Ύδρα: 25 tips για Πάσχα στο νησί

Πού θα πιείτε τον πρώτο καφέ της ημέρας; Ποιο ταβερνάκι σερβίρει την καλύτερη χωριάτικη; Τι θα φάτε αν βαρεθείτε το φρέσκο ψάρι; Ποιο μπαρ στεγάζεται σε κάστρο; Ποιος φτιάχνει τα καλύτερα κοκτέιλ; Χαρτογραφήσαμε ένα νησί μικρό μόνο στο μάτι.
Ύδρα: 25 tips για Πάσχα στο νησί
της Ηρώς Κουνάδη 

Πέντε δεκαετίες πέρασαν από τότε που το μικρό νησάκι του Αργοσαρωνικού ήταν ο αγαπημένος πασχαλινός προορισμός των Αθηναίων για λόγους εντελώς διαφορετικούς από τους σημερινούς. Τότε η Ύδρα ήταν trend –κι ας μην υπήρχε ακόμα ο συγκεκριμένος όρος– σήμερα αποπνέει vintage κοσμοπολιτισμό. Τότε ήταν mainstream, σήμερα είναι εναλλακτική. Τότε ήταν διαφορετική χάρη στην έλλειψη μηχανοκίνητων οχημάτων, σήμερα είναι ονειρική, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος για τον οποίο, την πρώτη φορά που την αντικρίζεις, φαίνεται μικρούλα. Πόσα καλντερίμια, πόσα ταβερνάκια, και πόσοι ξενώνες να χωρέσουν σε 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα; Πόσες διαδρομές να περπατήσεις, σε πόσες γωνιές να κοντοσταθείς; Η απάντηση είναι πολύ περισσότερες απ’ όσες φαντάζεστε. Για να μην χαθείτε στα καλντερίμια της και τις αμέτρητες επιλογές που σας προσφέρουν, συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας spots για φαγητό, βραδινή έξοδο, διαμονή και βόλτες και… περιμένουμε αντιρρήσεις, στα σχόλια, στο τέλος του κειμένου.

Γεύση από θάλασσα (και από στεριά)
Μαρίνα
: Αν υπήρχε κατηγορία «θαλασσο-ταβερνάκι», η Μαρίνα θα ήταν σίγουρα το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Επάνω στην παραλία του Βλυχού, σκιασμένη από ψάθες και στολισμένη με μεγάλα κοχύλια, μοιάζει να ξεπήδησε από σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Τα ψάρια και τα θαλασσινά της είναι πάντα ολόφρεσκα, η χωριάτικη αναλαμβάνει να σας θυμίσει την αξία των απλούστερων γεύσεων, και το ζυμωτό ψωμί έχει κατακτήσει status θρύλου. Οι τιμές κυμαίνονται στα 18-20 ευρώ το άτομο.

Ενάλιον: Ένα γλυκύτατο ταβερνάκι έκανε πέρυσι την εμφάνισή του στον Βλυχό, τον οποίο μέχρι τότε μονοπωλούσε η Μαρίνα. Τα μεζεδάκια έχουν εδώ την τιμητική τους, το ούζο ταιριάζει με το περιβάλλον και οι εμπνευσμένες σαλάτες με συστατικά όπως κουκουνάρι και σως μελιού αναδεικνύονται σε hit του μενού. Τα ψάρια (εννοείται πως) είναι ολόφρεσκα, αλλά οι φίλοι του κρέατος και των δημιουργικών γεύσεων δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Αν δεν είστε φαν του ούζου, σημειώστε πως σερβίρεται και Kaiser από βαρέλι. Κι αν είστε πρωινοί τύποι, θα έρθετε εδώ και για full extra πρωινό με θέα στα καταγάλανα νερά του Βλυχού. Οι τιμές του φαγητού δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20-25 ευρώ το άτομο.

Γειτονικό
: Οι ντόπιοι θα σας το συστήσουν ως «ταβέρνα της Χριστίνας». Σπιτικά μαγειρευτά και υδραίικες σπεσιαλιτέ –must ο παραδοσιακός, υδραίικος χαλβάς για επιδόρπιο– αλλά και ολόφρεσκοι ψαρομεζέδες, σερβίρονται σε ένα πλακόστρωτο σοκάκι, στην καρδιά της πόλης της Ύδρας. Σερβίρει, επίσης, και στην κουκλίστικη ταράτσα του, για να απολαμβάνετε πανοραμική θέα στην πόλη. Οι τιμές δύσκολα θα ξεπράσουν τα 18-20 ευρώ κατ' άτομο.

