Παρνασσός: Έξι χωριά… βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα

Διαδρομές σε ελατοσκέπαστα μονοπάτια, φαντασμαγορικοί καταρράκτες και μυστικά, πέτρινα χωριά. Το αγαπημένο βουνό των Αθηναίων είναι πολλά περισσότερα από την Αράχωβα και το χιονοδρομικό του. Μένει μόνο να τα ανακαλύψετε.
Παρνασσός: Έξι χωριά… βγάζουν τη γλώσσα στην Αράχωβα
της Ηρώς Κουνάδη

Πέρασαν χρόνια από τότε που οι λέξεις Παρνασσός και Αράχωβα ήταν συνώνυμες στο μυαλό του Αθηναίου weekender, και η μοναδική εναλλακτική αν ήθελες να αποφύγεις τα πλήθη και τις τιμές της κοσμοπολίτικης «πρωτεύουσας του χειμώνα» ήταν να ξυπνάς κάθε πρωί από τις εξατμίσεις των πούλμαν που αποβίβαζαν τεράστια γκρουπ μαθητών στους Δελφούς. Τα… υπόλοιπα χωριά του Παρνασσού παίρνουν αργά αλλά σταθερά την θέση που τους αξίζει στον χάρτη των αποδράσεων του Σαββατοκύριακου, κι αποκτούν, το ένα μετά το άλλο, όλο και πιο ενδιαφέροντες ξενώνες, ζεν αγροκτήματα, και γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπιες λιχουδιές. Ακολουθήστε μας, σε ένα οδοιπορικό στις πλαγιές και τις πεδιάδες του επίτιμου… βουνού της Αθήνας.

Αγόριανη: Διαδρομές στον καταρράκτη

Ακριβώς στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από εκείνη που βρίσκεται η Αράχωβα, η Αγόριανη (ή Επτάλοφος, όπως είναι η καινούρια «επίσημη» ονομασία της, που κανένας δε χρησιμοποιεί) είναι ακριβώς το αντίθετό της: μια low profile εκδοχή της χαρακτηριστικής ορεινής ομορφιάς της, με τα πέτρινα σπιτάκια, τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις καμινάδες που αχνίζουν, αμφιθεατρικά κτισμένα ανάμεσα σε έλατα και πλατάνια, σε υψόμετρο 850 μέτρων.

Από τις αγαπημένες εικόνες του χωριού, η κεντρική, λιθόκτιστη πλατεία (το περίπτερο της οποίας είναι επίσης χαριτωμένα πέτρινο) με τα δίδυμα, γιγάντια πλατάνια, τα ταβερνάκια και τα café της, που σερβίρουν γλυκό του κουταλιού σε τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός είναι καλός. Από εδώ ξεκινά το πετρόχτιστο μονοπάτι που ανηφορίζει, κάνοντας ζιγκ ζαγκ πλάι σε ένα μικρό ποταμάκι, προς τον πανέμορφο, είκοσι μέτρων καταρράκτη - σήμα κατατεθέν του χωριού.

Κι όσο για δραστηριότητες; Όρεξη να ‘χετε: πεζοπορία στο περίφημο μονοπάτι Ε4, που συνδέει την Αγόριανη με τους Δελφούς σε έξι (!) ώρες, μέσα από το κατά γενική ομολογία ομορφότερο δάσος του Παρνασσού, εξερεύνηση μοναδικών σπηλαίων, όπως το περίφημο Κωρύκειον Άντρο ή Σπήλαιο του Πάνα, και sightseeing στην ευρύτερη περιοχή είναι μερικές μόνο από αυτές.

Διαβάστε: Περισσότερα για την Αγόριανη και τα αξιοθέατα γύρω της σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ.

Πού θα μείνετε:
Στα κουκλίστικα δωμάτια και τις σοφίτες του ξενώνα Μαυροδήμος, στην καρδιά του χωριού, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 60€ το δίκλινο με πρωινό. Στα design δωμάτια του Teresa Country Lodge, σε τιμές που ξεκινούν από 90€ το δίκλινο με πρωινό.

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά (hit το μοσχάρι με κυδώνια και τα ρεβίθια με μανιτάρια) και εξαίσια σχάρα στην ταβέρνα Μαυροδήμος, κάτω από τον ομώνυμο ξενώνα. Εξαιρετική παραδοσιακή κουζίνα, μαγειρευτά και σχάρα στο Ρόδι και Κάστανο: δοκιμάστε οπωσδήποτε τον κρασάτο κόκορα, την καπνιστή μπριζόλα και τις σπιτικές πίττες. Για αμφότερα υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.

Βάριανη: Έχω ένα μυστικό (χωριό)

Κρυμμένη πίσω από πυκνά ελατοδάση, κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του Παρνασσού, η μικρούλα Βάριανη υποδέχεται τους επισκέπτες της πάνω σε ένα γεφυράκι, κάτω από το οποίο κυλούν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού της ποταμού. Τα πρώτα πέτρινα σπίτια της διακρίνονται μετά από λίγο, πίσω από την τελευταία στροφή του ανηφορικού δρόμου.

