Μονή: Βουτιές στο τιρκουάζ του… Σαρωνικού (!)

Υπάρχει ένα νησάκι που κατοικείται από ελάφια και κρι-κρι, σκεπάζεται από φουντωτά πευκοδάση και δροσίζεται από τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά. Και βρίσκεται μια ώρα και κάτι μακριά από την Αθήνα. Αλήθεια.
Μονή: Βουτιές στο τιρκουάζ του… Σαρωνικού (!)
Κείμενο: Ηρώ Κουνάδη
Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Νικολάου 

Ιδανικός για Σαββατοκύριακο, προσβάσιμος, ζεστός από άποψη θερμοκρασίας νερού, συμπαθητικός από άποψη ομορφιάς. Ο Σαρωνικός μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Εξωτικό, όμως, δεν τον λες. Τουλάχιστον όχι αν δεν έχεις δει τα νερά στη Μονή, το μικρό νησάκι απέναντι από την Αίγινα, που λίγοι έχουν δει. Ένα ακατοίκητο καταφύγιο άγριων ζώων, σκεπασμένο από φουντωτά πευκοδάση, υπόσχεται βουτιές σε διαυγή, τιρκουάζ νερά για τους λίγους κι εκλεκτούς που θα το ανακαλύψουν.

Βουτιές, είπατε;

Το καραβάκι που θα σας περάσει απέναντι από την Πέρδικα (λεπτομέρειες παρακάτω) σας αφήνει στην μικρή, οργανωμένη αμμουδιά του νησιού. Εντυπωσιακά νερά στις εξωτικές αποχρώσεις που λέγαμε προηγουμένως, πεύκα που φτάνουν ως το κύμα, ξαπλώστρες και ομπρέλες και ένα beach bar που σερβίρει καφέδες, ουζοποικιλίες, ζουμερά σουβλάκια καλαμάκια και σαλάτες συνθέτουν το προφίλ της μοναδικής παραλίας του νησιού.

Τα Σαββατοκύριακα του Δεκαπενταύγουστου οι πιθανότητες ο μικρός κολπίσκος να «πνίγεται» στα γιοτ, που θα σας χαλάσουν λίγο το όμορφο τοπίο, είναι πολλές, οπότε σημειώστε και την εναλλακτική για τις βουτιές σας: Από την παραλία ξεκινά ένα βατό μονοπάτι, το οποίο μετά από 3-4 λεπτά περπάτημα, σας φέρνει στην «πίσω παραλία», η οποία στην πραγματικότητα δεν είναι παραλία, αλλά βραχάκια, από τα οποία θα βουτήξετε στα βαθιά, υπέροχα κρυστάλλινα νερά.

Εδώ δεν υπάρχει ίχνος «αξιοποίησης»: για μουσική έχετε το τραγούδι των τζιτζικιών, για ομπρέλα τα κοιλώματα των βράχων, που δημιουργούν άφθονη σκιά και για παρέα τα παγόνια, τα κρι κρι και τα ελάφια που –αν είστε τυχεροί και σας συμπαθήσουν– θα βγουν από το δάσος για να σας περιεργαστούν.

Περπατώ εις το δάσος…

Η Μονή είναι από την μία πλευρά –αυτή που φαίνεται από την Αίγινα– εντελώς άγονη, και από την άλλη καταπράσινη, σκεπασμένη από ένα φουντωτό πευκοδάσος και βλάστηση που περιλαμβάνει σχίνα, κέδρους και αγριελιές, που φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με τις διαδρομές που διασχίζουν το δάσος, καταλήγοντας στο παρατηρητήριο, στο ψηλότερο σημείο του νησιού.

Βέβαια, καθότι το νησάκι κατοικείται, όπως είπαμε, από άγρια ζώα που δεν έχουν συνηθίσει την επαφή με τους ανθρώπους (λογικό, αν σκεφτείτε πως επισκέπτες στο νησί έρχονται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, κι αυτό όχι κάθε χρόνο) καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς περπατάτε στο δάσος, για να μην τα ενοχλήσετε και να μην τα τρομάξετε. Μην κάνετε θόρυβο, μην κάνετε απότομες κινήσεις αν βρεθείτε κοντά τους και μην τους πετάτε φαγητό για να τα προσελκύσετε.