Παραδοσιακό: Το ουζερί στα καλύτερά του. Πιάνουμε τραπέζι στο μπαλκονάκι του, πάνω από το κεντρικό καλντερίμι της Ύδρας, και παραγγέλνουμε τόσα μεζεδάκια όσα χωράει το τραπέζι. Τα συνοδεύουμε με πολλές διαφορετικές ετικέτες ούζου –ή εξαιρετικό, χύμα κρασί– και ολόφρεσκες, μυρωδάτες σαλάτες. Υπολογίστε περί τα 15 ευρώ το άτομο.

Ξερή Ελιά: Γνωστή και ως ταβέρνα του Ντούσκου, είναι μια από τις παλαιότερες ταβέρνες του νησιού. Βγάζει τραπεζάκια έξω, στην δεντροσκέπαστη πλατεΐτσα, και σερβίρει ζουμερά κρεατικά στη σχάρα, φρέσκα ψάρια και λαχταριστά σπιτικά μαγειρευτά –must το αρνάκι με λευκή σάλτσα. Αν είστε τυχεροί, όλο και κάποια αυθόρμητη βραδιά ζωντανής μουσικής με κιθάρες και μπουζούκια μπορεί να πετύχετε. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 20 περίπου ευρώ το άτομο, αναλόγως παραγγελίας και... ψαριάς.

Και ακόμη…
Ψαροπούλα
: Εξαιρετική επιλογή για φρέσκο ψάρι και μαγειρευτά στο λιμάνι, με καλές τιμές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ κατ’ άτομο.

Veranda: Ρομαντζάδα, πανοραμική θέα στο λιμάνι, και αυθεντικές ιταλικές γεύσεις παντρεμένες με ελληνικά πιάτα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 20 ευρώ κατ’ άτομο, χωρίς το κρασί που θα επιλέξετε από μια εντυπωσιακή λίστα εμφιαλωμένων.

Παραμυθένια διαμονή 
Mistral (τηλ.: 22980 52509, 22980 53411): Σταθερή αξία εδώ και δεκαετίες, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο αρχοντικό, σε απόσταση… βολής από το λιμάνι. Πλήρως εξοπλισμένα, ατμοσφαιρικά δωμάτια, σε τιμές που κυμαίνονται στα 120 ευρώ με πρωινό.

Bratsera (τηλ.: 22980 53971): Μία ακόμη all time classic επιλογή, το πάλαι ποτέ εργοστάσιο σφουγγαριών του 1860, είναι σήμερα ένα κουκλίστικο ξενοδοχείο, διακοσμημένο με παραδοσιακά υδραίικα στοιχεία και περιστοιχισμένο από καταπράσινους κήπους. Βρίσκεται επίσης σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο ξεκινούν από 140 ευρώ με πρωινό.

Orloff (τηλ.: 22980 52564): Η φήμη του έχει φτάσει μακριά, και όχι άδικα. Στεγασμένο σε ένα από τα ιστορικά αρχοντικά του νησιού, προσφέρει εννέα μοναδικά διακοσμημένα, πολυτελέστατα δωμάτια και σουίτες, σε τιμές που ξεκινούν από 130 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Angelica (τηλ.: 22980 53202): Η νέα άφιξη στην ξενοδοχειακή σκηνή της Ύδρας, ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό design, που παντρεύει την πέτρα και το ξύλο με ρομαντικά στοιχεία στη διακόσμηση –κρυφούς φωτισμούς, σιδερένια κρεβάτια κάτω από καμάρες, vintage έπιπλα– δημιουργώντας παραμυθένιο σκηνικό. Οι τιμές ξεκινούν από 120 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Φαίδρα (τηλ. 22980 53330): Ένα παραδοσιακό υδραίικο αρχοντικό, που συνδυάζει τέλεια την πολυτέλεια με την αυθεντική φιλοξενία. Αγαπημένη λεπτομέρεια, το πρωινό που σερβίρεται στο δωμάτιό σας, την ώρα που προτιμάτε. Οι τιμές για το δίκλινο δωμάτιο κυμαίνονται στα 120 ευρώ.

…Και οι καλύτερες low budget προτάσεις
Ηλέκτρα (τηλ.: 22980 54103, 6974421398): Λιτά αλλά περιποιημένα, «νησιώτικα» δωμάτια, με μια κουκλίστικη αυλίτσα, καταπράσινο μπαλκόνι για να απολαμβάνετε τον απογευματινό καφέ σας, και μίνι ανταλλακτική βιβλιοθήκη στον κοινόχρηστο χώρο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 40-45 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. 

Ξενώνας Πιτυούσσα (τηλ.: 22980 52810): Πέντε μόλις δωμάτια, το καθένα με το δικό του ξεχωριστό ύφος και στυλ. Παραδοσιακό άρωμα που παντρεύεται υπέροχα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Το δίκλινο δωμάτιο κοστίζει 65 ευρώ.

