Ελληνικοί προορισμοί στη δίνη της αδρεναλίνης

Rafting στον Λούσιο, trekking στο φαράγγι του Βουραϊκού, mountain bike στην Κοιλάδα των Θεών στην Ολυμπία, καταρίχηση στους καταρράκτες της Μαύρης Σπηλιάς στην Ευρυτανία. Οκτώ ελληνικοί προορισμοί που τα έχουν όλα… κι έχουν και αδρεναλίνη.
Ελληνικοί προορισμοί στη δίνη της αδρεναλίνης
της Ηρώς Κουνάδη

Λίγα πράγματα μπορούν να «απογειώσουν» ένα φθινοπωρινό ή χειμερινό weekend τόσο όσο τα extreme sports. Και όχι, λέγοντας extreme sports δεν εννοούμε απαραίτητα τα απιθανικομμύρια αδρεναλίνης του bungee jumping ή τα πολύωρα σεμινάρια scuba diving. Εννοούμε κατά βάση μια αυθόρμητη κατάβαση rafting, που θα κανονίσετε απλώς επειδή είδατε ένα μαγευτικό ποτάμι και θέλετε να το δείτε καλύτερα (όλοι ξέρουν ότι τα καλύτερα σημεία των ποταμιών δεν είναι ορατά από τον δρόμο) ή τα πρώτα σας βήματα με τα παγοπέδιλα του σκι (αν ποτέ χιονίσει) ή απλώς μια εξόρμηση στη φύση για trekking και τοξοβολία.

Περνάμε, λοιπόν, μια βόλτα από το πλησιέστερο κατάστημα Intersport (δείτε τις διευθύνσεις εδώ) εξοπλιζόμαστε με τα απαραίτητα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ και ξεκινάμε για οκτώ extreme ελληνικούς προορισμούς.

Στη Νάουσα και την Έδεσσα για σκι

Δύο πόλεις με χαρακτήρα, φυσική κι ανεπιτήδευτη ομορφιά, συγκλονιστική κουζίνα και χαλαρό τρόπο ζωής. Ένα χιονοδρομικό κέντρο, τα 3-5 Πηγάδια, που διεκδικεί επάξια τον τίτλο ενός από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Και ένας δρόμος, η Εγνατία, που τα φέρνει όλα δίπλα μας. Χρειάζεστε κι άλλους λόγους για να ανυπομονείτε να χιονίσει;

Οργανωθείτε: Με εννέα συνολικά πίστες, τρεις εκ των οποίων αντοχής, και πληθώρα εγκαταστάσεων (μεταξύ των οποίων σαλέ, καφετέρια, εστιατόριο, snow bar, ξενοδοχείο και ξενώνα με θερμαινόμενη πισίνα και σάουνα) τα 3-5 Πηγάδια είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στα καλύτερα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του, το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του όλη τη σαιζόν. Η ημερήσια κάρτα κυμαίνεται από 14€ έως 18€ για τα Σαββατοκύριακα, αναλόγως εποχής.

Πού θα μείνετε: Στον παραδοσιακό ξενώνα ή το ξενοδοχείο που λειτουργούν εντός του χιονοδρομικού. Οι τιμές τους αυτήν την περίοδο ξεκινούν από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο της καθημερινές και φτάνουν τα 60€ Παρασκευή και Σάββατο. Εναλλακτικά, στο Χαγιάτι (τηλ.: 23810 51500, από 70€ το δίκλινο) και το Βαρόσι (τηλ.: 23810 21865, από 70€ το δίκλινο, κρατήσεις και μέσω του Booking από εδώ) στην ομώνυμη παραδοσιακή συνοικία της Έδεσσας, ή στο ρομαντικό ξενώνα Παλαιά Πόλη (τηλ.: 23320 52520, από 80€ το δίκλινο, κρατήσεις και μέσω του Booking από εδώ) στη Νάουσα.

Στάσεις για γευστικό ανεφοδιασμό: Στην Έδεσσα, παραδοσιακή κουζίνα και εξαιρετικά ψητά στο Σταθμό και τοπικές σπεσιαλιτέ στη Λίμνη, στα Βρυττά. Στη Νάουσα, φρεσκότατη πέστροφα στο Νησάκι και τα Γεράνια, μαγειρευτά και σχάρα στα Οινομαγειρέματα και τη Σπονδή.

