Ύδρα: Ω, γλυκύ μου έαρ

Λιθόκτιστα καλντερίμια, παραδοσιακά καπετανόσπιτα, εξαίσια κουζίνα, ονειρική ησυχία. Βολτάρουμε ξανά στο πλέον "ανοιξιάτικο" νησί, ανακαλύπτουμε νέα hot spots, θυμόμαστε σταθερές αξίες και βρίσκουμε ακόμα περισσότερους λόγους για να το αγαπάμε.
Ύδρα: Ω, γλυκύ μου έαρ
της Ηρώς Κουνάδη

Αν ρωτούσατε τους φανατικούς φίλους της Ύδρας τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το μικρό νησάκι του Σαρωνικού, θα παίρνατε περισσότερες από μία απαντήσεις. Ίσως η δημοφιλέστερη όλων να ήταν η παντελής απουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, που διασφαλίζει μια ησυχία ονειρική, αλλά και έναν ρυθμό ζωής που μοιάζει να απέχει έτη φωτός από την καθημερινότητα του μέσου κατοίκου σύγχρονης πόλης.

Πέρα, όμως, από αυτήν την ιδιαιτερότητα, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για να αγαπά κανείς το λιλιπούτειο νησάκι: το ιδιαίτερο χρώμα του, το γραφικό λιμάνι, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τα πλακόστρωτα δρομάκια, ο κοσμοπολιτισμός του, τα μονοπάτια που το διατρέχουν, τα πλωτά ταξί και τα βαρκάκια των κατοίκων του που αποτελούν το δημοφιλέστερο μεταφορικό μέσο από τη μία γωνιά της στην άλλη, θυμίζοντας κάτι από Βενετία, οι τοσοδούλες, κρυμμένες παραλίες του που προσφέρονται για την εποχή εκείνη του χρόνου που μας βάζει σε πειρασμό να… πλατσουρίσουμε, αλλά όχι και να περάσουμε ώρες ολόκληρες στην άμμο.

Το ιδιαίτερο χρώμα της το αντιλαμβάνεσαι ήδη από την πρώτη στιγμή που το λιμάνι αρχίζει να διακρίνεται από το κατάστρωμα του πλοίου: η πρωτεύουσά της, αμφιθεατρικά χτισμένη στο λόφο που μοιάζει να καταλήγει φυσικά στην προβλήτα, αποτελείται κατά κύριο λόγο από παραδοσιακά καπετανόσπιτα, η αρχιτεκτονική των οποίων είναι ένα αμάλγαμα νησιώτικων και ηπειρωτικών χαρακτηριστικών.

Το κανόνι που δεσπόζει στα αριστερά του λιμανιού μαρτυρά την άρρηκτη σύνδεση με την Ιστορία του νησιού που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Λεπτομέρειες γι’ αυτήν έχει το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, το οποίο στεγάζεται στο Αρχοντικό της οικογένειας Κουντουριώτη, σε μια πευκόφυτη περιοχή που δελεάζει ακόμη και όσους δεν διψούν για ιστορική γνώση να το επισκεφθούν.

Η περαντζάδα του λιμανιού, ο φαρδύτερος, αν και επίσης πλακόστρωτος δρόμος, όπως και οι υπόλοιποι του νησιού, αντανακλά τον κοσμοπολιτισμό που χάρισε τη δεκαετία του ’70 στην Ύδρα τον τίτλο της "αρχοντικής", και της άφησε κληροδότημα τις κάπως «τσιμπημένες» τιμές της. Εντυπωσιακά αρχοντικά, εκ των οποίων ξεχωρίζουν εκείνα των Τσαμαδού –που στέγασε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων αμέσως μετά την Επανάσταση– και Κριεζή, προσθέτουν το sightseeing το… επιούσιο στις χαλαρές μας βόλτες. Café, μπαρ και ταβέρνες βγάζουν τραπεζάκια στην προκυμαία, και μας προκαλούν να πιάσουμε θέση πλάι στο κύμα και να περάσουμε ώρες ολόκληρες απλά χαζεύοντας τον κόσμο να περνά.

Όταν χορτάσουμε άρωμα θαλασσινό, μπαίνουμε στο λαβύρινθο των καλντεριμιών για να περιπλανηθούμε στο εντυπωσιακό λιθόστρωτο, ανάμεσα σε ολάνθιστες αυλές, παραδοσιακά μαγαζάκια και souvenir shops, περνώντας έξω από πετρόχτιστα σπιτάκια και φούρνους που μοσχοβολούν αχνιστό ψωμί. Δεν υπάρχει κάποιο grande αξιοθέατο στην ενδοχώρα της πόλης της Ύδρας: μόνο η γραφικότητα της κάθε γειτονιάς στο σύνολό της, η οποία είναι τελικά εκείνη που θα σε κάνει να ερωτευτείς έναν τόπο, πολύ περισσότερο απ’ όσο θα το κατάφερνε οποιοδήποτε μουσείο.