Τα περίπου τριάντα παγόνια του νησιού θα τα δείτε και στην παραλία να… κοινωνικοποιούνται, τα εβδομήντα κρι-κρι θα τα συναντήσετε στη διαδρομή από την μια παραλία στην άλλη, αλλά τα εφτά ελάφια (πλατώνια, του ροδίτικου είδους) δύσκολα θα τα πετύχετε αν δεν περπατήσετε στο δάσος.

Και πού βρέθηκαν όλα αυτά τα ζώα εδώ;

Από το 1960 έως το 1990, η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη, στην οποία ανήκε το νησί, λειτουργούσε εδώ ένα οργανωμένο κάμπινγκ –απομεινάρια του οποίου ίσως συναντήσετε στις βόλτες σας. Τα μέλη της λέσχης έφεραν εδώ τα πρώτα ζώα, τα οποία με τα χρόνια έφτασαν να αποτελούν σημαντικό πληθυσμό για το προστατευόμενο οικοσύστημα του νησιού. Παλαιότερα υπήρχαν και άλλα είδη, όπως αλογάκια πόνι και λαγοί, τα οποία όμως δεν επιβίωσαν.

Πώς θα πάτε
 
Με βαρκάκι από την Πέρδικα, το γραφικό ψαροχώρι της Αίγινας, που θα σας μεταφέρει στη Μονή σε 8 λεπτά. Τα δρομολόγια εκτελούνται τακτικότατα, κάθε 20-30 λεπτά, από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ήλιου. Το τελευταίο βαρκάκι φεύγει από τη Μονή γύρω στις 20.30. Η τιμή μετ’ επιστροφής είναι 5€.

Η Πέρδικα, τώρα, απέχει εννιά χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας, με το οποίο συνδέεται με λεωφορεία και ταξί (αν δεν απεργούν). Η διαδρομή με το ταξί θα σας κοστίσει 11€. Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο από το λιμάνι, ή να μεταφέρετε το δικό σας ποδήλατο δωρεάν στο ferry boat από τον Πειραιά. Η παραθαλάσσια διαδρομή από το λιμάνι της Αίγινας ως την Πέρδικα είναι μια από τις γραφικότερες του νησιού –και ιδανική για ποδήλατα, χάρη στις μεγάλες ευθείες της.

Στην Αίγινα θα πάτε με ferry boat ή flying dolphin από το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί μόλις μία ώρα κι ένα τέταρτο με ferry boat (από 7,5€ έως 9,5€ το άτομο one way, αναλόγως το ferry boat) ή 40 περίπου λεπτά με flying dolphin (13€ one way, 24€ μετ’ επιστροφής).

Πού θα μείνετε

Καθώς η Μονή αποτελεί προστατευόμενο οικοσύστημα, η διανυκτέρευση στο νησί απαγορεύεται. Μερικές από τις καλύτερες επιλογές για τη διαμονή σας στην πόλη της Αίγινας είναι το boutique hotel Ραστώνη (90€ το δίκλινο με πρωινό τον Αύγουστο) και το ατμοσφαιρικό Αιγινήτικο Αρχοντικό (70€ το δίκλινο). Μία από τις καλύτερες low budget επιλογές είναι το Ulrika, πολύ κοντά στο λιμάνι (55€ το δίκλινο τον Αύγουστο). Δείτε περισσότερες προτάσεις για low budget διαμονή σε άλλα μέρη του νησιού, εδώ.

Πού θα φάτε

Αν δεν θέλετε να αρκεστείτε στα σουβλάκια και τις τηγανιτές πατάτες του beach bar της παραλίας στη Μονή, πιάστε τραπεζάκι για φρεσκότατους θαλασσινούς μεζέδες, στον Αντώνη, στον πεζόδρομο της Πέρδικας. Αν κατευθυνθείτε προς το λιμάνι της Αίγινας, εξαιρετικές επιλογές αποτελούν ο Σκοτάδης, το ουζερί Γελαδάκη στην ψαραγορά, και το Δρομάκι, απέναντι από το Ειρηνοδικείο. Πιο “off” επιλογές, το Πέτρινο στου Ανιτσαίου για εξαιρετικά μαγειρευτά και σχάρα και ο Βατζούλιας στον Ασώματο για «μαμαδίσιες» σπεσιαλιτέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v