Τα αυτοκίνητα μένουν στην λιθόστρωτη πλατεία, με την πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που δεσπόζει πάνω από τα καταπράσινα τοπία του Παρνασσού, τα οποία απλώνονται ως εκεί που φτάνει το μάτι. Στάση για ελληνικό καφέ στη χόβολη στο παραδοσιακό καφενείο της πλατείας, και συνεχίζουμε με τα πόδια, προς την κατεύθυνση που δείχνει η ξύλινη ταμπέλα «πηγές Μπουρμπούλα». Ο ήχος του νερού φτάνει σχεδόν μέχρι την πλατεία, κι ο λόγος γίνεται εμφανής μετά από διακόσια περίπου μέτρα: ένας μικρός καταρράκτης, και καμιά δεκαριά πέτρινες κρήνες από τις οποίες αναβλύζει το νερό των πηγών που κατεβαίνει από το βουνό παρέχουν γενναιόδωρα αυτό το ζεν soundtrack σε ολόκληρο το χωριό.

Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια του πέτρινου ξενώνα Αρχοντόλιθος, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι. Οι τιμές ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο δωμάτιο, με πλούσιο, παραδοσιακό πρωινό.

Πού θα φάτε: Εξαιρετικά παϊδάκια και άλλα ντόπια κρέατα στη σχάρα, στην ταβέρνα Δροσούλα, πλάι στις πηγές Μπουρμπούλα –αν ο καιρός είναι καλός, πιάστε τραπέζι στο ξύλινο μπαλκονάκι, για να αγναντεύετε τα εκπληκτικά φυσικά τοπία που απλώνονται κάτω από τα πόδια σας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Σουβάλα/ Πολύδροσος: Δύο ονόματα, ένα υπέροχο χωριό 

Πολύδροσος είναι η επίσημη ονομασία, Σουβάλα τη λένε ακόμα οι παλιοί –αυτό, άλλωστε, ήταν μέχρι το 1928 το μοναδικό της όνομα. Ένα από τα τελευταία «μυστικά» χωριά του Παρνασσού, η Σουβάλα διαδίδεται τα τελευταία χρόνια χάρη κυρίως στους καινούριους της ξενώνες και τα ταβερνάκια που μοσχοβολούν παράδοση. Η πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και την πετρόχτιστη εκκλησία συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος σε ρουστίκ ταβερνάκια και café που απλώνουν έξω τα τραπεζάκια τους όταν ο καιρός είναι καλός.

Όταν χορτάσετε βόλτες στο χωριό, θα ανηφορίσετε με το αυτοκίνητο προς την Πάνω Σουβάλα, για να απολαύσετε την φαντασμαγορική διαδρομή μέσα στο δάσος και τα παλιά αρχοντικά της, και στην βυζαντινή Αγία Ελεούσα του 6ου μ.Χ. αιώνα, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό, πλάι στις πηγές του βοιωτικού Κηφισού.

Πού θα μείνετε: Στα υπέροχα, country chic δωμάτια του Ξενώνα – Οινοποιείου Αργυρίου, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 80€ το δίκλινο με πρωινό ή από 90€ με πρωινό και τζάκι (κρατήσεις και μέσω του Booking από εδώ)

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ (η χωριάτικη τυρόπιτα με μαϊντανό είναι must) στο Εν Παρνασσώ. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Αμφίκλεια: Το χωριό που έγινε τάση 

Το… αντίπαλο δέος της Αράχωβας, η low profile αλλά εξίσου υπέροχη Αμφίκλεια είναι τα τελευταία χρόνια σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο και η κοσμοπολίτισσα αδερφή της. Στα πλακόστρωτα σοκάκια της, ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια και νεοκλασικά αρχοντικά, συγκεντρώνονται τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα ζευγάρια, οικογένειες και παρέες που ανηφορίζουν ως εδώ είτε για το χιονοδρομικό (που απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα) είτε για το ίδιο το χωριό, που αποτελεί την τέλεια πρόταση για κοντινή απόδραση, δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

Στα αξιοθέατα του χωριού, πέρα από τις βόλτες στα σοκάκια του, συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά διατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, τα μεσαιωνικά εκκλησάκια και το μοναδικό στην Ελλάδα –και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένο– Μουσείο Άρτου. Εργαλεία, εικόνες, σκεύη και ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις διηγούνται την ιστορία του δημοφιλέστερου εδέσματος, της παρασκευής του και της καλλιέργειας σιτηρών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Θα το βρείτε ανοιχτό Σαββατοκύριακα από τις 10.00 έως τις 16.00 και καθημερινές από τις 10.00 έως τις 14.00, με το εισιτήριο να κοστίζει 2€.

