5 προορισμοί για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου

Κρυβόμαστε σε ένα δασικό χωριό, βολτάρουμε στα σοκάκια της Μονεμβασιάς και της Στεμνίτσας, μαγευόμαστε σε αρχαία μαντεία και πίνουμε καφέ στον Θερμαϊκό: 5 προορισμοί… φέρνουν την Άνοιξη, κι εμείς την υποδεχόμαστε με τριήμερες αποδράσεις ανά την Ελλάδα.
5 προορισμοί για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
του Γιώργου Κόκουβα

Ο Μάρτιος φέτος, εκτός από την αγαπημένη μας εποχή του χρόνου, μας φέρνει και άλλο ένα «δωράκι»: Το επιπλέον τριήμερο, αμέσως μετά από αυτό των Αποκριών, πλησιάζει. Αν το τριήμερο των Αποκριών μείνατε στο σπίτι, σίγουρα αυτό που σας χαρίζει η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου (ήτοι μια πολυπόθητη Δευτέρα μακριά από το γραφείο) δεν θα το αφήσετε αναξιοποίητο. Εμείς σας έχουμε προτάσεις για όλα τα γούστα: Προορισμούς κοντινούς, μακρινούς, φυσιολατρικούς ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, ορεινούς ή city break με φεστιβαλική αφορμή, όποιον και να επιλέξετε, το… «Σ-Κ-Δ» που έρχεται μεταφράζεται σε μία απόδραση ανοιξιάτικη, οικονομική και… εθνικής σημασίας.

*Δασικό χωριό Papades Village, Εύβοια

Λίγους μήνες νωρίτερα, σας είχαμε μιλήσει αναλυτικά για την ιδέα των δασικών χωριών, και την «φρέσκια» πρόταση που ρίχνουν στο τραπέζι του εναλλακτικού οικοτουρισμού στην Ελλάδα. Πρόκειται για ξύλινους ξενώνες, χτισμένους μέσα σε δασικές, μη κατοικημένες περιοχές, και μάλιστα από τις πιο μαγευτικές της χώρας. Ένα από τα πιο προσεγμένα είναι το Papades Village στην Εύβοια (Θέση Παπάδες, Βόρεια Εύβοια, τηλ: 2227051008, 6944251823), που συνδυάζει την παρθένα ομορφιά των 20 στρεμμάτων ορεινής βλάστησης μέσα στα οποία χτίστηκε, αλλά και την γεύση από θάλασσα, αφού η παραλία των Βασιλικών απέχει λιγότερα από 10 χιλιόμετρα.
Το ότι βρίσκεστε «μακριά από τον πολιτισμό» βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα έχετε ό,τι χρειάζεστε: Άνετα σπιτάκια με παιδότοπο, εξωτερική παιδική χαρά με περίφραξη, φάρμα και καλλιτεχνικά εργαστήρια για να απασχολούνται τα παιδιά με ασφάλεια, και ένα υπέροχο εστιατόριο, στην κουζίνα του οποίου μαγειρεύουν τοπικές σπιτικές λιχουδιές η κυρία Αθανασία και η κυρία Γεωργία σίγουρα θα σας κάνουν να ξεχάσετε ότι είστε μόνοι στη φύση.
Τι να δείτε/Τι να κάνετε: Στην γύρω περιοχή, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τους καταρράκτες του Δρυμώνα, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, στο οποίο θα συναντήσετε και το Μουσείο Παλαιολιθικών Θηλαστικών, και το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ. Με βάση το δασικό χωριό, μπορείτε επίσης να επιδοθείτε σε δραστηριότητες όπως πεζοπορία, άθληση στα γήπεδα των εγκαταστάσεων, γνωριμία με το τσίπουρο και τις τοπικές «τέχνες» (από πελέκισμα πεύκου μέχρι άρμεγμα και παρασκευή μαρμελάδας) αλλά και πιο extreme sports, όπως ο στίβος περιπέτειας, η ποδηλασία βουνού, η ιππασία και το paintball.
Διαμονή: Το σπιτάκι δύο ατόμων (με την υποχρέωση ενός γεύματος την ημέρα στο εστιατόριο) στο Papades Village στοιχίζει 50€ ανά διανυκτέρευση – μάθετε περισσότερα για το δασικό χωριό εδώ. 

