Οι γιορτές του φθινοπώρου: Weekends με αφορμή

Ποδηλατάδες με στάση στα οινοποιεία της Νεμέας, κάστανα και τσίπουρα στην Ορεινή Ναυπακτία, δράση κοντά στην πηλιορείτικη φύση, αγώνες mountain bike και αδρεναλίνη στον Χελμό. Έξι Σαββατοκύριακα για να γιορτάσετε το φθινόπωρο που επιτέλους ήρθε.
Οι γιορτές του φθινοπώρου: Weekends με αφορμή
της Ηρώς Κουνάδη

Σαν να επισκέπτεσαι φίλους στο χωριό. Έτσι μοιάζουν οι υπαίθριες γιορτές που διοργανώνονται ανά την Ελλάδα το φθινόπωρο για όποια πιθανή κι απίθανη αφορμή μπορεί κανείς να σκεφτεί: από τη συγκομιδή των κάστανων, μέχρι τις ποδηλατάδες στα οινοποιεία. Και έτσι, σαν επίσκεψη σε φίλους στο χωριό, λειτουργούν: με τις μουσικές, το κρασάκι, και την (μεγάλη) παρέα στην πλατεία του χωριού. Δεν είναι ότι χρειαζόμαστε απαραίτητα «αφορμή» για ένα Σαββατοκύριακο στη φύση –απλώς αν το σπάσιμο του κουμπαρά συμπίπτει με μια ωραία γιορτή, ή με ένα πρόγραμμα που ξεπερνά τα συνηθισμένα ξενώνας-ταβερνάκι-βόλτες στο χωριό, τόσο το καλύτερο.

Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε έξι weekends-προτάσεις για όλα τα γούστα, σε χαμηλές (αυστηρά και μόνο) τιμές. Για την περίπτωση που το σπάσιμο του κουμπαρά σας συμπέσει με κάποιο από τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου.

Ποδηλατάδες στην Ορεινή Κορινθία

Εσείς πόσο μακριά θα φτάνατε για ένα ποτήρι χρυσαφένιο Domaine Helios, νέας εσοδείας; Η ομάδα του Cycling4Wine, πάντως, θα κάνει 54 χιλιόμετρα με τα ποδήλατά της, για τέταρτη συνεχή χρονιά, και θα σας περιμένει. Η ποδηλατάδα ξεκινά στις 10.00 το πρωί της Κυριακής 14 Οκτωβρίου, από το οινοποιείο Domaine Helios στο Κούτσι Νεμέας, κάνει στάση στο οινοποιείο του Σπύρου Λαφαζάνη στις Αρχαίες Κλεωνές και στους Αμπελώνες Ζαχαριά στη Νεμέα και καταλήγει στο σημείο εκκίνησης για γεύμα μετά ζωντανής μουσικής. Η τιμή της συμμετοχής είναι 10€ κατ’ άτομο, συν 12€ προαιρετικά για το γεύμα, και εννοείται το κρασί είναι άφθονο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Κι αν δεν σας κάνει καρδιά να επιστρέψετε το ίδιο βράδυ –ή θέλετε να κλείσετε το Σαββατοκύριακο στην Ορεινή Κορινθία με την μεθυστική ποδηλατάδα– έχετε ουκ ολίγες επιλογές για την διαμονή σας. Εμείς προτείνουμε το Αρχοντικό Κεφαλάρι, στο ομώνυμο χωριό, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 65€ για το δίκλινο με πρωινό, και το Astra Hotel, στην Καστανιά, πολύ κοντά στη λίμνη Στυμφαλία, οι τιμές του οποίου κυμαίνονται στα 63€ το δίκλινο με πρωινό.



Περισσότερη ποδηλατάδα στον Χελμό

Κι άλλη μια ποδηλατάδα αυτό το τριήμερο, έτσι για να έχετε να διαλέγετε. Περισσότερη αδρεναλίνη αυτή την φορά, όπως μαρτυρά και το όνομα του 1ου Helmos Top Downhill Race που διοργανώνει το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, μας περιμένει όλο το τριήμερο από 12 έως 14 Οκτωβρίου. Το ολοκαίνουριο ποδηλατικό μονοπάτι, στο οποίο θα διεξαχθεί ο αγώνας, έχει συνολικό μήκος δύο χιλιόμετρα, ξεκινά από την κορυφή του Χελμού για να καταλήξει στη Βαθειά Λάκκα, αφού διασχίσει δύο φορές τη χιονοδρομική πίστα και περάσει από τα άλματα του snowpark.

Το γεμάτο πρόγραμμα του τριημέρου περιλαμβάνει ακόμα άλματα στο Funbag, πάρτι, κληρώσεις ποδηλατικών δώρων και ski pass για το χειμώνα. Οι τιμές για μία διανυκτέρευση (το Σάββατο) με πρωινό, μεσημεριανό και παρακολούθηση των αγώνων ξεκινούν από 43€ το άτομο. Δείτε εδώ αναλυτικό τιμοκατάλογο, και λεπτομέρειες σχετικά με το πρόγραμμα και εδώ τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν.

Δράση στο Πήλιο

Ένας πολλά υποσχόμενος ξενώνας άνοιξε μόλις τις πόρτες του στην Άφησσο του Πηλίου, και φαίνεται ότι ήρθε αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά: Εκτός από τα όμορφα, ζεστά δωμάτια, τα λαχταριστά πρωινά και τη μοναδική θέα στον Παγασητικό, το Karavia Lux Inn έχει να προτείνει και οργανωμένες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν canyoning στο Μυλοπόταμο, trekking στο Χαλόρεμα ή mountain biking στο φράγμα Παναγιώτικο. Όλες οι διαδρομές canyoning και trekking γίνονται με τον έμπειρο οδηγό Γιώργο Ανδρέου και τους εξειδικευμένους συνεργάτες του, ενώ στο mountain biking θα έχετε μαζί σας τον έμπειρο ποδηλάτη Αλέξανδρο Πετρούτσο.