Veranda (τηλ.: 22980 52259): Ο ξενώνας πάνω από το ομώνυμο εστιατόριο διαθέτει όμορφα διακοσμημένα, ατμοσφαιρικά δωμάτια, σε τιμές που ξεκινούν από 50 ευρώ για το δίκλινο. Η θέα από τα μπαλκόνια είναι το δυνατότερο χαρτί.
 
(*) Οι τιμές των δωματίων ισχύουν και για το τετραήμερο του Πάσχα. Φροντίστε για τις κρατήσεις σας νωρίς, καθώς -είπαμε- οι αδυναμίες δεν αλλάζουν στο πέρασμα των δεκαετιών, και η Ύδρα παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς.

Βόλτα δι’ αρχαρίους: Το Καμίνι
Χάρη στην παντελή απουσία μηχανοκίνητων οχημάτων –με την εξαίρεση εκείνων του θαλάσσιου τύπου– η Ύδρα προσφέρεται για πεζοπορίες. Ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, που ο ήλιος και οι θερμοκρασίες δεν απειλούν με… λιποθυμίες καταμεσής των μονοπατιών, αξίζει να την περπατήσετε. Μία από τις ωραιότερες, και συντομότερες προς τέρψιν των μη εξοικειωμένων, διαδρομές είναι εκείνη που ξεκινά από το λιμάνι της Ύδρας και καταλήγει μετά από δεκαπέντε λεπτά χαλαρού περπατήματος στην παραλία… τσέπης που λέγεται Καμίνι.

Πριν φτάσετε στο Καμίνι, θα συναντήσετε κρεμασμένη πάνω από τα γαλάζια νερά την Κοντυλένια, που την ημέρα είναι ένα εξαιρετικό θαλασσο-ταβερνάκι, και το βράδυ μετατρέπεται σε ρομαντικό μπαρ. Δυνατό χαρτί της, πέρα από τα ολόφρεσκα ψάρια που σερβίρει, είναι η μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα –οι ντόπιοι λένε πως είναι το ωραιότερο του νησιού. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30 ευρώ το άτομο.

Δύο ακόμη επιλογές για φαγητό στο Καμίνι είναι το Πυροφάνι, που σερβίρει διεθνή κουζίνα –σε περίπτωση που προλάβατε να βαρεθείτε τους ψαρομεζέδες του νησιού– και η Χριστίνα, με τα ξακουστά μαγειρευτά της.

Το κάστρο της παραλίας, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα all-day hot spot. Αμφιθεατρικά κτισμένο πάνω από την λιλιπούτεια αμμουδιά, εντυπωσιακά πέτρινο, σερβίρει από το πρωί ως το βράδυ παγωμένους καφέδες, λαχταριστά γλυκά, εξωτικά κοκτέιλ και δημιουργική κουζίνα επιμελημένη από τους σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και Νίκο Φωτιάδη (αν αποφασίσετε να την δοκιμάσετε, υπολογίστε ότι θα πληρώσετε περί τα 45-50 ευρώ το άτομο). Και το όνομα αυτού, φυσικά, Castello.

Κι όταν πέφτει η νύχτα…
Amalour: Σταθερό σημείο συνάντησης ντόπιων κι επισκεπτών εδώ και χρόνια, σερβίρει υπέροχα κοκτέιλ –το Daquiri είναι must– υπό τους ήχους world, latin και jazz μουσικής.

Πειρατής: Είναι ροκ και δεν το κρύβει. Στην ίδια θέση στο λιμάνι από το 1976, σερβίρει από νωρίς καφέδες και γλυκά, κι ανεβάζει τα ντεσιμπέλ το βράδυ.

Ίσαλος: Από νωρίς για καφέ κι εξαιρετικό πρωινό, μέχρι πολύ αργά με mainstream μουσικές και καθαρά ποτά.

Red: Ξυπνάει αρκετά μετά τα Μεσάνυχτα, ξεκινά με mainstream ήχους και το «γυρίζει» νωρίς στα ελληνικά, τον λουλουδοπόλεμο και τους χορούς πάνω στην μπάρα.

Ναυτίλος: Το έτερο αγαπημένο στέκι των greek night lovers, ξεκινά χαλαρά με mainstream μουσικές κι ανεβάζει το κέφι όσο περνά η ώρα.

Υδρονέττα: Κρεμασμένη σχεδόν στα βράχια, ιδανική για ρομαντζάδα και χάζι στα φώτα του λιμανιού, σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ υπό τους ήχους lounge και jazz μουσικής. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v