«Λουλουδένιες» αποδράσεις σε πέντε προορισμούς

Βουνό ή θάλασσα; Χωριό η πόλη; Δύο νησιωτικοί, δύο ορεινοί και ένας... πρωτευουσιάνικος προορισμός, σας περιμένουν να γιορτάσετε μαζί τους την εποχή των λουλουδιών.
«Λουλουδένιες» αποδράσεις σε πέντε προορισμούς
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί φέτος η Πρωτομαγιά να μην μας έκανε την... χάρη να πέσει Παρασκευή, αλλά ας μη τα θέλουμε όλα δικά μας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου είναι μιας πρώτης τάξης αφορμή για να πάρουμε τα... βουνά – και τα νησιά – και να χαρούμε τον μαγιάτικο ήλιο σε κοντινούς προορισμούς, οι οποίοι ήδη προβάρουν τα ανοιξιάτικά τους. Φέτος λοιπόν, επιλέγουμε δύο ορεινά χωριά πνιγμένα στην βλάστηση, δύο all time classic νησιώτικους προορισμούς και μια ιστορική πόλη για να πιάσουμε τον Μάη.

Βάργιαννη: Το «μπαλκόνι» του Παρνασσού
Μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα, το πανέμορφο αυτό χωριουδάκι της Φωκίδας είναι τόσο κοντά στην πρωτεύουσα, αλλά ταυτόχρονα και τόσο απομονωμένο από αυτήν. Τα τελευταία χρόνια οι υπηρεσίες υποδομής του χωριού αναβαθμίστηκαν, κάνοντάς το ένα must προορισμό για ανοιξιάτικη – και όχι μόνο – απόδραση. Απέχει περίπου οχτώ χιλιόμετρα από την Γραφιά και προβάλλει σαν «μπαλκόνι» μέσα σε ένα πυκνό δάσος από έλατα στον Παρνασσό. Σε υψόμετρο ενιακοσίων μέτρων, τα πετρόχιστα σπιτάκια της δεσπόζουν αμέριμνα, ενώ η γραφική κεντρική της πλατεία ενδείκνυται για άραγμα, αγνάντεμα και ουζάκι... δίχως αύριο.

Πως θα μπορούσε άλλωστε κανείς να μετρήσει τον χρόνο που περνά, όταν το βλέμμα του χάνεται από την μία στις πλαγιές του Παρνασσού και από την άλλη στην «αρχοντιά» της Γκιώνας; Για τους πιο δραστήριους, το χωριό – και ο καιρός- ενδείκνυται για πεζοπορίες στο καταπράσινο δάσος, όπως αυτή μέχρι τα ερείπια του Άη Λια, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε την πανοραμική θέα στο φαράγγι της Πανάσαρης. Για περαιτέρω εξερεύνηση της γύρω περιοχής, σας συνιστούμε να επισκεφτείτε το Βαγονέτο, το μεταλλευτικό πάρκο της Φωκίδας, να κάνετε βόλτα με τα βαγόνια των μεταλλωρύχων και να ξεναγηθείτε στις παλιές στοές των μεταλλείων.

Που να φάτε: Ψητά και τοπικές σπεσιαλιτέ στο ταβερνάκι της οικογένειας Κατινιώτη (τηλ: 22650/91728, 22650/91103), δίπλα στη ρεματιά, αλλά και στην Ταβέρνα Δροσούλα και στην Ταβέρνα Ζέρβας (τηλ: 6976883784).

Που να μείνετε: Στα άνετα δωμάτια του ξενώνα Αρχοντόλιθος (τηλ: 2265091648) με 85€ για ένα δίκλινο με πρωινό, ή στα αυτόνομα διαμερίσματα της «Ιφιγένειας» με μοντέρνα διακόσμηση (τηλ: 6944 784286, 90€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πώς να πάτε: Για τη Βάργιαννη απο Αθήνα ακολουθείτε την εθνική οδό προς Λαμία. Στρίβετε προς Μπράλο στις Θερμοπύλες και ακολουθείτε το δρόμο προς Άμφισσα. Μετά τη Γραβιά, η παράκαμψη οδηγεί στη Βάργιαννη.

Ζαρούχλα: Ορεινή μαγεία στον Χελμό
Στις πλαγιές του Χελμού και σε υψόμετρο 1200 μέτρων, βρίσκεται το χωριό της Ζαρούχλας στα ανατολικά του νομού Αχαΐας. Σε ιδιαίτερα κοντινή απόσταση από την Αθήνα (μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο), η Ζαρούχλα αποτελεί all time classic προορισμό για Σαββατοκύριακα. Μια πρώτη γεύση της ομορφιάς της θα πάρετε από την πανέμορφη  λίμνη Τσιβλού μέσα στο ελατόδασος, ιδανικό προοίμιο για το τι θα επακολουθήσει. Το μικρό χωριουδάκι αποτελείται ουσιαστικά μόνο από έναν κεντρικό, πλακόστρωτο δρόμο, τον οποίον πλαισιώνουν ταβερνάκια δεξιά και αριστερά. Η πέτρα και η φύση δεσπόζουν σε κάθε γωνιά του, ενώ αν θέλετε να έρθετε σε «άμεση επαφή» με την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, οι ντόπιοι προτείνουν την πεζοπορική βόλτα που οδηγεί στα Ύδατα της Στυγός. Χώρος μυθολογικός, ο οποίος απέχει περίπου δυόμισι ώρες με τα πόδια από το χωριό Σόλο, λίγο πιο πάνω από την Ζαρούχλα.

