Ιδέες για το τελευταίο (;) θερινό Σαββατοκύριακο

...Σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο τουλάχιστον. Προβλέπεται, μάλιστα, ιδιαίτερα ζεστό Σαββατοκύριακο, ιδανικό για ένα τελευταίο μπάνιο στην θάλασσα, μία βόλτα στην ύπαιθρο ή στην πόλη και οπωσδήποτε για φαγητό σε "ανοιχτά" ταβερνάκια.
Ιδέες για το τελευταίο (;) θερινό Σαββατοκύριακο
της Έλενας Μπούλια

Ναι, ναι, το τελευταίο. Γιατί μπορεί ημερολογιακά το φθινόπωρο να έχει ήδη «μπει» αλλά σύμφωνα με το αστρονομικό ημερολόγιο, στο Βόρειο ημισφαίριο -στο οποίο ανήκουμε- ξεκινά κατά την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή την Δευτέρα. Πράγμα που σημαίνει ότι, «καιρού θέλοντος», αυτό το Σαββατοκύριακο, με τις θερμοκρασίες μάλιστα να δείχνουν ιδανικές για θερινές εξορμήσεις, θα απολαύσουμε για τελευταία ίσως φορά την ύπαιθρο –εντός ή εκτός των τειχών.

Εντάξει, δεν είπαμε να φύγουμε για ταξίδια μακρινά. Άλλωστε όλοι λίγο-πολύ έχουμε μπει σε κλίμα επιστροφής από τις διακοπές και «κεφαλιών μέσα». Αλλά μία μονοήμερη εκδρομή για μπάνιο ή μία βόλτα στην ηλιόλουστη Αθήνα μπορούμε να τις πραγματοποιήσουμε. Δεν θα αφήσουμε από τώρα την ρουτίνα να πάρει το πάνω χέρι. Ξυπνάμε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και ακολουθούμε τις ιδέες του In2life για ένα ιδανικό θερινό σαββατοκύριακο στην πόλη.

Σάββατο
Με την θερμοκρασία να προβλέπεται να φτάσει τους 30 βαθμούς το μεσημεράκι, ένα τελευταίο μπάνιο για συντήρηση του καλοκαιρινού μας μαυρίσματος είναι άκρως απαραίτητο. Γιατί αν χάσετε και αυτήν την ευκαιρία θα πρέπει να περιμένετε πάλι μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι… έχετε υπομονή; Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά:
* Στην Κακιά Θάλασσα, στην Κερατέα, που απέχει περί την μία ώρα από την Αθήνα, και προσφέρεται για μπάνιο σε πεντακάθαρα νερά, διαθέτει μία πλήρως οργανωμένη παραλία, αλλά και ταβερνάκια, καφετέριες και ένα θερινό σινεμά για μετά το μπάνιο. Ιδανική για μονοήμερη δηλαδή (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα).
* Στο Πόρτο Ράφτη, για μπάνιο και φαγητό. Κατά την επίσκεψή σας στην περιοχή αξίζει να κάνετε μία βόλτα στη Νεκρόπολη, από την οποία ξεκινούσαν στα προχριστιανικά χρόνια οι ιερές πομπές για την Δήλο –βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του κόλπου του Πόρτο Ράφτη.
* Στον Κάλαμο, δίπλα στον Ωρωπό. Διαθέτει μία τεράστια, πεντακάθαρη παραλία στους Αγίους Αποστόλους, στο τέλος της οποίας θα βρείτε ένα πολύ κεφάτο beach bar. Και μετά το μπάνιο πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για φαγητό στο καταπράσινο χωριό Άγιος Μερκούριος (στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης), στην ομώνυμο ταβερνάκι (φωτο) με την εκπληκτική θέα στην πλαγιά. Εκεί θα φάτε μία από τις καλύτερες μοσχαρίσιες μπριζόλες της Αττικής, εξαιρετικά παϊδάκια και ολόφρεσκες τηγανιτές πατάτες (τηλεφωνήστε για να σας εξηγήσουν την διαδρομή στο 22950 – 98383).

