Ναύπλιο: Ομορφιάς και... Ιστορίας γωνία!

Τα παλιά κτίρια και το θαυμάσιο κάστρο, τα σοκάκια και η παραλιακή βόλτα με θέα το Mπούρτζι συνθέτουν τη σαγηνευτική ατμόσφαιρα του Ναυπλίου. Με ”συνοδηγό” τις προτάσεις του in2life.gr αλλάξτε παραστάσεις και γνωρίστε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, μόλις δύο ώρες μακριά από την Αθήνα.
Ναύπλιο: Ομορφιάς και... Ιστορίας γωνία!

του Δημήτρη Γλύστρα

Λίγες προτάσεις απόδρασης μπορούν να καυχηθούν για την κοντινή απόστασή τους από την πρωτεύουσα και ταυτόχρονα για την τελείως διαφορετική αίσθηση που αποπνέουν. Το Ναύπλιο, μία από τις ιστορικότερες πόλεις της Ελλάδας, απέχει των τειχών της Αθήνας λιγότερο από δύο ώρες.

Με... προίκα του τη δόξα του παρελθόντος και τα αρχιτεκτονικά μνημεία που συνεπάγεται, η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί τον κατ’ εξοχήν ”προορισμό του Σαββατοκύριακου” για τους Αθηναίους.

Το Ναύπλιο δεν αδιαφορεί για την κομψότητα του παρελθόντος του. Την αφομοιώνει και της επιτρέπει (ευτυχώς) να διεισδύσει στην καθημερινότητά του. Το αποτέλεσμα, έστω και αν η ίδια η πόλη δεν το συνειδητοποιεί, είναι η κυριαρχία της καλαισθησίας.

Δεν είναι κρυφό: Το Ναύπλιο υπόσχεται μία από τις ωραιότερες... ”σοκακοβόλτες”. Τα καλντερίμια του, που καλύπτουν όλο το ιστορικό κέντρο της πρώτης πρωτεύουσας, αποτελούν έναν θαυμάσιο καμβά για να γνωρίσετε γωνιά γωνιά το μείγμα της παλαιοελληνικής αλλά και της ενετικής κουλτούρας - παιδί των οποίων είναι ο αστικός ιστός της αργολικής πόλης.

Τα παλαιότατα κτίρια είναι σχεδόν όλα εξαιρετικά αναπαλαιωμένα, ενώ οι δίπατες οικίες με τα κατάφορτα από λουλούδια και φυτά μπαλκόνια εκπέμπουν ”άρωμα γειτονιάς”. Τα παλ χρώματα των αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων διακόπτονται από πολύ ενδιαφέρουσες βιτρίνες καταστημάτων, αφού το Ναύπλιο μπορεί να καυχιέται πως διαθέτει ίσως το πιο καλόγουστο ”shopping” ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.

Δεν είναι ότι θα βρει κανείς στο Ναύπλιο πράγματα που δεν θα βρει στην Ερμού ή στο Κολωνάκι. Απλώς, από τα καταστήματα ειδών ρουχισμού έως και είδη δώρων, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει τις καλαίσθητες βιτρίνες και τα προσεκτικά επιλεγμένα εμπορεύματα που περιέχουν. Προτείνουμε να αφιερώσετε αρκετές ώρες στα μαγαζιά, που άλλωστε θα μαγνητίσουν την προσοχή ακόμα και των φανατικών πολέμιων του shopping. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το ”Kiss the frog” στην οδό Σιώκου. Το λιτό εσωτερικό και οι πραγματικά καινοτόμες προτάσεις του σε κοσμήματα και διακοσμητικά θα σας ικανοποιήσουν, ενώ οι τιμές είναι λογικότατες (το αδελφάκι του ναυπλιώτικου Kiss the Frog στην Ιπποκράτους είναι κατά πολύ φτωχότερο). Για είδη δώρων το Λαϊνέλι στη Βασιλέως Κωνσταντίνου έχει να σας προτείνει έξυπνα και πρωτότυπα δώρα.