Στον Παρνασσό για snowboard

Το «χιονοδρομικό κέντρο της Αθήνας», όπως χαϊδευτικά το αποκαλούν οι φανατικοί φίλοι του, είναι και αυτό άριστα οργανωμένο, κι έχει και το πλεονέκτημα να είναι… δίπλα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων, συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Ιατρική κάλυψη σε όλους τους επισκέπτες, ειδικός χώρος φύλαξης ανηλίκων με παιδική χαρά, δύο καφετέριες-σαλέ και «μαύρες» εκτός πίστας διαδρομές με παχύ χιόνι για τους πιο μυημένους είναι μερικά από τα «προσόντα» του.

Οργανωθείτε: Η σχολή του Chalet Κελάρια 1950, διοργανώνει καθημερινά ιδιαίτερα και ομαδικά μαθήματα snowboard στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Οι τιμές ξεκινούν από 15€ το άτομο ανά ώρα για ομάδες τεσσάρων έως οκτώ ατόμων, και από 25€ κατ’ άτομο ανά ώρα, για ιδιαίτερα μαθήματα δύο ατόμων. Η ημερήσια κάρτα για το χιονοδρομικό κέντρο κοστίζει 30€ τα Σαββατοκύριακα (27€ αν την αγοράσετε online από εδώ)

Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του Ξενώνα Γκενεράλη στην Αράχωβα (τηλ.: 22670 31529, από 70€ το δίκλινο) ή στα ζεστά, παραδοσιακά δωμάτια του Ξενώνα Αριάδνη, οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 60€ για το δίκλινο με τζάκι (κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ). Αν προτιμάτε να μείνετε εκτός Αράχωβας, εξαιρετική επιλογή είναι η Αγόριανη, στην πίσω πλευρά του βουνού –δείτε προτάσεις διαμονής εδώ.

Στάσεις για γευστικό ανεφοδιασμό: Εξαιρετικά μαγειρευτά, τοπικές σπεσιαλιτέ αλλά και σχάρα στη Φτερόλακκα, την Παναγιώτα, τα Αλώνια, και στη σταθερή αξία του Καπλάνη –όλα στην Αράχωβα. Σπιτικά μαγειρευτά και εξαίσια σχάρα στην ταβέρνα Μαυροδήμος, παραδοσιακή κουζίνα και νόστιμα μαγειρευτά στο Ρόδι και Κάστανο –αμφότερα στην Αγόριανη.

Στον Όλυμπο και τον Κίσσαβο για mountain bike

Τα μονοπάτια που μοιάζουν απάτητα, τα ειδυλλιακά φυσικά τοπία και τα γραφικά χωριουδάκια που στολίζουν εδώ κι εκεί τις διαδρομές κάνουν τα δύο βουνά ιδανικούς προορισμούς για τις ορεινές ποδηλατάδες μας.

Οργανωθείτε: Η Olympos Trek, που γνωρίζει τον Όλυμπο και τον Κίσσαβο καλύτερα από οποιονδήποτε, διοργανώνει μια σειρά διαδρομών –τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ– οι οποίες περιλαμβάνουν στάσεις σε χωριά, πικ-νικ στο δάσος και άλλα τέτοια ενδιαφέροντα. Οι τιμές κυμαίνονται στα 45€ το άτομο για μια τετράωρη διαδρομή στον Όλυμπο και στα 30€ το άτομο για μια τρίωρη διαδρομή στον Κίσσαβο. Αν φέρετε το δικό σας ποδήλατο, έχετε έκπτωση στην τιμή συμμετοχής –η οποία περιλαμβάνει και ποδήλατο της εταιρείας, και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Ίσβορος, στη Ραψάνη, σε τιμές που ξεκινούν από 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στη Βίλλα Πάνθεον στο Λιτόχωρο, με μοναδική θέα προς το φαράγγι του Ενιπέα, σε τιμές που κυμαίνονται στα 60€ το δίκλινο με πρωινό (κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Στάσεις για γευστικό ανεφοδιασμό: Οι Πλειάδες στον Παλαιό Παντελεήμονα ειδικεύονται στο κυνήγι, αλλά και στα ζουμερά κρέατα στη σχάρα γενικότερα. Αρνάκι σούβλας, κοντοσούβλι και χωριάτικες πίττες θα απολαύσετε στην Αμβροσία, στην Καρυά. Η ταβέρνα του Δημάτη στον Άγιο Δημήτριο μετρά μισό αιώνα ζωής και… εξειδίκευσης σε σπεσιαλιτέ όπως τα μαριναρισμένα φιλετάκια αγριογούρουνου και το κοκκινιστό ζαρκάδι. Ναι, για όποιον δεν κατάλαβε, η περιοχή προσφέρεται για κρεατοφαγία μέχρι τελικής πτώσης.