Δεν θέλετε θάλασσα; Τότε βουνό. Και μάλιστα πολύ κοντινό, στην ορεινή Κορινθία. Ο λόγος για τον Φενεό και την λίμνη Δόξα, σε 1.100 μέτρα υψόμετρο, στον οποίον θα βρεθείτε αν από την εθνική οδό Αθηνών – Πατρών στρίψετε στην έξοδο του Κιάτου και ακολουθήσετε την διαδρομή προς Στυμφαλία και Φενεό. Η διαδρομή είναι αρκετά κουραστική, με πολλές στροφές, αλλά όταν πλέον φτάσετε στην λίμνη Δόξα θα αντιληφθείτε αμέσως πόσο πολύ άξιζε τον κόπο. Μετά την βόλτα σας στην λίμνη και το φράγμα είναι αυτονόητο ότι θα καθίσετε για φαγητό στο διάσημο Κουτούκι του Στάϊκου. Όσοι το γνωρίζουν ξέρουν γιατί ονομάζεται «διάσημο». Όσοι δεν το γνωρίζουν θα μάθουν αμέσως μόλις βρεθούν εκεί. Πάντως η απάντηση δεν είναι μόνο το φαγητό, το οποίο, βέβαια, είναι εξαιρετικό…

Κυριακή
Αν οι προβλέψεις ότι η θερμοκρασία πέφτει την Κυριακή ισχύουν, τότε μόλις βρήκαμε την ιδανική ευκαιρία για να επισκεφθούμε το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που φέτος πραγματοποιείται στον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου, από 11 έως 27 Σεπτεμβρίου. Στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται λογοτεχνικές βραδιές, η έκθεση κόμικς «Χημεία και Τέρατα» καθώς και κάποιες προβολές ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Άλλωστε, αξίζει να αναφέρουμε ότι, με σύνθημα "Για ένα πράσινο μέλλον", το Φεστιβάλ φέτος είναι οικολογικό και για τις εκδηλώσεις του συνεργάστηκε και με την πρεσβεία της Δανίας, χώρα στην οποία θα φιλοξενηθεί στις 7 Δεκεμβρίου η σύνοδος κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Την Κυριακή συγκεκριμένα οι «πόρτες» του Φεστιβάλ ανοίγουν στις 11.00 το πρωί και κλείνουν στις 10.30 το βράδυ.

Τελικά, στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης πήγατε; Δεν πήγατε; Τώρα είναι η ευκαιρία να θαυμάσετε τα ευρήματα από τις πλαγιές του βράχου της Ακρόπολης, τα καταπληκτικά αετώματα από τον Αρχαίο Ναό της Αθηνάς, τις μετόπες και την ζωοφόρο του Παρθενώνα και φυσικά τις Καρυάτιδες που πραγματικά κόβουν την ανάσα. Κατά την επίσκεψή σας εκεί μπορείτε να καθίσετε για καφέ ή φαγητό. Στο Εστιατόριο, μάλιστα, του μουσείου, στον δεύτερο όροφο, με τον εξώστη έκτασης 700 τ.μ. θα απολαύσετε, μαζί με κάποια γευστικά κρύα πιάτα την καταπληκτική πανοραμική θέα στην Ακρόπολη και τους άλλους ιστορικούς λόφους της Αθήνας. Το Μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από τις 8.00 το πρωί έως τις 20.00 το βράδυ, ενώ το εισιτήριο παραμένει 1 ευρώ (Δείτε στα Σχετικά Άρθρα). Φυσικά, αν έχετε όρεξη για περπάτημα, διαβάστε το αφιέρωμα «Τουρίστας στην Αθήνα», και απολαύστε τα best of του ιστορικού προσώπου της πόλης μας.

Όσο για το βραδάκι της Κυριακής, με το 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου να έχει μόλις ξεκινήσει, οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας μας περιμένουν για κάποιες από τις πιο αξιόλογες προβολές της χρονιάς. Οι κινηματογράφοι Αττικόν, Απόλλων, Δαναός 1 και 2, έχουν φορέσει από την Τρίτη τα καλά τους και έχουν γεμίσει τις μπομπίνες τους με ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα ταινιών που ξεκινά από νωρίς το απόγευμα και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής, 20 Σεπτεμβρίου, εδώ. Εμείς, πάντως, σας προτείνουμε κάτι ανάλαφρο, όπως το «Funny People» (φωτο) σε σκηνοθεσία και σενάριο Judd Apatow και με πρωταγωνιστή τον Adam Sandler. Πρόκειται για μία γλυκόπικρη κωμική ταινία σχετικά με την σημασία της φιλίας στην ζωή μας, ενώ λέγεται πως θα θαυμάσουμε τον Sandler σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του (Μάθετε περισσότερα για την ταινία και κλείστε εισιτήρια εδώ).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v