Παράλια Βοιωτίας: Βουτιές κάτω από την Αράχωβα

Αν ακούγοντας Βοιωτία το μυαλό σας πάει μόνο στην Αράχωβα και την Λιβαδειά, είναι γιατί οι πανέμορφες, πεντακάθαρες παραλίες της έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την «ιδιωτικότητά» τους. Και αυτό είναι που τις κάνει τόσο γοητευτικές.
Παράλια Βοιωτίας: Βουτιές κάτω από την Αράχωβα
της Έλενας Μπούλια

Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα κι όμως πολύ λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως η Βοιωτία, πέρα από βουνό, διαθέτει και παραλίες, και μάλιστα πεντακάθαρες και εντελώς ανέγγιχτες από τον μαζικό τουρισμό, παρά τα αμέτρητα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής.

Ο λόγος για τους γραφικότατους παραθαλάσσιους οικισμούς στις δημοτικές ενότητες Θίσβη και Πλαταιές της Θήβας, οι οποίοι βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ απολαμβάνουν δροσερή σκιά από τον Παρνασσό και βουνίσια θέα προς τον Χελμό. Σας εξάψαμε αρκετά την περιέργεια;

Παραλίες
Τα παράλια της Βοιωτίας φιλοξενούν κάποιες από τις πιο καθαρές ακτές της χώρας. Από αυτές ξεχωρίζουν:


Άγιος Βασίλειος (φωτο: thivagr.blogspot.com): Πρόκειται για έναν μικρό, πανέμορφο οικισμό, χτισμένο στην έξοδο μιας κοιλάδας. Διοικητικά ανήκει στο Καπαρέλλι, από το οποίο απέχει 14 χιλιόμετρα. Διαθέτει μόνο δυο-τρεις ταβέρνες και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, όμως είναι γνωστός για τις παραλίες του, και οι δύο με χοντρή άμμο. Αυτή, μάλιστα, που βρίσκεται στη δεξιά μεριά του χωριού, καλύπτεται ολόκληρη από αλμυρίκια, προσφέροντας άπλετη σκιά. Η άλλη, για την οποία απαιτείται δεκάλεπτο περπάτημα, είναι πολύ πιο ήσυχη.


Καλαμάκι (φωτο: panoramio.com): Ακολουθώντας την διαδρομή για τον Άγιο Βασίλειο, ένας παράδρομος οδηγεί στο Καλαμάκι, ενός ακόμα μικρού οικισμού με μία όμορφη παραλία με χοντρή άμμο.

Λιβαδόστρα (κεντρική φωτο): Η βασική παραλία του Δήμου Πλαταιών είναι γνωστή όχι μόνο για τα καταγάλανα νερά της, αλλά και για τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται από πάνω της, με το οχυρωματικό φρούριο της Ακρόπολης της Κρεύσιδος. Από την θάλασσα της Λιβαδόστρας είχε ανασυρθεί πριν μερικές δεκαετίες ένας χάλκινος Ποσειδώνας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Κοντά στην παραλία θα βρείτε και μία συμπαθητική ταβέρνα.


Παραλίες Αλυκής: Η Αλυκή είναι ένα από τα δημοφιλέστερα παραθαλάσσια θέρετρα της Βοιωτίας και για να την προσεγγίσετε θα πρέπει να περάσετε από τις Πλαταιές και τα Λεύκτρα. Ο κόλπος της είναι ιδιαίτερα γραφικός, με ταβερνούλες και μία καφετέρια, ενώ οι παραλίες της έχουν χοντρή άμμο και βότσαλο.


Άγιος Νικόλαος: Δίπλα στην Αλυκή βρίσκεται η μεγαλύτερη από τις παραλίες της περιοχής, την οποία σπάνια «πιάνει» αέρας. Απέναντι από την παραλία υπάρχει ένα μικρό νησάκι, ο Κούβελος, στο οποίο υπάρχουν αρχαία ερείπια και έχουν βρεθεί θραύσματα αγγείων. Ακόμα πιο ανοιχτά φαίνονται μερικά ακόμα ερημονήσια, τα οποία προσφέρονται για ψάρεμα και κυνήγι (κυρίως κουνελιών).


Σαράντη (φωτο: thiva-nikolas.blogspot.com): Στην δημοτική ενότητα Θίσβη, στον οικισμό Σαράντη, ο μικρός, πεντακάθαρος κόλπος, είναι στρωμένος με ψιλό χαλίκι και «στολισμένος» με ψηλά αλμυρίκια που προσφέρουν άφθονη σκιά. Στην δεξιά άκρη της παραλίας συγκεντρώνονται μερικές συμπαθητικές ψαροταβέρνες και καφετέριες.