Στον Λούσιο για rafting

Ό,τι και αν έχετε ακούσει για την φήμη του –που τον θέλει «δύσκολο», «επικίνδυνο», ακόμα και «μαγεμένο»– ο Λούσιος είναι μακράν ο κορυφαίος προορισμός για rafting. Οι αρχάριοι θα χαρούν να μάθουν ότι η δυσκολία της κατάβασης δεν ανταποκρίνεται στις φήμες, ενώ το τοπίο είναι σαγηνευτικό. Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού. Oι διαδρομές του καταλήγουν στη διασταύρωση των δύο ποταμών και συνεχίζουν για λίγο ή για πολύ, στον Αλφειό. Διατρέχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι που δεν είναι «περπατήσιμο», μπορείτε δηλαδή να το θαυμάσετε μόνο μέσα από το ποτάμι. Και όχι, δεν είναι μαγεμένος. Το θανατηφόρο ατύχημα που τον στιγμάτισε πριν από μερικά χρόνια ήταν αποτέλεσμα κακής εκτίμησης της διοργανώτριας εταιρείας, και δεν είχε καν σχέση με rafting.

Οργανωθείτε: Η Trekking Hellas Αρκαδίας διοργανώνει καταβάσεις σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δύο διαδρομές, την μικρή, 7 χιλιομέτρων, και τη μεγάλη, 9 χιλιομέτρων. Το κόστος είναι 50€ το άτομο για την πρώτη διαδρομή (περιλαμβανομένου εξοπλισμού, μεταφοράς από και προς την βάση της Trekking στη Βλαχορράφτη, έμπειρου οδηγού και γεύματος στο τέλος της δραστηριότητας) και 75€ για τη δεύτερη διαδρομή (με όλα τα παραπάνω).

Πού θα μείνετε: Ιδανική βάση για την εξόρμησή σας –και για να μη χρειαστεί να ξυπνήσετε πολύ νωρίς το πρωί της κατάβασης– είναι η Καρύταινα, το κοντινότερο στη βάση της Trekking χωριό της Αρκαδίας. Εμείς προτείνουμε τα ιδιαίτερα περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650, 50€ το δίκλινο) τα μπαλκονάκια των οποίων απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο κάστρο. Καλή επιλογή αποτελούν και τα λιτά αλλά περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια Καρύταινα, κάποια εκ των οποίων απολαμβάνουν επίσης θέα στο κάστρο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 35€ το δίκλινο.

Πού θα φάτε: Ελληνική κουζίνα «της μαμάς» στο Δρυμώνα, αγριογούρουνο και άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ στο Στέκι της Γεύσης και εξαιρετικά μαγειρευτά στον ατμοσφαιρικό Θόλο, όλα στη Δημητσάνα. Τοπική κουζίνα και εξαιρετική σχάρα στα Παπάκια, περί τα 2 χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη. Σπιτικά μαγειρευτά στο Κάστρο, επίσης στην Καρύταινα. Ζουμερά, ντόπια κρεατικά σε γιγάντιες μερίδες στο Ταβερνάκι του Φάνη, στο χωριό Κάψια.

Στον Βουραϊκό για trekking

H διαδρομή του Οδωντωτού είναι μία από τις εντυπωσιακότερες στην Ελλάδα. Γι’ αυτό ακριβώς είναι κρίμα να την απολαμβάνεις μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου που δεν σταματά. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 περνά μέσα από το φαράγγι, εξ ου και η σχετική σηματοδότηση η οποία διευκολύνει τους πεζοπόρους που το διασχίζουν. Πέρα από τα ειδυλλιακά τοπία που συνθέτουν η πυκνή βλάστηση και τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, highlight της διαδρομής είναι το σπήλαιο που οι ντόπιοι ονομάζουν «Δικαστήριο», λόγω των ιδιαίτερων σταλαγμιτικών σχηματισμών, που θυμίζουν αίθουσα ακροάσεων δικαστηρίου, και το «Σιφώνι», ένα από τα στενότερα περάσματα του φαραγγιού στο οποίο τα νερά του ποταμού δημιουργούν το ομώνυμο εφέ.

