Πρωτομαγιά: Ιδέες για... ανθισμένες αποδράσεις

Η Πρωτομαγιά της Τρίτης ”προκαλεί” για άδεια τη Δευτέρα. Σε όσους βρίσκονται στην ευχάριστη αυτή θέση, το in2life προτείνει τρεις ανοιξιάτικους προορισμούς, σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, και σας αποκαλύπτει τα μυστικά τους.
Πρωτομαγιά: Ιδέες για... ανθισμένες αποδράσεις

Λίγες ”θεματικές” αποδράσεις μέσα στο χρόνο έχουν τόσο ανάλαφρη αφορμή, όσο όσο αυτή που σχετίζεται με την Πρωτομαγιά. Στην καρδιά της άνοιξης, που φέτος θυμίζει περισσότερο αρχή καλοκαιριού και μας κάνει να ξεχνάμε ότι παρά λίγο η αργία (ή απεργία, όπως προτιμάτε) να έπεφτε Δευτέρα χαρίζοντάς μας ένα τριήμερο- από αυτά που το 2007 μοιάζει να τσιγκουνεύεται.

Οσοι τυχεροί ζήτησαν άδεια τη Δευτέρα από το αφεντικό ή από τη σημαία- δεν έχει σημασία, ”ζεσταίνουν” τις μηχανές για τις νησιώτικες αποδράσεις του θέρους, έχοντας μπροστά τους ως γενική δοκιμή το παραδοσιακό τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στο τέλος του μήνα.

Το in2life, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο του χρόνου των ταξιδιωτών, αλλά και την εαρινή φύση της εκδρομής δεν… ξανοίγεται και προτείνει τρεις προορισμούς στα πέριξ της πρωτεύουσας. Η Αίγινα, οι Σπέτσες και η Ύδρα όμως έχουν ένα ακόμη κοινό χαρακτηριστικό: οι περιορισμένες επιλογές παραλιών τις καθιστούν ιδανικούς προορισμούς για την εποχή που τα μπάνια είναι προαιρετικά.

Αίγινα: Χρώματα και αρώματα

Η εγγύτητά της στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τα φυσικά τοπία της, τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τη νυχτερινή ζωή έχουν καθιερώσει την Αίγινα ως μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές σε ό,τι αφορά τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου –ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, που η θερμοκρασία της θάλασσας δε δελεάζει παρά τους πλέον τολμηρούς, αλλά το άρωμα νησιού μας έχει λείψει.

Γραφικά χωριά, αρχαιολογικοί χώροι αλλά και τουριστικά θέρετρα υπόσχονται να ”γεμίσουν” το τετραήμερό σας. Περπατήστε στη γεμάτη χρώμα παραλιακή ζώνη του λιμανιού, θαυμάστε τα παραδοσιακά κτίσματα, κάντε μια βόλτα με ένα από τα ιππήλατα αμαξάκια –κοστίζουν περίπου 15 ευρώ το 20λεπτο– και γνωρίστε τις ιδιαιτερότητες του νησιού –από τα καΐκια – μανάβικα που πωλούν φρούτα και λαχανικά μέχρι τα μαγαζάκια με τα είδη παραδοσιακής τέχνης και τα τοπικά προϊόντα.

Όσο κι αν γοητευτείτε από το λιμάνι, μην παραλείψετε μια βόλτα στην Πέρδικα, το γραφικό ψαροχώρι που φημίζεται για τα ταβερνάκια και τα μεζεδοπωλεία του. Ακριβώς απέναντι από την Πέρδικα, το νησάκι Μονή είναι ένας προστατευόμενος βιότοπος σπάνιων ειδών ζώων (μεταξύ των οποίων ένα είδος κρι κρι) και πουλιών, τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε με καραβάκι.

Μια επίσκεψη αξίζει, βέβαια, και ο Ναός της Αφαίας, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, το σημαντικότερο τουριστικό θέρετρο του νησιού, η Αγία Μαρίνα συγκεντρώνει πληθώρα επισκεπτών –λόγος για τον οποίο διαθέτει και αξιοσημείωτη νυχτερινή ζωή.

Σε όλο το νησί θα βρείτε πληθώρα επιλογών διαμονής, οι οποίες ανταποκρίνονται σε κάθε γούστο και budget. Δύο από τις καλύτερες επιλογές είναι τα παραδοσιακά διαμερίσματα ”Ίριδες” (τηλ.: 22970 52215, 22970 52183) στους Αγίους, πολύ κοντά στη Σουβάλα, το δεύτερο λιμάνι του νησιού, και το ”Αιγινήτικο Αρχοντικό” (τηλ.: 22970 24968, 22970 24156) στην πόλη της Αίγινας, νεοκλασικό κτίριο που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Οι τιμές για τα δίκλινα δωμάτια ξεκινούν από 70 περίπου ευρώ.

Εξαιρετικούς θαλασσινούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι θα δοκιμάσετε στο μεζεδοπωλείο ”Σκοτάδης” στην πόλη της Αίγινας, στο ουζερί ακριβώς πίσω από την υπαίθρια αγορά του λιμανιού και στον ”Αντώνη” στην Πέρδικα. Για μαγειρευτά και παραδοσιακά πιάτα, το μυστικό των ντόπιων ακούει στο όνομα ”Πέτρινο” και βρίσκεται στο χωριό Ανιτσαίου, στο δρόμο προς την Αγία Μαρίνα. Αξιόλογες επιλογές, επίσης, ο ”Φάρος” στην Αγία Μαρίνα, ακριβώς δίπλα στο κύμα, και ο ”Τάσος” στο Μαραθώνα για θαλασσινά αλλά και ”της ώρας”.