Εξαιρετική είναι η βόλτα στο Κάστρο του Ναυπλίου. Οι λάτρεις της ιστορίας θα ξοδέψουν αρκετή ώρα προσπαθώντας να ανακαλύψουν πώς αυτό το εξαιρετικά διατηρημένο αρχιτεκτόνημα λειτουργούσε και εξυπηρετούσε την πόλη. Η δαιδαλώδης διαρρύθμισή του κεντρίζει τη φαντασία και μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω. Όταν, μετά τη βόλτα σας, επιστρέψετε στην πόλη θα έχετε την αίσθηση πως το κάστρο δεν θα μπορούσε να λείπει από τέτοιο περιβάλλον!

Φαγητό

Στην άκρη του Λιμανιού θα βρείτε το Αγνάντι, δίπλα στη θάλασσα και με την καλύτερη ίσως θέα των παραλιακών μαγαζιών, με 25-30 ευρώ το άτομo συμπεριλαμβανομένου του κρασιού. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού η αστακομακαρονάδα, για την οποία καλύτερα να επικοινωνήσετε νωρίτερα στο 27520 29332. Περισσότερο κλασική πρόταση αυτή του Σαββούρα. Οι καλύτεροι ίσως ψαρομεζέδες της πόλης με 45-50 ευρώ στο διασημότερο ίσως εστιατόριο του Ναυπλίου. Φθηνότερη και πιο… παραδοσιακή πρόταση το ”Όμορφο ταβερνάκι” στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Με 17-18 ευρώ το άτομο θα φάτε υπεραρκετά (με κρασί), ενώ σφάλμα θα είναι να μην δοκιμάσετε το Κολωκοτρωνέικο (χοιρινό τηγανισμένο με πιπεριά).

Διαμονή

Nafplia Palace: Ο αδιαφιλονίκητος ”βασιλιάς” των ξενοδοχείων του Ναυπλίου, θα σας καταπλήξει με την πολυτέλεια, αλλά και την καταπληκτική -ιστορική πλέον- τοποθεσία του. Με πρόγονο το Xenia, το Nafplia δεσπόζει στην πόλη και σας υπόσχεται να μη θέλετε να… βγείτε από το ξενοδοχείο! Οι τιμές των δίκλινων δωματίων στο κεντρικό κτίριο με πρωινό ξεκινούν από 170 ευρώ, ενώ οι Ambassador Villa με ιδιωτική πισίνα και χαμάμ φτάνουν τα 2.200 ευρώ. Επίσης, προσφέρονται ειδικά προγράμματα μακράς διαμονής με exclusive τιμές (27520 28981).

Αμφιτρύων: Άλλο ένα κατάλυμα πολυτελείας, μέλος της αλυσίδας Helios, με ξεχωριστά και executive δωμάτια, αλλά και καταπληκτική θέα. Σοφιστικέ διακόσμηση, πιάνο μπαρ, πολυτελές αναγνωστήριο με πλούσια βιβλιοθήκη και τζάκι. Τα δωμάτια -ειδικά τα ακριβότερα- περιέχουν εξαιρετικές παροχές, όπως aerospa και Jacuzzi. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 155 ευρώ για το deluxe δίκλινο και φτάνουν έως τα 850 ευρώ για τη luxury σουίτα (τηλ. 27520 70700).

Kyveli Suites: Σαφώς πιο προσιτή είναι η πρόταση του Kyveli Suites στο κέντρο της παλιάς πόλης. Τα διατηρητέα κτίρια με ιστορία μεγαλύτερη των 150 χρόνων αναπαλαιώθηκαν και μετασχηματίστηκαν σε κομψές γωνιές τεσσάρων αστέρων. Για Παρασκευή και Σάββατο η τιμή είναι στα 90 ευρώ τη βραδιά, ενώ για καθημερινές στα 80 ευρώ. Αν θέλετε να κλείσετε μόνο για το Σάββατο, η τιμή ανεβαίνει στα 100 ευρώ (τηλ. 27520 96230).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v