Σεπτέμβριος με 150€: Βόλτες και βουτιές

Είπε κανείς «καλό χειμώνα»; Μαζεύουμε τις πενιχρές έστω οικονομίες μας, και παρατείνουμε το καλοκαίρι σε τέσσερις προορισμούς που εγγυώνται πως, αν βρέξει, δε θα μείνουμε να κοιτάμε μουτρωμένοι την παραλία.
Σεπτέμβριος με 150€: Βόλτες και βουτιές
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν είναι «εύκολος» μήνας για weekends ο Σεπτέμβριος. Όσο ευέλικτος τύπος ταξιδιώτη και αν είσαι, οι πιθανότητες να βρεθείς στην παραλία των ονείρων σου με συννεφιά και κρύο ή σε ορεινό χωριουδάκι με καύσωνα είναι πάντα με το μέρος του (απρόβλεπτου) καιρού, και όχι το δικό σου. Από την άλλη, γίνεται να μην εμφανίσεις πανικόβλητες τάσεις φυγής, όταν βλέπεις την πόλη να γεμίζει και τη δουλειά στο γραφείο να πολλαπλασιάζεται;

Ξορκίζοντας τις εκνευριστικότερες ευχές από καταβολής κόσμου –αυτές για «καλό χειμώνα»– συγκεντρώνουμε τα ψίχουλα που έμειναν από το budget των διακοπών, κάνουμε και λίγες περικοπές στις καθημερινές εξόδους, και φεύγουμε για τέσσερις προορισμούς που δεν τους σκιάζει αλλαγή του καιρού καμιά, γιατί διαθέτουν επιλογές και για βόλτες και για βουτιές.

Τήνος: Σεπτεμβριάτικη γιορτή 

Καθώς τα πλήθη του πανηγυριού αποχωρούν, η πλέον παρεξηγημένη… Κυκλάδα ξαναβρίσκει την ιδιαίτερη γοητεία της. Γοητεία που εκπλήσσει όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά, περιμένοντας να βρουν ένα μείγμα θρησκευτικού folklore και τουριστικής εμποροπανήγυρης. Αντ’ αυτών, βρίσκουν κουκλίστικα χωριά, εντυπωσιακές παραλίες, εξαίσια τοπική κουζίνα και νυχτερινή ζωή. Αν δε μας πιστεύετε, δεν έχετε βρεθεί στην Τήνο Σεπτέμβριο.

Βόλτες: Στα πανέμορφα χωριά της ενδοχώρας, που είναι κατά κοινή ομολογία το δυνατό σημείο του νησιού. Ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα μας, φιγουράρουν η Κάρδιανη, με τα πανύψηλα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά που τόσο διαφέρουν από το τοπίο που έχουμε στο μυαλό μας ως «κυκλαδίτικο», ο πανέμορφος Πύργος, που φιλοξενεί το σπίτι και μουσείο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και ο απόκοσμος Βώλακας, με τους σεληνιακούς σχηματισμούς των βράχων του. Αξιοθέατα που αξίζουν όσο χρόνο μπορείτε να τους αφιερώσετε είναι ο Ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από τις ανασκαφές στον Ναό, και το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.

Και βουτιές: Στα κρυστάλλινα νερά που αγκαλιάζουν την χρυσαφένια, ερημική αμμουδιά του Άγιου Πέτρου. Στην πολύβουη, οργανωμένη παραλία του Άγιου Φωκά. Στην εξωτική Απηγανιά, στα απάνεμα Καλύβια, στα κοσμοπολίτικα Κιόνια και στον βοτσαλωτό όρμο Γιαννάκη. Γενικώς, σε όλες τις πανέμορφες παραλίες του νησιού, αφού συμβουλευτείτε τους ντόπιους, οι οποίοι επιλέγουν κάθε φορά τις «προστατευμένες» παραλίες ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.

Διαδρομή: Τέσσερις ώρες και 44 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής με πλοίο της "Κυκλάδες Fast Ferries" από την Ραφήνα. Τεσσερισήμισι ώρες και 57 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής με πλοίο της Blue Star από τον Πειραιά.

Φαγητό: Εξαίσια τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά στο Κουτούκι της Ελένης (20-25€ το άτομο) και το Μεταξύ Μας (περίπου 20€) στη Χώρα, και τα Οινομαγειρέματα (περί τα 20€) στον Πάνορμο. Φρεσκότατα ψάρια και θαλασσινά στο Ψαροκόκαλο (περίπου 20€ το άτομο) επίσης στον Πάνορμο. «Μαμαδίσια» κουζίνα στον Μπαλλή (περί τα 15€) στη Χώρα. Ζουμερή σχάρα αλλά και μαγειρευτά στο Βώλαξ (12-15€ το άτομο) στο ομώνυμο χωριό.