Για ποτό, πολύ καλές επιλογές στην πόλη της Αίγινας αποτελούν τα ”Inn on the Beach”, κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, ”Belle Epoque”, ”Μάσκα” και ”Εν Αιγίνη”, με ζωντανή μουσική στο ατμοσφαιρικό υπόγειο και mainstream ήχους στον επάνω όροφο. Το μεγαλύτερο club του νησιού ακούει στο όνομα ”Ελληνικόν Seaside” και βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της πόλης.

Σπέτσες: Με θέα στα κανόνια

Σε απόσταση δύο μόνο ωρών από τον Πειραιά (με flying dolphin) ή λίγο παραπάνω αν προτιμήσετε να πάτε με το αυτοκίνητο από την Κόστα της Πελοποννήσου και μετά απέναντι με ferry boat, σας περιμένει η Πιτυούσα, το γραφικό λιμάνι των Σπετσών.

Η ιστορικότητα του νησιού είναι διάχυτη σε όλα του τα αξιοθέατα. Από το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στη δεξιά πλευρά του λιμανιού, τα μπρούτζινα κανόνια στο παλιό πυροβολείο του νησιού στην πλατεία της Ντάπιας, και τα πανέμορφα αρχοντικά, κάθε ένα από αυτά η κατοικία ενός, περισσότερο ή λιγότερο, γνωστού αγωνιστή.

Επισκεφτείτε το εντυπωσιακό Μουσείο Σπετσών, με εκθέματα που χρονολογούν την μακρόχρονη ιστορία του νησιού, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο Μπουμπουλίνας, αλλά και τον Προφήτη Ηλία, την υψηλότερη κορυφή του νησιού, όπου θα θαυμάσετε την εξαιρετική θέα. Μην παραμελήσετε όμως και τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια της πόλης, τα παραδοσιακά ουζερί και τα μαγαζάκια με τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα θα σας εντυπωσιάσουν.

Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση βρίσκονται στο παλιό (ξύλινο) λιμάνι. Ανεβείτε σε μία από τις παλιές άμαξες, με τους παντογνώστες αμαξάδες, και σπεύστε σε ταβέρνες και εστιατόρια για να γευτείτε εντυπωσιακές γαστρονομικές ιδέες και το κύμα να παφλάζει δίπλα σας. Για τις πιο βραδινές ώρες αμέτρητα μπαράκια, μέσα και έξω από την πόλη, σας προσκαλούν να απολαύσετε το ποτό σας και να διασκεδάσετε.

Για τη διαμονή σας στο νησί σας προτείνουμε το εξαιρετικό ”Zoe’s Club”, στο κέντρο των Σπετσών, όπου οι τιμές ξεκινούν από τα 125 ευρώ το δίκλινο (22980 74447–8). Το ”Economou Mansion”, δέκα λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, με τιμές από περίπου 175 ευρώ το δίκλινο (22980 73400–1). Αλλά και τις παραδοσιακές κατοικίες ”Νησιά”, σχεδιασμένες και χτισμένες με τη μοναδική αρχιτεκτονική των γραφικών Σπετσών. Οι τιμές εδώ ξεκινούν από 155 ευρώ το δίκλινο (22980 75000–10).

Ύδρα: Ρομαντισμός με... παράδοση

Η ιστορική και παραδοσιακή Ύδρα αποτελεί ιδανικό προορισμό απόδρασης για το τετραήμερο της πρωτομαγιάς. Υπέροχα αρχοντικά, γραφικά σοκάκια και μία θάλασσα, να την πιεις στο ποτήρι! Τι παραπάνω να ζητήσει κανείς αυτές τις ηλιόλουστες ανοιξιάτικες μέρες;

Αφήστε το αυτοκίνητο στο λιμάνι του Πειραιά, εξοπληστείτε με αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και μην ξεχάσετε τα πιο αναπαυτικά σας παπούτσια. Η Ύδρα προσφέρεται για βόλτες και περιπάτους αν θέλει κανείς να καυχιέται πως πραγματικά τη ”γύρισε”.

Επισκεφθείτε το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας, που βρίσκεται στο αρχοντικό της ηρωικής οικογένειας Κουντουριώτη, αλλά και το Μοναστήρι της Ζούρδας, στην άκρη του νησιού, με την εντυπωσιακή θέα. Φωτογραφίστε τα επιβλητικά αρχοντικά, σωστά αριστουργήματα, και περπατήστε μέχρι το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Τόσο η διαδρομή όσο και η θέα είναι μαγευτικές.

Δοκιμάστε πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα στης Μαρίνας, στο Βλυχό, όπου θα σας ενθουσιάσει το φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Επιλέξτε για φρέσκο ψάρι το ταβερνάκι στον απόκρυφο κολπίσκο Μαντράκι, ενώ την πλέον αξιομνημόνευτη θέα θα συναντήσετε στη ”Βίγλα”, που βρίσκεται στην πόλη της Ύδρας.

Για τη διαμονή σας εκεί, προτείνουμε το πέτρινο αρχοντικό ”Mistral”, πολύ κοντά στο λιμάνι, όπου ένα δίκλινο υπολογίστε ότι θα σας κοστίσει γύρω στα 100 ευρώ (τηλ.: 22980 52509, 22980 53411). Το εντυπωσιακό ”Bratsera”, επίσης κοντά στο λιμάνι, θα σας ενθουσιάσει με τη χαλαρωτική του πισίνα και τον καταπράσινο κήπο. Οι τιμές εδώ κυμαίνονται στα 130 ευρώ για ένα δίκλινο (τηλ.: 22980 53971). Τέλος, εξαιρετικό θα βρείτε το ξενοδοχείο ”Φαίδρα”, αφού η πολυτέλεια έχει εδώ τα πρωτεία. Η τιμή για ένα δίκλινο είναι στα 120 ευρώ (τηλ. 22980 53330).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v