Βαριέστε και μόνο στην ιδέα της πεζοπορίας και προτιμάτε κάτι πιο «χαλαρό»; Τότε μπορείτε κάλλιστα είτε να λιώσετε στο Νώνακρις και να απολαύσετε με την ησυχία σας την αμφιθεατρική θέα στο χωριό, δοκιμάζοντας εκπληκτικά σπιτικά γλυκά του κουταλιού ή να πεταχτείτε με το αυτοκίνητο μέχρι την λίμνη Τσιβλού (περίπου δεκαπέντε λεπτά ) και να παλιμπαιδίσετε πλατσουρίζοντας στα κρυσταλλένια νερά της.

Πού να φάτε: Ο Παράδεισος της κρεατοφαγίας βρίσκεται σε αυτό το χωριουδάκι. Ψητά και καγιανάδες και πεντανόστιμες σπιτικές πίτες «κάνουν παιχνίδι» στις ταβέρνες της Ζαρούχλας με το «Πέτρινο» δίπλα ακριβώς από την λίμνη Τσιβλού, τα «Ύδατα Στυγός» στην είσοδο του χωριού, τον «Γιάννη», τον «Μαχαίρα» και τον «Κουτρούλη» να ξεχωρίζουν.

Πού να μείνετε: Στους παραδοσιακούς ξενώνες Αίθρα με 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό στο... κρεβάτι, στα πέτρινα σπιτάκια του Timberland Cabins (120€ το δίκλινο με πρωινό) και στο πολυτελές ξενοδοχείο Δρυάδες (από 115 μέχρι 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό).

Πως θα πάτε: Στο 145ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών στρίβετε στην Ακράτα και στη συνέχεια ακολουθείτε τη σήμανση για Ζαρούχλα.

Σπέτσες: Νησιώτικη απόδραση σε πευκόφυτο φόντο
Η αρχαία Πιτυούσα, όπως ήταν η αρχαία ονομασία των Σπετσών, δεν αποτελεί αδίκως έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων που αναζητούν μια κοντινή απόδραση για λίγες μέρες ξεκούρασης μακριά από την βαβούρα της πόλης. Σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τον Πειραιά, το γραφικό λιμάνι των Σπετσών υποδέχεται τον επισκέπτη στο ιστορικό και αρχοντικό νησί. Ιστορικό γιατί εδώ έδρασαν μερικοί από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης του 1821, αρχοντικό γιατί σε κάθε γωνιά του έρχεσαι αντιμέτωπος με τα αρχοντικά καπετανόσπιτα και τις κόκκινες κεραμιδένιες στέγες τους.

Επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Σπετσών, με εκθέματα που χρονολογούν την μακρόχρονη ιστορία του νησιού, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο Μπουμπουλίνας, αλλά και τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του νησιού, όπου θα θαυμάσετε την εξαιρετική θέα. Οι βόλτες στα γραφικά σοκάκια της πόλης έχουν και αυτές την ομορφιά τους, με τα παραδοσιακά ουζερί, τα μόνιππα αμαξάκια και τα ιστορικά καρνάγια στην περιοχή του παλιού λιμανιού, να φέρνουν στον νου παλιό ελληνικό κινηματογράφο. Οι πιο τολμηροί, ίσως δοκιμάσουν να βουτήξουν σε κάποιον από τους μικρούς ορμίσκους του νησιού και να ανακαλύψουν τον δικό τους καταφύγιο σε κάποια από τις ερημικές του παραλίες.

Πού να φάτε: Θαλασσινοί ολόφρεσκοι μεζέδες στον Ταρσανά, στον Πάτραλη στην περιοχή Κουνουπίτσα και στην Εξέδρα, ουζάκι με μεζέ στο Ορλώφ και φοβερή σχάρα στον «Στέλιο», με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 30€.