Διαμονή: Στο εντυπωσιακό Golden Beach Hotel ακριβώς δίπλα στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Φωκά, οι τιμές του οποίου ξεκινούν από 58 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking. Στο καταπράσινο κάμπινγκ (τηλ.: 22830 22344) στη Χώρα, που διαθέτει και χαριτωμένα bungalows. Οι τιμές αυτήν την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 6 ευρώ το άτομο, και 3 ευρώ για τη σκηνή. Αν προτιμήσετε τη λύση των bungalows, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα απλά, τα οποία κοστίζουν 20 ευρώ, και τα κομπλέ, πλήρως εξοπλισμένα, που κοστίζουν 40 ευρώ.

Τζουμέρκα: Άρωμα βουνού

Πιο "άγρια" και λιγότερο τουριστικά από τα ξαδελφάκια Ζαγόρια, τα Τζουμέρκα κατακτούν αργά αλλά σταθερά τη θέση που τους αξίζει στο πάνθεον των ελληνικών weekends, χάρη στα μοναδικά φυσικά τοπία, τα ανέγγιχτα από τον χρόνο χωριουδάκια τους και την θεσπέσια κουζίνα που συμπληρώνεται ιδανικά από το τοπικό τσίπουρο. Όρεξη για οδήγηση ή ορμητήριο κάπου κοντά τους να έχετε, και μόλις βρήκατε τον νέο αγαπημένο προορισμό του Σαββατοκύριακου.

Βόλτες: Στα λιθόκτιστα και ανηφορικά δρομάκια των χωριών Συράκο και Καλαρρύτες, και στο πανέμορφο δασικό μονοπάτι που τα συνδέει. Στο πιο low profile, πλην εξίσου σαγηνευτικό, χωριό Καταρράκτη, και βέβαια στον 17 μέτρων καταρράκτη που του έδωσε το όνομά του. Στο Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, περίπου δέκα λεπτά έξω από τα Πράμαντα, και στη λαξευμένη στο βράχο Μονή Κηπίνας, κοντά στους Καλαρρύτες.

Και βουτιές: Στα κρυστάλλινα, παγωμένα νερά του Άραχθου και του Καλαρρύτικου, από τα βαρκάκια της Trekking Hellas, που διοργανώνει rafting στα δύο ποτάμια. Εναλλακτικά, στις δύο πανέμορφες λίμνες της περιοχής, πριν, μετά ή και… κατά τη διάρκεια του canoe kayak, που διοργανώνει επίσης η Trekking, στις λίμνες Ζηρού και Πουρναρίου. Οι τιμές ξεκινούν από 40 ευρώ για τέσσερις ώρες rafting στον Άραχθο, και από 25 ευρώ για δύο ώρες canoe kayak στη λίμνη Ζηρού.

Διαδρομή: Οδική, περί τις πέντε ώρες, ή 470 χιλιόμετρα, από την Αθήνα. Από τη Θεσσαλονίκη, η απόσταση είναι περί τα 400 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή –χάρη στην Εγνατία Οδό– πολύ συντομότερη.

Φαγητό: Ασυναγώνιστη σχάρα –hit το κοκορέτσι– στο Πέτρινο (μάξιμουμ 15€ το άτομο) στα Πράμαντα, και στο ταβερνάκι στα Τσόπελα (12-15€ το άτομο) όπου τα σπιτικά μπιφτέκια έχουν την τιμητική τους. Νοστιμότατα μαγειρευτά στον Παπά (12-15€) στους Μελισσουργούς, και στο κιόσκι που θα συναντήσετε στη διαδρομή από το χωριό Καταρράκτη προς το ομώνυμο θαύμα της φύσης.

