Νύχτες Πρεμιέρας 2009: Σουηδικό θρίλερ ή καινούριος Αλμοδόβαρ;

Με πολλές ενδιαφέρουσες πρεμιέρες, αφιερώματα σε τρεις ιδιαίτερους δημιουργούς, τμήμα cult, ντοκιμαντέρ και μεταμεσονύκτιες ταινίες τρόμου από την Αμερική και τη Σκανδιναβία, το 15ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει πανηγυρικά την αυλαία του την Πέμπτη.
Νύχτες Πρεμιέρας 2009: Σουηδικό θρίλερ ή καινούριος Αλμοδόβαρ;
του Λουκά Τσουκνίδα

Ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ θά 'ναι ο μεγάλος καλεσμένος του 15ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» που ξεκινά αυτή την Πέμπτη. Ο διάσημος σκηνοθέτης θα συνοδεύσει την προβολή της νέας ταινίας του «Rembrandt's J' Accuse» και θα δώσει μία διάλεξη επάνω στη δουλειά του (Σάββατο στις 12.00 στον Ιανό).

Το «An Education» της Λόνε Σέρφιγκ είναι η ταινία που θα σημάνει την έναρξη του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας και μια απ' τις πολλές πρεμιέρες που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις συνήθεις αίθουσες. Οι σημαντικότερες απ' αυτές; Το «Taking Woodstock» του Ανγκ Λι, το «Adventureland» του Γκρεγκ Μότολα, το «Rudo y Cursi» του Κάρλος Κουαρόν, το «The Damned United» του Τομ Χούπερ, το «Fish Tank» της Αντρέα Άρνολντ, το «Στρέλλα» του Πάνου Κούτρα, το «The White Ribbon» του Μίκαελ Χάνεκε, το «Funny People» του Τζαντ Άπατοου, το «Coco Chanel & Igor Stravinski» του Γιαν Κουνέν, τα «The Informant» και «The Girlfriend Experience» του Στίβεν Σοντερμπεργκ, ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Fame» και το πολυαναμενόμενο σίκουελ «Το Κακό στην Εποχή των Ηρώων».

Τα φετινά αφιερώματα του Φεστιβάλ είναι σε τρεις πολύ ιδιαίτερους δημιουργούς από τρεις διαφορετικές χώρες και σχολές. Ο ένας είναι ο Δανός Γιόργκεν Λεθ, ποιητής, σκηνοθέτης και αθλητικός ανταποκριτής (!) φημισμένος για τα πειραματικά του φιλμ, όπως η ταινία-κάλυψη του ποδηλατικού αγώνα Παρίσι-Ρουμπέ απ' την οπτική γωνία όσων συμμετείχαν. Ο δεύτερος είναι ο Πολωνός, επίσης βετεράνος της κάμερας, Ζμπίγκνιου Ριμπσίνσκι, ένας σκηνοθέτης-πειραματιστής γνωστός για την πρωτοποριακή του σχέση με την τεχνολογία, αλλά και για πολλά διάσημα βίντεο-κλιπ. Ο τρίτος της παρέας είναι ένας νεότερος —αλλά όχι τόσο νέος πια— Ιάπωνας, ο ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Σίον Σόνο, που απέκτησε επιπλέον οπαδούς μέσω ταινιών τρόμου, όπως τα «Φονικά Extensions».

Για τους πιο αφοσιωμένους υπάρχουν ακόμη το κυρίως διαγωνιστικό τμήμα και το διαγωνιστικό «Music and Films» όπου οι διαγωνιζόμενοι θα κονταροχτυπηθούν για τα μάτια της Χρυσής Αθηνάς, το πανόραμα με νέες και ανεξάρτητες παραγωγές απ' το παγκόσμιο σινεμά, όπως το «Don Mckay» του Τζέικ Γκολντμπέργκερ και το «Le Donk $ Scor-Zay-Zee» του Σέιν Μέντοουζ και το τμήμα καλτ με την προβολή της «Κάθαρσης» του Φωκίωνα Μπόγρη, του «Spinal Tap» του Ρομπ Ράινερ και του «Κίτρινου Πράκτορα του Χονγκ-Κονγκ» με τον συγχωρεμένο τον Μπρους Λι. Επιπλέον, μπορεί κανείς να δει μερικά ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, άσχετα με τη μουσική, πολλές ειδικές προβολές και κάποιες παλιές ταινίες όπως το «The Swimmer» με τον Μπαρτ Λάνκαστερ, ενώ στις μεταμεσονύκτιες προβολές θα παρελάσουν αρκετές καλές ταινίες τρόμου απ' την Αμερική και τη Σκανδιναβία. Να δούμε αν κοντράρουν τον Σόνο σε αρρώστια...

Το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ανακοίνωση των βραβείων και την προβολή της νέας ταινίας του Πέδρο Αλμοδόβαρ «Los Abrazos Rotos» με την Πενέλοπε Κρουθ, την Κυριακή 27 του Σεπτέμβρη.

Καλές προβολές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v