να επιδείξει μια ενδιαφέρουσα συλλογή από μηχανές τρένων και βαγόνια ιστορικών συρμών, τοποθετημένων σε ένα πανέμορφο πάρκο αναψυχής.
-Η θάλασσα: Στην παραθαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας θα αράξετε για ουζοποικιλίες κάτω από τα δέντρα και μόλις μερικά μέτρα από το κύμα.
Περισσότερες πληροφορίες
Θα βρείτε σε παλιότερο αφιέρωμα του In2life για την πόλη της Καλαμάτας. 
Κι αν βαρεθώ στην πόλη;
Θα πεταχτείτε μέχρι το Πολυλίμνιο (32 χιλιόμετρα από την πόλη) για να θαυμάσετε τις 15 μικρές λίμνες που συνδέονται σε ένα σύμπλεγμα φαραγγιών που δύσκολα θα αφήσει ασυγκίνητα τα φυσιολατρικά σας ένστικτα. Θα οδηγήσετε μέχρι το Παλάτι του Νέστορα (50 χιλιόμετρα μακριά) στο χωριό Άνω Εγκλιανός, το μοναδικό καλοδιατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο που αποκαλύπτει την πλούσια Ιστορία της περιοχής. Όπως ακριβώς και η Αρχαία Μεσσήνη, ένας αρχαιολογικός χώρος που διεκδικεί (με το σπαθί του) αρκετές ώρες από την ημέρα σας για να τον εξερευνήσετε.
Πού να μείνετε:
Στα φωτεινά, χαριτωμένα δωμάτια του Galaxy Hotel στο κέντρο της πόλης (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο).
Στα κομψά και ιδιαίτερα ευρύχωρα δωμάτια του Hotel Fotini στο τέλος της Ναυαρίνου, κοντά στην θάλασσα (από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο).
Στα απλά, μοντέρνα δωμάτια του Hotel Flisvos απέναντι από την παραλία της Καλαμάτας με θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο και στον Ταΰγετο (από 55€ για το δίκλινο δωμάτιο).

*Ιωάννινα

Έχει νοσταλγική, πανέμορφη παλιά πόλη. Έχει λίμνη. Έχει πολλούς μύθους που την περιβάλλουν, κι άλλη τόση παράδοση και Ιστορία γιαννιώτικης γοητείας. Τι άλλο θέλετε;
Τα highlights
-Η λίμνη και το νησάκι του Αλή Πασά: Η περαντζάδα στις όχθες της Παμβωτίδας αποτελεί σταθερή αξία, όπως και η στάση για καφέ στα παραδοσιακά καφενεία του οικισμού στην καρδιά του μικρού νησιού στο κέντρο της λίμνης, όπου στεγάζεται και το Μουσείο του Αλή Πασά.
-Το Κάστρο των Ιωαννίνων: Υπέροχη θέα προς ολόκληρη την πόλη από ψηλά, από τα λημέρια του Αλή Πασά –εκεί δηλαδή που βρισκόταν πριν καταφύγει στο νησάκι.
-Το Σπήλαιο του Περάματος: Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη βρίσκεται το σπήλαιο ενάμισι εκατομμυρίου ετών, το οποίο «έκρυψε» κατά την διάρκεια της Κατοχής δεκάδες Γιαννιώτες.
-Η ηπειρώτικη κουζίνα: Θα την δοκιμάσετε στα ταβερνάκια και τα εστιατόρια, είτε στην καρδιά της πόλης, είτε στην παραλίμνια περιοχή. Θα χωνέψετε με καφέ (και αργότερα ξενύχτι) στα στέκια της πόλης, που σφύζουν από ζωή ελέω φοιτητών.
Περισσότερες πληροφορίες
Θα βρείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life για τα Ιωάννινα, τα στέκια του και τα μυστικά του. 
Κι αν βαρεθώ στην πόλη;
Έχετε να διαλέξετε από την μία την βουνίσια γοητεία της Ηπείρου (λίγα… τσιγάρα δρόμο και βρίσκεστε στα Ζαγοροχώρια, στην Κόνιτσα, στα Τζουμέρκα ή στη Δωδώνη) και από την άλλη τις καλοκαιρινές αρετές των παραθαλάσσιων περιοχών όπως η Πάργα και τα Σύβοτα, που συνεχώς κερδίζουν σε δημοτικότητα κατά τους θερινούς μήνες.
Πού να μείνετε:
Στα άνετα, κομψά δωμάτια του Dovitel Boutique Hotel λίγο έξω από την πόλη, δίπλα στο Σπήλαιο του Περάματος (από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο). 
Στον πέτρινο ξενώνα Κεντρικόν στην καρδιά των Ιωαννίνων (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο). 
Στα μοντέρνα, άνετα δωμάτια του Hotel Bretania, στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κέντρο της πόλης (από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v