Πού να μείνετε: Στο ιστορικό και πολυτελές Poseidonion Grand Hotel (από 195€ για το δίκλινο με πρωινό), στο παραδοσιακό Orloff Resort  στο λιμάνι των Σπετσών (από 120€ για ένα δίκλινο δωμάτιο) και στο ανακαινισμένο Αrmata Boutique Hotel στην περιοχή Ντάπια (από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πώς να πάτε: Με ferry boat, με catamaran ή με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί από τέσσερεις ώρες έως μία ώρα και 45 λεπτά, ανάλογα με τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε. Επίσης, οι Σπέτσες συνδέονται με την Αίγινα, την Ύδρα, τον Πόρο και τα Μέθανα.

Πόρος: Destination… Καλαυρία
Οι φυσικές ομορφιές του «Βόσπορου του Σαρωνικού», όπως χαρακτηρίζεται ο Πόρος, αρκούν από μόνες τους για να πείσουν και τον πιο διστακτικό εκδρομέα να τον επισκεφτεί, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη των «νησιών του Σαββατοκύριακου». Προσθέστε σε αυτό και το γεγονός ότι απέχει μόλις μία ώρα με ιπτάμενο δελφίνι από το λιμάνι του Πειραιά, και έχετε ένα ολοκληρωμένο «πακέτο» ανοιξιάτικης απόδρασης. Η περιπλάνηση στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού ξεκινάει από τις γραφικές γειτονιές της Μπρίνια, του Μύλου και της Πούντας, για να καταλήξει στα επιβλητικά νεοκλασικά του λιμανιού και στο περίφημο Ρολόι και πάλι πίσω...

Αν έχετε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε τους γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς Κανάλι και Ασκέλι, με τον τελευταίο να «κρύβει» μέσα σε ένα πευκόδασος το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Οι αθεράπευτα... ρομαντικοί, θα βρουν λίγο βορειότερα στο Λιμανάκι της Αγάπης – όνομα και πράγμα- την ομορφότερη ίσως παραλία του νησιού.

Πού να φάτε: Στην “Primasera” μέσα στην πόλη (2298023080) για γεύσεις Αιγαίου, στο Luna Piena για εκλεκτές ιταλικές γεύσεις πάνω στην παραλία και στη «Σπηλιάδα» για εκλεκτούς μεζέδες και ουζάκι.

Πού να μείνετε: Στο ατμοσφαιρικό και στυλάτο «Ρολόι» (από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο πολυτελές Sirene Blue Resort με υπέροχη θέα και 120 δωμάτια (από 100€ μέχρι 160€ το δίκλινο με πρωινό) και στο low budget New Aigli ενάμισι χιλιόμετρο έξω από την πόλη (από 70€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πώς να πάτε: Από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν καθημερινά Ferry Boats και ιπτάμενα δελφίνια για Πόρο. Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια εδώ.  

Ναύπλιο: «Πακέτο» ιστορίας και ομορφιάς
Ακόμα ένας κλασσικός προορισμός «του Σαββατοκύριακου», το Ναύπλιο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ο «Παράδεισος της σοκακοβόλτας». Ο λόγος τα γραφικά του καλντερίμια που καλύπτουν το κέντρο του και σας επιτρέπουν να ανακαλύψετε σοκάκι- σοκάκι την πλούσια παλαιοελληνική και ενετική κουλτούρα της περιοχής. Must της επίσκεψής σας εδώ, το πανέμορφο Κάστρο του με την δαιδαλώδη διαρρύθμιση του και τον επιβλητικό του χαρακτήρα, ο οποίος το καθιστά απαραίτητο «κομμάτι» της αργολικής πόλης. Μην αμελήσετε επίσης, να επισκεφτείτε αυθημερόν το Μπούρτζι με βαρκάκι, ένα μικρό φρούριο πάνω σε ένα ξερονήσι, 450 μέτρα από τον μόλο και να απολαύσετε την θέα ολόκληρης της πόλης στο… πιάτο.

Εντυπωσιακό είναι επίσης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, το οποίο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο βενετσιάνικο κτίριο του 1713 και φιλοξενεί ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, ενώ σε απόσταση εκατό μέτρων από αυτό υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο, με εξίσου ενδιαφέροντα εκθέματα της παλιάς πόλης.

Πού να φάτε: Για ψάρι στον Σαβούρα (Μπουμπουλίνας 79. Τηλ.: 2752027704), για πλούσια ελληνική κουζίνα στο μεζεδοπωλείο Καθ’οδόν (Παπανικολάου & Κωλέττη), ενώ για σπιτικά μαγειρευτά στην «Όμορφη Πόλη» (Σοφρώνη 5, παλιά πόλη). Επίσης στο Αγνάντι, στην άκρη του λιμανιού δίπλα στην θάλασσα για φοβερή αστακομακαρονάδα.

Πού να μείνετε: Για πολυτελή... Πρωτομαγιά στο υπεροχο Nafplia Palace  (από 360€ για ένα δίκλινο), στο οικονομικό ξενώνα Αδιάντη (από 90€ το δίκλινο), ή στο Kyveli Suites  στο κέντρο της παλαιάς πόλης.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v