Βόλτες – Αξιοθέατα
Οι βόλτες στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας μπορεί να είναι αρχαιολογικού ή φυσιολατρικού ενδιαφέροντος. Για τους λάτρεις της ιστορίας, ο Δήμος Πλαταιών διαθέτει τέσσερις αρχαιολογικούς χώρους: Ο αρχαιολογικός χώρος Πλαταιών βρίσκεται στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η μάχη των Πλαταιών, το 479 π.Χ., και διατηρεί τον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας πόλης, συνολικού μήκους 4,5 χιλιομέτρων. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται και ένας δωρικός ναός της Ήρας. Στον αρχαιολογικό χώρο Λεύκτρων βρίσκεται αναστηλωμένο το τρόπαιο που έστησε ο στρατηγός των Θηβαίων Επαμεινώνδας, μετά τη νικηφόρα μάχη της πόλης έναντι των Σπαρτιατών. Στην Εύτρηση υπήρχε ιερό και μαντείο του Απόλλωνα, ευρήματα του οποίου χρονολογούνται σήμερα στον 6ο αιώνα π.Χ., ενώ στην Λιβαδόστρα σώζονται ερείπια από το φρούριο της Ακρόπολης. Σε χαμηλό λόφο, ακριβώς απέναντι, υψώνεται μεσαιωνικός πύργος του 14ου αιώνα.

Στις Πλαταιές, ωστόσο, αξίζει να βρεθεί και ο φυσιολάτρης επισκέπτης, για πεζοπορική ανάβαση στον κατάφυτο από πεύκα και έλατα Κιθαιρώνα, με υψόμετρο 1.409 μέτρα. Με ορμητήριο των Κιθαιρώνα οργανώνονται κάθε χρόνο πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ).

Επιπλέον, στις βόρειες παρυφές του βουνού, σε υψόμετρο 580 μέτρων, και σε ένα τοπίο όπου η βλάστηση οργιάζει, είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, του 15ου αιώνα μ.Χ.

Και στον Δήμο Θίσβης, πάντως, συγκεντρώνονται αρχαία αξιοθέατα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο οικισμός Αλυκή, ένα από τα ομορφότερα χωριά του κόλπου των Αλκυονίδων, που χτίστηκε στα ερείπια της Τίφας (ή Σίφας), αρχαίας πόλης των Θεσπιών. Στον λόφο του οικισμού διατηρούνται ακόμα τείχη από τον περίβολο της αρχαίας πόλης των Σιφών, ενώ σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα φιλοξενούνται σήμερα στο μουσείο της Θήβας.


Κατά την βόλτα σας στον οικισμό μπορείτε να επισκεφθείτε και την πραγματική αλυκή του χωριού, η οποία το καλοκαίρι στεγνώνει, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό, λευκό πεδίο.
Τέλος, αν έχετε διάθεση για περισσότερο ψυχαγωγικές βόλτες που να συνδυάζουν και βραδινή έξοδο, η Λιβαδειά απέχει περί τα 60 χιλιόμετρα από τις παραλίες της Βοιωτίας, και συνδυάζει αρκετές επιλογές για φαγητό και ποτό, και το φυσικό στολίδι της Κρύας, μιας όασης πρασίνου με μικρούς καταρράκτες, νερόμυλους και πέτρινα γεφύρια.

Διαμονή:
Αλκυονίδες: Περιποιημένα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Αλυκή, με υπέροχη θέα στην θάλασσα. Τιμή: 40 ευρώ για ένα δίκλινο, με πρωινό.
Villa Angelina (τηλ. 22620 97496): Βρίσκεται λίγο έξω από τις Πλαταιές και αποτελείται από δίκλινα δωμάτια με όμορφη διακόσμηση, ενώ διαθέτει και πισίνα. Τιμή: 40 ευρώ (χωρίς πρωινό).
Κοχύλια: Στην παραλία Σαράντη, σε πολύ κοντινή απόσταση από την παραλία, τα πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια Κοχύλια είναι ιδανικά για οικογένειες και παρέες. Τιμές: 50 ευρώ για ένα δίκλινο (χωρίς πρωινό).

Φαγητό:
-Λαλλάς
: Ψαροταβέρνα στον Άγιο Βασίλειο, στην οποία σερβίρονται και μαγειρευτά.
-Το Ζάστανο: Επίσης στον Άγιο Βασίλη, για φρέσκο ψάρι και πανοραμική θέα.
-Λίτσα: Στην Αλυκή, για ψαρομεζέδες, παγωμένα ούζα αλλά και καφέ.
-Μαϊστράλι: Στην παραλία Λιβαδόστρας, για φρέσκο ψάρι και σπιτικά μαγειρευτά.
-Μπάμπης: Στην Αλυκή, για φρέσκα ψάρια και φαγητά της ώρας πάνω στην θάλασσα.
-Έκφραση: Στην παραλία Σαράντη, για καφέ, γλυκό ή ποτό πάνω στο κύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v