Αν, τώρα, επιμένετε να συνεχίσετε το sightseeing που ξεκινήσατε στην προκυμαία, στα δυτικά της πόλης θα βρείτε το Αρχοντικό Τομπάζη, που ανήκει από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί μέχρι σήμερα σαν παράρτημά της.

Αν και είναι δύσκολο, ερχόμενοι για ένα Σαββατοκύριακο, να απαρνηθείτε τις βόλτες στην πανέμορφη πόλη της και το άραγμα στα café και τα ταβερνάκια της, που μοιάζει εδώ τρόπος ζωής, την Ύδρα αξίζει (και) να την περπατήσετε. Ιδιαίτερα αυτή η εποχή, που ο ήλιος δεν είναι ακόμη τόσο ανελέητος με τους οδοιπόρους, είναι ιδανική για να εξερευνήσετε τα μονοπάτια που διατρέχουν το νησί και για να σκαρφαλώσετε στο λόφο του Προφήτη Ηλία και να θαυμάσετε τη θέα του λιμανιού από ψηλά. Οι πιο τολμηροί θα πάρουν τον τρίωρο δρόμο για την άκρη του νησιού, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι της Ζούρδας. Το βλέμμα από εδώ αγκαλιάζει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, φτάνοντας μέχρι τις κορυφογραμμές της Μήλου όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός.

Οι λιγότερο… ενεργητικοί, ή όσοι δεν απαρνούνται το υγρό στοιχείο, θα προτιμήσουν τις αντίστοιχες βόλτες με τα –ακριβά– θαλάσσια ταξί, τα οποία αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν στις παραλίες του νησιού, για τις πρώτες βουτιές αν ο καιρός το επιτρέπει, ή για ουζάκι στη λιακάδα με το κύμα να σκάει στα πόδια σας. Από τις καλύτερες προτάσεις, ο Άγιος Νικόλας, με τα κρυστάλλινα νερά του, αλλά και ο Βλυχός, αν μη τι άλλο για την ξακουστή ταβέρνα της Μαρίνας. Η πιο κοντινή παραλία στην πόλη, αν θέλετε να αποφύγετε την επιλογή του θαλάσσιου ταξί, είναι τα Καμίνια, όπου φτάνετε άνετα σε ένα τέταρτο ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι. Πιάστε τραπεζάκι στο αμφιθεατρικό, όλο πέτρα Castello, που άνοιξε πέρυσι πάνω από την παραλία, για καφέ, σνακ και δροσερούς χυμούς με θέα θάλασσα.

Πού θα μείνετε
Χάρη (;) στις προαναφερθείσες δάφνες του 70s κοσμοπολιτισμού, η Ύδρα δεν απολαμβάνει τη φήμη του low budget προορισμού –πράγμα που, σε γενικές τουλάχιστον γραμμές, δεν αποτελεί κατάφορη αδικία. Αν το budget σας επιτρέπει λίγη υπερβολή, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου στην αναζήτηση καταλύματος.

Από τις κορυφαίες προτάσεις διαμονής σε αυτήν την κατηγορία, το boutique hotel Orloff (τηλ.: 22980 52564) που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό και προσφέρει εννέα μοναδικά διακοσμημένα, πολυτελέστατα δωμάτια και σουίτες, σε τιμές που ξεκινούν από 160 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό. Εξίσου εντυπωσιακή είναι η ρομαντική Bratsera, που στεγάζεται σε ένα εργοστάσιο σφουγγαριών κτισμένο το 1860. Τα 28 της δωμάτια υιοθετούν στη διακόσμησή τους παραδοσιακά υδραίικα στοιχεία, ενώ οι τιμές τους ξεκινούν από 140 ευρώ. Σταθερή αξία και το Mistral, σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι, επίσης στεγασμένο σε ένα πετρόχτιστο αρχοντικό, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 120 ευρώ.

Αν το budget σας είναι περιορισμένο, η Ύδρα δεν είναι απαραιτήτως εκτός ορίων. Οικονομικές επιλογές διαμονής υπάρχουν, συνήθως υπό τη μορφή αξιοπρεπέστατων ενοικιαζόμενων δωματίων. Από τις καλύτερες επιλογές, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ηλέκτρα (τηλ.: 22980 54103) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50 ευρώ.

Πού θα φάτε
Τη Μαρίνα στο Βλυχό την αναφέραμε ήδη: κορυφαία επιλογή για φρεσκότατα θαλασσινά και ψάρια, αποτελεί εδώ και χρόνια θρύλο στο νησί. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το διάσημο ζυμωτό ψωμί της. Σπιτικά μαγειρευτά και υδραίικες σπεσιαλιτέ θα απολαύσετε στο Γειτονικό –οι ντόπιοι το ξέρουν ως Ταβέρνα της Χριστίνας– και την Ξερή Ελιά, στην πόλη. Για μεζεδάκια μέχρι τελικής πτώσης κατευθυνθείτε στο Παραδοσιακό, επίσης στην πόλη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v