Οι τιμές ξεκινούν από 65€ το άτομο σε δίκλινο δωμάτιο, περιλαμβανομένου πρωινού και μιας δραστηριότητας, με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για δύο ή περισσότερες διανυκτερεύσεις παρέχεται και ένα γεύμα δωρεάν. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.



…Ή μήπως μανιταρογνωσία στο Πήλιο;

Ξέρετε να ξεχωρίζετε τα καλογεράκια από τις βασίλες, τις γουργουλιάνες, από τα ζουρλομανίταρα; Πιστός στην ετήσια παράδοση, ο αγαπημένος μας πηλιορείτικος ξενώνας Αμανίτα στην Τσαγκαράδα διοργανώνει και φέτος πέντε Σαββατοκύριακα μανιταρογνωσίας, τα οποία περιλαμβάνουν πεζοπορικές εξερευνήσεις στα δασικά μονοπάτια, ανάμεσα σε καστανιές και οξιές, αναζήτηση, συλλογή και φωτογράφηση μανιταριών, αλλά και σπέσιαλ γαστρονομικές βραδιές, με τα… λάφυρα του κυνηγιού, ντόπιο κρασί ή τσίπουρο και –αν είστε αρκετά τυχεροί και κάνει έστω και λίγο κρύο– αναμμένο τζάκι. Τα Σαββατοκύριακα της μανιταρογνωσίας διοργανώνονται όλο τον Οκτώβριο –το τελευταίο είναι αυτό στις 2-4 Νοεμβρίου. Οι τιμές ξεκινούν από 80€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Κάστανα και τσίπουρα στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Για την Άνω Χώρα Ναυπακτίας τα έχουμε ξαναπεί. Κτισμένη σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1.055 μέτρα, στην καρδιά των καταπράσινων πλαγιών της Νότιας Πίνδου, είναι ένα από τα αγαπημένα μας χειμερινά καταφύγια. Η δε πλατεία του χωριού ντύνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή στα γιορτινά της, υποδέχεται τραγουδιστές, οργανοπαίχτες και φανατικούς επισκέπτες και ετοιμάζει τα καζάνια για την ετήσια γιορτή τσίπουρου και κάστανου, η οποία φέτος πραγματοποιείται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου.



Οι ετοιμασίες ξεκινούν από νωρίς το πρωί, από τις 10.00 συγκεκριμένα. Το τσίπουρο σιγοβράζει στα καζάνια καθώς τα κάστανα ψήνονται στις θράκες, ενώ παραδοσιακές πίττες και φαγητά έχουν την τιμητική τους –οι κυκλωτικοί χοροί στο τέλος είναι, βέβαια, εκ των ων ουκ άνευ. Προσθέστε σε όλα αυτά την μοναδική φύση της Νότιας Πίνδου, και τα ντυμένα με τα φθινοπωρινά τους χρώματα μονοπάτια της, κι έχετε μια εξαιρετική αφορμή για να ανηφορίσετε προς την Άνω Χώρα. Για την διαμονή σας, προτείνουμε τα πέτρινα δωμάτια του Ξενώνα Αλθαία, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 50€.

Γιορτή του κάστανου στην Καστάνιτσα

Εικοσιεννιά χρόνια ζωής μετρά η Γιορτή του Κάστανου στην ελατοσκέπαστη πλαγιά του Πάρνωνα, που φέτος διοργανώνεται το Σάββατο 27 Οκτωβρίου. Τσάι του βουνού και παραδοσιακές νοστιμιές με βάση το κάστανο έχουν την τιμητική τους, ενώ το κρασί και το τσίπουρο ρέουν άφθονα από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ. Παραδοσιακές μουσικές και χοροί από τοπικούς συλλόγους, συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής με βάση το κάστανο από πέντε σεφ επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και εκθέσεις ζωγραφικής, λαογραφικού υλικού και χειροποίητων δημιουργιών και ενημερώσεις σχετικά με το περιβάλλον και το κάστανο από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα συμπληρώνουν το πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες για την γιορτή μπορείτε να δείτε εδώ.

Η Καστάνιτσα είναι ιδιαίτερη περίπτωση αρκαδικού χωριού. Χωρίς σχεδόν καθόλου τουριστική ανάπτυξη, με έναν και μοναδικό ξενώνα, το κουκλίστικο χωριό ξεπροβάλλει πίσω από το πυκνό ελατοδάσος του Πάρνωνα και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα να σκεπάζονται από τον χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και να πλαισιώνονται από ξύλινα μπαλκόνια.

Για τη διαμονή σας, η μία και μοναδική, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιλογή σας είναι ο παραδοσιακός Ξενώνας Αντωνίου (τηλ.: 27550 52255, 6979003530) που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο με παραδοσιακό πρωινό. Ακόμη κι αν δεν επιλέξετε να μείνετε εδώ, κάντε μια στάση για σπιτικό φαγητό στο Στολίδι, στην πλατεία, και παραγγείλτε χοιρινό με κάστανο, αρνάκι κοκκινιστό, ή ρεβίθια με κάστανο. Θα μας θυμηθείτε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v