*Δελφοί

Ο μύθος λέει πως ο Δίας άφησε δύο αετούς από τα δύο άκρα του σύμπαντος, και αυτοί συναντήθηκαν στους Δελφούς. Γι’ αυτό και η περιοχή θεωρείται ο «ομφαλός της Γης», το κέντρο του κόσμου, και σίγουρα, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το αρχαιολογικό μας παρελθόν αλλά και να αξιοποιήσουμε φυσιολατρικά το τριήμερό μας.
Τι να κάνετε/Τι να δείτε: Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, τον εξωπραγματικά μυστηριώδη Αρχαιολογικό χώρο, και το αντίστοιχο Μουσείο, για να γνωρίσετε τα πάντα σχετικά με το μεγαλύτερο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Ο ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο θέατρο, αθηναϊκοί θησαυροί και η Κασταλία πηγή είναι λίγα από τα αξιοθέατα της περιοχής.
Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να εντρυφήσετε στην φύση του Παρνασσού, στις παρυφές του οποίου βρίσκονται οι Δελφοί, πολύ κοντά στον επισκέψιμο Εθνικό Δρυμό Παρνασσού. Από τους Δελφούς και την γύρω περιοχή περνούν επίσης τέσσερα πεζοπορικά μονοπάτια ιδιαίτερης ομορφιάς. Ένα από αυτά ακολουθεί την διαδρομή Δελφοί-Καλάνια-Αγόριανη, καταλήγοντας σε αυτό το πανέμορφο χωριό του Παρνασσού που κοιτάζει κατάματα την Αράχωβα, προσφέροντας πιο παραδοσιακή φιλοξενία από τον απέναντι κοσμοπολίτικο προορισμό. Μάθετε περισσότερα για τους Δελφούς εδώ και για την Αγόριανη και τα γύρω χωριά εδώ.  
Πού θα μείνετε: Στο παραδοσιακό, ιδιαίτερα περιποιημένο Fedriades Delphi Hotel σε κεντρική τοποθεσία στην πόλη των Δελφών (από 52€ για το δίκλινο), στα άνετα bungalows του Delphi Rooms & Bungalows, σε μια ήσυχη περιοχή μεταξύ Δελφών και Αράχωβας (από 60€ για το bungalow και 42€ για το δίκλινο δωμάτιο) ή στα λιτά αλλά όμορφα δίκλινα δωμάτια του Hermes Hotel στην πόλη των Δελφών με θέα στην κοιλάδα και τον Κορινθιακό κόλπο (από 40€). 

*Στεμνίτσα

Οι καταπράσινες πλαγιές του Μαινάλου, η πέτρα που έχει γίνει «μέρος της φύσης» του χωριού, τα κεφαλόβρυσα και το καθαρό οξυγόνο, η γαλήνια θέα από το κάστρο και τα πυργόσπιτα: Όλα εγγυώνται κομμένες ανάσες και όμορφες στιγμές σε αυτό το αρκαδικό κεφαλοχώρι, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει, κάπου ανάμεσα στα πλατάνια, τις καρυδιές και τις κερασιές του βουνού, που σιγά-σιγά ανθίζουν.
Τι να δείτε/Τι να κάνετε: Η Στεμνίτσα αξίζει όσο περπάτημα είστε διατεθειμένοι να αντέξετε, και θα σας αποζημιώσει με τις ιστορίες που κρύβουν τα γραφικά καλντερίμια, τα πέτρινα αρχοντικά, το ύψωμα του Κάστρου με τα μεσαιωνικά ερείπια, οι επιβλητικές βασιλικές που κοντεύουν να τα… χιλιάσουν, το τριώροφο πυργόσπιτο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο.
Εδώ θα βρείτε επίσης διατηρημένη πολλή από την Ιστορία της Ελλάδας, που συνδέεται άμεσα με την εθνική επέτειο – εδώ έγινε η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία (η οποία αποφάσισε πως η Στεμνίτσα θα είναι η πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας, κάτι που κράτησε τρεις εβδομάδες). Θα συναντήσετε επίσης το Ηρώο, αφιερωμένο στην μνήμη των αγωνιστών του ’21, και θα μάθετε για την καταστροφή του χωριού κατά την Επανάσταση.
Μην παραλείψετε να χαζέψετε στα αργυροχρυσοχοΐα και τα καταστήματα με τα τοπικά προϊόντα της Στεμνίτσας, καθώς και να βολτάρετε προς τα γύρω αρκαδικά χωριά, για να ανακαλύψετε ακόμη περισσότερα αξιοθέατα – δείτε εδώ το σχετικό αφιέρωμα του in2life
Πού να μείνετε: Στον ειδυλλιακό παραδοσιακό ξενώνα Μπελλαίικο, σε ένα αυθεντικό αρχοντόσπιτο με την τυπική αρχιτεκτονική της Γορτυνίας, σε κουκλίστικα δωμάτια που στοιχίζουν από 70€ ανά διανυκτέρευση. Στο παραδοσιακό αρχοντικό Κολοκοτρώνη με τα πανέμορφα δωμάτια, τα ανατομικά στρώματα, το τζάκι και το πιο χορταστικό εορταστικό πρωινό που έχετε φάει ποτέ, από 75€ ανά διανυκτέρευση.