Οργανωθείτε: Η Ανάδραση διοργανώνει πεζοπορίες με επαγγελματία οδηγό, σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα του χρόνου. Το κόστος είναι 15€ το άτομο για διαδρομή τεσσάρων ορών.

Πού θα μείνετε: Στα Καλάβρυτα, στις κουκλίστικες Σοφίτες της Χαρούλας (τηλ.: 26920 22238, 55€ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ) και στο ατμοσφαιρικό Georgio’s V Chalet (τηλ.: 26920 24600, από 68€ το δίκλινο με τζάκι, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ). Στο Διακοφτό, η καλύτερη ίσως επιλογή είναι ο Ξενώνας Θέαση (τηλ.: 26910 43611, από 65€ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ).

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά στο Καταφύγιο και το Σπιτικό, τοπικές σπεσιαλιτέ και μεζεδάκια στην παραδοσιακή ταβέρνα Συμπόσιο –όλα στα Καλάβρυτα. Εξαίσια σχάρα στον Θανάση, στο 17ο χιλιόμετρο Πούντας-Καλαβρύτων.

Διαβάστε: Περισσότερες διαδρομές και βόλτες στα Καλάβρυτα.

Στην Ολυμπία για mountain bike

Η περιοχή λέγεται Κοιλάδα των Θεών και ναι, είναι τόσο πράσινη και τόσο ειδυλλιακή, όσο υποδηλώνει το όνομά της. Χωμάτινα μονοπάτια διασχίζουν το καταπράσινο δάσος, δίπλα στα κρυστάλλινα νερά του Αλφειού, περνώντας μέσα από διαφορετικές διαδρομές για να διαλέξετε αυτή που σας ταιριάζει, ανάλογα με την… όρεξη και τη φυσική σας κατάσταση.

Οργανωθείτε: Διαφορετικές διαδρομές κλιμακωτής δυσκολίας, για να επιλέξετε ανάλογα με το επίπεδό σας, προσφέρει η Eco Action. Η διάρκεια της ποδηλατάδας κυμαίνεται από μία έως τρεις ώρες, αναλόγως τη διαδρομή που θα επιλέξετε. Οι τιμές ξεκινούν από 25€ το άτομο, και περιλαμβάνουν ποδήλατα βουνού, κράνος, έμπειρους συνοδούς και ασφάλιση.

Πού θα μείνετε: Στα λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια του Neda Hotel, λίγα μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 50€ το δίκλινο με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ. Ωραιότατη επιλογή είναι και τα χρωματιστά δωμάτια του Bacchus Hotel, στην Αρχαία Πίσσα, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 50€ για το δίκλινο. Κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ.

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο ταβερνάκι Βάκχος, κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο. Γουρουνόπουλα, κοντοσούβλια και άλλες σουβλιστές νοστιμιές (ακόμα και… χέλι!) στην Ειρήνη, στο Καλλίκωμο.

Στη Μονή Προυσού για trekking και καταρίχηση σε καταρράκτη

Παραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια, πυκνά ελατοδάση, ρεματιές πλαισιωμένες από καστανιές, επιβλητικοί καταρράκτες. Η διαδρομή που ξεκινά από το μοναστήρι του Προυσού και καταλήγει στη Μαύρη Σπηλιά είναι μία από τις πιο όμορφες και λιγότερο δημοφιλείς, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε περισσότερες πιθανότητες να απολαύσετε το φαντασμαγορικό τοπίο ανενόχλητοι. Σχεδόν όλες οι διαδρομές που διοργανώνονται εδώ περιλαμβάνουν επίσκεψη στο κτισμένο τον 3ο μ.Χ. αιώνα μοναστήρι του Προυσού.