Πού να μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του ξενώνα Κυριακή, σε τιμές που ξεκινούν από 80€ το δίκλινο με πρωινό, ή 90€ με πρωινό και τζάκι (κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ) ή στα βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού δωμάτια του Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού, σε τιμές που ξεκινούν από 80€ το δίκλινο με πρωινό (κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ). Για κάτι πιο… φυσιολατρικό, προτείνουμε τα σπιτάκια του Αγροκτήματος Αμφίκαια, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 90€ για δύο άτομα, με πλούσιο πρωινό.

Πού να φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ, νόστιμα μαγειρευτά αλλά και ζουμερά, ντόπια κρέατα στη σχάρα, στο Δαδί, και στην ταβέρνα της Βάσως στην Άνω Πλατεία –αμφότερα δεν θα σας κοστίσουν περισσότερα από 15-20€ το άτομο. Για καφεδάκι και επιδόρπιο, αξίζει να κάνετε μια στάση στο café Κούκος, στην κεντρική πλατεία, ακριβώς δίπλα στο Μουσείο Άρτου.

Ελάτεια: Βολτάροντας στην κοιλάδα

Απλωμένη στην κοιλάδα του Κηφισού, η Ελάτεια ενδείκνυται για ατελείωτες βόλτες στα γραφικά δρομάκια και τους πεζόδρομούς της, ανάμεσα σε σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και λουλουδιαστά μπαλκόνια. Η χαρά του πεζοπόρου είναι το γεγονός πως το χωριό (ή κωμόπολη, αν λάβουμε υπ’ όψιν τον αναλογικά μεγάλο πληθυσμό των 2.500 κατοίκων) είναι εντελώς επίπεδο, χωρίς ανηφοροκατηφόρες να δυσκολεύουν τα βήματά μας. Στις πλατείες του συγκεντρώνονται γραφικά καφενεία, μοντέρνα café (κυρίως στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου) και όμορφα ταβερνάκια, ενώ τα αξιοθέατα είναι τόσα που δεν τα προλαβαίνεις σε ένα Σαββατοκύριακο.

Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε την Αρχαιολογική Συλλογή Ελάτειας, που στεγάζεται στο υπέροχο κτίριο του παλιού σχολείου του 1920 –κάντε ένα τηλεφώνημα στο 22340 29992 πριν πάτε, καθότι τα ωράρια δεν είναι σταθερά– το μυκηναϊκό νεκροταφείο στο λιβάδι της Ελάτειας και τον Ναό της Κραναίας Αθηνάς, στην περιοχή Τσούκα, με την πιο φαντασμαγορική θέα στο χωριό.

Διαβάστε: Περισσότερα για την Ελάτεια σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πού να μείνετε: Στα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια του ξενώνα Κραναία Αθηνά, κάποια εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ για το δίκλινο με πρωινό.

Πού να φάτε: Λαχταριστά κρεατικά στη σχάρα (οι σπεσιαλιτέ της περιοχής είναι τα παϊδάκια και η προβατίνα) στην ψησταριά του Καραΐσκου και την ταβέρνα του Πόντιου. Υπολογίστε περί τα 15€ το άτομο.

Τιθορέα: Είναι ωραία - είναι ωραία...

Αν σκεφτεί κανείς το υπέροχο Αισθητικό Δάσος Τιθορέας, με τα χιλιάδες πλατάνια και τις βελανιδιές, και το φαράγγι του ρέματος Καχάλα, που προσφέρεται για ορειβασία και extreme sports, είναι παράξενο που η Τιθορέα δεν έχει γίνει ακόμα δημοφιλής προορισμός. Ίσως, βέβαια, να είναι καλύτερα έτσι –για να μπορούμε οι «γνωρίζοντες» να απολαμβάνουμε με την ησυχία μας τα πέτρινα καλντερίμια της, την εικόνα των σπιτιών με τις καμινάδες που αχνίζουν, την κεντρική χωμάτινη πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τα γραφικά καφενεδάκια της.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας σημειώστε πως η Τιθορέα είναι η αρχή –ή το τέλος, αναλόγως ποια μεριά του χάρτη κοιτάς– του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε65, το οποίο κοντά στο χωριό περνά κάτω από ένα πανέμορφο δάσος, διάσπαρτο με γραφικά ξωκλήσια.

Διαβάστε: Περισσότερα για την Τιθορέα σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life, εδώ

Πού να μείνετε: Στα ατμοσφαιρικά δωμάτια του Τιθοριέων Σπίτια, ή στα όμορφα δωμάτια του Zakas Hotel, κάποια εκ των οποίων διαθέτουν και τζάκι. Υπολογίστε περί τα 60€ για καθένα εξ αυτών.

Πού να φάτε: Λιχουδιές που ευωδιάζουν τοπική παράδοση σε ένα υπέροχα ρουστίκ περιβάλλον στην ταβέρνα 1829, και υπέροχα κρεατικά στη σχάρα –αλλά και σπιτικές χυλοπίτες, στο Στέκι του Γιαλά. Για καθένα εξ αυτών υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v