*Μονεμβασιά

Αγαπημένος ανοιξιάτικος προορισμός, η καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς μοιάζει μικρή, αλλά είναι θαυματουργή: Μας δίνει την ευκαιρία να περιπλανηθούμε στην Ιστορία, αποτυπωμένη στα γραφικά καλντερίμια, τα πέτρινα σπιτάκια, τα σκαλοπάτια και τα τείχη της.
Τι να δείτε/Τι να κάνετε: Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο της κεντρικής πλατείας, περπατήστε τον πρώτο δρόμο που θα συναντήσετε μόλις περάσετε την είσοδο του κάστρου, την ιστορική οδό Γιάννη Ρίτσου, που οι Βυζαντινοί έμποροι ονόμαζαν Μέση οδό, καθώς και τον δρόμο που ενώνει την «θαλάσσια» Νότια Πύλη με την Άνω Πόλη. Τριγυρίστε στα σοκάκια με τις καμάρες και τις δαιδαλώδεις διαδρομές που ξεδιπλώνονται μπροστά από ανθισμένες αυλές. Κατηφορίστε προς την Κάτω Πόλη είτε για την περαντζάδα των σουβενίρ και των café είτε για αυτή κατά μήκος του νότιου τείχους για να πάρετε γεύση από θάλασσα, και ανηφορίστε προς την Άνω Πόλη για περισσότερη γραφική περιπλάνηση. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, κοντά στην πύλη του κάστρου, καθώς και την Ακρόπολη, το βυζαντινό οχυρό στην ανατολική πλευρά του βράχου. Μάθετε τα πάντα για την Μονεμβασιά σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life
Πού να μείνετε: Στο low budget, αλλά προσεγμένο Ηλιόπετρο, στην παραλία Πορί, σε κοντινή απόσταση από την Μονεμβασιά (από 30€ για το δίκλινο δωμάτιο), στο Filoxenia Hotel, σε βολική τοποθεσία, λίγα μέτρα από την γέφυρα που οδηγεί στο Κάστρο (από 37€ για το δίκλινο) και στα άνετα, ιδιαίτερα περιποιημένα δωμάτια του Panorama, σε λόφο της Μονεμβασιάς, δέκα λεπτά περπατήματος από το κέντρο (από 46€). 

*Θεσσαλονίκη

Δεν σας έχουμε συνηθίσει σε προτάσεις city break για τριήμερα στην Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι πως στην Θεσσαλονίκη τρέφουμε ιδιαίτερη αδυναμία, ιδιαίτερα σε περιόδους που μας δίνεται η αφορμή να ανηφορίσουμε για έναν λόγο παραπάνω. Στην προκειμένη, πρόκειται για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώνεται την Κυριακή 24 Μαρτίου και φιλοξενεί περίπου πεντακόσια ντοκιμαντέρ (58 ελληνικές παραγωγές μεταξύ αυτών), με θεματικό άξονα «Εικόνες του 21ου αιώνα» και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις.
Τι να δείτε/Τι να κάνετε: Φυσικά, το Φεστιβάλ είναι μόνο η αφορμή για να πιάσετε λιμάνι στον Θερμαϊκό. Επιβάλλονται και τα εξής: Βόλτες για ουζάκι στα Κάστρα και την Άνω Πόλη, περίπατος στην Νέα Παραλία με τα υπέροχα θεματικά πάρκα της, καφές και ποτό στην καινούρια hot πιάτσα της οδού Ολύμπου και των ανανεωμένων στοών του κέντρου και δεκάδες γαστριμαργικές προτάσεις (από μπουγάτσα με… τα πάντα μέχρι τα ενδιαφέροντα εστιατόρια που θα βρείτε εδώ).
Επισκεφθείτε επίσης τα φιλότεχνα στέκια της πόλης που θα βρείτε εδώ και καταλήξτε στο Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους, αφού πρώτα έχετε ενημερωθεί εδώ για το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και έχετε κλείσει εδώ τα εισιτήρια για τις ταινίες που σας ενδιαφέρουν. Το Φεστιβάλ ρίχνει την αυλαία του την Κυριακή, επομένως έχετε μία επιπλέον bonus ημέρα, ανήμερα της Εθνικής Επετείου, να την αξιοποιήσετε όπως θέλετε. 
Πού να μείνετε: Στα μικρά αλλά χαριτωμένα και οικονομικά δωμάτια του Nea Metropolis κοντά στην πολύβουη πιάτσα της Βαλαωρίτου (από 35€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του κεντρικότατου Hotel Pella (από 36€), στα ευρύχωρα δωμάτια του Metropolitan, στην βασιλίσσης Όλγας, πολύ κοντά στην θάλασσα, αλλά και σε «απόσταση βολής» από το κέντρο (από 41€ για το δίκλινο) ή στο τεσσάρων αστέρων Capsis Hotel στην Εγνατία, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό (από 66€ για το δίκλινο).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v