Οργανωθείτε: Η Eco Action διοργανώνει όλο τον χρόνο πεζοπορίες που περιλαμβάνουν ξενάγηση στον μοναστήρι, δίωρη διαδρομή σε ένα πανέμορφο μονοπάτι, και καταρρίχηση στο φαράγγι της Μαύρης σπηλιάς, με την βοήθεια ειδικού εξοπλισμού, σε καταρράκτη επτά μέτρων. Το κόστος της δραστηριότητας είναι 25€ το άτομο, συνοδών και ασφάλισης περιλαμβανομένων.

Πού θα μείνετε: Στον Ξενώνα Μεσοστράτι (τηλ.: 22370 41118, από 75€ το δίκλινο) στο Μεγάλο Χωριό. Στον Ξενώνα Στα Τζάκια, στο Καρπενήσι (τηλ.: 22370 80888, από 36€ το δίκλινο με πρωινό, ή 46€ με πρωινό και τζάκι, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking). Στη Βίλλα Βιργινία, στο Βουτύρο (τηλ.: 22370 25133, από 55€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Ασυναγώνιστη σχάρα με παράδοση… δεκαετιών στον Γαύρο, στον δρόμο από τον Προυσό προς το Καρπενήσι (προτιμήστε το τελευταίο μαγαζάκι αριστερά). Παραδοσιακά μαγειρευτά και σπιτικές πίτες στο Πανόραμα και τον Γεωργαλή, στο Καρπενήσι. Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως κοκκινιστό βετούλι (νεαρό κατσίκι), αγριογούρουνο, κρασάτο κόκκορα και σπιτικές πίττες στην ταβέρνα της Κυρά-Μαρίας, εντός του ξενώνα Χελιδόνα στο Μικρό Χωριό.

Διαβάστε: Περισσότερα για την Ευρυτανία και τα κουκλίστικα χωριά της.

Στο Φαράγγι του Βίκου για trekking

Οι επίσημες μετρήσεις λένε πως είναι το βαθύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Όσοι το έχουν περπατήσει έστω και μία φορά, λένε πως είναι επίσης το ομορφότερο. Το φαράγγι που διασχίζουν δύο ποτάμια ο Βοϊδομάτης (ο οποίος κατέχει ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό του καθαρότερου ποταμού της Γηραιάς Ηπείρου) και ο Αώος, στολίζεται από πέτρινα γεφύρια, φυσικές πηγές και μικρούς καταρράκτες, ενώ έχει να υπερηφανεύεται για φυσικά τοπία που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Η διάσχισή του είναι ένα πολύωρο εγχείρημα, 6-7 ωρών, που πραγματοποιείται κατά κανόνα από Μάιο έως Σεπτέμβριο. Υπάρχουν, όμως, πολλές μικρότερες πεζοπορικές διαδρομές που περνούν από τα ομορφότερα σημεία του, και τις οποίες μπορείτε να πραγματοποιήσετε όλο τον χρόνο.

Οργανωθείτε: Η No Limits διοργανώνει κάθε Σαββατοκύριακο τρίωρη πεζοπορία από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλειδωνιάς. Τέσσερα χιλιόμετρα διαδρομής, απαράμιλλα φυσικά τοπία, στάση για πικνίκ στις όχθες του Βοϊδομάτη και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγ. Αναργύρων. Η τιμή είναι 25€ το άτομο, και περιλαμβάνει μεταφορές, συνοδό και ελαφρύ γεύμα. Η εταιρεία διοργανώνει επίσης rafting, monoraft, canyoning, kayak και εξορμήσεις για σκι στην περιοχή, αν σας ανοίξει η όρεξη για κάτι πιο… extreme.

Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του Ξενώνα Κερασιές στη Βωβούσα (τηλ.: 26560 23003, από 70€ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ). Στο κουκλίστικο Αρχοντικό της Χάμκως, στην Κόνιτσα (τηλ.: 26550 23107, από 70€ το δίκλινο με πρωινό, κρατήσεις μέσω του Booking από εδώ). Στο παραδοσιακό Σπίτι του Ορέστη στα Άνω Πεδινά (τηλ. 26530 71202, από 60€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως αγριογούρουνο και ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή στο Μπουραζάνι. Σπιτικά μαγειρευτά στου Μιχάλη, στους Κήπους, στον Άγγελο, στη Βωβούσα, και στο Καπνισμένο Τσουκάλι στην Κόνιτσα. Τοπική κουζίνα με φαντασία στο Κανέλλα και Γαρύφαλλο, στη Βίτσα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v