Διαμονή: Στα ξύλινα σπιτάκια του δασικού χωριού Κέδρος, στον Καταρράκτη. Οι τιμές τους ξεκινούν από 70 ευρώ για το δίκλινο, ενώ τα δελεαστικότατα πακέτα που περιλαμβάνουν διαμονή και δραστηριότητες όπως rafting και trekking ξεκινούν από 230 ευρώ για δύο διανυκτερεύσεις. Δείτε λεπτομέρειες εδώ. Εναλλακτικά, στο παραδοσιακό κατάλυμα Συρράκο (τηλ.: 26510 53410) στο ομώνυμο χωριό, σε τιμές που κυμαίνονται στα 50-60 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

ΎδραΦθινόπωρο στα καλντερίμια

Όσο και αν λατρεύουμε την πλήρη έλλειψη τροχοφόρων και την υπέροχη ησυχία στα σοκάκια της, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι την προτιμούμε όταν ο υδράργυρος αρχίζει να πέφτει, καθιστώντας τις –αποκλειστικά πεζοπορικές– διαδρομές της υποφερτές. Επιστρέφουμε, λοιπόν, με περισσότερη όρεξη για βόλτες τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, χωρίς βέβαια να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο των βουτιών. Κι ας επιμένουν όσοι ζηλεύουν την ομορφιά της πως «δεν έχει παραλίες».

Βόλτες: Πού αλλού; Στα πανέμορφα, λιθόστρωτα καλντερίμια της πόλης, ανάμεσα σε εντυπωσιακά αρχοντικά και εντελώς ανενόχλητοι από πάσης φύσεως μηχανοκίνητα οχήματα. Αν θέλετε και λίγο sightseeing, σημειώστε το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, που στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Κουντουριώτη, το εντυπωσιακό Αρχοντικό του Τσαμαδού, που φιλοξενούσε τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων, το τετραώροφο Αρχοντικό του Τομπάζη, που ανήκει από το 1936 στη Σχολή Καλών Τεχνών και λειτουργεί ως παράρτημά της. Το Μοναστήρι της Ζούρδας, τέλος, στην άκρη του νησιού, αξίζει την πολύωρη πεζοπορία, για την εντυπωσιακή του θέα, που φτάνει μέχρι τις άκρες του Αιγαίου.

Και βουτιές: Αν και δε φημίζεται –όπως και ο υπόλοιπος Αργοσαρωνικός– για τις παραλίες της, η Ύδρα διαθέτει μερικές χαριτωμένες γωνιές για να βουτήξετε, ή απλά για να πιάσετε τραπέζι για ουζάκι πλάι στο κύμα. Από αυτές, ξεχωρίζουν ο Άγιος Νικόλας, για τα κρυστάλλινα νερά του, και ο Βλυχός για το ξακουστό ταβερνάκι της Μαρίνας. Για να αποφύγετε το θαλάσσιο ταξί –που θα επιβαρύνει κατά τι το budget– ακολουθήστε για δεκαπέντε περίπου λεπτά το παραλιακό μονοπάτι που συνδέει την πόλη με τα Καμίνια. Η παραλία είναι λιλιπούτεια και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αλλά το αμφιθεατρικό, πέτρινο café bar Castello που άνοιξε πέρυσι ακριβώς από πάνω της προσφέρεται για sun lounging και people watching α λα 70s.

Διαδρομή: Με flying dolphin της Hellenic Seaways από τον Πειραιά, θα φτάσετε στην Ύδρα σε μόλις μία ώρα και δέκα λεπτά. Τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν 52 ευρώ το άτομο μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά, με flying dolphin της Aegean Flying Dolphins από τον Πειραιά, θα φτάσετε επίσης σε μία ώρα και δέκα λεπτά, ενώ τα εισιτήρια θα σας κοστίσουν 42 ευρώ κατ' άτομο μετ' επιστροφής.

Φαγητό: Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ θα δοκιμάσετε στο Γειτονικό (15-20€ το άτομο) –οι ντόπιοι το ξέρουν ως Ταβέρνα της Χριστίνας– και την Ξερή Ελιά (περί τα 15€ το άτομο) στην πόλη και τα δύο. Μεζεδάκια μέχρι τελικής πτώσης στο Παραδοσιακό (περίπου 15€), επίσης στην πόλη. Ψαρομεζέδες και φρεσκότατα θαλασσινά, αλλά και ασύγκριτο ζυμωτό ψωμί, στη Μαρίνα (περίπου 20€ το άτομο) στο Βλυχό –περί τα δεκαπέντε λεπτά με το θαλάσσιο ταξί.

Διαμονή: Στα όμορφα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ηλέκτρα (τηλ.: 22980 54103) που στεγάζονται σε μια διώροφη μονοκατοικία με μεγάλα μπαλκόνια και καταπράσινο κήπο, πολύ κοντά στο λιμάνι. Οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα ρομαντικά δωμάτια του πέτρινου ξενώνα Νηρηίδες (τηλ.: 22890 52875) οι τιμές των οποίων δεν ξεπερνούν τα 65 ευρώ το δίκλινο. Δείτε περισσότερες επιλογές διαμονής στον επαγγελματικό οδηγό του νησιού, ή σε παλαιότερο δημοσίευμα του in2life.

Πήλιο: Πορτοκαλί φύλλα σε παραμυθένια δάση

Θέλετε γαλήνια ψαροχώρια; Έχει. Θέλετε ορεινούς οικισμούς, φωλιασμένους μέσα σε παραμυθένια δάση; Έχει. Θέλετε βουτιές σε γαλαζοπράσινα νερά; Έχει τόσες παραλίες, όσες δεν προλαβαίνετε να εξερευνήσετε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Θέλετε πεζοπορίες σε καταπράσινα μονοπάτια, ανάμεσα σε καταρράκτες και ρυάκια; Απ’ αυτές κι αν έχει. Θέλετε γευστικές δημιουργίες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, cozy δωμάτια σε πέτρινους ξενώνες, κουκλίστικα café που να σερβίρουν μυρωδάτο ελληνικό καφέ στη χόβολη κάτω από γιγάντια πλατάνια; Ό,τι και αν θέλετε, το Πήλιο το έχει.

Βόλτες: Ανάλογα με τη διάθεση, θα επιλέξετε και την περιοχή που της ταιριάζει. Η Πορταριά και τα πέριξ είναι κοσμοπολίτικα, σχεδόν δίπλα στο Βόλο, και με επιλογές νυχτερινής ζωής. Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα ορμοφότερα χωριά που έχετε επισκεφθεί ποτέ, και τα καταπράσινα δάση γύρω της προσφέρονται για πεζοπορίες. Οι Μηλιές και τα χωριουδάκια του δυτικού Πηλίου είναι πιο αυθεντικά και λιγότερο αξιοποιημένα. Τα ψαροχώρια του Παγασητικού ακουμπούν στη θάλασσα και μοιάζουν βγαλμένα από νησί.

Και βουτιές: Στην εντυπωσιακή, τεράστια παραλία του Χορευτού, κάτω από την Ζαγορά. Στις δύο βοτσαλωτές παραλίες τις οποίες κορνιζάρουν τεράστια, επιβλητικά βράχια στο Μυλοπόταμο. Στα γαλαζοπράσινα νερά της αγαπημένης των ερημιτών Νταμούχαρης. Στο απέραντο γαλάζιο του Παπά Νερό. Στα γαλήνια νερά του Παγασητικού: στην Κάτω Γατζέα, την Αγία Κυριακή και το Τρίκερι.

Διαδρομή: Τετράωρη, ή 320 χιλιομέτρων, οδικώς από την Αθήνα. Κάτι παραπάνω από δίωρη, ή 217 χιλιομέτρων, από την Θεσσαλονίκη.

Φαγητό: Εξαιρετική τοπική κουζίνα και σπιτικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο Κρίταμο (περί τα 20€ το άτομο) στο δρόμο που κατεβαίνει από την Τσαγκαράδα προς τον Μυλοπόταμο, αλλά και στο Μεϊντάνι (20-25€ το άτομο) και τα Οινομαγειρέματα (περίπου 15€ το άτομο) στη Ζαγορά. Ζουμερή σχάρα στο Αγνάντι (περί τα 15€) στην Τσαγκαράδα, παραδοσιακές πηλιορείτικες γεύσεις στο Κρίτσα (15-20€) στην Πορταριά και δημιουργική κουζίνα –πάντα με έμπνευση και υλικά από την πηλιορείτικη γη– στο εστιατόριο του Ανωβολιός Traditional Resort (25-30€ το άτομο) στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Τέλος, «μαμαδίσια» μαγειρευτά και εξαιρετικά κρέατα στη σχάρα, στο ταβερνάκι επάνω στην παραλία της Νταμούχαρης (περί τα 15€ το άτομο).

Διαμονή: Στον κουκλίστικο ξενώνα Ανάσα (τηλ.: 24260 22564) στη Ζαγορά, σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 40 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο ατμοσφαιρικό Tasia Boutique Hotel, στα Χάνια, σε τιμές που ξεκινούν από 55 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο με λαχταριστό, παραδοσιακό πρωινό. Αν προτιμάτε κάτι πιο… θαλασσινό, το ρομαντικό όσο και νησιώτικο Οικόσημο (τηλ.: 24230 65217) στη Μηλίνα είναι ό,τι πρέπει. Οι τιμές του αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v